Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

VSS Sibenicei 12 070515„…Kdybychom si uvědomili, že když byly v době protektorátu například oslavy narozenin Adolfa Hitlera, všechny církevní či necírkevní časopisy to musely zveřejnit, musel někdo napsat gratulaci. Měli bychom si uvědomit komu čest, tomu čest a neměli bychom hledat v těchto minulých dobách nějaké kličky. Všechny Peroutkovy texty neznám. Peroutka se ale podle mne vždy zachoval pevně. Copak jsme my za komunismu nemuseli říkat čest práci, neříkali jsme soudruhu?“

Unikátní výstava s názvem Život ve stínu šibenice, která potrvá do 26. června, byla v těchto dnech zahájena v Křížové chodbě Nové radnice v Brně. Společně s jejími autory Janem a Sabinou Kratochvilovými ji na nádvoří radnice slavnostně zahájil Dominik kardinál Duka a primátor města Brna Petr Vokřál. Vernisáži předcházela v chrámu sv. Michala tryzna za oběti nacistické a komunistické diktatury.

Na výstavě se mohou návštěvníci na více než stovce panelů seznámit s osudy známých, ale i bohužel neprávem zapomenutých hrdinů našich novodobých dějin. Kromě textových a obrazových materiálů jsou na výstavě vitríny s figurínami v uniformách skutečných bojovníků proti fašismu, postižených později komunistickým režimem. Výjimečnost této výstavy spočívá právě v tom, že vypovídá o lidech, kteří se postavili se ctí proti nacismu a následný komunistický režim je v tom „nejlepším“ případě vyhnal do exilu, v horším pak na dlouhá léta zavřel do věznic a koncentračních táborů. Někteří z těchto hrdinů byli pak komunisty dokonce popraveni. Patří mezi ně mj. i generál Heliodor Píka.

Kardinál Duka při slavnostním zahájení výstavy mimo jiné řekl, že není snadné hovořit při takovýchto příležitostech. „Vzpomínky na ony události, na ony zmařené životy vyvolávají také otázku, kde jsi byl, jak ses choval? Opravdu můžeš pohlédnout do očí těm, kteří dokázali opustit vše, kteří se vydali na cestu a věděli, že ponechávají své rodiny, své přátele v rukou Boží ochrany ale také v nebezpečí, že lidská zloba svými nenasytnými drápy po nich sáhne?“ uvedl primas české katolické církve.

Pane kardinále, zahájil jste výstavu, která vypovídá o dvou totalitních režimech, o lidech, kteří se jim vzepřeli. Jaký je podle vás smysl takových výstav?

Myslím si, že je to velmi dobrý nápad. Protože mezi těmi totalitami, jaký byl rozdíl? Občané židovské  národnosti, židovské víry  mají právo říci,  že za nacismu  to bylo  pro ně  horší než komunismus.  Je  to  skutečně   potřebné memento.  Ukazuje se  také,  že opravdu  stojí  za to  postavit  se   proti  takovýmto  zločinným   politickým systémům. Tyto   výstavy  ale  rovněž vyprávějí  i o  tom,  že  se  nejen  platilo lidským životem,  ale že  žádná  oběť  nebyla marná,  protože kde jsou oni a kde jsme my.

Ve svém proslovu při zahájení výstavy na nádvoří  Nové radnice jste zmínil také krizi na Ukrajině. Proč?

Protože si myslím, že je to určité varování. Zcela jistě jsou někteří lidé, kteří vidí větší nebezpečí v islamistickém teroru. Možná, že mají i pravdu, to nebudeme bagatelizovat. Musíme ale říci, že kroky, které byly v posledních měsících na východ od našich hranic podniknuty, ono už je to prakticky rok, jsou varovné. Není možné a není spravedlivé takto postupovat. Jestliže jsme svobodné, suverénní, demokratické státy, tak bychom měli řešit věci jednáním, ale nikoliv takovým partyzánským způsobem, jaký se odehrává na ukrajinské hranici.

Na tryzně v chrámu svatého Michala byli přítomni také tři členové ruského motorkářského klubu Noční vlci. Jak jste vnímal celý ten případ s jejich plánovaným průjezdem přes naši republiku?

Já si myslím, že nemohu spekulovat o úmyslu těchto lidí, kteří padli na frontách, tak víme, že projevili svou statečnost, obětovali své životy. Za politické dopady neručili. Oni často byli součástí toho soukolí a byli obětováni, ale nikoliv, že by rozhodovali. Domnívám se, že někdy mediální kampaně, pak z takovýchto akcí, které by měly okrajovou záležitostí, se stane hlavní problém. A to se mi opravdu nelíbí, protože například Polsko dnes vzpomíná konec druhé světové války, Polsko, které bylo dvakrát zrazeno a opuštěno, Polsko, které procentuálně dalo nejvíce obětí a naše sdělovací prostředky, jakoby o tom nevěděly nebo nechtěly v těchto dnech vědět. To považuji za nespravedlivé.

Jeden   z  panelů na výstavě  Život ve stínu šibenice je věnován  i Ferdinandu Peroutkovi,  proti kterému je nyní vedena podivná kampaň. Jak vy hodnotíte tohoto novináře?

Myslím si, že Ferdinand Peroutka patří k našim nejvýznamnějším žurnalistům. Když čtete například jeho Budování státu, když čtete jeho další texty, tak víme, kdo Peroutka byl. Myslím, že v tomto případě došlo k nešťastné, řekl bych souhře. Kdybychom si uvědomili, že když byly v době protektorátu například oslavy narozenin Adolfa Hitlera, všechny církevní či necírkevní časopisy to musely zveřejnit, musel někdo napsat gratulaci. Měli bychom si uvědomit komu čest, tomu čest a neměli bychom hledat v těchto minulých dobách nějaké kličky. Všechny Peroutkovy texty neznám. Peroutka se ale podle mne vždy zachoval pevně. Copak jsme my za komunismu nemuseli říkat čest práci, neříkali jsme soudruhu?“

http://www.parlamentnimagazin.cz/kardinal-duka-pro-parlamentni-magazin-zadna-obet-nebyla-marna/

* * *

VE STÍNU ŠIBENICE: Tryzna v chrámu sv. Michala v Brně dne 7.května 2015

J.Š.15.5.2015

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (4 Votes)
Share

Komentáře   

-7 #2 Jan Šinagl 2015-05-16 12:16
Bohužel pan Janča nepochopil smysl. I kardinál Duka byl v komunistickém kriminále. Učme se nevztahovat věci pouze na sebe.
+5 #1 Milan Janca, München 2015-05-16 11:48
Vazeny pane kardinale Duko! Za komunismu jsme opravdu ne - mu - se - li rikat "cest praci" ani jsme nemuseli rikat "soudruhu". Z mych ust to nikdy nikdo nemohl slyset!

M.Janca, Nemecko, Mnichov

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)