Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

JustitiaTak nám ten samet začíná pěkně rudnout!

Janoušek III – Nesoudní znalec Ivo Svoboda se jako znalec nedopustil přestupku - Smí policie dešifrovat komunikaci?

Je dobře, že to Slovensko máme, říkáme si trochu farisejsky nad podobnými rozhodnutími, jako je to vytvořené bratislavským krajským soudem v případu rehabilitace Jana Antonína Bati. Stačilo nepatrně zastrašit soudce a krajský soud vyhověl vládě bez reptání a bez ohledu na trestní řád i požadavek spravedlnosti: vždyť kdo by se vzdal teplého místečka s minimální pracovní zátěží u soudu výměnou za nejisté prostředí trhu – v tom se slovenští soudci od těch českých věru neliší. … Žádné překvapení: čerství doktorandi ze Západočeské university v Plzni – ano, právě ti, kteří pomohli při nepravomocném odsouzení zločinecké skupiny pachatelek mikulášských besídek a souvisejících atrakcí známých pod kryptonymem RWU – vypracovali v kause komunistické poslankyně Marty Semelové znalecký posudek, který neumožňuje dozorujícímu státnímu zástupci Janu Petráskovi požádat o její vydání k trestnímu stíhání. A tak to má, milé děti, být. … Zvláště mne pobavilo, jak pečlivě je v rozhodnutí utajen odpovědný útvar, jímž je podle čísla jednacího Útvar zvláštních činností SKPV; zvláštní činnosti, to je policejní eufemismus pro odposlechy, tedy jediný prostředek, který je policie schopna při odhalování trestné činnosti aspoň trochu obstojně zvládnout (a jen se občas nestačí divit, že soud jí předestřenou interpretaci odposlechů a jejich tajné řeči neakceptuje).

J. A. Baťa zůstal na Slovensku kolaborantem

Je dobře, že to Slovensko máme, říkáme si trochu farisejsky nad podobnými rozhodnutími, jako je to vytvořené bratislavským krajským soudem v případu rehabilitace Jana Antonína Bati. Stačilo nepatrně zastrašit soudce a krajský soud vyhověl vládě bez reptání a bez ohledu na trestní řád i požadavek spravedlnosti: vždyť kdo by se vzdal teplého místečka s minimální pracovní zátěží u soudu výměnou za nejisté prostředí trhu – v tom se slovenští soudci od těch českých věru neliší. Na slovenské mutaci tohoto blogu obdrželi autoři usnesení cenu Somár mesiaca novembra – na dálku blahopřejeme.


Podáváme ústavní stížnost, s vyhlídkou na potenciální úspěch ve Štrasburku.

* * *

Marta Semelová nebude trestně stíhána

Žádné překvapení: čerství doktorandi ze Západočeské university v Plzni – ano, právě ti, kteří pomohli při nepravomocném odsouzení zločinecké skupiny pachatelek mikulášských besídek a souvisejících atrakcí známých pod kryptonymem RWU – vypracovali v kause komunistické poslankyně Marty Semelové znalecký posudek, který neumožňuje dozorujícímu státnímu zástupci Janu Petráskovi požádat o její vydání k trestnímu stíhání. A tak to má, milé děti, být.


P.S.: Po pravomocném odložení trestních oznámení si budeme moci posudek vyžádat na základě InfZ.

Janoušek III

Se zpožděním oproti Lidovým novinám zveřejňujeme rozsudek Vrchního soudu v Praze nad Romanem Janouškem; o ten jsme sice požádali okamžitě poté, co byl doručen stranám, ale soud využil patnáctidenní lhůty beze zbytku – zřejmě nám stále má za zlé, že kvůli nám musel žadatelům vracet vícenásobně vybrané náklady anonymisace.

S odůvodněním se ztotožňujeme, trest se nám zdá přiléhavější než ten uložený v I. stupni. Na kause je však zdaleka nejzajímavější fakt, že Janoušek neodcestoval ani na Seychelly, ani na Haiti, ani se neskrývá na neznámém místě jako exposlanec Wolf, ale podle všeho je opravdu tam, kam patří, tedy ve vězení. Podivné…

* * *

Ivo Svoboda se nedopustil přestupku

Soudcovská logika. Oxymoron, minimálně v její české podobě. Pěknou ukázku nám poskytl Krajský soud v Brně v tomto přípisu, vyrozumění oznamovatele přestupku (oznámení).


Podle logiky zastupujícího místopředsedy soudu Viktora Kučery (nechci hypothetisovat, proč je jen zastupující, ale řekl bych, že to může souviset s financováním stavby Pořízkova paláce) mohl být Ivo Svoboda vyslechnut soudem jako znalec, i když jím už několik měsíců nebyl, a neměl povinnost soud o této své patálii (angličtina má pro to přiléhavý výraz predicament) soudce ani vyrozumět. Otázkou pro pana zastupujícího pak je, co by se stalo, kdyby Svobodovi položil soud, státní zástupce, obžalovaný nebo jeho obhájce doplňující otázku. Odpovědět by na ni patrně nesměl, protože znalcem už nebyl. Ach jo…

* * *

Smí policie dešifrovat komunikaci?

Informační spor s ministerstvem vnitra o zadávací dokumentaci k dešifrování komunikace pozvolna přešel do střední hry: soupeř rozvinul nadějnou křídelní kombinaci, ale my útočíme středem přímo na jeho krále, a kromě toho, že jsme odmítli předložený důvod utajení požadovaných informací, ptáme se, jestli není celá šifrovací zakázka přípravou k činnosti, kterou policie vůbec není oprávněna vykonávat. Zvláště mne pobavilo, jak pečlivě je v rozhodnutí utajen odpovědný útvar, jímž je podle čísla jednacího Útvar zvláštních činností SKPV; zvláštní činnosti, to je policejní eufemismus pro odposlechy, tedy jediný prostředek, který je policie schopna při odhalování trestné činnosti aspoň trochu obstojně zvládnout (a jen se občas nestačí divit, že soud jí předestřenou interpretaci odposlechů a jejich tajné řeči neakceptuje).

* * *

J.Š.21.11.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)