Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

7_dni…Mimoto musí Evropa vyslat jasný signál v této věci, aby s odkazem na Benešovy dekrety, ve světě nedocházelo k vyhánění etnických skupin jako nástroje politiky.

TISKOVÁ ZPRÁVA
Navzdory přijetí České a Slovenské republiky do Evropské unie, právního a hodnotového společenství, které bylo vytvořeno především pro evropské občany a ne pro nadnárodní banky a pojišťovny, existují stále Benešovy dekrety, na jejichž základě miliony Němců a Maďarů byli okradeni o svůj majetek, vyhnáni ze svých staletých domovů, jsou bohužel i nadále v platnosti v obou zemích. Tisíce lidí přišlo během vyhnání o život. Tzv. Benešův dekret – zákon o amnestii, umožnil, aby zločiny spáchané na Němcích a Maďarech byly beztrestné, nebyl dodnes zrušen. Jak pražský, tak i bratislavský Parlament, potvrdil, jak před vstupem, tak i po vstupu do EU, znovu platnost těchto dekretů a zákonů.

Protože se na národní a mezinárodní úrovni stále nic v této věci neděje, je načase, aby se Evropský parlament, jako společná demokratická instituce evropských národů, jí začal zabývat. V tomto ohledu, sudetoněmecké krajanské sdružení Horního Bavorska v Mnichově napsalo petici, která byla přijata Evropským parlamentem a bude projednávána.

O to více si vážíme toho, že také maďarské občanské organizace připravily podrobnou petici k tomuto tématu a zaslaly ji do Evropského parlamentu. Nyní se jim podařilo uskutečnit příští týden slyšení před příslušným výborem Evropského parlamentu.

Děkujeme iniciátorům a doufáme, že bude tímto dokončen důležitý krok pro zpracování této kapitoly evropské historie. Je to o to naléhavější, protože se generace, která vyhnání zažila zmenšuje a mělo by jí být proto dopřáno uspokojivé řešení dokud je ještě zde. Mimoto musí Evropa vyslat jasný signál v této věci, aby s odkazem na Benešovy dekrety, ve světě nedocházelo k vyhánění etnických skupin jako nástroje politiky.

Andreas Schmalcz Mnichov 13, září 2012

Sudetoněmecké krajanské sdružení Horní Bavorsko, Mnichov

 

Přeložil Jan Šinágl, 17.9.2012

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+2 #20 JM 2012-11-13 21:50
Pane Habrmanne, já jsem tehdy ještě nebyl na světě. Faktem ale je, že si vítězné mocnosti s nacistickým Německem nakonec poradily. Mladé Československo by to rozhodně nedokázalo.

Zdraví JM
-3 #19 Wofgang Habermann 2012-11-12 18:31
To oni!!! já ne, že pane JM?

Zdraví WH
+6 #18 P. Novak 2012-09-24 15:28
Proto byl Benes drzen v popredi, aby se to nezdalo divne (veril jeste, ze to muze zvratit?). Kdyz se pry zastupci odboje ptali, jaktoze prijel jiz s nadirigovanou vladou, pry jen zablekotal, ze se do toho jiz neda zasahovat. Taky je zazracne, kde se behem kratke chvilky objevily cele roty rudych straniku uz ve funkcich (nemyslim jen ty vladni). Klema mel lstive poradce.

scribd.com/.../...

V kapitole o zivote v ruske zone si vsimnete, jak sikovne navlekali Nemcum svuj komo chomout. Velice podobne postupu v CSR.
+4 #17 P. Novak 2012-09-23 08:08
..Homogenni narodni stat muze, diky ctnosti hluboce zakorenene soudrznosti svych obyvatel a sile odporu, obcas vydrzet uzasne dlouhe periody te nejhorsi spravy a vedeni, bez vnitrniho rozpadu.... A.Hitler Mein Kampf 1924
harrold.org/.../...
Pan Dr. Hans Meisner ponekud zapomina, ze dilko si Cesi precetli take a shledali ho zrejme inspirativnim. Navic byli predem varovani, co je ceka, pokud Dolfi prijde k moci.

grabert-verlag.de/.../...

Valecni stvaci, to se povedlo.
+6 #15 P. Novak 2012-09-21 15:19
Panu Sinaglovi
Nesouhlasim s tim svinstvem, co se vydavalo za hrdinstvi. A ze to toho bylo dost. Na druhou stranu take nesouhlasim s vasi demonizaci Masaryka nebo Benese (Kramar = cvok), valecni stvaci. Andele take nebyli. Nemce sice stvali svou cechoslovakizac i za kazdou cenu, ale meli se daleko lepe, nez jejich soukmenovci v Polsku. I kdyby se politika prvni republiky ubirala idealnim smerem, stejne by to dopadlo, tak jak to dopadlo. Hitlerova propaganda holt nemela chybu. Benes zkousel vyhanet certa dablem, ztratil soudnost a podcenil Stalina (a v tom nebyl sam). Nez skoncila valka ,nekomunisticky odboj byl znicen a soudruzi byli uz v place, ovladajice klicova mista... A pak bylo najednou pozde.
Zajimave cteni aneb teorie o distribuci maselnych kostek:

vho.org/.../KEELINGgruesom.pdf
-2 #14 Jan Šinagl 2012-09-20 17:32
Předpokládám, že pan JM necituje zdroje, když neuvádí odkazy a pouze svá slova a myšlenky. Jinak ztráty na zničených a ukradených hodnotách v Sudetech se odhadují na 206 miliard Euro, jak už jsem s odkazem a v podrobnostech uváděl dříve! J.Š.
„Češi jako váleční štváči, Kramář, Masaryk, Beneš - ničitel Evropy.“
Dvě strašlivé světové války ve 20. století zanechaly v Evropě fyzickou, duševní a duchovní devastaci obrovských rozměrů, které lze pravděpodobně srovnat jen s obdobím Třicetileté války. V této dokumentaci jsou odhaleny politické intriky Kramáře, Masaryka, Beneše a dalších českých představitelů. Je i jejich odpovědností, že se po roce 1918 byla rozbita Habsburská monarchie – tenkrát druhá největší ekonomika v Evropě s 16 národy - pokročilý model pro sjednocenou Evropy. Místo toho vzniklo mnoho stěží udržitelných malých států s mnoha etnickými menšinami, které byly brutálně potlačovány. Zejména se tak dělo v Československu, kde s více než třemi miliony obyvatel německé národnosti, bylo zacházeno jako s druhořadými obyvateli, kteří měli být odněmčeni všemi prostředky, nebo vyhnáni. Dokumentace popisuje detailně machinace českých představitelů. To zahrnuje i skutky podporující válku, zločiny vyhoštění a vydání Československa do rukou Stalina. Nikdo nemůže označit brutální vyhnání sudetských Němců, jako důsledek kolektivní viny této etnické skupiny. Byla to a stále zůstane genocida – neodpykaný zločin na národě.

Dr. Hans Meiser - historik a spisovatel
Grabert-Verlag, Tübingen, 2011, 447 stran, ISBN: 978-3-87847-270 -4; Euro 24,80
+4 #13 JM 2012-09-20 16:26
Reaguji na komentář Jana Šinágla 2012-09-19 07:40.
Část V (poslední):
Odsun osob německé národnosti z ČSR byl proveden na základě opatření z Postupimské konference v srpnu 1945. Vysídlení Němců z ČSR tedy mělo také jasnou oporu v mezinárodním právu a není předmětem Benešových dekretů. Článek XIII. Postupimské dohody stanovil, že německé obyvatelstvo nacházející se v Polsku, ČSR a také v Maďarsku, bude třeba přemístit do Německa. Vydání dekretů prezidenta Beneše tedy bylo i z hlediska mezinárodního práva legálním a legitimním aktem. V případě vysídlení většiny osob německé národnosti po válce z ČSR šlo z hlediska mezinárodního práva o součást sankcí a bezpečnostních opatření, tedy zase o výkon práva. Šlo tehdy o legitimní kroky vítězných mocností a jejich spojenců, k nimž Československo patřilo, které byly založeny na principu odmítajícím války jako prostředek národní politiky. Z toho vycházely i přijaté dekrety prezidenta Beneše a zpochybňovat je by pak ve svých důsledcích znamenalo zpochybňovat i výsledky druhé světové války a poválečného uspořádání v Evropě.
+7 #12 JM 2012-09-20 16:18
Reaguji na komentář Jana Šinágla 2012-09-19 07:40.
Část IV:
Na dekret č. 12 ještě navazoval dekret č. 28 ze 20. 7. 1945 o osídlení zemědělské půdy Němců, Maďarů a jiných nepřátel státu. Obdobně konfiskace majetku probíhaly například v Nizozemí, Belgii, Dánsku, Řecku a v Rakousku. Znamená to tedy, že čs. vláda a prezident Beneš nepostupovali svévolně a protiprávně, ale v souladu s mezinárodním právem. Z vyčíslených válečných škod na ČR v celkové výši téměř 19,5 miliard dolarů bylo nakonec nahrazeno jen 91 miliónů dolarů, tj. pouze 0,4 procenta. Reakce některých kruhů v Německu jsou nestoudné také proto, že v přijatých tzv. Pařížských dohodách (1954) se SRN zavázala, že nevznese v budoucnu žádné námitky proti opatření, která byla provedena proti německým majetkovým hodnotám v zahraničí nebo jinému majetku, zabavenému pro účely reparací nebo restitucí. Znamená to tedy, že němečtí občané nemohou vznést jakékoliv nároky vyplývající z opatření provedených z důvodu existence válečného stavu v Evropě. Platnost tohoto ustanovení tzv. Převodní úmluvy byla potvrzena i pro sjednocené Německo Dohodou čtyř vlád (tzv. Smlouva 4+2) o konečném uspořádání ve vztahu k Německu, podepsanou 12. 9. 1990.
+6 #11 JM 2012-09-20 16:14
Reaguji na komentář Jana Šinágla 2012-09-19 07:40.
Část III:
Prezidentské dekrety byly vydávány od roku 1940 tehdy exilovým prezidentem Benešem ve Velké Británii, až do ustavení Prozatímního Národního shromáždění dne 28. 10. 1945. Bylo jich vydáno za toto období celkem 143, z toho 44 v zahraničí, tj. v průběhu války. Tyto dekrety byly formou zákonodárné činnosti v době ústavní nouze, kde nemohly působit ústavní orgány ČR. Při jejich dnešním hodnocení je třeba brát v úvahu historické i právní okolnosti jejich vzniku. Tehdejší Československo bylo první obětí totální války, rozpoutané Německem. Platnost všech dekretů (ústavních a ostatních) a jejich prohlášení od počátku za zákony a ústavní zákony byla potvrzena a prohlášena ústavním zákonem z 28. 3.1946 (č. 57/1946 Sb.) Dnes je součástí českého právního řádu už jen 57 dekretů, z toho 48 dekretů vydaných až po válce na území ČSR. Jsou výrazem kontinuity čs. státu a jeho právního řádu. Podobně svojí normotvornou činnost tehdy prováděly i jiné exilové vlády, například Polska, Nizozemí, Lucemburska, Norska a Belgie. Dekrety prezidenta Beneše vycházely z mezinárodních dohod o reparacích a konfiskaci německého majetku v cizině, přijatých na konferencích na Krymu a v Postupimi. Dohoda o reparacích od Německa vstoupila v platnost 24. ledna 1946 a ČSR k ní přistoupila 17. května 1946. Podle Dohody si každá signatární vláda rozhodovala o formě reparací sama. Dohodou byla také mezinárodně právně stvrzena konfiskace majetku Němců. ČSR v roce 1945 tak zkonfiskovala majetek osob německé národnosti dvěma dekrety – č. 12 z 21. 6.1945 a č. 108 z 25. 10. 1945.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)