Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Kutlvasr KarelKarel Kutlvašr je jedním z hrdinů, ke kterým se vlast po skončení druhé světové války zachovala mírně řečeno macešsky. Za jeho aktivní účast v odboji a organizaci Pražského povstání se mu dostalo odměny v podobě mnohaletého pobytu ve vězení.

Karel Kutlvašr, rodák z Michalovic u Havlíčkova Brodu, získal válečné zkušenosti už v československých legiích. Bojoval na frontě v mnoha významných bitvách včetně Zborova, za který obdržel Kříž svatého Jiří. Rychle si získal přízeň spolubojovníků pro svou odvahu a velitelské schopnosti. Díky nim to nakonec dotáhl až na velitele 1. pluku. V Rusku se také seznámil se svojí budoucí ženou Jelizavetou Jakovlevovou. Když se v roce 1920 vrátil do vlasti, byl povýšen ve věku pouhých 33 let do hodnosti generála.

V meziválečném období velel 2. pěší brigádě v Chomutově, která se pod jeho velením stala jednou z nejlepších jednotek československé armády. Později velel Pěchotnímu učilišti v Milovicích. Okupace Československa ho zastihla ve funkci velitele 4. pěší divize. Byl vždy zastáncem odporu proti německé agresi, připravoval pohraniční jednotky a opevnění na obranu země. Když bylo rozhodnuto, že se Československo bránit nebude, byl z toho zdrcen a prohlásil: „Zapomněli jsme na heslo Masaryka. Proti násilí třeba železem.“ Když jeho jednotky opouštěly své pevnosti a předávaly je 28. divizi Wehrmachtu, slíbil: „My se vrátíme.“

Po okupaci byl propuštěn z armády, ale zapojil se velmi brzy do protinacistického odboje. Přidal se k organizaci Obrana národa. Několikrát mu přálo štěstí a unikl zatčení gestapem. Jeho hvězdná chvíle nastala při Pražském povstání.

Přestože oficiálním velitelem povstalců byl jmenován generál Karel Šteiner-Veselý, reálně velel operaci právě Kutlvašr, jako jeho zástupce. Dokázal zorganizovat účinný odpor, vedl jednání také s Vlasovci a úspěch povstání korunoval jednáním s generálem Toussaintem, který kapituloval výměnou za volný odchod vojsk z Prahy.

Místo očekávaných poct a uznání se Rusové začali dožadovat potrestání všech, kteří kapitulaci Němců přijali. Následovaly nejrůznější obstrukce, nucené dovolené, propuštění z armády a výslechy. Kutlvašra po únorovém převratu začala sledovat tajná služba, konkrétně byl na něj nasazen agent s krycím jménem Školník. Další agent, podplukovník Josef Hruška, dokonce rozjel provokační akci a snažil se zaplést Kutlvašra do fingované protistátní skupiny Pravda vítězí. Kutlvašr se nakonec zapojil a ihned poté byl zatčen. Následoval vykonstruovaný politický proces, kdy rozsudky byly připraveny dávno před začátkem soudu. Výsledkem byl doživotní trest za vlastizradu.

Následovala anabáze komunistickými věznicemi. Pankrác, Mírov, Opava, Ostrava a Leopoldov. Pikantní pro něj asi bylo, že v Leopoldově seděl také onen nacistický generál Toussaint, se kterým vedl Kutlvašr jednání o kapitulaci.

Z vězení se dostal až díky amnestii prezidenta Novotného v roce 1960. Ve vězení strávil 11 let a 4 měsíce. Nebyl mu přiznán ani starobní důchod, pouze mu umožnili, aby si přivydělával jako noční hlídač. Zemřel náhle v roce 1961.

Dodatečného očištění se dočkal až v roce 1969, kdy byly všechny rozsudky vůči němu zrušeny. Po roce 1989 pak byl posmrtně povýšen na armádního generála a dostal Řád Milana Rastislava Štefánika.  

http://www.extrastory.cz/general-kutlvasr-vyhnal-nemce-z-prahy-komuniste-mu-za-to-dali-dozivoti.html

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (5 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)