Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Kuba Jaroslav… Kdyby se něco podobného stalo v západní Evropě, studentky a studenti by demonstrovali. U nás konsensus chybí. Politika na akademickou půdu údajně nepatří, tím pádem se pořádají různé přednášky političek a politiků, čímž se nepatření obchází. Konsensus, jak se má akademická půda vypořádávat s extremismem nemá jak vzniknout, protože patrně chybí politická diskuse, která je jednou z charakteristik i dnešních západních univerzit. …

… Dost surrealistické parametry má rozhovor JUDr. Kuby s moderátorem Veselovským na obecně přístupné televizi dvtv, kdo to nezvládne celé, ať si pustí alespoň druhou část. Pokud někdy v poslední době vznikla báječná příležitost k obecné diskusi, je to teď. … (Doporučuji rozhovor s tímto nebezpečným blbem „ústavním právníkem“ Kubou a pro zotavení rozhovor s Blankou Mouralovou. Nedivím se, že takových moderátorů se ČT zbavuje. J.Š.)

Jan Šícha vysvětluje, proč se rozhodl napsat rektorovi ústecké univerzity otevřený dopis. Žádá ho, aby se distancoval od spolupracovníka školy, právníka Kuby, který kandiduje do Senátu za stranu Adama B. Bartoše s podporou DSSS. Dopis je součástí textu.

JUDr. Jaroslav Kuba, ústavní právník, se jako nezávislý rozhodl kandidovat do Senátu za stranu Ne Bruselu-Národní demokracie. Její předseda Bartoš je mj. autorem seznamu Židů v české politice. V České republice zatím chybí konsensus, že něco takového se s osobou blízkou rektorovi univerzity nesmí stát.

Kdyby se něco podobného stalo v západní Evropě, studentky a studenti by demonstrovali. U nás konsensus chybí. Politika na akademickou půdu údajně nepatří, tím pádem se pořádají různé přednášky političek a politiků, čímž se nepatření obchází. Konsensus, jak se má akademická půda vypořádávat s extremismem nemá jak vzniknout, protože patrně chybí politická diskuse, která je jednou z charakteristik i dnešních západních univerzit.

Domnívám se, že pan doktor Kuba může českému nejen univerzitnímu prostředí svou kandidaturou prokázat nenahraditelnou službu, přestože je to asi jiná služba, než si představoval. Napsal řadu článků na Parlamentní listy, nemající nic společného s českým parlamentem, kandiduje za stranu, která má veřejně známý program a spolupráci s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti, také s programem, který je znám.

Dost surrealistické parametry má rozhovor JUDr. Kuby s moderátorem Veselovským na obecně přístupné televizi dvtv, kdo to nezvládne celé, ať si pustí alespoň druhou část. Pokud někdy v poslední době vznikla báječná příležitost k obecné diskusi, je to teď.

Domnívám se, že taková diskuse by měla být vedena a chtěl bych ji odstartovat otevřeným dopisem rektorovi Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Přál bych si, aby kandidatura člověka spojeného s akademickou půdou za podobné politické strany byla napříště vyloučená, natož aby univerzita takového člověka vyslala do jakýchkoli grémií, kde má něco reprezentovat, a to i v případě, že by se jednalo o grémium dohlížející na pravidelnou výživu labutí pod ústeckým mostem Edvarda Beneše.

* * *

Otevřený dopis rektorovi Univerzity Jana Evangelisty Purkyně doplněný výzvou ústecké akademické obci


V Praze dne 23. září 2014


Vážený pane rektore,


uchyluji se poprvé v životě k formě otevřeného dopisu, protože se domnívám, že jste výrazně poškodil Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně i organizaci, pro kterou pracuji. Chci veřejně upozornit na Vaše jednání, které podle mého názoru nepatří do progresivní části současného světa, a tím méně na akademickou půdu.

Obracím se na Vás jako absolvent školy, kterou vedete, jako někdo, kdo před 25 lety patřil k nejužšímu vedení stávky ústeckých studentů, i jako někdo, kdo má v Ústí nad Labem kořeny sahající hluboko do doby předválečné, a to v kombinaci více etnik i obou někdejších zemských jazyků. Obracím se na Vás jako hlavní kurátor stálé expozice o německy mluvících obyvatelích českých zemí, na jejíž přípravě jsem se ve svém rodném Ústí po uplynulých pět let podílel.

Ústecká univerzita pod Vaším vedením od roku 2011 nepodepsala prodloužení základních listin Collegia Bohemica, čímž tuto instituci, založenou mj. jako jednu z výkladních skříní transformace města Ústí, uvrhla do vleklého právního zmatku. Dlouho mi nebylo jasné, co svým jednáním univerzita sleduje, až se mi celá věc vyjevila na postavě JUDr. Jaroslava Kuby, kterého univerzita vyslala do dozorčí rady Collegia Bohemica.

Sledoval jsem jeho projevy a hodnotil si je pro sebe jako výraz velkého destrukčního potenciálu a cizoty vůči principům, na kterých jsme založili otevřené a evropské vyznění naší trvalé expozice. Skutečnost, že pan Kuba nyní v Děčíně kandiduje za politické uskupení Ne Bruselu – Národní demokracie, jakoby do sebe nechala zapadnout všechna kolečka a vytvořila jakýsi úběžník, odkud mohu porozumět četným zážitkům z Ústí posledních let.

Ve svém televizním rozhovoru s moderátorem Veselovským se pan Kuba snažil bagatelizovat dvě své role:

Roli někoho, kdo aktivně poškozuje možnost vzniku trvalé expozice o německy mluvících obyvatelích českých zemí v budově Musea v Ústí nad Labem roli kandidáta za politické uskupení, které je z mnoha dobrých důvodů možno považovat za extremistické. Komentář k roli první si ponechám na jinou příležitost.

Roli druhou pan Kuba bagatelizoval poukazem na to, že je kandidátem nezávislým. Domnívám se, že v takovémto případě o nezávislou kandidaturu nejde a z povahy věci jít nemůže:

1) extremistická uskupení všude v Evropě ve snaze se legitimovat cílí na osoby obdařené tituly. Titul a přídomek „ústavní právník“ znamená značný společenský kapitál.

2) pokud osoba obdařená tituly může vykázat svou přítomnost v nějaké seriózní instituci, je to další velké plus. V našem případě pan Kuba nejen může vykázat přítomnost na univerzitě, ale jako zaměstnanec univerzity na právní služby dokonce v blízkosti rektora. Další zvýšení společenské hodnoty kandidáta představuje fakt, že byl jako oficiální reprezentant univerzity vyslán do dozorčí rady Collegia Bohemica jako instituce, která užívá evropské a státní prostředky.

3) pokud by pan Kuba ve volbě senátora uspěl, přinese to straně, za kterou kandidoval státní příspěvek 855 tisíc ročně. Uvážíme-li, že mandát je pětiletý, jedná se o opravdu slušnou sumu.

Viděli jsme se, vážený pane rektore, jen několikrát. Byl jsem zděšen z průběhu jednání o Collegiu Bohemicu před dlouhým časem u Vás na rektorátu (skončilo prý podle Vašeho zvyku bez zápisu), kde jste použil spojení „hraniční univerzita“. Na místě jsem cítil naprosto zastaralý pohled na skutečnost, a také jsem se ohradil, jestli jsem protiněmecký osten slyšel dobře.

Do té doby jsem se domníval, že na podobné myšlenkové figury půvabně odkazuje už jen název někdejšího ústeckého kina Hraničář. Myslím si, že Vám bylo dobře známo smýšlení pana Kuby a ze všeho, co jsem v Ústí za poslední léta zažil, lze usuzovat, že Vám jeho politické směřování nebylo výrazně proti srsti.

I kdybyste se od svého blízkého spolupracovníka nyní veřejně distancoval, domnívám se, že jste nerozeznal smrtelně vážný společensko-politický jev a poškodil jste tak univerzitu, kterou reprezentujete i všechna místa, kam jste pana Kubu vyslal. Kdyby pan Kuba kolem sebe cítil fungující společenské prostředí, a přesto chtěl kandidovat za takový politický subjekt, za který kandiduje, dávno před politickým krokem na veřejnost by přerušil všechny oficiální vazby k univerzitě a příslušnost k ní nanejvýš zneužíval v čase minulém.

Jak pan Kuba potvrdil v televizním rozhovoru, žádný problém nikde nevidí. Vidět měli jiní a selhali, myslím, že Vy pane rektore na prvním místě.

Na závěr si dovoluji připsat pár slov studentkám a studentům UJEP a členkám a členům akademického senátu UJEP:

Obracím se na vás jako na kolegyně a kolegy vybavené akademickou svobodou, kterou jsme shodou příjemných historických okolností právě my jako generace roku 1989 mohli prosadit. V někdejším průmyslovém městě Ústí je údajně nyní největším zaměstnavatelem nemocnice a hned po ní univerzita.

Univerzita je velmi odpovědným místem z pohledu transformace města. Seznamte se, prosím, s kandidátem panem Kubou a stranou, za kterou se rozhodl kandidovat.

Uvažte, prosím, zda je možné, aby univerzitu někdo takový mohl reprezentovat navenek. Nevím, koho všeho musí rektor univerzity informovat o tom, koho UJEP někam vyšle. Myslím si ale, že vyslání kandidáta na senátora pana Kuby kamkoli, je i vaše ostuda. Myslím, že něco takového UJEP nemá zapotřebí, protože disponuje mnoha kvalitními lidmi.


Nemlčte, prosím

S pozdravem


Jan Šícha

http://denikreferendum.cz/clanek/18835-kandidatura-jaroslava-kuby-do-senatu-poskozuje-usteckou-univerzitu

* * *

Šéfce Collegia Bohemica hrozí pád, výstava o Němcích je málo „pročeská“

Plzeň: odhalení základní desky pomníku občanům ČSR, „vyhnaným“ ze Sudet v r. 1938

Jan Šinágl, 27.9.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)