Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Uprchlici detiJan Ámos Komenský: "Má-li se člověk státi člověkem, musí se změnit."

Jsme odkázáni jen na to, že Bůh sám se určitým způsobem projeví v dějinách a prostřednictvím stvořeného světa - Pravda je kniha, kterou ještě nikdo z nás nedočetl do konce – Ve světě je dost světla pro toho, kdo chce věřit, a dost tmy pro toho, kdo volí opak

Papež František o korupci: "Je to cesta, která nevede k životu, nýbrž k smrti. Je to jako cukr. Je sladký a máme ho rádi. Je to snadné, ale uvnitř vás to rozežírá. A nakonec... vy nebo vaše země můžete skončit s cukrovkou. Korupce je ve všech institucích, korupce je všude, korupce je i ve Vatikánu."

Mělo by se hovořit i o tom, že se u nás mnohá zvířata mají lépe než malé děti jinde, včetně zdravotní péče. Konzumujeme produkty z nemalé části na účet chudých zemi, jejich nerostného bohatství, nosíme oblečení a jiné používáme jiné věci, na jejichž výrobě se podílely i děti. Náš „blahobyt“ je podložen i prací chudých, kteří mnohdy pracují denně jako v manufakturách, jen aby nezemřeli hlady. V televizi běží, bez cenzury, denně sex, porno, přístupné i dětem, internet nevyjímaje! Pro konzum jsme zapomněli na svobodu, demokracii a dobré mravy. Sami se chováme často jako barbaři a sobci. Není divu, že se rozpadá morálka, tradice. S jejich rozpadem se nutně rozkládají rodiny, státy a politika. Svoboda není bezbřehá. Nemá-li hranice, ohrožuje sebe samu.

Žijeme nemravně. O křesťanství a morálce často jen mluvíme, ale kdo se jí sám řídí? Proč jsou mnohdy chudí lidé v jiných zemích šťastněji, usmívají se, nezávidí si, nepomlouvají druhé, pomáhají si? My, v poměrném blahobytu a jistotě většinou jen kritizujeme, nadáváme a naříkáme. V mnoha věcech mají muslimové pravdu ve věci kritiky způsobu našeho života. IS jsme si „vykoledovali“ i svoji nemravnosti, chcete-li porušováním zákonů přírody či Božích, což je stejné.

Nic není černobílé. Ano, rozbít staletou hiearchii v arabských zemích, kde demokracie neodpovídá tradicím, mentalitě a náboženství obyvatelstva, byla chyba. Po válce ovšem každý ví vždy vše nejlépe...

Láme se doba, nastává logický kolaps morálky a složitosti. Začínají se stěhovat národy. Nic nového v dějinách lidstva, kdy války, přelidněnost, nedostatek vody či potravin přinutí do pohybu miliony lidí. Nic netrvá věčně. Lidstvo své krize, které nutně v pravidelných intervalech přicházejí, vždy překonalo. To jak se se současnou krizí vypořádáme bude i zkouškou naší skutečné vyspělosti.

Současné dění je výzvou každému z nás – možnosti navrátit se k duchovní formě života. Nebraňme pokrytecky svůj mnohdy nezasloužený „blahobyt“, který nás činí sytými, ale ne šťastnými. Zasaďme se každý jak umí a může o vyřešení nahromaděných problémů, kdy uprchlíci jsou jejich součástí – a šancí na potřebnou změnu a obnovu hodnot. Nepodléhejme tolik bezbřehému konzumu, který nás o skutečný život okrádá. Zkusme opět žít jako normální lidé, ne jen konzumně, plebejsky existovat.

Setkávejme se nejen u televize, počítače, mobilu, na Internetu, ale i na náměstích, v ulicích, v rodinách a v domech, kde žijeme. Najděme si čas na setkávání, tak jako to bylo přirozené pro naše předky. Život není o strachu. Je o naději, poctivé práci a přirozené lidské komunikaci. Potom se není čeho obávat.

To, že na venkově děti zmizely z ulic berme jako velké varování – vše začíná výchovou, vzděláním, osobním příkladem a angažovaností. Jenom politici za nás to udělat nemohou. Mají vytvořit jen potřebné podmínky. Ty dokáží vytvořit jen skuteční zástupci občanů, ne ti, kteří zneužijí stranické kandidátky díky známostem a klientelismu. V přímé volbě by, z velké většiny, před voliči neobstáli. O tom by to mělo být především v příštích volbách, chceme-li se v budoucnu zařadit do prosperujících a vyspělých zemí.

 

Jan Šinágl, 29.11.2015

* * *

Tomáš Halík ke dnešku

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)