Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Masinove_Radek_a_JosefDo českých kin se konečně dostane filmové zpracování příběhu skupiny bratří Mašínů, jež v 50. letech bojovala proti komunistickému režimu. Snímek připravuje režisér (a jejich vzdálený příbuzný) Tomáš Mašín, režisér filmu 3 sezóny v pekle. Tomáš Mašín (1966), který se již v minulosti několikrát vyjádřil, že by rád toto témě zpracoval, na festivalu nových českých filmů v New Yorku prohlásil, že začíná film připravovat. Uznává, že jde o výbušné téma, jež stále polarizuje společnost a vyvolává kontroverze, ač od událostí uplynulo už 57 let Scénář filmu o Mašínech napsal spisovatel Jan Novák, jenž už toto téma zpracoval knižně. Jeho román Zatím dobrý byl vyhlášen knihou roku v literární soutěži Magnesia Litera 2005.

Tomáš Mašín v současnosti dokončuje přípravy filmu a chystá se podpis koprodukční smlouvy. Natáčení by mohlo začít příští rok na podzim, ale vše budu záležet na penězích. Není tedy vyloučeno, že se natáčení ještě odloží … Bratři Mašínové se k záměru natočit o nich film staví zatím kladně.

Hlavní role nejsou ještě obsazeny, režisér proto chystá konkurz a chce najít neznámé nekoukané tváře, aby film působil autenticky. Mělo by jít o mladé, fyzicky zdatné muže, a tak je klidně možné, že slavné bratry si zahrají zahraniční herci.

Tomáš Mašín, který dříve působil jako režisér reklam, je dokonce příbuzný bratů Mašínů, neboť jeho prapradědeček byl bratrem dědy, tedy prastrýcem kontroverzních odbojářů.

Pětičlenná skupina bratrů Mašínů na podzim 1953 překročila hranice s NDR a třem z nich se po měsíčním útěku podařilo dostat do Západního Berlína. Při různých incidentech zastřelili několik příslušníků východoněmecké policie VOP a při akcích skupiny v Československu zabili pokladníka Josefa Rošického a členy SNB Oldřicha Kašíka a Jaroslava Honzátka.

Zatímco Milan Paumer se po roce 1989 vrátil do vlasti, bratři Mašínové návrat odmítají, protože mají za to, že se ČR dostatečně nevypořádala s komunismem. Také veřejnost je v názoru na její činnost dlouhodobě rozdělena.

http://www.filmacek.cz/tomas-masin-pripravuje-film-o-bratrech-masinech/

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

0 #13 Petr Mocek 2012-12-28 16:06
Nějak ji před tou smrtí jejich otce vypadla zkratka "např."
Naše názory se různí, což je normální, běžné a koneckonců i v pořádku.
Přeji Vám do Kanady hodně zdraví, štěstí a spokojenosti v novém roce !!!
+3 #12 JAN CHLUMSKÝ 2012-12-28 11:53
Pane Mocek, jak mohli zabít ty, kteří zabili jejich otce, když ho zabili Nacisti? A kdo Vám namluvil, že měli neodolatelnou chuť zabíjet a mstít se? Oni se prostě chtěli dostat na Západ, vstoupit do Americké armády a jít zpátky vyčistit ten československý audiášův chlív od komunistů, kteří v té době již povraždili a umučili plno nevinných lidí, často jejich známých. Do US armády pak také vstoupili, ale v té době nás již Západ odepsal, protože jsme se stali národy komunistů a o osudy východních vazalů Ruska se nestaral. Mašíni k útěku potřebovali zbraně, na které monopol měli právě jen ti okrskáři a pokladní. A tak se stalo co se stalo. A hrdinové jsou Mašíni proto, že nikdo jiný si něco takového jako prostřílet se na Západ netroufl udělat. Celý národ se ustrašeně krčil a nechal se ovládat a popravovat jak ovce. Uskutečnit takovou akci mohli jenom hrdinové. Udělali ostudu celému Východnímu komunistickému bloku, když proti nim vyslal desetitisícovou přesilu žoldáků, kteří se ve zmatku pak stříleli i mezi sebou. Pane Mocek, já jsem z Chlumce n.C, kde se to odehrálo, a s mojí sestřenkou chodil do školy syn toho pokladníka. Sestřenka má podobné myšlenky jako Vy, ale to je citlivá ženská. Na komunistech nic citlivého není a nebude, a proto se s nimi citlivě jednat nedá. Kdyby to byla loupežná vražda za účelem koupit si auto nebo se ožrat v hospodě, neprotestoval bych. Činy Mašínů však měly přímo co dělat s odbojem proti Komunismu, který u nás začínal nestydatě vraždit. Komunistický morální úpadek se s námi v Česku táhne do dneška, a tak máme co máme. Bohužel, žádný hrdina u nás již neexistuje a ty, kteří hrdinství v minulosti prokázali polovina národa znevažuje, místo co by si jich vážila.
P.s. Omlouvám se za ty chybičky, jsem již delší dobu v Kanadě a s tou interpunkcí jsou tady holt na štíru. Díky za upozornění.
0 #11 Jan Šinagl 2012-12-28 10:28
Hodnotit absolutně co si druhý myslí je často výrazem vlastní nevyspělosti až hlouposti. Neřekl jsem, že okrskář a pokladník jsou vrazi, ale sloužili zločinnému režimu, kterému umožňovali jeho existenci, tedy byli potenciálními vrahy. Jenom duševně nemocný člověk může mít pochopení pro masakry kohokoliv a kdekoliv. Vina je vždy konkrétní. My jsme z českých Němců kolektivně nadělali „vrahy“ protože mluvili i německy. 60 let se u nás stále mluví o tom, že 3.500.000 našich bývalých občanů jsou vrazi, fašisté a nacisté, přitom drtivá většina z nich byli neviní, poctiví a slušní lidé, které jsem za pár hodin připravili o vše a přibližné 170.000 z nich i o životy. To, že Hitlera vítali jako osvoboditele jim nelze zazlívat (nemohli ho ještě znát), po teroru, který provádělo v sudetoněmeckých oblastech vzniklé Československo, kde si otřesná svědectví o násilné čechizaci 1/3 obyvatelstva může každý přečíst ve stenozáznamech z Parlamentu první republiky. Obávám se, že o masakrech spáchaných českými Němci lze hovořit pouze v jednotlivých případech, často z logických důvodů (ukradený majetek, zavraždění blízkých apod.), kdy mohli být zaměněni za prchající, rodilé Němce, příslušníky wehrmachtu. Zato o masakrech, spáchaných Čechy na nevinných českých Němcích v době míru, před uzavřením Postupimských dohod, lze hovořit masově. Je to tak hrozné a nepředstaviteln é, že to dodnes nechceme přiznat, natož se omluvit za toto genocidum spáchané na vlastní 1/3 národa, která tvořila 50% HDP země a držela ekonomiku země na vysoké úrovni, stejně jako ji pomáhala budovat po divokém odsunu v Rakousku a Německu. Mezi českými Němci bylo mnoho nositelů Nobelových cen. President SRN Joachim Gauck se za německý národ omluvil za zločiny spáchané Němci v Lidicích. My máme stovky německých Lidic (zmizelo přes 3300 sudetoněmeckých měst, vesnic a osad!) a prezident Klaus se odmítá za český národ omluvit, navíc za zločin, spáchaný v době míru na naprosto nevinných obyvatelích. I Ljuba Hermanová zabila svého Němce… Odpovězte si sami co jsme za národ…?!
sinagl.cz/.../...
.. Narodil jsem se v roce 1939, asi 1 km od místa, kde byli chudí lidé z Horních Teplic postříleni a jen ledabyle, na povrchu pohřbeni, na jednom statku v Novém Dvoře. Jako 6-letý jsem slyšel jak dědeček mamince říká: "… liška ožírala lidskou ruku ...", to jsem vnímal jako hrůzu, tušil jsem co se stalo. Pár týdnů před tím, jsem se musel dívat, jak byl sedlák Purmann partyzány ve žluto/zelených uniformách uchopen za nohy a čtyřmi muži neustále vrhán a vymrštován proti vratům jeho stodoly: jeho zuby prošly tváří ven ... už nemohl chodit. Odtáhli ho na louku dolů, a po zastřelení spadl do hrobu, který vykopal můj dědeček dalšími. Nyní můžete pochopit, co si myslím dnes o politické elitě a o všech těch lidech v České republice, kteří nejsou ochotni vyslovit osvobozující Mea culpa ...
+3 #10 Petr Mocek 2012-12-28 09:57
Cituji Jan Šinagl:
Kolik tisíců dětí ztratilo své rodiče navždy či na dlouhé roky, díky komunistickým vrahům ještě předtím, než se jim jako jedni z mála postavili Mašínové? Václav Švéda na otázku, že má dvě malé děti a že by neměl jít s Mašíny odpověděl: „Právě proto!“ Ta paní odpověděla svým mlčením jasně. To lidé typu pana Mocka nikdy nemohou pochopit. J.Š.


Ta paní se po vznesení onoho dotazu totiž zcela určitě vžila do oné role a konečně začala přemýšlet. Nevím co máte za lubem, ale tak jako pro Vás dva okrskáři či pokladník představují "komunistické vrahy" a máte plné pochopení pro to, že byli zavražděni, prokažte též pochopení pro masakry sudeťáků, kteří pro Čechy představovali "fašistické vrahy" a kteří zde zanechali rovněž tisíce dětí bez rodičů.
+2 #9 Petr Mocek 2012-12-28 09:33
Pane Chlumský, ta paní mi odpovídat nemusela, já jsem jí ten dotaz nezadal. Jen jsem byl zvědavý, jak na něj odpoví. Za tu hrubku se omlouvám, obyčejně se mi to nestává. Přesvědčovat mě také nemusíte, i ve svých padesáti letech chodím po světě s otevřenýma očima. Zvěrstva komunismu té doby znám z vyprávění a nemám sebemenší důvod jim nevěřit. Nemůžu se však zbavit dojmu, že vraždy nevinných lidí jsou prostě vraždy a s "odbojem" nemají nic společného. Neměl bych nic proti tomu, kdyby zabili ty, kteří se přímo podíleli na smrti jejich otce. Pokud měli neodolatelnou chuť zabíjet a mstít se, měli předostatek správných a historicky i ideově obhajitelných cílů. Místo toho vraždili a zabíjeli nebohé okrskáře a nic netušícího pokladníka. To mají být moji hrdinové ?
Vaše poznatky o Havlovi jsou velmi zajímavé a je jen velkou škodou, že jste
se s námi o ně nepodělil daleko, daleko dříve.

PS: měl jste asi na mysli pifku (nikoli pivku) a ústa se píší s čárkou nad u. Jinak mi připadáte docela inteligentní...
0 #8 Jan Šinagl 2012-12-28 09:06
Kolik tisíců dětí ztratilo své rodiče navždy či na dlouhé roky, díky komunistickým vrahům ještě předtím, než se jim jako jedni z mála postavili Mašínové? Václav Švéda na otázku, že má dvě malé děti a že by neměl jít s Mašíny odpověděl: „Právě proto!“ Ta paní odpověděla svým mlčením jasně. To lidé typu pana Mocka nikdy nemohou pochopit. J.Š.
-5 #7 JAN CHLUMSKÝ 2012-12-28 01:48
Pane Mocek, asi vím, proč Vám ta paní více neodepsala. Nejspíš pochopila, že s ní nejste na stejné vlnové délce, a že nemá cenu Vás přesvědčovat. U mne to je stejné. Jsem očividně mnohem starší než Vy (bylo by dobré znát Váš věk), komunizmus jsem si prožil od samého jeho začátku a nemám Váš liberální přístup k věcem rád. Až na tu hrubku v ...Mašínovy pistole... vypadáte docela inteligentně. Bohužel Vám nedochází, že STB byla kopie Gestapa, vražedná organizace, která kdyby Mašíni za sebou nechali svědky, by umlátila nejenom je, ale také všechny sousedy okolo nich. Mašínů máma, kterou ta pakáž nechala těžce nemocnou zemřít na podlaze studené cely, jejich sestra, a ti dva, které se jim podařilo chytit, aby je zmučené pak hezky pomaloučku uškrtili, jsou toho dostatečným důkazem. Měl byste rozlišovat vraždy a vraždy, a zjistil byste, že v určité situaci se slovo vražda nesluší používat. Lenin mluvil o třískách ve jménu revoluce, ale v případě Mašínů lidé jako Vy najednou mluví o vraždách... Ty hromady mrtvých ve jménu utopistické, nefungující ideologie mají na svědomí Komunisté s jejich klecí, kterou kolem nás vybudovali. Ta klec stála životy plno lidí, Vašeho policajta a pokladníka nevyjímaje. Měl byste si a s Vámi i ta polovina českého národa, která na Mašíny kydá hnůj o tom trošku podumat a z vraždy obvinit je.
O profesionalitě Formana nemám pochybnosti. Nezapomeňte ale, že byl jako plno liných, v závěsu pana Havla, nejhoršího presidenta, naivky, opilce, podvodníka a zrádce národa, jakého kdy naše zem nosila. Pan Havel takovým Formanům zavíral ůsta medailemi a tahal je na svou stranu. Na Mašíny měl pivku, protože s ním chodili do školy, důvěrně ho znali a říkali o něm pravdu, kterou se on snažil držet pod pokličkou. Proto i Škvorecký v Kanadě na žádost Havla nevydal Komínkovu knihu o Mašínech, aby se ten národ, za který se Havel schovával, nedozvěděl něco co neměl.
+2 #6 Petr Mocek 2012-12-28 00:35
Mohl bych taky něco peprného napsat o lidech typu Chlumského, ale ten pán mi za to nestojí. Co dokázali v minulosti někteří komunisté moc dobře vím. Znovu opakuji, že prachsprosté vraždy jsou prachsprosté vraždy a je jedno kdo a ve jménu koho je dělá. Jednou na toto fórum přispívala paní, která napsala, že má pochopení pro "odboj" Mašínů a pochopení by našla, i kdyby to odnesl i někdo z jejího příbuzenstva, byť nekomunista. Byla ji zadána otázka, zda by v případě, kdyby na místě zavražděného pokladníka byla ona a při pohledu do Mašínovi pistole a posledních myšlenkách na své malé děti, našla taktéž dostatek pochopení pro jejich odboj. Už se neozvala. Pochopila, že diskusní fórum je sice jenom fórum, ale i při sestavování příspěvků se musí myslet hlavou. To platí i pro Chlumského.
-1 #5 jAN CHLUMSKÝ 2012-12-27 23:20
Kéž by se Tomášovi podařil film, který by ukázal mladým idiotům Kottova a Mockova typu, že o tom, jak to bylo v letech hlubokého komunismu padesátých a šedesátých let a co komunisté dokázali lidem dělat nic nevědí.
+2 #4 Petr Mocek 2012-12-23 21:45
Cituji Jan Šinagl:
Z Internetu od neznámého autora: Žel Bohu, i tento projekt stojí a padá "na penězích"... Pokud jsou moje informace (cca měsíc staré) správné, stále se hledají investoři... Doufejme, že se to nakonec - i v současné neradostné ekonomické situaci - podaří a film bude natočen! A Tomáš Mašín bude mít šanci dokázat, že Miloš Forman udělal velikou chybu, když vzhledem k osobním vazbám na Václava Havla od záměru natočit film o skupině bratří Mašínů ustoupil... Protože skutečný příběh života těchto českých hrdinů je bez diskuse námět na hollywoodský trhák! - Hlavně, že soudruhu Kottovi není líto těch stovek nevinných zavražděných komunisty, než se jim postavili Mašínové. Odstranili jen ty, kteří jim stáli v cestě, kteří tento režim pomáhali držet u moci, na který přísahali na život a na smrt. Svoji přísahu splnili. JS


To bude opravdu hollywoodský trhák. Zejména se těším na scény, kdy se bude podřezávat odzbrojený, spoutaný a omámený policajt či jak při loupežném přepadení zastřelí pokladníka (ten proboha přísahal na co ?), který ani nestačí říct, jestli je na jejich straně nebo ne. Miloš Forman je skutečný profesionál a znovu to prokázal. Nepotřebuje se zviditelňovat, on prostě dobrý je a dovolím si tvrdit, že adorace vrahů není jeho gusto.
Prachsprosté vraždy jsou prachsprosté vraždy a je jedno, jestli je dělá komunista či někdo jiný.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)