Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Vlada chyby… Už té celosvětové ostudy bylo skutečně dost! A kde jsou ochránci Ústavy, které si ze svých daní platíme - ústavní soud, senát, parlament, státní zástupci všech stupňů, policie, že nezasahují? …

Děsí mne, s jakým ledovým klidem se přechází chyby na jmenovacím dopise vlády. Děsí mne, když si představím, čeho jsou tato vláda a její předseda schopni, když po sobě ani nepřečtou první základní dokument, který odevzdávají hlavě státu. Patrně jejich zaslepení mocí, které se dočkali, způsobilo, že jsou schopni přehlédnout cokoli. Máme se nepochybně na co těšit. Pan Pečínka v MF Dnes píše, že po nelegitimní vládě máme konečně vládu legitimní. Ústava ČR o legitimním jmenování vlády říká: „Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů.“ Pan President se v projevu při jmenování vlády doslova před kamerami a novináři světových agentur přiznal, že: "Odmítl jsem jmenovat ministrem životního prostředí pana Brabence, místo toho jsem jmenoval pana Brabce. Odmítl jsem jmenovat pana Martina Jurečku ministrem, místo toho jsem jmenoval ministrem pana Mariana Jurečku. Za třetí, odmítl jsem jmenovat pana Jurečku ministrem zdravotnictví, místo toho jsem ho jmenoval ministrem zemědělství."

Nikde v Ústavě ČR se nepřiznává pravomoc presidenta jmenovat jiné členy vlády nebo jiné lidi do čela resortu, než mu navrhuje předseda vlády. Tento krok, ke kterému se pan president s takovou pompou přiznal je tedy hrubým porušením ústavy. Zatím co minulá vláda byla jmenována na hranici ústavnosti, toto jmenování hranici překročilo. Pokud by šlo jen o šest chyb premiérského dopisu, bylo by ústavně čisté dopis vrátit k přepracování. Času na to bylo od 20.ledna, kdy byl návrh napsán, do včerejšího dne dost. Pan president si ovšem neodpustil možnost „zfackovat“ veřejně lidskou i intelektuální nedostatečnost jím jmenovaného premiéra i za cenu překročení ústavnosti a výsměchu naší republiky před celým světem. Voliči, prosím vás, zamyslete se konečně nad tím, koho si do čela země volíte. Už té celosvětové ostudy bylo skutečně dost! A kde jsou ochránci Ústavy, které si ze svých daní platíme - ústavní soud, senát, parlament, státní zástupci všech stupňů, policie, že nezasahují?

Ing.Václav Weiss

P.S.

Text byl odeslán do MFD a Pozitivního světa

* * *

Miloš Zeman musel opakovat slib po svém zvolení do prezidentské funkce, kdy ho špatně vyslovil! Skutečný president, který zodpovědně hájí zájmy své země a její dobrou pověst, nikdy neupřednostňuje své osobní zájmy nad zájmy země. Nejvyšší ústavní činitel země tak flagrantně porušil Ústavu České republiky, veřejně a s viditelným potěšením. To, že nový premiér místo se propadnout hanbou ještě vtipkuje o bonmotu prezidenta, jen dokládá jeho morální a mravní zkaženost, resp. naprostou bezcharakternost. Mohou o ní vyprávět jak Paroubek, Špidla ta i Zeman a mnoho dalších, včetně Orlů na jižní Moravě, kteří Sobotkovi pomohli při jeho vstupu do politiky. Poté se na ně zcela vykašlal. Pokud k takovéto ostudě veřejnost mlčí, tak si svého premiéra, prezidenta a politiky zaslouží – i ostudu před celým světem! Ta už naši zemi zřejmě zcela opustila, včetně základního pudu sebezáchovy.

Několik postřehů ze slavnostního aktu, které v médiích nezazněly: Po Klausově chilském peru jsme opět ukázali, jak s protokolárním perem neumíme zacházet, resp. „ctít“ běžné, zvyky vyspělých společností. Připravené inkoustové protokolární pero někdo použil, někdo použil své, resp. svoji „propisku“, někdo ho po použití oficiální pero uzavřel a položil zpět na místo, jiný ne, někdo dokonce své po podepsání zapomněl na stole, ministr Bělohrádek dokonce zapomněl na stole jmenovací prezidentský dekret, který mu byl dodatečně donesen. I to mnohé napoví o smyslu pro pořádek, týmovost apod. I tento akt tak ukázal mnohé nešvary české povahy, jako je např. nerespektování etikety a všeobecně předpisů a pravidel. Jak to potom asi bude vypadat na ministerstvech?

Sytě bílé šaty ministryně Věry Jourové, v převládající důstojné černi, nepůsobily harmonicky a odpovídající důstojnosti okamžiku, navíc těsně a zvýrazňující její postavu. Zarazila i její viditelná nejistota v řazení se při společném fotografování, kdy měnila místo. Působila dojmem herečky, jakoby se snažila zakrýt svůj vlastní obraz a tím jej, paradoxně o to více, byť nevědomě, odhalujíc. Navazuje tak na své první vystoupení ve Sněmovně, kdy začala mlčením, aby se „nadýchala“ slavnostní atmosféry. Rád se budu mýlit a věřím, že veřejnost přesvědčí i svoji skutečnou prací na ministerstvu. Na druhé straně ministryně spravedlnosti Helena Válková působila svým nenápadným vystupováním a klasickým oblečením naprosto důstojně. Byla sama sebou, nic nehrála.

Prezident Miloš Zeman se nechtěně přeřekl a vyslovil „posranecká knihovna“ kdy se vzápětí korigoval na „poslanecká Sněmovna“, nicméně tím jistě promluvilo, doufejme nechtěně, jeho podvědomí. Na podzim slíbil, že nejmenuje ministra bez lustračního osvědčení, ale nyní se nechá v podstatě vydírat tím, že by jinak ANO vystoupilo z vlády, kdyby trval na lustračním osvědčení pro Andreje Babiše Co může mít větší váhu, než obhajovat platné zákony a postupy i za cenu případných těžkostí, nebo dalších předčasných voleb. Slavnostní akt jmenování nové vlády tak ničím nepřekvapil. Jen potvrdil současný žalostný stav naší společnosti a jejích pokleslých způsobů a mravů. To, že jsou přítomny i v nejvyšších patrech společnosti je smutné, ale mnohem smutnější, že si to jejich nositelé zřejmě ani neuvědomují!

 

Jan Šinágl, 31.1.2014

* * *

Co ještě přehlédnout?

Děsí mne, s jakým ledovým klidem se přechází chyby na jmenovacím dopise vlády. Děsí mne, když si představím, čeho jsou tato vláda a její předseda schopni, když po sobě ani nepřečtou první základní dokument, který odevzdávají hlavě státu. Patrně jejich zaslepení mocí, které se dočkali, způsobilo, že jsou schopni přehlédnout cokoli. Máme se nepochybně na co těšit.

Mojmír Weimann, Brno, LN 30.1.2014, Dopisy redakci

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.33 (12 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #2 Mrzílek 2014-01-31 23:21
Ano stačilo upozornit, aby dopis byl vrácen k přepracování. Chybovali nepozorní úředníci, chyboval pan premiér, který si to mohl přečíst i president, který svoji popudlivou a rejpavou povahou nemá čas ani schopnost kontrolovat své chování co by hlava státu.
+1 #1 Jira 2014-01-31 20:44
je to důkaz, že překlepy a omyly se dějí na všech lidských úrovních. I na té nejvyšší. U premiéra Sobotky. Výsměch od Zemana dostal Sobotka vlastně právem. Pokud bylo všeobecně zřejmé, koho premiér nominuje, tak ty překlepy v nominaci asi nezpůsobují neplatnost návrhu. Ale bylo by zajímavé, jak by to posoudil Správní nebo Ústavní soud. Bude to asi ještě zábava...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)