Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Gottwald a Stalin… Do archívu Zápotockého jsme se nedostali. (viz odkaz na holandský archiv níže! J.Š.)Paumer Milan o strileni Nebo přišel a řekl, že je 13 lidí odsouzených a 11 musí dostat smrt. …

… Prosím, soudruzi, abyste jednání k tomuto bodu považovali za přísně důvěrné, za uzavřené, aby se tyto škandální ostudné věci nedostaly mimo. Až otevřete případ Státní banka, to také uvidíte. Za 200 Kčs se kupovaly šperky, které měly cenu 20.000 a 30.000 korun. … Jinak na sjezdu bude krátká zpráva a pak do 4 měsíců ústřední výbor provede závěry těchto případů.

(pasáž z vystoupení v diskusi politického byra ÚV KSČ - 1962)

Soudruh Drahomír Kolder:

Ještě bych chtěl dodat několik poznámek. K první otázce, na kterou jsme se zaměřili, to je otázka postavená také soudruhem Dolanským, jestli soudruh Gottwald měl možnost odmítnout nebo ne.

Soudruzi, fakta svědčí o tom, že tu možnost měl. Vy, jako soudruzi ze starého vedení, musíme vám postavit otázku, jak je možné, že strana s takovými revolučními zkušenostmi a s takovým postavením v mezinárodně revolučním dělnickém hnutí, mohla toto dopustit. Vezměte si Rumuny, Maďary a případy u nás. Čili srovnáme-li všechno, musíme jednoznačně říci, že Gottwald tuto možnost měl a také fakta o tom svědčí.

Druhá věc - pro nás velmi těžká. My jsme k celému šetření přistupovali tak, že věc nebude složitá, že se to táhne ke Slánskému, že Slánský je ten hlavní. Bohužel, všechna fakta svědčí o tom, že v první řadě věci řídil Gottwald. Pokud s nimi přišel do styku Slánský, tak jenom paralelně se soudruhem Gottwaldem. Od začátku Maďarska s ním korespondoval, svědčí o tom také zápis. Soudruh Gottwald říkal, že my jsme v jiné situaci než Maďaři. To uvádí řada soudruhů, kteří na předsednictvo docházeli.

Další fakta svědčí o tom, že soudruh Gottwald i Slánský věděli, jak se zachází s Pavlíkem, včetně toho sypání solí do očí. O tom svědčí dokument, který Šváb poslal soudruhu Gottwaldovi. To jsou fakta, před kterými je dost obtížné říkat opak.

Je zde dále řada dalších faktů, ze kterých je jasné, že bezpečnost organizovala provokace. Vždyť například Polda Hofman ukázal, jaká provokace byla organizována v akci „Hrad“ vůči němu. Když Kopřiva chystal provokace a poslal pistolníky ho sledovat, tak je chytil, přivedl na stanici SNB a odtamtud zavolal Kopřivu, že je rozstřílí. Kopřiva říkal, to jsou naše lidi, pusť je. To jsou všechno fakta, která se nedají oddiskutovat. Pro nás to bylo strašné. My jsme přistupovali k tomu ze snahy udělat Slánského. Ale postupně, když jsme se přísně drželi příkladů a materiálů, také to dokládáme, jak věci poprvé vyvstávaly. To neznamená, že ze Slánského snímáme odpovědnost, neboť on tyto věci tam zaváděl. Ale musíme vidět odpovědnost soudruha Gottwalda a samozřejmě jeho odpovědnost s tím, že uvedená fakta a jejich hodnocení ve světle skutečností trochu mění situaci, i když z hlediska dřívějšího hodnocení nic se neměnilo. Předložíme také celý případ Veselé. Lidé se volají k výpovědím, abychom se dopátrali pravdy.

Skutečnost je zase taková, že tak jako o případu Veselé věděl Slánský, tak také o něm věděl soudruh Gottwald. Skutečnost je taková, že Khonová, pro kterou nebylo obvinění, šla a poslala soudruhu Gottwaldovi sdělení, že to bylo nezákonné zatčení. Na materiálu je poznámka soudruha Gottwalda, kde navrhuje legendu, jak ji propustit a „najděte vhodné umístění, ať je klid“.

To je fakt, který je velmi otřesný, ale je to takové. Budeme muset prohlédnout celý archív Slánského a Gottwalda. Do archívu Zápotockého jsme se nedostali. To je například případ Závodského, kdy se rodina dovídá, že člověk nežije, až půl roku po jeho smrti. Jsou to žádosti o milost, které byly poslány. Další fakt je, že jim bylo známo, jak věci v bezpečnost jsou.

My jsme to do zprávy nedávali, ponechávali jsme to otevřené s tím, že to musíme v průběhu dalšího šetření vyjasnit.

Ze stenografického záznamu diskuse politického byra ÚV KSČ dne 27. listopadu 1962 k bodu „Výsledky přešetření nejdůležitějších politických procesů proti osobám, které zastávaly význačné politické funkce“ (tzv. Závěrečná zpráva Kolderovy komise). Pro ilustraci ještě výňatky z vystoupení dalších členů politbyra:

Dolanský

Soudruh Gottwald schvaloval různé zatýkání a přitom narušoval stranický řád a principy kolektivního vedení, to je, soudruzi, pravda. … Otázkou je, jak se to stalo. Podle mého tím, že zde stál sám, že byl odtržen od strany a dělal věci na vlastní pěst, že se mu odcizil kolektiv lidí a on zase tomu kolektivu. … nyní, když se do toho vneslo světlo, se ukazuje, že skutečně zapomněl na stranu, nestaral se o ni. ... Je to správně řečeno, že dělal sám, sám rozhodoval. … Ještě jednu věc bych řekl, že soudruh Gottwald míru zodpovědnosti má právě proto, že byl tak velkým člověkem do roku 1948. Právě proto, že ho vynesla strana. A to je ta tragédie, to je to drama. … Tak končí člověk, který byl prodchnut marxismem-leninismem. Na konci šlapání leninských principů. … Fakt ale je, že jsme o těch věcech nevěděli. Ve straně, která bojovala s buržoazií, jsme byli zvyklí se na věci neptat. Když někdo něco dělal ilegálně, i když to byl vedoucí funkcionář, bylo proti mravům strany ptát se, co to je a jak to je...

Hendrych

Nejvážnější je otázka soudruha Gottwalda, to je historie naší strany … První krok v ocenění byl učiněn na listopadovém zasedání ÚV KSČ. … nebyly známy některé konkrétnosti. Je potřeba říci otevřeně, že i v politickém byru, když kolem toho byla diskuse, byly určité rozpaky. Politické byro soudruha Novotného nepodpořilo. Byly určité rozpaky. Jestli jít tak daleko. … Nikdo nemůže smazat odpovědnost Gottwalda za nezákonnosti, které se staly….Nelze vést paralelu mezi Stalinem a Gottwaldem. Vývoj Stalina byl jiný. Záležitost se Stalinem se táhla celá dlouhá léta.

Nedávno jsem se sešel na konferenci v Č. Budějovicích se s. Hofmanem. Byli jsme spolu v táboře. On sice zdrženlivě o těch věcech mluvil, ale ukázal se tento fakt. Člověk, který s ním spal, který ho vodil ožralého do postele, který ho hlídal, kterému se se vším svěřoval, toho nechal zavřít. Gottwald měl strach jet do Moskvy, když tu byla ta záležitost s Goldmanem, jestli se vrátí. To mně Hofman řekl. Člověka, který mu byl tělesným ochráncem, který byl stále v jeho blízkosti, tohohle člověka poslal rovnou do basy. Tohohle člověka povýšil na generála s vědomím, že ho dá za několik dní zavřít.

Novotný

Když se dívám na váhání Gottwalda, tak on se dostal již do presu, na něho působili všichni činitelé, které byly vyvolány a nakonec i tou podvrženou praxí, výslechy a tím vším, ovlivnily nakonec Gottwalda a jeho mínění v tom smyslu, že všude začal vidět nepřátele. Žádný jiný pochod u něho nebyl. Zrovna tak u Stalina. Vlivem bezpečnostních metod a nahánění, viděl v každém nepřítele. Jakmile se někdo špatně podíval nebo měl jiný názor, v tom okamžiku viděl nepřítele. Když na ústředním výboru šel po chodbě Rákosi a měli ho potkat pracovníci, museli se otočit zády ke zdi a dát ruce na zeď, tak se báli. Když šel v zahradě Gottwald, tak kdo tam byli mimo, musel utíkat. Tak to bylo. Druhá věc, jak to daleko došlo, když kolem rodin nesměli být členové strany, ale bezpartijní. Proč? Protože se muselo říkat milostivá paní, líbat ruce a pod. Je to hloupost, ale charakterizuje to.

Je třeba si vzpomenout na některé věci. Já jsem seděl na zasedání předsednictva, jak Gottwald oznámil, že přišly žádosti o milost. Přišly žádosti o milost, řekl. Já je nepředkládám. Nebo přišel a řekl, že je 13 lidí odsouzených a 11 musí dostat smrt. Že by byl pro to, aby nedostal smrt buď Löbl nebo Margolius nebo London. Že bezpečnost doporučuje Löbla a Londona, kteří pomáhali při odhalení. Sám formuloval, bude to ten a ten.

… Prosím, soudruzi, abyste jednání k tomuto bodu považovali za přísně důvěrné, za uzavřené, aby se tyto škandální ostudné věci nedostaly mimo. Až otevřete případ Státní banka, to také uvidíte. Za 200 Kčs se kupovaly šperky, které měly cenu 20.000 a 30.000 korun. … Jinak na sjezdu bude krátká zpráva a pak do 4 měsíců ústřední výbor provede závěry těchto případů.

http://www.sds.cz/docs/prectete/pasaz/dko_jpzz.htm

P.S.

Kauzu Antonína Zápotockého jsem sledoval – viz článek níže. Skutečně je jeho svazek v holandském archivu přístupný až od 1.1.2066, jak dokazuje tento přímý odkaz.

* * *

Dr. Edvard Beneš jako president a vrchní velitel armády v ohrožení země, s plně vyzbrojenou a motivovanou armádou, ji opustil s vysvětlením, co prý by to stálo za oběti? Jakoby svoboda byla možná bez obětí! Za jeho zbabělost jsme zaplatili později za komunistů mnohem více – životy, majetkem a ztrátou morálních a mravních hodnot, kdy jejich nositele, ty co nestačili povraždit nacisté po atentátu na Hendrycha, povraždili či jinak zlikvidovali, komunisté. Nedivme se proto, že jsme národem bez hrdinů, který umí jen „hrdinně“ své skutečné hrdiny likvidovat. Patřil k nim i president dr. Emil Hácha. Dozorci na něho, na Pankráci po válce, jako na těžce nemocného, močili. Beneš to věděl, znali se roky, přesto nezasáhl, nepomohl ač mohl! Vskutku „hrdina“ jak se v Čechách sluší! Zasloužil se o stát i jeho zničení!

Proto máme v sobě tolik zakořeněnou skepsi, nedůvěru k nikomu a ničemu, nesmyslný smysl pro jistoty předem, neuznávání naděje. Jsme proto zákonitě státem složeným z nespojených jednotlivců, tedy zemí bez společné síly, předem poražených a bez boje. Umíme jen naříkat a svalovat vinu na druhé, jsme lhostejní téměř ke všemu, neschopni spojit se, nadchnout, usilovat a pracovat pro společný cíl. Pokud se objeví někdo schopný, je okamžitě napadán, pomlouván a stahován intuitivně zpět do rovnostářské společnosti. Pokud to nezvládne sama, postarají se o to nesvobodná, závislá média a pokud i ta selžou, může dojít až k fyzické likvidaci. Nahromaděné totalitní zlo má na to stále dost moci, vlivu a prostředků. V naší společnosti nejsou jako jediní lhostejní komunisté! Jeden z nejcitovanějších článků na internetu o České republice se nachází na serveru no-yolo s titulkem: „Czech Republic – Where No One Gives a Fuck“ (Česko země - kde je všem všechno u zadele), jak píše dne v PN Petr Kamberský ve skvělém článku „Třebešín a Rychlé šípy“.

Vyspělé společnosti si potřebu schopných lídrů, zvláště v dnešní kritické, zlomové době, uvědomují. Takových lidí si váží a podporují je. U nás se bude rozhodovat o tom, zda prokremelští „lídři“ nás opět zavedou na Východ se všemi negativními dopady, nebo se prosadí skuteční, zodpovědní politici-státníci, kteří tomu dokáží zabránit.

Vše je o kvalitě občanské společnosti a tím tedy i rodiny – to je základ všeho! Čím jsou vyspělejší, tím více je společnost odolná vůči manipulacím a zneužití. Naše se teprve tvoří a prochází v dnešní době další zkouškou manipulovatelnosti. Opět si vytváříme nepřítele – po židech a sudetských Němcích jsou jimi uprchlíci. První i druhé jsme pomáhali likvidovat i okrádat. Z řad sudetských Němců pocházelo 9 nositelů Nobelovy ceny! Jak se vypořádáme s uprchlíky? Jsou výzvou doby pro každého z nás!

 

Jan Šinágl, 25.2.2016

P.S.

Prof. Václav Černý v knize Paměti (3.díl, r. 1945-1972, str. 117), píše o stranických udavačích, kteří na něj donášeli i policii! Na prvním místě uvádí jméno Růžena Grebeníčková!? V.Kuba

* * *

Dozvíme se někdy pravdu o údajném válečném zločinci Antonínu Zápotockém?

Byl prezident Antonín Zápotocký válečným zločincem…?!

Potomky těchto vrahů máme dnes zastoupeny v Parlamentu – únor 1948 tak komunisté - bez zábran - slaví dodnes!

Kdo skutečně vyhrál a stále je vítězem sametové revoluce?!

* * *

Free Czechoslovak Air Force

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (6 Votes)
Share

Komentáře   

+1 #1 Reinhard 2016-03-01 14:34
..... co nestačili povraždit nacisté po atentátu na Hendrycha:
->
Reinharda Heydricha

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)