Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

EU nabizi rukuS ohledem na uvedené je až nepatřičné mluvit o svobodě slova v Rusku. Není náhodou, že podle výsledků monitoringu ruských médií společnost Reportéři bez hranic ve svém ratingu svobody médií (či SPAMu) umístila Rusko na 147. místo ze 168 zemí. Z televizních obrazovek zmizela jakákoli pestrost či pluralita názorů a hodnocení současného domácího i zahraničního dění. K uvedenému dodejme absenci živého vysílání – veškeré pořady kromě zpravodajství se vysílají ze záznamu. V zásadě lze říct, že ruská televize dnes už není hromadným sdělovacím prostředkem, ale spíše šiřitelem propagandy, agitace a masové manipulace veřejného mínění – tedy SPAMem, informačním odpadem, jímž režim zamořuje mozky občanů. …

… Borise Jelcina vynesl do čela země takzvaný prostý lid. Jelcin svého času neměl stejný přístup do televizního vysílání, měl však přízeň řadových občanů, kteří koncem osmdesátých let masově demonstrovali na jeho podporu. Oproti tomu Putin vděčí za svůj vzestup na politický Olymp v první řadě televizi. Jak už mu tedy napovídá logika: televize ho vynesla nahoru, televize ho může i sesadit. Proto začaly čistky ruského informačního prostoru právě v televizi. …

… Dnešní ruský televizní prostor ztělesňovaný čtyřmi celostátními kanály – První kanál, VGTRK, NTV a TV-Centr – je naprosto krotký a zglajchšaltovaný, o což ostatně režimu šlo. Kreml postupně získal nad tímto mocným médiem plnou kontrolu. Však také bylo oč usilovat.

První kanál – nástupce sovětského Gostěleradio – dnes sleduje sto milionů diváků a jeho signál je celoplošný – sahá od Kaliningradu až po Vladivostok. Navíc v Rusku existuje řada oblastí, kde naladíte pouze a výhradně právě První kanál a jeho vysílání tedy nemá žádnou alternativu.

Druhý státní kanál, VGTRK (Všeruská státní a televizní společnost), sleduje 80 milionů diváků. Je to hlásná trouba režimní propagandy. V jeho vysílání existuje řada flagrantních případů porušování elementárních požadavků na objektivní informace, kdy se fakta neoddělují od komentáře. Stačí se podívat na zpravodajství o dění na Ukrajině.

NTV – sledovanost 60 milionů lidí – se „specializuje“ na diskreditaci ruské opozice, denunciaci oponentů současného režimu a dále na černou kroniku, seriály a zábavné pořady.

Z televizních obrazovek zmizela jakákoli pestrost či pluralita názorů a hodnocení současného domácího i zahraničního dění. K uvedenému dodejme absenci živého vysílání – veškeré pořady kromě zpravodajství se vysílají ze záznamu. V zásadě lze říct, že ruská televize dnes už není hromadným sdělovacím prostředkem, ale spíše šiřitelem propagandy, agitace a masové manipulace veřejného mínění – tedy SPAMem, informačním odpadem, jímž režim zamořuje mozky občanů. …

… V této souvislosti je třeba zmínit příklad dovedený do absurdity. Jedna známá a bohatá nadnárodní společnost uzavřela s naším listem dohodu o dlouhodobé spolupráci. Na účet novin dorazila záloha a před Novou gazetou se otevřely růžové vyhlídky na finančně zajištěnou budoucnost bez neustálé nejistoty.

Po jistém čase však šéfredaktorovi zazvonil telefon a zástupce společnosti mu sdělil, že smlouvu vypovídá, protože jsme firmě byli důrazně „nedoporučeni“. A dodal, že politické riziko je příliš vysoké. Na znamení toho, že si však našich novin váží a chce splnit svou povinnost vůči nám, nebude společnost žádat vrácení zálohy. Nebyl to první a zřejmě ani poslední případ, kdy jsou velcí zadavatelé reklamy nuceni naslouchat „doporučením“ z jistých stran. …

Nezveřejněný článek

Uvedená „omezení“ svobody slova blednou proti tragédiím, které ruskou žurnalistku postihly. Mám na mysli vraždy novinářů. Od roku 1992 naše řady takto opustilo 214 kolegů. Dne 7. října 2006 byla v Moskvě ve vlastním domě čtyřmi výstřely z bezprostřední blízkosti zavražděna Anna Politkovská. V současné době probíhá soud s organizátory a pachateli tohoto zločinu. Dosud však není známo, kdo si vraždu objednal.

Anna Politkovská si byla vědoma, že se zabývá smrtelně nebezpečnou činností

Den před svou smrtí řekla Anna své matce (byl to jejich poslední rozhovor): „Samozřejmě vím, že nade mnou neustále visí Damoklův meč. Vím to, ale nechci se vzdát.“ Byla si tedy vědoma, že se zabývá smrtelně nebezpečnou činností. Zde je úryvek z nezveřejněného článku, který jsme po Annině smrti našli v jejím počítači:

„,Vertikála moci‘ je takový stav státního zřízení, v němž jsou z vedoucích pozic odstraněni všichni, kdo jsou schopní myslet jinak než nejvyšší vůdce. U nás se na popud úřadu prezidenta Putina, který je dnes de facto hlavním vládnoucím článkem v zemi, tento stav nazývá ,NAŠI‘. ,Naši‘, to jsme my a ti, kdo jdou s námi. A kdo nejde s námi, jde proti nám – je to nepřítel.

Drtivá většina médií se ostatně také řídí tímto dualismem. Píší o tom, jak jsou ti ,naši‘ hodní a jak odporní a zlí jsou nepřátelé. Nepřátelé jsou zpravidla líčeni jako ,zaprodanci Západu‘ – tedy liberálně orientovaní politici, obhájci lidských práv, a ,špatní‘ demokraté (vzor ,dobrého‘ demokrata ztělesňuje Putin).

Stejně jako za sovětských časů (i když tehdy se, pravda, takto scházeli představitelé establishmentu se zahraničními novináři) se znovu vedou rozhovory v plenéru, na veřejných prostranstvích či v soukromých bytech – pokoutní setkání, na která novinář i veřejný činitel přicházejí každý zvlášť, jako rozvědčíci v utajení.

Novináře listu, jako je náš, nezvou na žádnou tiskovou konferenci nebo akci, kde se očekává přítomnost představitelů kremelské garnitury – samozřejmě proto, aby tito představitelé nemohli pojmout ani stín podezření, že snad organizátor akce sympatizuje s publikacemi, jako je Nová gazeta…

Čistky informačního prostoru v Rusku, ta totální lež organizovaná úřednickým stavem ve snaze zavděčit se, dostát ,správnému obrazu Ruska za Putinovy vlády‘, přímo před našima očima ústí v tragédie, se kterými se režim nedokáže vypořádat.“ …

… Jen režimu překážela, nedala mu spokojeně žít v nespokojené zemi. V jejích článcích se režim viděl jako v zrcadle. Není těžké uhodnout, jak lichotivý to asi byl obrázek. Tak se to tedy mělo s jejím „záškodnictvím“.

Od oné soboty, kdy jsme (po zprávě o její smrti – pozn. red.) nebyli mocni slova, uplynulo již osm let. Nebylo lehké znovu najít hlas, ale vydrželi jsme a dosud se nepodařilo nás umlčet.

Článek byl napsán pro Inspirační fórum Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava.

http://ceskapozice.lidovky.cz/vladimir-putin-a-cistky-informacniho-prostoru-fl6-/tema.aspx?c=A141006_144245_pozice-tema_lube#utm_source=email&utm_medium=text&utm_campaign=lidovky.directmail

* * *

* * *

ANO. O morálku nám nejde.

Jestliže hnutí ANO spolu s KSČM, Sociální demokracií, nedokázaly v parlamentě odsoudit jednání Putina na Ukrajině jako ostatních 26 států EU, postrádá činnost ANO charakter a morální vědomí je mu cizí. Zvláště když ANO ví, že sociální demokracie většinou hlasuje s KSČM. Bylo na straně ANO, aby ukázala, že ruské násilí a faleš jí na Ukrajině vadí.

K.Mrzílek, 13.10.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.20 (5 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)