Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Ledecka a medaile

Pozdravil ji slavný zpěvák a srdce Ledecké zaplesalo. Důkaz, že mě miluje, hlásila

"Nemůžu říct, že by Česko pro mě nic neudělalo, ale mám těch rodin více. Proto jsem ani na stupni neměla vlajku. Cítím to tak, že jsem hrdá na to, že tadyLN Ledecka 100318 mám tolik fanoušků. Ale během mé kariéry mi pomáhali Švýcaři, Italové, Američané i Rakušané a měla jsem trenéry z různých zemí. Takže cítím, že tak trochu patřím všem."

Máme opět sportovce, reprezentanta a nezpochybnitelnou osobnost skutečně světového formátu. Byla jí i Věra Čáslavská. Svět si jich váží. Kéž bychom to také dokázali - nejenom vítáním a oslavami.

Kolik je sportovců, kteří šíří slávu naší země, ale kteří se vypracovali především díky podpoře svých blízkých? Kolik peněz na podporu sportu skutečně dorazilo kam mělo? Zeptejte se rodičů kolik je stojí sportovní kariéra jejich dětí od hokejistů, tenistů a dalších sportovních odvětví. Jak pomohl stát Martině Sáblíkové či Martině Erbanové? Proč se musela odstěhovat do Holandska?

Mnohdy finanční prostředky určené pro sport podporují více svazy a funkcionáře než účel, ke kterému byly určeny? O to více se potom v médiích funkcionáři „bijí v prsa“ svými „zásluhami“, na kterých mají jen malý podíl, pokud vůbec? Mohli jsme mít mnohem více úspěchů v jednotlivcích i kolektivních sportech. Kolik talentů mezi našimi dětmi a mládeží se nemohlo věnovat sportu a rozvinout svůj talent jenom proto, že si rodiče nemohli dovolit je podporovat?

Z hlediska podpory masového sportu se nabízí i otázka proč tolik dětí podléhá alkoholu, kouření a drogám, kdy patříme ke špičce v Evropě i ve světě a kdy následky budou stát další miliardy? Investice do sportování mládeže je jednou z nejlepších, které vyspělé země podporují, protože se jim mnohonásobně vrátí.

Držme palce nové vládě, která se i zde snaží napravovat neschopnost předchozích vlád, které o zájmech země a občanů uměly jen hezky mluvit.

Je dobře, že Milan Hnilička byl jmenován vládním zmocněncem pro sport, aby se konečně zabránilo mrhání obrovskými finančními prostředky na podporu sportu.

Vzpomeňme také v těchto únorových dnech sportovců, kteří za zločinného komunistického režimu skončili v komunistických kriminálech, nebo odešli do svobodných zemí – mistři světa v hokeji na čele s nezapomenutelným brankářem Bóžou Modrým, Stanislavem Konopáskem (rodák z Hořovic), Vlastimila Bubníka, Vladimíra Zábrodského, Vladimíra Kobranova, Václava Roziňáka, hokejistu a tenistu Jaroslava Drobného (první vítěz Wimbledonu jako občan Egypta), sourozence Romanovi, Hanku Maškovou, Ondreje Nepelu, Václava Nedomanského, Martinu Navrátilovou, Milenu Dufkovou, Ivana Lendla, Martinu Hingisovou, bratry Pospíšilovi a mnoho dalších, kteří šířili slávu našeho sportu v zemích, které si jich vážily…

Vzpomeňme i na Věru Čáslavskou, která po OH v Mexiku v roce 1968 odmítla nabídku Hollywoodu a doma byla „odměněna“ prací uklizečky. Později ji prodali komunisté do Mexika „za uhlí na Kubu“ jak říkávala, kde trénovala mladé mexické gymnastky.  

 

Jan Šinágl, 27.2.2018

* * *

Aktualizováno 3.3.2018:

Je úspěch Ester Ledecké skutečně úspěchem České republiky?

… Nikdo jí nevěnoval náležitou pozornost a Česká televize její triumf ani živě nevysílala. …

Přežitek národní hrdosti

Její otec Janek Ledecký v rozhovoru řekl: „My si žijeme vlastní život. Ester si samozřejmě strašně váží podpory domácích fanoušků a příznivců, úplně stejně si ale váží fanoušků ze zahraničí. Nemá pocit, že by tady té republice byla něco dlužná nebo že by s ní měla společného něco víc než to, že se tady narodila a mluví česky.“…

… Neměli bychom proto fandit všem a být rádi, že vyhrál ten nejlepší, ať Čech, Němec či Rus? Možná bychom měli úspěch Ester Ledecké považovat zejména za úspěch talentované mladé ženy, která tvrdě makala, nedala na rady expertů, že si musí vybrat pouze jeden sport, stála si za svým a vše si vybojovala. A je jedno, zda je, nebo není Češka. Byli bychom však z jejího vítězství stejně nadšení, kdyby byla třeba Kanaďanka?

P.S.

Až se budeme umět stejně upřímně radovat a oceňovat vynikající výkon sportovců z jiných zemí, stejně jako dnes oceňuje celý svět Ester Ledeckou, budeme vyspělou, kultivovanou zemí. Zatím se chováme jako východní provincie, která ze Západu přijala jen materiální výhody a požitky. Komunistická devastace kultivovanosti a vyspělosti se stále projevuje. Byl jsem na Staroměstském náměstí a po pár minutách odešel.

Moderátor, místo aby předal mikrofon Ledecké mlčel, udělal z přivítání provinciální frašku, zakončenou státní hymnou, jak jsme viděli v televizi. Akce působila jako pohřeb i díky sboru, který hymnu zpíval.

Pozvání nějakého mluvčího Magistrátu na tuto akci bylo také neuvěřitelné – žádný úsměv, nadšení, monotonií, nudný hlas, zakončeno dotazem moderátorky co mohou návštěvníci očekávat. Odpověď: „Přijďte, možná uvidíte, možná ne.“

Jaký rozdíl, kdy v hlavním vysílacím čase vysílala přímo německá veřejnoprávní ARD besedu ze studia s olympioniky, živé vyprávění, veselé příhody a ukázky jak např. dnešní olympijští vítězové v bobech jako pětiletí začínali na dětských „bobech“ a padali do sněhu. ARD nenapadne, aby každý den vysílala informace kolik Němců vstřelilo gól v NHL… Inu není nad „Staromák“! J.Š. 

* * *        

Národní divadlo Brno dnes začne hrát inscenaci o Čáslavské

Národní divadlo Brno dnes v Redutě poprvé odehraje novou inscenaci Věra inspirovanou osudem a životními zvraty legendární sportovní gymnastky Věry Čáslavské. Ambicí dramatičky Simony Petrů nebylo napsat životopis či historicky věrné dokumentární divadlo. Spíše se prostřednictvím skutečné postavy snaží postihnout obecnější témata českých dějin a vyvolat dialog. ČRo, 2.3.2018

* * *

Světová premiéra byla zdařilá. Jedno slovo, které provázelo celou včerejší akci je ODVAHA. Přikládám 4 fotografie. Samozřejmě v Událostech ČT ani slovo. JŠ.

Brno ND 2 Vera Caslavska 020218Brno ND 3 Vera Caslavska 020218Brno ND 4 Vera Caslavska 020218

 Brno ND 5 Vera Caslavska 020218

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.67 (6 Votes)
Share

Komentáře   

0 #5 Michal STEIN 2018-03-09 05:45
Duchková je DUKCHOVÁ viz Wikipedie Milena Duchková – Wikipedie
cs.wikipedia.org/.../...

Michal Stein
0 #4 Jan Šinagl 2018-03-02 17:22
Děkuji, někdy selže paměť, někdy automatická oprava. Dufková je správně, pokud má pravdu Wikipedie? Pro příště stačí "prosím opravte si":-)
0 #3 Michal STEIN 2018-03-02 16:59
Je tam spousta nepřesností ve jménech. Rychlobruslařka je Erbanová, skokanka do vody Duchková a hokejista Hnilička křestním jménem Milan!
MICHAL STEIN
0 #2 Jan Šinagl 2018-03-02 08:48
Ano, v 7 letech v roce 1987 emigrovala se svojí maminkou. Těžko by rodnou zemi opustily, kdyby doma byly poměry a podmínky jako v CH.
0 #1 Tomáš 2018-03-01 06:50
Zdravím. Nevím, zda zrovna Martina Hingisová tam patří.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)