Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Fotovoltajka_v_Rajecku_ohres_Blansko_II_081110Na počátku roku 2013 jsme si již nemohli nevšimnout, že platíme za elektřinu stále více. Z toho zvyšování ceny se stalo již zvykové právo. Nemalou měrou k tomu přispěl záhadný solární boom v letech 2009 a 2010. Průměrnou českou domácnost přijde provoz solárních elektráren na 712,- Kč ročně. ČEZ si u běžného tarifu účtuje 12,5% ceny na obnovitelné zdroje, z čehož solární energie tvoří dominantní většinu. Cena energie se však promítá do všech jiných cen a vstupů ve všech komoditách. Je tedy záhadou, co vlastně Energetický regulační úřad v těch letech reguloval. V ČR připadá nyní na jednoho občana 1 fotovoltaický panel. Velmi krátce jsme se staly nejen korupční, nýbrž i solární velmocí.

 

V r. 2010 byla výkupní cena za megawatthodinu 12.510,- Kč, a to u nově připojených zdrojů nad 100 kilowatů. Tato cena byla garantována zákonem na dobu 20-ti let, s tím, že bude ročně klesat o 5%. Ti, kteří se nestihli připojit do konce roku 2010, měli již smůlu. Stát ex post zasáhl. Výkupní ceny klesly z 12.510,- Kč za megawatthodinu na 5.500,- Kč. A k tomu se přidala srážková daň ve výši 26%.

„Solární barony“ z let 2009 a 2010 to však vůbec netrápí. Ti už mají svůj vejvar pečlivě odkloněn. Krajinu hyzdí předražené a nekvalitní čínské panely, narychlo montované v letech fotovoltaického šílenství. A to mnohdy jako černé stavby na zemědělské půdě, které pak někdo dodatečně legalizoval. Kdo tedy na tom všem vydělal?

Někteří obchodníci, některé montážní firmy, ale především velcí investoři („solární baroni“) a svým způsobem i energetičtí giganti, jako je J&T (respektive EPH), Pražská energetika a ČEZ. Tehdejší šéf Energetického regulačního úřadu pan Fiřt tvrdí, že všechna rozhodnutí jeho úřadu byla v souladu s platným zákonem. A to je jádro pudla.

Jak se to vlastně stalo, že Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR prošel zákon, který stanovoval úplně jinou výkupní cenu, než tu, kterou původně doporučovalo Ministerstvo průmyslu ČR a dokonce také i již zmiňovaný ERÚ? Kdo byl předkladatelem zákona? Kdo a proč pro návrh hlasoval? Není zde náhodou ukryta přímá vazba na záhadné „solární barony“, kteří jsou zahaleni v anonymních akciovkách s akciemi na doručitele?

Anonymní akcie na doručitele jsou dnes všude chápany v první řadě jako nástroj legalizace výnosů organizovaného zločinu a korupce, a proto jsou v civilizovaném světě zakázány. Tyto akcie jsou povoleny jen ve třech zemích světa: v České republice, Marshallových ostrovech a Nauru. Komentáře netřeba. A kdyby náhodou, pak by mohla na řadu přijít nějaká ta amnestie či milost. Lidi se uskromní a „solární baroni“ si budou mlaskat.

Mám je jeden návrh. Podívejme se na to, kdo a jak tehdy hlasoval. A navrhněme těm dotyčným poslancům návštěvu na detektoru lži. Otázka by pro ně byla jednoduchá. Mimochodem, jsou to ti, kteří slibovali, že budou sloužit lidu. Co myslíte? Byla to jenom hloupá chyba anebo rafinovaný úmysl?

P.S. Nic proti přiměřeným vstupům obnovitelných zdrojů, ale o to tady vůbec nejde. Spíše jsme svědky pořádného mega tunelu do našich peněženek.

 

Petr Havlík, 7.2.2013

 

P.S.

Členové KSČM by se měli také zeptat svého předsedy Vojtěcha Filipa, kolik on vydělal na „fotovoltajkách“  v Jižních Čechách…?! Jako čestný a poctivý soudruh jim jistě prokáže, že veškerý majetek který vlastní, nabyl jen poctivou prací a že odpovídá plně hodnotám, které věnoval na "oltář vlasti". J.Š.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

-1 #2 matej 2013-02-11 10:42
Se zájmem jsem si přečetl a zároveň ihned souhlasil s obsahem hlavní části vašeho článku. Po přečtení vašeho jednosněrně namířeného a obsahově velmi laciného přílepku jsem si ještě jednou a opakovaně musel přečíst záhlaví vaší stránky. Myslím, že jste jako každý publicista ZÁVISLÝ. Minimálně na svých politických postojích. Stejné množství Filipů, případně stejně jednajících "komunistů", najdeme v politických stranách v naší kotlině dost. Ale do vlastních kamarádů se, pro všechny případy, nestřílí ani v Čechách. Jak říkává můj otec: český vlezdoprdelismu s nezná hranic a je věčný.
příjemný den přeje matěj
+3 #1 Vladimír Kolář 2013-02-10 14:56
Přesně tak, dokud se nerozkryje vazba mezi předkladateli pozměňovacích návrhů a vazba Fischerovi vlády a majitelů největších realizací, tak se nedovíme kdo za tím stojí. Nejjednodužší je to hodit na zelené, přestože u toho nebyli, jen proto že princip obnovitelných zdrojů obhajují a lidé co si argumenty nehledají tomu rádi uvěří. Taky jsem v té době uvažoval o realizaci na střechu našeho domu, ale bál jsem se, že bych to nestihnul připojit, tak jsem do rizika nešel. Když jsem se potom dozvídal z médií, jak se připojují velká solární pole 31.12.2010 tak mi bylo jasné, že bez korupce to jistě nebylo.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)