Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Smetana_i_TyNa podporu Romana Smetany

… Vzpomeňme ještě disidenta Rudolfa Berezu. Ten o případu prohlásil: „Popisoval jsem plakáty, vyvěšoval takzvané pamflety nebo jsem například znemožnil výjezdSmetana_web vyšperkovaného autobusu pro svoz komunistů na Okresní konferenci KSČ. Stojím za panem Smetanou. Tento člověk udělal to, co si jiní jen špitají do ucha a bojí se to vyslovit nahlas. Vážím si ho a je škoda, že naše země nemá takových více, neklesli bychom tak hluboko.“

Pane Šinágle,

přečetl jsem si Váš článek o cikánech z Vítkova. Píši o tom proto, abych Vám vyslovil obdiv, jak přesně popisujete stav věci. Před několika týdny jsem Vítkov navštívil. Lidé z Vítkova a okolí hovořili přesně tak, jak jste popsal Vy. Dozvěděl jsem se navíc, jak Siváková chodí ve Vítkově nakupovat a nechce platit, protože udává, bezplatně nakupuje proto, že má postiženou Natálku. Lidé a obchodníci se jí už bojí. Lze jen těžko odhadnout, jak daleko to všechno půjde a necháme se soustavně oblbovat lidmi, kteří se zabývají obchodem a politikou. U nás v Olomouci máme zase případ řidiče Smetany. Dovolil jsem si malou iniciativu na jeho podporu na jejímž konci jsem přispěl článkem do Neviditelného psa. Byl cenzurován s odůvodněním redaktora,

"... jenže jste to (záměrně?) ve zkratce stylizoval tak, že Smetana šel do basy za počmárání plakátů.“ Nic takového ale není pravda, on tam šel kvůli tomu, že odmítl vykonat dříve uložený trest veřejně prospěšných prací. Navíc ve své bohorovnosti odmítl i všechny opravné prostředky (a rovněž odmítl i výměnu soudkyně kvůli její možné podjatosti).

A ještě si neodpustím jednu otázku: Jak byste se tvářil, kdyby vám soused posprejoval auto, protože jste ho na schodech nepozdravil? Mávl byste nad tím rukou, nebo je váš soukromý majetek víc než soukromý majetek někoho jiného?"

Odpověděl jsem dopisem, z něhož vyjímám bod 4.

"4.Pobavil mne i Váš příměr. První, co mne napadlo, upravit Vámi vymodelovanou situaci. Představte si automobil, který na své karoserii zobrazuje fotografie Hitlera či Džugašviliho, s je charakterizujícími hesly. Jak byste se tvářil, kdyby je někdo posprejoval? Smetanův případ nemá, jak se domníváte, jen stránku materiální. Jsem přesvědčen, že zde dominuje právě idea. Jen čas ukáže, zda kladně nebo záporně. V současné době má vzpurný hoch více příznivců, než podstatná část našich politiků. Pro poslední volby byly u nás ve městě pokresleny téměř všechny plakáty ODS. Smetana má dokonce už i svůj fanklub. Přemítám: Co kdyby kandidoval ve volbách?  ..."

Cenzurovaný článek připojuji v příloze pro případ, že by mohl být na Vašich stránkách zveřejněn.

Zdraví Vás a mnoho svěžesti a nových postřehů Vám přeje

 

Rudolf Bláha

30.11.2012

Olomouc

 

Buřiči za volantem

Za minulého režimu, podle novin, jsme se všichni těšili na oslavy 1. máje. Podle novin oslavy nebraly konce. Na prvomájové procesí se všichni začali těšit ihned po dubnovém ochabnutí oslav Února. Májovou radost zajišťovala svým programem a jeho plněním Komunistická strana. Na dubnovém politickém školení se kolega Rohovský pravidelně a s dostatečným předstihem štiplavým hlasem ptával: Jaká hesla jsou pro letošní májové orgie Ústředním výborem vybrána? Nikdy si neodpustil doprovodnou poznámku, že už nechce více být pomýleným, třeba tím, že by provolával hesla minulá a prošlá. Pro ilustraci dodával: Ať žije Mao Ce Tung! Na májovou slavnost však nikdy nedorazil.

Letos, píše se rok 1987, však měl škodu. Řidič Rudolf Bereza spolu s kamarádem rozvinuli v prvomájové Olomouci transparent s nápisem: Charta 77 vybízí k občanské kuráži. Než ho zajali estébáčtí organizátoři, stačil dostatečně rozrušit účastníky průvodu. Odvážný řidič toho spáchal ještě více - proti Husákovi i proti Bilakovi. Z toho je zřejmé, povolování hesel mělo svůj význam. Aktivisté berezovského typu se zřejmě politických školení nezúčastňovali, a ani se na seznam povolených hesel nezeptali a v průvodě představili cosi jiného. Následovaly povzbudivé zprávy ze Svobodné Evropy. Pro aktivisty ale méně povzbudivé estébácké výslechy. Šibenici jim za rozvracení republiky režim už nepostavil. Snad proto, že z Východu k nám zavál jiný vítr. Rusi si začali už dělat legraci sami ze svého systému. Sovětští vojáci u nás přizdobovali sochy Lenina a Stalina na červeno k zvýraznění jejich zvěrstev. Ale našimi soudruhy se cenzurovaly ještě i ruské noviny a časopisy.

***

Po pětadvaceti letech zde máme řidiče druhého. Ten zvolil pro nactiutrhání mocných způsob jiný. Rozhodl se urazit demokraticky zvolené představitele z celého spektra stranických barev, kterých si váží skoro celý národ, demokraticky. Někteří občané, jako je i Smetana, si však dobrodiní těchto lidumilných vůdců neváží. Možná i proto, že se ztotožňují s filosofem, že po tyranech nastoupí padouši.

Smetana, který si hraje na falešnou celebritu (podle pana Jemelíka - Pes), ač na jeho počínání není nic příkladného, nic, co by zasluhovalo následování, způsobil novinový vzruch nebývalých rozměrů. Protest? Klukovina? Ne! Do role posvátného soudce se postavili modří. Zákony se musí dodržovat. Stanovili, že je to trestný čin. Tři měsíce natvrdo! Srovnej! Celebrita či jarmareční zpěvačka vyfasovala za zabití autem jen podmínku.

Na jedné politické schůzi jsem položil otázku: „Proč olomoučtí političtí představitelé k případu mlčí?“ Odpověděl jeden mladík: „Všechny zákony se musí dodržovat!“

„Trváš na tom, že se měly dodržovat i Norimberské zákony? Nebo naše znárodňovací? Neměli bychom se také zabývat dodržováním zákonů mravních?“

Roman Smetana do vězení nastoupil. Po předvedení několika skopičin si jistě zasloužený trest odpyká – zasloužený podle ODS a ctěného soudu. Proto se můžeme ztotožnit s myšlenkou výše zmíněného filozofa: „Vzepře-li se režimu jedinec, bude smeten.“

Vzpomeňme ještě disidenta Rudolfa Berezu. Ten o případu prohlásil: „Popisoval jsem plakáty, vyvěšoval takzvané pamflety nebo jsem například znemožnil výjezd vyšperkovaného autobusu pro svoz komunistů na Okresní konferenci KSČ. Stojím za panem Smetanou. Tento člověk udělal to, co si jiní jen špitají do ucha a bojí se to vyslovit nahlas. Vážím si ho a je škoda, že naše země nemá takových více, neklesli bychom tak hluboko.“

Bereza je, i nyní jako důchodce, činný. Poukazuje na současná svinstva vládců. Pobavil nás i tím, že chtěl být, jako bývalý poslanec a jako člen Charty, přijat k slyšení modrým olomouckým hejtmanem. Ne, ne. Hejtman nemá čas. Bereza se rozhodl, že počká. Čekal dny a očekával. Opakovaně. Hejtman zatím prchával z úřadu zadníkem (zadním vchodem). A to je také vyjádření, které dokresluje úctu mocných k mravním hodnotám.

Olomoucký soud, který na sebe upozornil jistě spravedlivým rozsudkem nad Smetanou, slavil významné výročí 28.10.2012. Obráceně? „Pokud se vlajka věší svisle, je bílý pruh vlevo z pohledu pozorovatele a klín směřuje vždy dolů (t. j. je v horní části).“

 

Rudolf Bláha

 

P.S.

Věřím, že Roman Smetana zasedne v příštím Parlamentu. Už nyní má vetší kvalifikaci a důvěru voličů, než všichni občané zákonodárci dohromady! J.Š.

 

 

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)