Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LN PS Krym Tatari 070815„Pravdu není těžké umlčet , ale dobře formulovaná lež je nesmrtelná.“ Mark Twain

THE PRO-RUSSIAN DISINFORMATION COMPAIGN IN THE CZECH REPUBLIC AND SLOVAKIA

Z příručky KGB pro informační válku kterou dostávají všichni studenti, kteří připravují na službu v armádě a tajných službách: „Člověk nemůže na tyto akce reagovat. Je to něco jako neviditelná radiace. Akce může mít i benevolentní podobu, nad níž z čistě biologického hlediska není možné reagovat, přičemž hlavním nebezpečím zůstává, že nelze dohlédnout zničující důsledky. Obyvatelstvo ani nepociťuje, že se s ním manipuluje, takže země nezapojí své sebeobranné mechanismy.“

Podívejte se na záznam přednášky a debaty o principech ruské propagandy a informační válce. kterou pořádal Člověk v tísni ve spolupráci s londýnským Klubem nezávislé žurnalistiky Frontline, dne 29. června 2015 na Filozofické fakultě UK v Praze. Hostem byl britský publicista Peter Pomerantsev, který mohl jako poradce a producent ruských televizních stanic několik let pozorovat dění v ruských médiích zevnitř. Je také autorem knihy Nic není pravda a všechno je možné (Nothing is True and Everything is Possible), jejíž překlad se připravuje na vydání v Česku.

ARD: Rozhovor s Putinem - necensurován, Gruzie - USA - EU 2008

Z příručky KGB pro informační válku kterou dostávají všichni studenti, kteří připravují na službu v armádě a tajných službách: „Člověk nemůže na tyto akce reagovat. Je to něco jako neviditelná radiace. Akce může mít i benevolentní podobu, nad níž z čistě biologického hlediska není možné reagovat, přičemž hlavním nebezpečím zůstává, že nelze dohlédnout zničující důsledky. Obyvatelstvo ani nepociťuje, že se s ním manipuluje, takže země nezapojí své sebeobranné mechanismy.“

* * *

Problém dnešního světa je, že elektronická média vyplňují volný čas. Lidé ve skutečnosti nehledají pravdivé informace, ale nevědomě zábavu a vyplnění volného času se kterým si neví rady. Hlas odborníka dostane mnohdy stejný prostor jako hlas laika. To manipulaci velmi usnadňuje. Existuje už i fobie z mobilu, kdy lidé neustále „používají“ mobil i v místech, kde není signál.

 

Jan Šinágl,12.8.2015

* * *

Aktualizováno 14.8.2015

Utopená muslimka, obušek na uprchlíky a podřezané krávy. Bylo to v médiích, je to pravda!                                

Záměrná lež a sociální média

Pak je tu ovšem i velká skupina zpráv či pseudozpráv, jež jsou už od počátku záměrně lživá a cestu k publiku si hledají jinak než přes agentury a zavedená média. Pro běžného čtenáře je těžké dešifrovat, zda jsou pravdivá či ne. Jakkoli významné vodítko nabízí to, kde byla daná zpráva publikována, kdo ji přebírá a dále šíří.

Příkladem je „kauza“ stipendia pro Madeleine Albrightovou, na jejíž nesmyslnost upozornil HlídacíPes.org. Skutečnost je taková, že stipendium pro podporu bohemistiky na univerzitě v Glasgow se po americké političce s českými kořeny jen jmenuje. Na sociálních sítích však zpráva o tom, že někdejší americká ministryně bude studovat za peníze českých daňových poplatníků vyvolala vlnu pobouření. Proruský web Aeronet nakonec svou „původní zprávu“ ze svých stránek posléze stáhl.

Díky sociálním médiím si ale podobné zprávy dále žijí svým vlastním životem. Podobným příkladem je „zaručená informace“ o tom, že česká vláda tajně postoupila vojenský prostor Brdy americké armádě.

Aktuální je například zpráva o tom, že nový software Windows 10 není nic jiného než sofistikovaný špionážní program. Se zdrojem „z internetu“ ji pod titulkem „Analýza Windows 10: Ve svém principu jde o pouhý terminál na sběr informací o uživateli, jeho prstech, očích a hlasu!“ zveřejnil již zmíněný Aeronet.

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)