Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Borovsky 1„Jenom národ zachovalý a vzdělaný může míti svobodu a spojenou s ní dobrou vládu, tuto pravdu, které nás učí zkušenost dějepisu, musíme vždy především na zřeteli míti. Národ nevzdělaný, kdyby se celý zakrvácel samými revolucemi, nedocílí přece svobody a práva, nýbrž bude vždy zase brzy ošizen a do libovlády nazpět vtlačen. Národ mravně zkažený, byť by i vzdělán byl, přece zase svou pokažeností plete vždy sám na sebe metlu absolutie. Kde není národ zachovalý a vzdělaný, tam jest marné svrhovati staré vlády, neboť zase se dříve neb později všechno zlé navrátí, třeba se osoby a okolnosti změnily, a národ nemá z revoluce nic než trochu škody a nepořádku. V takovém pádu musí se napřed odstraniti tyto závady každé pravé svobody, a teprva potom jest naděje a vyhlídka na možnost dobré a trvanlivé právní vlády.“

* * *

Komentář Bohumila Doležala z 4.12.2014

„Článek sociálně demokratického politologa Lukáše Jelínka je zábavnější. Končí konstatováním: „Jsme národem velkých gest a stovek malých Havlů. Když ale jde do tuhého, zvolíme si Zemana nebo Babiše. Sebevědomá demokracie a fungující občanská společnost vypadají jinak.“ Sebevědomá demokracie a fungující občanská společnost by si podle Jelínka byly měly nejdřív místo Zemana zvolit Dienstbiera, a pak místo Babiše Sobotku. Nu, nestalo se, lídry má ČSSD moudré a atraktivní, selhali jako obvykle jejich voliči, tedy lid. Rozumbradové z Práva by si nejspíš měli podle známé básně B. Brechta zvolit nějaký jiný. Pravda je ta, že dobrodružná a nezodpovědná politika ČSSD a štvavá propaganda stranických lobbistů dokázala u nás sice před časem (ve spolupráci s iniciativami jako Vraťte nám stát, rekonstrukce státu atd.) úplně rozvrátit demokratické politické uspořádání, jen moci se chopili jiní, o hodně horší než ti, kteří byli svrženi. To je standardní konec většiny revolucí. Co z toho všeobecně plyne, popsal kdysi Karel Havlíček: „Jenom národ zachovalý a vzdělaný může míti svobodu a spojenou s ní dobrou vládu, tuto pravdu, které nás učí zkušenost dějepisu, musíme vždy především na zřeteli míti. Národ nevzdělaný, kdyby se celý zakrvácel samými revolucemi, nedocílí přece svobody a práva, nýbrž bude vždy zase brzy ošizen a do libovlády nazpět vtlačen. Národ mravně zkažený, byť by i vzdělán byl, přece zase svou pokažeností plete vždy sám na sebe metlu absolutie. Kde není národ zachovalý a vzdělaný, tam jest marné svrhovati staré vlády, neboť zase se dříve neb později všechno zlé navrátí, třeba se osoby a okolnosti změnily, a národ nemá z revoluce nic než trochu škody a nepořádku. V takovém pádu musí se napřed odstraniti tyto závady každé pravé svobody, a teprva potom jest naděje a vyhlídka na možnost dobré a trvanlivé právní vlády.“ A problém nemá přitom nikdy „lid“ , nýbrž jmenovitě ti z „národa“, kdo ho měli vzdělávat a politicky vést, při tom selhali, a teď z nich čiší alibismus, čehož je pan Jelínek klasickým dokladem.

http://www.bohumildolezal.cz/

* * *

ČESKÝ STYL

Referendum v Olomouci neuspělo. Lidé si přáli, aby tam hrací automaty zmizely. K urnám přijít byli ale líní. Opět se potvrzuje, že referendum je ukázkou jak vlastní leností a nezodpovědností nedokážeme změnit co si přejeme. Co potřebujeme, na co si stěžujeme, co žádáme. Podobně při volbách. Jen jedna strana má zodpovědné členy, u ostatních občané chodí jak se komu zlíbí.  

K.Mrzílek

* * *

Veřejnoprávní ČT v Událostech dala včera velký prostor předsedovi KSČM Filipovi, ve věci rozpuštění pobočky ČSSD v Duchově za koalici s DSSS jako „extrémistickou“ organizací. KSČM jí snad není? DSSS Ústava ČR neodsuzuje, zato komunistickou ideologii staví do stejně roviny jako fašistickou a nacistickou. To vedení ČSSD už neřeší. Obávám se, že mezi členy DSSS není ani jeden bývalý člen KSČ, zato u ČSSD bychom se jich nedopočítali a nejenom u ČSSD!

 

Jan Šinágl, 14.12.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)