Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bondy Egon

Níže zpomínka spolužáka na Zbyňka Fišera alias Egona Bondyho

Přiznejme si na rovinu: i dnes se najdou lidé, kteří pokládají undergroundového básníka a opilceEgona Bondyho(1930–2007) za umělce. Ačkoli mezi tyto vadou kognitivních funkcí zjevně postižené jedince nepatříme, kvitujeme jako velmi pozoruhodné jednání vedení brněnské konservatoře, která zakázala své studentce Pavle Limmlovédoživotně přednášet jednu z jehobásnía za to, že ta byla na půdě oné nastudována, uložila vyučující Věře Zástěrovédůtku. Báseň je prý vulgární a umělecky vzdělaných úst konservatoristky tudíž nehodná.


Potlačme nutkavé představy, jak to vypadalo, když studující s pedagožkou pilovaly správnou výslovnost slovahovno(na kteréžto ústřední thema, je-li nám známo, Bondy sepsal jeden celý svůjtext), spokojivše se s poznámkou, že shora zmíněný institut, nesoucí toho času jméno Leoše Janáčka, by možná zasloužil přejmenovat; možností je řada, přičemž nejvíce se nabízejí klasikové české a československé censury, Zdeněk Nejedlý, Ladislav Štoll, Jiřina Švorcová nebo někdejší náměstkyně ředitele státní televise a strážkyně dobrých mravů Milena Balážová, která prý, praví legenda, vlastnoručně měřila účinkujícím délku sukní.

http://paragraphos.pecina.cz/2017/05/bondy.html

* * *

Vzpomínka na Zbyňka Fišera alias Egona Bondyho

Byli jsme spolužáci od primy do kvarty, společně s Fortýnem, v Gymnáziu v Ječné, Praha - Nové Město. Měl přezdívku Košoun. Od kvinty byl s Fortýnem v humanitní větvi "a", já v reálné "b".

V nižších třídách jsme se dokonce kamarádili, chodil jsem ho navštěvovat do jejich vily  se zahradou v Podolí. Jeho otec byl důstojník, Ruský legionář, tehdy již ale nežil. Pro mne byli "buržousti". Zbyněk mne potom přerostl a nabyl váhy, měl postavu jako známý herec z Vinohradského divadla Václav Svoboda, takže, když jsme jednou spolu šli na Václavském náměstí  do biografu na mládeži nepřístupný film, mne vykázali a jeho bez váhání pustili. Tehdy ho nenapadlo nic vtipnějšího než mne vydávat za mladšího příbuzného, ač jsem byl o něco starší, ale neprošlo to.

Co se básnění týče pamatuji, že chodil po třídě a bouřlivě recitoval jím přebásněnou Nerudovu Dědovu mísu, přičemž převažovala prudká kadence slova zadní části těla, právě tak, jako po letech použil produkt této části v jiné básni. Tedy jadrné vyjadřování bylo pro něj charakteristické.

V té době jednou přišel do školy a plakal. Řekl, že mu umřela maminka. To bylo velmi smutné, byl úplný sirotek.

Pak jsem s ním ztratil spojení a on ani o mé přátelství nestál. Asi v sextě přestal chodit do školy a šly o něm fámy, že je z něj tulák. Jednou potkal  spolužáka a tomu vyčítal, že je buržoust protože spí doma v posteli, kdežto on bydlí pod mostem.

Přestože na škole nedával dobrý příklad  získal u profesorského sboru uznání ze znalosti výtvarného umění, takže školní chodby byly podle jeho návrhu vybaveny reprodukcemi významných děl.

Od té doby jsem ho již nikdy nepotkal, avšak najednou se objevil Dr. Egon Bondy, uznávaný filozof, marxista, spisovatel a viděl jsem ho v televizi. Estébáci z něj museli mít zamotanou hlavu, když ho "protistátní  živly" braly mezi sebe a zpívali jeho texty.

Jeho život byl bouřlivý. Nedovedu posoudit jeho myšlení je složité, plné jinotajů. Jako filosof je uznáván. Naposledy žil jako vdovec v Bratislavě, kde zemřel.



S pozdravem R.Honzátko

13.5.2017

* * *

J.Š.14.5.2017

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)