Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Havel bustaJe to problém celé střední Evropy. Ústup z principiálních pozic a snahu přizpůsobit se Putinovi pozoruji také na Slovensku a v Maďarsku, nejen v České republice - Svoboda a politická prá­va jsou základem všeho. Bez nich se nedostanete dál - Větry dě­jin začaly zprudka dout a nemyslete si, že jste v bezpečí - Díky Václavu Havlovi máte velký morální a intelektu­ální vliv daleko přesahující veli­kost vašeho státu. Jste respektová­ni. A vy teď ten vliv zahazujete. Ztrácíte ho a prohrajete to. Místo respektu se dočkáte pohrdání - Nedávné volby ukázaly, že teď bude v Kongresu mnohem silnější podpora pro větší angažovanost Spojených států za hranicemi. Také proto, že se zvedá protitlak autoritativních režimů na mnoha místech světa.

Carl Gershman nachystal české vládní delegaci v Americe minulý týden studené přivítání. V deníku Washington Post vyšel jeho komentář s názvem Vzdávají se Češi své morální odpovědnosti?, v němž šéf Národní nadace pro demokracii (NED) kritizuje odklon od havlovské zahraniční politiky a zejména rezignaci na pomoc disidentům. „Car převratů“ Gershman, jak ho nazývají jeho kritici, v rozhovoru pro LN říká, co Česko novou politikou riskuje a zda vlídná slova premiéra Sobotky v USA něco změní.

… Kritika Havlova přístupu k lid­ských právům jako příliš úzce za­měřeného na politická práva je pře­devším věcně chybná, a to ve dvou směrech. Jednak Václav Havel zaujatě mluvil o ekologii a varoval před ekonomizací životního pro­středí, takže zrovna jej nelze vinit z ignorování environmentálních práv. A především, také k obraně životního prostředí potřebujete svobodu. Potřebujete právo na svo­bodné vyjádření názoru, právo na shromažďování, právo na protest. Nelze tedy postupovat způso­bem, teď dáme tato práva stranou a budeme podporovat ekologické skupiny. Svoboda a politická prá­va jsou základem všeho. Bez nich se nedostanete dál.

LN V čem přesně odklon od dosa­vadní politiky lidských práv Česko poškodí?

Zaprvé jsou tu důsledky appeasementu vůči Putinovi. Větry dě­jin začaly zprudka dout a nemyslete si, že jste v bezpečí. Zudruhé, díky Václavu Havlovi máte velký morální a intelektu­ální vliv daleko přesahující veli­kost vašeho státu. Jste respektová­ni. A vy teď ten vliv zahazujete. Ztrácíte ho a prohrajete to. Místo respektu se dočkáte pohrdání. Já považuji Havla a jeho odkaz pro Českou republiku za ekviva­lent Deklarace nezávislosti pro Američany, v níž se píše, že všich­ni lidé jsou si rovni a mají svoje nezadatelná práva. Deklarace dala Američanům identitu. Vám dal novodobou identitu Havel.

LN Jak američtí politici přistu­pují k Tibetu? Tady nevyvolá­vají politická setkání se zástup­ci tibetské vlády protesty části politického spektra?

Odpovím příkladem: Kongres letos v červenci, aniž by se ozval jediný protestní hlas, uspořádal ve stejném sále Kapitolu, kde byla nyní slavnostně odhalena Havlova busta, oslavu 80. naroze­nin dalajlamy. To, za co se podporou Tibetu zasazujeme - tedy za svobodu a lidská práva - je celoamerická věc. Není to téma pro partajní boj, je to základní hodnota této země. Havel to přesně pochopil, protože takový byl on sám, a pro­to ho lidé milovali. …

LN Vezmu vás za slovo, že pod­pora svobody a lidských práv jsou esencí americké identity. Proč se USA víc neangažují na pomoc Ukrajině?

Bývalý velvyslanec v Rusku Steve Sestanovich napsal knihu Maximalisté, ve které popisuje, jak se americká zahraniční politika kýve mezi maximalismem a minimalis­mem. Reagan a Bush byli maximalisté, Obama je minimalista. Výsle­dek jeho minimalistické politiky posledních pěti šesti let můžeme pozorovat téměř pod mikrosko­pem - ISIS, Putin. Teď jsme někde ve středu, udá­losti nás k tomu nutí. V senátu leží návrh zákona, který byl jednomysl­ně schválen zahraničním výborem, aby Spojené státy dodaly Ukrajině zbraně. Já jsem přesvědčený, že ten zákon projde. A i kdyby ho Obama nepodepsal, Kongres jeho veto přehlasuje. Nedávné volby ukázaly, že teď bude v Kongresu mnohem silnější podpora pro větší angažovanost Spojených států za hranicemi. Také proto, že se zvedá protitlak autoritativních režimů na mnoha místech světa.

Celý rozhovor „Havel vám dal novodobou identitu“, LN, 24.11.2014, str. 4

* * *

V dobách bez internetu byl slyšen jen hlas vysoko postavených a respektován. Dnes mluví kde kdo o všem a ke všemu a hlasy, které by měly být slyšeny a respektovány, se ztrácí v nepřehledném moři informací a „malých“ názorů „malých“. Jako nemůže vojsko bez velitele vyhrát žádnou bitvu, nemůže sni uspět společnost, kde důležité myšlenky nemají prioritu a jsou zapomínány, či ignorovány. Dnešní svět potřebuje nejen velitele vojsk, ale i „velitele“ myšlenek, má-li obstát před výzvami, které ho čekají.

 

Jan Šinágl, 25.11.2014

* * *

Komu to ještě nedošlo o co ve skutečnosti jde, snad tohle pomůže otevřít oči!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.22 (9 Votes)
Share

Komentáře   

+1 #2 František Rudl 2014-11-26 22:09
bohužel má pravdu. zase se schováváme a až bude zle, začneme ječet, ameriko pomoz. je to zbabělost či hloupost našichrádoby "elit"? je pravdou, že z čech odchází právě ta pravá elita a zbývá tam elita 4. cenovky a stbáci, co nyní vládnpou a budpou vládnout dle carských metod. jenomže to těch 10 milonů dole nechce vidět. ach jo. fr
-1 #1 kp5ch 2014-11-25 15:25
Generální inspekce MZV
mzv.cz/.../...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)