Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Caslavska_Vera_vzkaz

MLČETI ZLATO není vždy výhra!

… „Ty čubko jedna stará! Ihned vrať všechny medaile a vyznamenání, která jsi získala za éry komunistického režimu…Jak jsi zmínila, že KSČ byla zločineckou organizací – stydíme se za Tebe! Žila sis tu jak prase v žitě, z těch našich peněz ! Bez nás by sis ani neškrtla, těžko bys vycestovala na Západ. Koukej vrátit i ten samurajskej meč a zmizni co nejdál z našeho dohledu. Kanálama bys měla chodit, ty děvko jedna proradná…Zmizni daleko od Moskvy do stínu mrakodrapů,  to ti radíme my, Tvoji bývalí příznivci.“ … „Věro Čáslavská, nezasloužíš si nic jiného, než chcípnout sama v bolestech. Jsi odporná ukázková svině, díky kterým  je u nás takový bordel. Čáslavská, ty stará odporná babizno, chcípej v nejhorších bolestech smradlavá lůzo!“

 

Vážení,

 

posílám vám poslední poohlédnutí za vzrušujícím obdobím, které mi dalo víru, že si zde, v té naší zemičce milované, ne tak docela hnijem, jak zpívá můj oblíbenec Tomáš Klus. Prosím, naložte si s tímto textem jak uznáte za vhodné, postačí, když si jej na pár pátků uchováte v paměti...

 

Se srdečným pozdravem se loučí Vaše VČ

Praha, 13.3.2013

* * *

Vážení,

 

v příloze uvedený rozhovor z 9. února 2013 v MF Dnes vyvolal řadu emocí na obou březích naší politické scény a následně i moji reakci.

„Ty čubko jedna stará! Ihned vrať všechny medaile a vyznamenání, která jsi získala za éry komunistického režimu…Jak jsi zmínila, že KSČ byla zločineckou organizací – stydíme se za Tebe! Žila sis tu jak prase v žitě, z těch našich peněz ! Bez nás by sis ani neškrtla, těžko bys vycestovala na Západ. Koukej vrátit i ten samurajskej meč a zmizni co nejdál z našeho dohledu. Kanálama bys měla chodit, ty děvko jedna proradná…Zmizni daleko od Moskvy do stínu mrakodrapů,  to ti radíme my, Tvoji bývalí příznivci.“

„Věro Čáslavská, nezasloužíš si nic jiného, než chcípnout sama v bolestech. Jsi odporná ukázková svině, díky kterým  je u nás takový bordel. Čáslavská, ty stará odporná babizno, chcípej v nejhorších bolestech smradlavá lůzo!“

Co na to říct? To bylo jen pár drobných ukázek láskyplného člověčenství,  kterým mě někteří spoluobčané doposud častují. Podobných vyznání lásky dnes dostávám „přehršli“ – jak krásné to české slovo! Ano, mít vlastní názor, nedej bože i úspěch, se tady u nás trestá. V Japonsku či Mexiku tomu tak není, také proto obě země tak miluji. Co vlastně chtějí tito „moji“ anonymové říci? Snad to, že proto, že jsem si za kandidáta na prezidenta ČR zvolila někoho jiného než oni, mám být ukamenována? Vždycky jsem se snažila svými postoji a  sportovním zápolením zviditelnit i toho nejposlednějšího z posledních souputníků své země, který se ztotožňoval s mými výhrami i prohrami. Který se mnou stál i na stupních vítězů, především na olympijských hrách v Mexiku po okupaci Československa.  V té době byl můj národ sice pokořený, nikoliv však poražený - drželi jsme při sobě jako jeden muž. Rozhodně to nebyla komunistická ideologie, ani soudružky a soudruzi ve zbroji, kdo mě inspiroval. Vždy mě posilovali ti bezejmenní, kterým osud našeho národa nebyl lhostejný. K těm jsem cítila vděčnost a za ně bych byla schopna přetrhnout se v půli. Jejich projevy přátelství mi dodávaly odvahu, neboť jsem nikdy nebyla tak odvážná, abych hledala a nacházela sílu jen sama v sobě.

Když jsem v roce 72 žádala Otu Pavla, aby se podíval na hrubý rukopis mé autobiografické knížky CESTA NA OLYMP, řekl mi: „Věro, těm politikům, kterým věnujete celou kapitolu, i když byli aktéry Pražského jara, bych nedal ani jedinou stránku. Jejich existence-neexistence je jepičí. Dřív, než si protřete oči, zmizí v propadlišti dějin. Jsou jiné, prostší hodnoty, o kterých je třeba mluvit.“ Pochopila jsem a kapitolu bez rozpaků vyškrtla. Tím ale nechci říct, že bychom měli být k politice našich současných mocipánů shovívaví a laxní. Ostražitosti nikdy nezbývá, je třeba si je dobře pohlídat. Asi tak, jak nám nedávno předvedli Jihočeši! Klobouk dolů před jejich důsledností. Jejich snaha, aby se komunističtí převlékači znovu nedostali ke kormidlu, mi dává naději, že máme šanci opět se zařadit mezi vyspělejší a kultivovanější státy světa. Kdyby, nedej bože, tady zase měli rozhodovat „rádiovky a členové uličních výborů“, neváhám a pokusím se o světový rekord v běhu „daleko od Moskvy do stínu mrakodrapů“ jak mi vřele doporučují výše zmínění anonymové. A své tříleté vnučce Matyldě bych neprodleně koupila letenku třeba do Patagonie.

A moje krédo z poslední doby?

Po všech těch slastech a strastech, jichž jsem si v životě užila měrou vrchovatou, se snažím netrápit se malichernostmi. Tím mám na mysli i přímou volbu prezidenta ČR 2013. Chci vnímat přírodu a souznít s ní spolu se všemi dobrými lidmi v pokoře. A také intenzivněji vnímat krásu – vždyť život nám každodenně nabízí tolik neuvěřitelně báječných a vznešených darů… Umělecká díla, především pak hudbu. Ta mě zušlechťuje a konejší už léta a spolehlivě mě dokáže přenést přes lecjaké nesnáze.

Na závěr chci říct, že bych nerada, kdyby si někdo tyto moje řádky, resp. zveřejnění výše uvedených anonymů, vysvětloval jako akt mého zoufalství či slabosti. Je tomu právě naopak! Pisatele těchto originálních sebereflexí ubezpečuji, že mne jejich zloba, závist a zášť už nedostanou! Utrápí se nejspíš oni sami. Tímto jim vzkazuji, že dnes jsem mnohem silnější, než kdykoliv předtím. Jejich jedovaté sliny, útoky a zášť mě za ta léta zocelily. Ačkoliv nejsem šlechtického rodu, ztotožňuji se s anglickými rytíři a s potěšením se hlásím k jejich krédu,  že „lůza nás nemůže urazit, protože ji nemůžeme vyzvat na souboj“.

Takže šťastný vítr do plachet, vážení a milí, nastavme si zrcadlo a zeptejme se: „Kdo z nás je nejkrásnější?“ Pro mě jsou nejkrásnější stále titíž  – ti, kdo nepřevlékají kabáty. Kdo i nadále píší vlídné a povzbudivé dopisy a při letmém setkání s bližním se usmějí. Za to jim patří můj dík. A na důkaz toho, že dobrý člověk ještě žije, si dovolím uvést několik úryvků z mnoha dopisů zcela jiného ražení. A jsou všechny podepsané.

* * *

Dobrý den paní Čáslavská,

děkuji Vám za krásný rozhovor uveřejněný v sobotní MF Dnes, který s Vámi vedl pan Kubík. Velice Vás obdivuji,  jak jste statečná a jak umíte bojovat za spravedlnost, přesně tak, jak jste dříve bojovala zejména ve sportovní gymnastice. Několikrát jsem se zúčastnila besed s Vámi a vždy pro mě byly krásným a nezapomenutelným zážitkem. Přeji Vám hodně zdraví, optimismu a energie do dalších let.

* * *

Vážená a milá paní Čáslavská,

Vaše odvaha a občanská statečnost je prostě úžasná! Ale v souvislosti s Vaším životním osudem i pochopitelná. Jen ten, kdo musí překonávat v životě řadu příkoří se naučí bojovat za každých okolností, nikdy neuhnout ze svých zásad. Popsala jste okolnosti volby prezidenta naprosto jasně, i s obavami, které cítíte do budoucnosti naší malé zemičky. Bohužel nejsou lež, arogance, úmyslně nepravdivé informace a podobné způsoby chování, na kterých byla založena volební taktika pana Zemana a jeho týmu, v rozporu s naším volebním a ani s trestním zákonem. Já to osobně vidím jako trestný čin pletichy a úmyslné šíření nepravdivých informací za účelem získání voličů. A trestal bych to jako v obchodní činnosti je trestné klamání spotřebitelů apod.  Naši budoucnost se Zemanem vidím, jako Vy, velmi špatně. Ztratili jsme výjimečnou možnost prosadit vlídnost, slušnost a další dobré vlastnosti jako naši českou vizitku do domácí i zahraniční politiky. Velkou porážku utrpěli také příznivci politiky Václava Havla. Arogantní, namyšlený, přezíravý prezident bude poučovat všechny kolem sebe svými úvahami a bonmoty. Povede naši zemi do náruče východu, s cílem napodobit ruské vládce Putina a Medveděva. A to vše je smutné nejen pro naši seniorskou generaci, ale zejména pro mladou generaci a studenty.

* * *

Paní Věro,

píšete, že ten rozhovor je Vaše poslední iniciativa v politickém dění. Věřím, že nejsem sám, který Vám to bude rozmlouvat. Můžete svojí aktivitou mnoha lidem ulehčit jejich zklamání a nastartovat trochu naděje do příštích let.  Děkuji ještě jednou za vše, co jste pro nás obyčejné lidi udělala a to nejen v poslední době, ale také kolem roku 1968, po revoluci jako poradkyně prezidenta Václava Havla a také jako úžasná gymnastka!!!

* * *

Poznámka pod čarou:

Jisté Aleně Nohavové vzkazuji, že moje skromné „já“ ji vůbec nezná, natož aby ji zaregistrovalo mezi svými přáteli, jak tvrdí. Kam až moje paměť sahá, mám pocit, že byla vášnivou lovkyní autogramů a společných fotografií, nic víc. Dámo, lžete jako když tiskne a redaktorkám Monice Hoření a Janě Bystřické z Haló novin (leden 2013) jste  navykládala přesně takové nesmysly, jaké obě tyto dámy chtěly slyšet. Hlavně, že posloužily bolševické kampani!

P.S.

Dopis byl zaslán i ČTK, dosud jsem na webu ČTK ani v médiích nezaznamenal žádnou reakci. J.Š.

 

Vzkaz Věry Čáslavské rodné zemi!

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře   

-2 #4 Tomajzl 2013-03-20 19:14
Cituji Adikia:
Otcovské hnutí K213 vychvaluje matku otcovraha. To je vážně na pozvracení!


Já bych řekl, že k pozvracení je způsob argumentace nicku Adikia.
+1 #3 Adikia 2013-03-18 20:14
Otcovské hnutí K213 vychvaluje matku otcovraha. To je vážně na pozvracení!
+4 #2 Jan Herna,Th.Dipl. 2013-03-17 12:01
Výrokykomunistů na adresu paní Čáslavské svědčí o jejich morální nevzdělanosti, ale také nevzdělatelnost i. Svědčí také o jejich závažné poruše mozku, která se jinak projevuje pouze při závažných úrazech hlavy.
Dovolil bych si to definovat:
"Komunista trpí poruchou mozku, kterou si sám svým vlastním přičiněním způsobil akterou odmítá léčit!"
+4 #1 Pavel K. 2013-03-14 12:56
Myslím si, že někteří lidé u nás jsou velmi snadno manipulovatelní , jakoby neměli ani mozek, ani paměť. Vzpomínáte, jak kdysi padaly návrhy, kdo by měl být českým prezidentem? Zdeněk Svěrák a Věra Čáslavská byli mezi nimi na prvních místech právě pro své mimořádné lidské kvality. A pak stačí, aby vystoupili proti jejich milovanému kandidátu na prezidenta Miloši Zemanovi, a rázem z nich udělají padouchy.
Řekněte mi, co je to za lidi?

www.k213.cz/.../

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)