Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Poslechněte si vyjádření Václava Klause o tom, kdo může za dění na Ukrajině! - OTEVŘENÝ DOPIS VÁCLAVU KLAUSOVI - Ukrajinci nejsou Češi, kteří by si stěžovali a poukazovali na chyby druhých tak jak to máme v genech. Ukrajinci nezačali zaujímat postoje, ale postavili se na odpor. Proto ukrajinský president utekl a zbyly po něm jeho parky se pštrosy a palácem. My nejsme zvyklí, aby někdo, když se cítí v neprávu řekl a dost. Nejsme Poláci, nejsme Ukrajinci ani Finové. Proto Klaus mluví jako čecháček. Ostatně byl vždy takoj.

... Ať už se tváříte a chováte jakkoli, za Vašimi útoky na prezidenta Václava Havla se skrývá docela obyčejná závist, docela obyčejný komplex méněcennosti vůči člověku, který vyrostl v kultivovaném a kulturně bohatém zázemí, člověku, který by byl slavný, i kdyby se nikdy nestal prezidentem, člověku, který bezpochyby chyboval a s kterým lze v mnoha věcech nesouhlasit, který ale vstupoval do politiky s představou, že jí dá pravdivější ráz. Bohužel, ne všechny představy se podaří naplnit. Ostatně v citovaném interview svou zášť nepřímo přiznáváte, když mluvíte o Havlově vystoupení v americkém Kongresu v r. 1990: „… ten projev se mi zdál naprosto absurdní. Byl naprosto zvláštní v dikci stylu dlouhých vět, filozofující, antiamerický.“ Nedokážete přijmout skutečnost, že členové Kongresu mu na rozdíl od Vás mohli porozumět. Ze zdvořilosti se tleská vsedě a krátce. Problém je ten, že Vám v Kongresu netleskali ani ze zdvořilosti. Nemýlí-li mne paměť, nedali Vám k tomu ani příležitost. ...

 

* * *

OTEVŘENÝ DOPIS VÁCLAVU KLAUSOVI

 

V Praze, 3. listopadu 2014

 

Vážený pane exprezidente,

 

v sobotní Mladé frontě Dnes s datem 1. 11. 2014 vyšel naprosto neuvěřitelný rozhovor, v němž nevybíravě napadáte prezidenta Václava Havla, označujete ho za reformního komunistu, který zničil stranický systém fungování demokracie a kterému to nikdy neodpustíte. Autoři interview citují pasáž z Vaší avizované knihy, v níž se proti prezidentovi Václavu Havlovi ostře vymezujete: „Havlismus … chtěl kázat, poučovat, nechat se oslavovat, byl schopen bourat, nikoli tvořit.“ V interview napadáte další politiky, kteří jsou synonymem politické slušnosti, poctivosti a mravnosti – zmíním především ing. Luxe a dr. Pitharta. V útocích na pana prezidenta pokračujete i v pondělních Lidových novinách, kde ho pro změnu označujete „za bohaté princátko“.

Ano, Václav Havel skutečně dokázal bořit – byl jedním z těch, kdo bourali Československou socialistickou republiku, ale ve spolupráci s řadou jiných vytvořili demokratickou Československou republiku.

Vy jste naopak ve spolupráci s panem Vladimírem Mečiarem zbořili k lítosti velké části Čechů a Slováků tuto demokratickou Československou republiku a vytvořili jste dva nové státy Česko a Slovensko. Politická demokracie standardního typu, na kterou se odvoláváte, by si nic takového nedovolila – vypsala by referendum, aby se demokraticky opřela o skutečný názor občanů.

Pan prezident Václav Havel s dalšími vytvořil svobodný stát, Vy, pane exprezidente, jste svým vnímáním mocné ruky trhu, kuponovou privatizací a výrokem, že neznáte špinavé peníze, pomohl vytvořit z našeho státu nejméně na 10 let Divoký východ.

Vy, který označujete pana prezidenta Václava Havla za reformního komunistu, jste pravděpodobně zapomněl, co se pod termínem reformní komunista skrývá, zato jste hbitě přijal slovník nejtvrdších normalizátorů 70. let.
Pro Vás je pan prezident Václav Havel bohaté princátko, pro Rudé právo z 12. 1. 1977 v článku Ztroskotanci a samozvanci je Václav Havel „člověk z milionářské rodiny“. V tomtéž článku jsou signatáři Charty 77 označování za ztroskotance, kteří jsou „z důvodů ješitnosti či slavomamství, svolni propůjčit svá jména třeba čertu“. I Vy, pane exprezidente, si stejně jako citovaný článek myslíte, že hlavním motivem jednání Václava Havla byla touha „kázat, poučovat, nechat se oslavovat“.

Na začátku interview říkáte, že jste v roce 1989 „víceméně věděli, že se něco zásadního stane“. Ale byl jste dost opatrný na to, abyste si počkal, a tak jste raději v červnu 1989 nepodepsal ani Několik vět.
Do počátku listopadových dní r. 1989 o Vás nikdo neslyšel. Ale když vznikalo Občanské fórum, dokázal jste do něj proniknout. Ivan Dejmal, rovněž signatář Charty 77, mi koncem listopadu 1989 vyprávěl: „Přišel jsem jednou do na jednání OF, ale ve dveřích stál nějaký člověk a se slovy ‚A vy jste kdo?‘ mne nechtěl pustit dál. Představil jsem se mu a řekl mu, že mne tu na rozdíl od něj každý zná. A pak jsem zopakoval jeho otázku já: ‚A vy jste kdo?‘ Představil se jako nějaký Václav Klaus.“

Vaše tehdejší jednání je pro Vás charakteristické. Ještě Vás nikdo neznal, ale už jste se tvářil, jako byste byl nejdůležitějším člověkem Občanského fóra (které jste ostatně po dvou letech také rozbil). To je zřejmě Vaší největší předností – přidat se k vítězné straně těsně před vítězstvím a tvářit se, že k vítězství došlo především Vaší zásluhou.

Pane exprezidente, z celého Vašeho článku vyplývá jediná věc: Jste si velmi dobře vědom, že Vaše ekonomické vize do 20 let nebudou nikoho zajímat, že Vaše knihy už nebude nikdo číst a že Vaše ekologické názory jsou směšné už dnes. Víte velice dobře, že do českých dějin vejdete několika slovy typu: premiér ČSFR, později prezident ČR. V tom lepším případě. V tom horším bude zhodnocena Vaše účast na vzrůstu korupce, podvodů při kuponové privatizaci a zničení československého státu.

Stejně dobře víte, že Havlovy myšlenky budou citovány mnohem déle než ty Vaše, Havlovy knihy esejů i Havlova dramata Vaši produkci o mnoho let přežijí. Václav Havel zůstane po dobu existence českého státu symbolem nové české státnosti, stejně jako jím je T. G. Masaryk, a Vy zapomenutým, nepříliš významným politikem.

Ať už se tváříte a chováte jakkoli, za Vašimi útoky na prezidenta Václava Havla se skrývá docela obyčejná závist, docela obyčejný komplex méněcennosti vůči člověku, který vyrostl v kultivovaném a kulturně bohatém zázemí, člověku, který by byl slavný, i kdyby se nikdy nestal prezidentem, člověku, který bezpochyby chyboval a s kterým lze v mnoha věcech nesouhlasit, který ale vstupoval do politiky s představou, že jí dá pravdivější ráz. Bohužel, ne všechny představy se podaří naplnit. Ostatně v citovaném interview svou zášť nepřímo přiznáváte, když mluvíte o Havlově vystoupení v americkém Kongresu v r. 1990: „… ten projev se mi zdál naprosto absurdní. Byl naprosto zvláštní v dikci stylu dlouhých vět, filozofující, antiamerický.“ Nedokážete přijmout skutečnost, že členové Kongresu mu na rozdíl od Vás mohli porozumět. Ze zdvořilosti se tleská vsedě a krátce. Problém je ten, že Vám v Kongresu netleskali ani ze zdvořilosti. Nemýlí-li mne paměť, nedali Vám k tomu ani příležitost.

Kateřina Dejmalová

literární historička

* * *

Aktualizováno!

Česká ostuda

Tak jako před Ústavním soudem pan Klaus mnohé zapomněl podobně absentuje jeho paměť co se stalo když bývalý ukrajinský president V. Janukovič se vrátil od Putina. Porušil slib, který dal Ukrajincům obrátil o 180 st. Proto vzniklo vření, nesouhlas občanů, Majdan. Ukrajinci nejsou Češi, kteří by si stěžovali a poukazovali na chyby druhých tak jak to máme v genech. Ukrajinci nezačali zaujímat postoje, ale postavili se na odpor. Proto ukrajinský president utekl a zbyly po něm jeho parky se pštrosy a palácem. My nejsme zvyklí, aby někdo, když se cítí v neprávu řekl a dost. Nejsme Poláci, nejsme Ukrajinci ani Finové. Proto Klaus mluví jako čecháček. Ostatně byl vždy takoj.

K.Mrzílek, 12.12.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (8 Votes)
Share

Komentáře   

+1 #11 milan 2015-01-03 17:17
V.Klaus je tutově skrytý agent KGB, který se projevuje se aktivní přívrženec Moskvy.Kdo mohl za komoušů vycestovat jen tak do USA, nebo dokonce tam něco studovat? Nikdo, kdo nebyl jako V.K. spřízněn s KGB.Je to narcistický sebestředný, ješitný člověk, vydávající se za ekonoma, ve skutečnosti je to ubohý účetní.
0 #10 Rudolf Kraus 2014-12-14 13:14
Kdy vezmeme v úvahu o co se Václav Klaus
zasloužil,kuponová privatizace v 90tých letech,zahrnutí důchodového fondu ve výši
333 miliard do rozpočtu min.financí, dále
pak amnestii,kterou osvobodi největší zločince a jeho směřování zavádět
-3 #9 Rudolf Kraus 2014-12-14 13:10
Souhlasím s obsahem otevřeného dopisu historičky Kateřiny Dejmalové.Když si
připomeneme jeho veřejná vystoupení,ve
kterýchsměruje ČR na východ,dále jeho
závist vůči Václavu Havlovi, bylo by nutné pojmenovat některé objekty v Praze
jménem Václava Klause např.veřejné zácho-
chodky.
0 #8 Jerry 2014-12-14 01:42
Ten zlodějíček plnicích per se do rusů moc opírat nemůže, aby náhodou mu do skříně KGB (FSB) nevlezl Putin a nezačal tahat kostlivce, které si tam naskládal za totality (to platí zřejmě i pro Zemana aby nedopadl jak Merklová, nebo už se to stalo?),tak se přece musí ten maloměšťáček nějak zviditelňovat, nebo ne? Raději by měl psát o tom v čem si ho budeme pamatovat. Třeba amnestií těch lidí okolo něj co republiku rozkradli. S jeho požehnáním.
0 #7 Tom 2014-12-12 14:16
Václav Klaus vidí v euroamerické civilizaci nebezpečí zavedení právního státu a tím pádem stop bezbřehému liberalismu (jinak řečeno bezohlednému sobectví,vychca nosti a zlodějnám).Prot o sází na (bohužel) tradiční české slavjanofilství a rusofilství.U Čechů to i v minulosti nebývala pouze naivita,ale také sobecká vypočítavá bezohlednost.Kř esťanské hodnoty většině našeho národa nikdy nevoněly.
U Miloše Zemana jsou důvody jeho kolaboranství trochu odlišné,ale pohrdání euroamerickými křesťanskýnmi hodnotami a respekt pouze ke kultu síly má s Václavem Klausem společný.A Rusko je přesně to,co tento jejich ideál splňuje.
+4 #6 Jan Mrzílek 2014-12-09 23:41
Strohá fakta:-Autorem perestrojky v SSSR a jeho předsun. bojových kolonií v České rep. byl Gorbačovu podléhající, odborně kvalifikovaný profesionální tým, řízený vyčleněným odd. KGB. Cílem p. je likvidace krachujícího socializmu a opětovné převzetí moci v nových demokraciích.- Vl. Putin byl jedním z řídících členů tohoto týmu.-V. Klaus se na počátku svého rychlého karierního růstu v OF velmi zajímal o některé tajné složky z archivu StB a Kontrašpionáže AČR.-O minulosti V. Klause před rokem 1989 se nezmiňují žádné autentické dokumenty. Dodatečně je zveřejněna informace o absolvování nejméně jedné západní prestižní univerzity za neproniknutelno u želez.oponou a o jeho pozdější působení ve funcích v Prognostickém ústavu.-Po puči části členů ÚVKSČ v 89. se do čela státu dostává většina funkcionářů Prog. úst.- M. Zeman poslušně objímá stromy, dokud mu věrný přítel K. nepředá úřad, aby mu nadále mohl sloužit jako šedé eminenci. Spol. výrazný znak -chorob.ješitná ctižádostivost a bezohlednost
+2 #5 pio 2014-12-09 20:31
Kolaborantské kydy V.K jsou známé konec konců byl členem Putinova společenství KGB nebo ještě je. A nepochopil jsem ten potlesk od přísedících, jako by se vrátila předlistopadová doba
0 #4 REAGAN.R 2014-12-09 15:48
p.Haramule zdravím Vás do CA

máte pravdu přesně v tom že oni se bojí aby tady nebyl Majdan jako na ukrajině toho se bojí klauns,zemak a další komoušské kreatury!

3odboj.webnode.cz/

Cituji Vitezslav Haramule:
Ta karikatura na tom videu me pripomina casopis Dikobraz z 50 let. Take ja musim rict tvrde a nemilosrdne ty promoskevsky clowne Klausi,ze ty vis moc dobre proc se bojis jet na tu Ukrainu.Udelali by tam z tebe rohozku na pucovani bot pred dvere.
-1 #3 Vitezslav Haramule 2014-12-09 15:17
Ta karikatura na tom videu me pripomina casopis Dikobraz z 50 let. Take ja musim rict tvrde a nemilosrdne ty promoskevsky clowne Klausi,ze ty vis moc dobre proc se bojis jet na tu Ukrainu.Udelali by tam z tebe rohozku na pucovani bot pred dvere.
+1 #2 REAGAN.R 2014-12-09 15:04
Tohle co říká Soudruh KGB Klaus není pravda protože nepředložil ani jeden důkaz který by vedl k jeho pravdě,takže zatím ze strany V.K populismus a jako jeho vlastní názor možná ale jinak populismus!

Vzpomeňme a Nezapomeňme na Klausovu amnestii!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)