Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LN Posvarova 180114

Jana Lorencová: „Odvolání Pošvářové je fatálním selháním státu.“

! TZ A PETICE ZA NÁVRAT MILOSLAVY POŠVÁŘOVÉ NA ŘSD !

Český rozhlas zahajuje cyklus Fenomén Karel Kryl - Cenu Václava Havla, kterou od roku 2012 FITES uděluje za přínos díla občanské společnosti, získala režisérka Agnieszka Hollandová - Normalizace na Ševčíkově fakultě, nebo oprávněný konec delikventa?

„Kritizovat poměry má smysl. Bez ohledu na následky. Jinak se tato republika nikam neposune.“

Praha 17. ledna 2014: Tisková zpráva inicativy Vraťte nám stát!

Občanská iniciativ a „Vraťte nám stát“ vyzývá J.Ruskoka, B.Sobotku a A.Prachaře, aby se vyjádřili k aktuální situaci v ŘSD. Zpráva o okamžitém propuštění ředitelky úseku kontroly státní firmy Ředitelství silnic a dálnic, paní Miloslavy Pošvářové, nesmí zůstat bez odezvy a zapadnout v záplavě jiných.

Čím se provinila? Hájila zájmy daňových poplatků. Útok na její osobu je jen dalším z mnoha bezprecedentních úkonů, jež provádí ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák a jim dosazení lidé. ŘDS hospodaří ročně s několika desítkami miliard Kč z veřejných zdrojů. O tom, že jsou naše dálnice a silnice málo kvalitní a jejich výstavba a oprava často předražené není třeba příliš pochybovat. Paní Pošvářová je zkušenou odbornicí s dlouholetou praxí a také soudní znalec v oboru.

Vedení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ji z postu ředitelky úseku kontroly kvality staveb odvolalo na hodinu. Pošvářová dlouhodobě kritizuje stavbu dálnic v Česku. Stála v čele Majetkové komise D47, která připravovala podklady pro soudní pře se Stavební společností Eurovia, týkající se zvlněné ostravské dálnice. Byla členkou podvýboru Boje proti korupci (NERV), která v roce 2011 vydala zprávu o činnosti, jejíž jedna část se kriticky zabývala stavem českého stavebnictví, zejména se v ní věnovala nehospodárnosti a zanedbávání bezpečnosti při stavbách tunelů a mostů. Jak sama říká: „Kritizovat poměry má smysl. Bez ohledu na následky. Jinak se tato republika nikam neposune“. Že by interesy např. Eurovie a jejich právníků byly nadřazeny zájmům státu? Zdá se, že tomu tak je.

Vyzýváme, aby se k této závažné situaci vyjádřil současný premiér v demisi Jiří Rusnok, jmenovaný premiér vznikající vlády Bohuslav Sobotka a také navrhovaný ministr dopravy Antonín Prachař. Předně by se měli vyjádřit, zda je jim známo, že ministr Žák připravoval podivnou dohodu se společnosti Eurovia. Jisté pochybnosti vzbuzuje i právní zastoupení Eurovie se silnými vazbami na politickou reprezentaci státu. Zvlněná dálnice D 47 se stává symbolem nejen šlendriánu, ale i neakceptovatelného nakládání s veřejnými zdroji. Paní Pošvářová si za svůj neohrožený, nestranný a profesionální postoj zaslouží náš respekt a uznání. Její hodinová výpověď je brutální ukázkou arogance moci

.

Členové výboru „Vraťte nám stát“

Jiřina Dienstbierová

Petr Havlík

Václav Němec

Hana Marvanová

http://www.vrattenamstat.cz/wp-content/uploads/2014/01/TK_-_posvarova.pdf

* * *

Pošvářová: Šéfa ŘSD jsem opakovaně žádala o schůzku, ale neúspěšně

* * *

Věřme, že nový ministr dopravy obratem Miloslavu Pošvářovou zaměstná a bude podpořen všemi poslanci stran mající v programu boj proti korupci. V průmyslu dopravy mizí stamiliardy korun ročně a zřejmě nejvíce peněz daňových poplatníků. Nyní mají nové politické subjekty šanci ukázat své kvality a začít i konkrétními činy plnit svůj volební program. I poslanec Tomio Okamura a jeho ÚSVIT má nyní velkou šanci ukázat do jaké míry myslí svá slova vážně? To, že tato prvořadá událost není hlavním tématem médií nepřekvapuje. Odpovědní nebudou sami od sebe nic řešit. Příliš mnoho vysoce postavených se na této obrovité korupci podílí. Je pouze na poslancích, jaký budou schopni vytvořit tlak.

Pokud byl místopředsedou ODS zvolen europoslanec Jan Zahradil, tak to o „obnově“ ODS nevysílá žádný optimistický signál.

Polská režisérka Agnieszka Hollandová byla oceněna FITESem zcela zaslouženě. Je jen škoda, že mé TO ve věci znásilňování nezletilé ve věznici Ruzyně z jara 1970, kterého byla očitým svědkem jak napsala v LN, při výpovědi na ÚDV nepodpořila s tím, že si už nevzpomíná. Tito gauneři tak dost možná stále žijí mezi námi jako ctihodní důchodci s nepochybně vysokou penzí…

 

Jan Šinágl, 19.1.2014

* * *

Český rozhlas zahajuje cyklus Fenomén Karel Kryl

Ve vysílání Českého rozhlasu Plus v sobotu zazní první díl cyklu Fenomén Karel Kryl. Posluchači se s postavou básníka, písničkáře, novináře, glosátora politického dění a představitele protestsongu v pořadu Historie Plus setkají každou třetí sobotu v měsíci. Pořad nabídne celkem šest dílů mapujících Krylova životní a umělecká období a uvede je do historicko-společenských souvislostí. Autorkou cyklu je Ivana Denčevová, jejími pravidelnými hosty budou historik Michal Stehlík a hudební publicista Aleš Opekar. Na projekt volně navážou vybrané díly pořadu Hovory, každý třetí čtvrtek v měsíci nabídnou rozhovor s pamětníky Karla Kryla. Ivana Denčevová tak ve studiu přivítá Miloše Zapletala, Jiřího Černého, Lídu a Josefa Rakušanovi, Milana Kubeše a Dášu Vokatou. ČRo, 18.1.2014

* * *

Vančurovu cenu udělil FITES scenáristovi a herci Zdeňku Svěrákovi

Mimořádné počiny v oblasti audiovizuálních děl odměnil výročními cenami Český filmový a televizní svaz FITES. Jednou z nich je Cena Vladislava Vančury za přínos české kinematografii, kterou v berounském kině Mír převzal scenárista a herec Zdeněk Svěrák. Dostal ji za profesionalitu, humanismus a humor, jimiž po léta kultivuje český film. Vančurova cena se uděluje od poloviny 90. let. Mezi držiteli jsou Jiří Menzel, František Vláčil, Jan Špáta, Jiří Hubač, Věta Chytilová, Arnošt Lustig, Miroslav Ondříček, František Filip a Drahomíra Vihanová. Cenu Václava Havla, kterou od roku 2012 FITES uděluje za přínos díla občanské společnosti, získala režisérka Agnieszka Hollandová s autorem námětu a scénáře filmu Hořící keř Štěpánem Hulíkem. ČRo, 18.1.2014

* * *

Normalizace na Ševčíkově fakultě, nebo oprávněný konec delikventa?

… Národohospodářské fakultě se prosadily normalizační praktiky. Lži a pomluvy jsou běžně používány proti pedagogům, kteří tyto kroky, jež zcela vybočují z norem standardního fungování vysokoškolského prostředí, kritizují. Takový primitivismus jsem nikdy za své mnohaleté působení na školách doma ani v zahraničí nezažil. Je mi líto, když vidím, jak pod Ševčíkovým vedením upadá kdysi prestižní fakulta.“

* * *

Odvolání Pošvářové je fatálním selháním státu

V Ostravě dne 18. ledna 2014

Zásadně nesouhlasím s odvoláním ředitelky Úseku kontroly kvality staveb Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Miloslavy Pošvářové.

Velmi mne znepokojilo zdůvodnění jejího okamžitého odvolání. Jasno do celé kauzy nevneslo ani vyjádření ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka (SPOZ). Neurčitá vyjádření, že jej Pošvářová zásadně zklamala ve dvou věcech, aniž by je blíže specifikoval, mne utvrzuje v obavě o účelovosti tohoto bezprecedentního kroku.

Miloslava Pošvářová ve svém oboru působí tři desítky let a je držitelkou mnoha mezinárodních certifikací. Právě skutečnost, že Miloslava Pošvářová je pro stát klíčovou osobou, která připravovala a kompletovala žaloby proti zhotovitelům v kauze dálnice D47 naznačuje, komu se její odvolání nejvíce hodí. Stát tím subjektem rozhodně není.

Z výše uvedených důvodů deklaruji svoji plnou podporu paní Miloslavě Pošvářové a věřím, že stát ji co nejdříve povolá zpět do svých služeb.

 

Jana Lorencová

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)