Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LN Joch medialni stan 060914V Česku je od první republiky zvykem autorit i formálních vůdců přirovnávat se k uznávaným světovým státníkům a čes­kému T.G.Masarykovi. Ti však byli svě­toví, protože byli unikátní, sví a originál­ní. Churchill nesypal encyklopedicky za­pamatované cizí bonmoty, ale vlastní vtipné myšlenky řešící situaci, které se staly bonmoty pro jiné. Thatcherová ni­kdy nenosila dlažební kostky na bariká­du jako tříletá - vyhrála však válku o Falklandské ostrovy i grandiózní střet se sovětským blokem.

… Totalitní režimy nejpředněji dbaly, aby nikdo nevynikl a když už, pak byl eliminován společensky i majetkově a proklet na generace. To se nezměnilo ani po roce 1989 v nátu­ře, zvycích ani prostředcích. V krajině po orkánech zůstávají stát jen nahodilé stromy, a ne vždy ty nej­schopnější a nejdůvěryhodnější. Český národ přitom rád hledá mesiáše a tatíčky, aby na ně mohl shodit tíhu spoluodpověd­nosti za budoucí národní existenci, suverenitu a osud příštích generací. Jde o národní odpovědnost, jakkoli to může znít I starosvětsky, žádné přimknutí ani k „dubiskům“, ani k „dubovým ratolestím“ ne­přinese zemi ani chlup.

V době historických zvratů jako v roce 1918 a 1989 pak lidé rádi uvěří svým ak­tuálně se prezentujícím vůdcům, že jsou to ti praví mesiáši a současně beránci boží snímající předchozí hříchy z české­ho světa. Zejména pak, když se tito vůdci v takové roli cítí velmi komfortně, blaho­sklonně a rádi plují na auře monarchistických zkušeností, pocitů i poct.

Vznikají pak iluze o nepolitické politi­ce, užitečnosti národních a občanských front a fór a také o dosažení ráje, konce dějin. V bezbřehosti nepolitické politiky se pak rychle zorientují ekonomické a mocenské zájmy, subjekty, osoby a na­konec i strany. Vše končí u opozičních smluv, loutkoherců, viditelně vystrče­ných zdánlivých kmotrů (i když jde jen o prostředníky s marží).

V pozadí jsou pak v mlze vládnoucí „rodiny“. Nejsou to jen ty, které konkrét­ně vyjmenoval Američan Eric Best. A navíc - jména českých oligarchů mo­hou být jen krytím jiných skutečných vlastníků a jiných hybatelů neautonom- ních českých dějin.

* * *

Politika dědičných náčelníků

Hlavní strany od roku 2002 nemohly, a asi ani nesměly, najít své nové vůdce vel­kého formátu, jen osoby neúplné, nehoto­vé a nehodné. A notoricky „nedospělé“.

Celé desetiletí se ve vedení státu, krajů i municipalit smluvně obnovovali niko­liv vůdci, ale pouze dědiční náčelníci. V praktickém řízení státu, v samém jádru moci výkonné i v podivně nabujelých, velmi autonomních krajích došlo k patu typu „nejsou lidé“. Nejsou vůdci, nejsou věrohodné strany, není nikdo. Vraťte nám tedy stát - pociťuje lid a říkají noví nestraničtí a neformální vůdci.

Posledním výkřikem a zdánlivým vý­chodiskem pro zoufalou veřejnost byl manévr uskupení zánovních a starých po­litiků - TOP 09. V naději na novou dů­stojnost si naběhl i autor těchto řádek (vo­ličsky i jako publicista).

Garancí měl být odpovědný a dlouhou historii důstojně reprezentující vůdce - aristokrat. Pružné manévrování v ne vždy nekalných vodách mu měl zajistit vždy schopný Miroslav Kalousek. Krytí bederní zástěrkou notoricky zbabělý Petr Nečas a jeho do propadliště odcházející ODS.

Avšak dvakrát do stejné řeky nikdo ne­vstoupí. Karla Schwarzenberga uspokoji­lo mezinárodní dekorum, nekontrolova­telný vliv v ekonomice zase jeho místo­předsedu. Skončilo to trapnými avantýra­mi formálního předsedy vlády. Aristokra­cie se ukázala být zárukou ničeho.

Ani „pražská kavárna“ nic negeneruje (ostatně jako vždycky). Jen si vegetuje v rozdaných obrocích na věčné časy a v záborech rodinných klanů. Vysloužil­ci z „barikád na poslední chvíli“ jsou ply­nule obměňováni pokrevními i smluvní­mi nástupci - a nic. Není to ani láska, ani pravda. A to v době tak analogické zvra­tům před sto lety. Jakýkoliv pokus o Huxleyho ostrov pro vybrané špičkové „alfy+“, které poněkud překážejí reálpolitickému vládnutí, se nekoná. Není jím ani Fórum 2000, ani akademie na Hanspaulce.

Evropa bez vůdců

Jenže inventura skutečných demokratic­kých vůdců v dnešní Evropě je stejně ža­lostná. Nejsou zde Winston Churchill, Charles de Gaulle, Konrád Adenauer. Ani François Mitterrand, Helmut Kohi či Margaret Thatcherová.

V Česku je od první republiky zvykem autorit i formálních vůdců přirovnávat se k uznávaným světovým státníkům a čes­kému T.G.Masarykovi. Ti však byli svě­toví, protože byli unikátní, sví a originál­ní. Churchill nesypal encyklopedicky za­pamatované cizí bonmoty, ale vlastní vtipné myšlenky řešící situaci, které se staly bonmoty pro jiné. Thatcherová ni­kdy nenosila dlažební kostky na bariká­du jako tříletá - vyhrála však válku o Falklandské ostrovy i grandiózní střet se sovětským blokem. Franklin Delano Roosevelt dal na Johna Maynarda Keynese v aktuální situaci 30. let, dnes by možná bez pokání uznal, že je třeba jednat jinak, a nechal si radit třeba Warrenem Buffettem. John Fitzgerald Kennedy byl schopen vyřešit krizo­vé situace srovnatelné s tou dnešní výcho­doevropskou včas, pružně a bezpečně, na rozdíl od bývalých novolevicových akti­vistů toho času ve vedení Evropské unie.

Výjimkou v Evropě bez vůdců se zdá být spolková kancléřka Angela Merkelová. A pak ještě jeden zjev. Zvláštní situaci v oboru vůdcovství vy­tvořil na mezinárodní scéně nově zvole­ný papež. Jen si představme situaci: troufl by si cizoložný katolický český pre­miér s katolickou manželkou, vysmívají­cí se po straně starozákonnímu Desateru, před takovou osobnost předstoupit a pletichařit s majetkem? Bral by František ta­kové církevně pokrytecké vyjednavače církevních restitucí?

Hic salta

Vraťme se však do prostoru, kde se ak­tuálně nejúspěšnějším politikem jeví An­drej Babiš, výrazný solitér. Vyznačuje se ďábelským pracovním tempem, zkuše­ností a nebojácností kombinovanými s rozvahou.

Prokázal to ostatně už při kontaktu s StB, kterážto spolupráce je mu předha­zována. Sám přiznal, že jako manažer podniku zahraničního obchodu Petrimex s komunistickou tajnou policií jednal, a dodal jí dokonce materiál o dovozu fos­fátů ze Sýrie a Maroka. Někdy je však dobré zamyslet se, co se ve skutečnosti při konkrétní „spolupráci“ mezi StB a budoucím miliardářem vlastně stalo. Babiš nedoporučoval dovoz těchto fos­fátů. Přinesl cennou informaci, která na­konec vedla k uchránění nejen kousku tehdejšího československého hospodář­ství, ale i krajiny. Ty syrské fosfáty zkou­šeli totiž cvičně (a neúspěšně) přepracovávat Italové a exhalacemi si nadlouho poničili velký kus své vlastní krajiny. Syřané je tehdy chtěli vnutit českosloven­ským ekonomům a bankéřům jako splát­ky prošlých úvěrů.

Ale k věci. Poslední parlamentní vláda starých časů, nominálně Nečasova, padla před více než rokem. Země vyhlíží jako po požáru. Nejprve bylo třeba na mlat udusaný povrch české politiky rozrýt si­lou buldozeru. To zvládl Miloš Zeman, jakkoli na jeho osobu lze nahlížet nejed­noznačně. Vykonal nezbytné dílo - uká­zal, že politická mapa se mění a dědiční nositelé klanových zásluh, spanilí anebo trapní řečňující politici, nemají nic jisté. Dávno nestačí teoretičtí, katedroví a seminářoví prezentanti dobových teorií a experimentů, svobodný mírový vývoj v zemi se musí „odmakat“. Slovo, s nímž se část rozumné veřejnosti ztotožňuje a část smiřuje, si vetkl do sloganu Babiš.

Je to ten vůdce? A jaké nároky máme na vůdce? Jistě to musí být někdo domá­cí, kdo prožil s ekonomikou i společností dobré i zlé. A hlavně, kdo na vlastní kůži něco vytvořil. Ne staré tváře, ti primáto­ři, hejtmani a ministři, kteří uměli „podnikat“ jen se svěřeným veřejným majetkem jako se stoprocentní investiční pá­kou. A ještě bez špetky vlastního rizika.

Přihlásil se „fenomén Babiš“. Co za­tím předvedl? Že umí zasáhnout do po­divných zákoutí české ekonomiky a poli­tiky, do karuselových obchodů, elektrá­renských utilit či letecké dopravy, odstřihuje penězovody. Nejsou to vždy jednoduché a bezchybné cesty, jako se ukázalo v případě vlastnicky a manažersky zabe­tonovaného hotelu Thermal. Sází na ma­nažery s úspěšným životopisem a s proká­zaným výsledkem. Do vítězícího hnutí a strany se mu však nabízí spousta dobro­volníků až po vybojované bitvě.

Japonsku se na profesní úspěšné mana­žery před časem vsadit vyplatilo. Vytvo­řilo pro řízení své ekonomiky vlastně jed­nu státní zájem ctící kapitalistickou fir­mu. Před několika desetiletími dalo vlast­nímu japonskému ministerstvu obchodu a průmyslu rozsáhlé pravomoci pro ce­lou ekonomiku (MITI), čímž vytvořilo jedno velké „The Japan Inc.“. A dobylo světovou ekonomiku. Pak se sice věci zvrtly také špatným řízením zvláště fi­nanční sféry, bank. Tam ale ani zdaleka nejsme. Jsme u potřeby toho „Inc.“.

V Česku je již 20 let zabetonovaný es­tablishment. Jestliže buldozer Zeman do­kázal krustu již rozrýt, nová setba padla na Andreje Babiše. Doba si o něj řekla a on si řekl o tu šanci. Kýženým vůdcem být může, ale také nemusí. Ale rozhodně může pomoci najít osobnosti pro novou dobu.

Nezbývá než říci: Hic Rhodos hic salta, pane Babiši, a opatrnou ruku při vý­běru manažerů.

 

Bohumil J.Studýnka, celý článek LN 6.9.2014

Autor je advokát a bývalý bankéř

* * *

J.Š.10.9.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (5 Votes)
Share

Komentáře   

0 #2 5h56q 2014-09-11 11:00
Z kdákající husy slavíka neučiníš...
www.k213.cz/.../
+5 #1 Bořivoj Holínek 2014-09-11 10:39
Text hodný agenta StB. Po jeho přečtení mě napadla pouze jedna otázka a sice, kolikrát si autor výše uvedených řádků - v naději na novou důstojnost - za jeho nezáviděníhodný život ještě naběhne?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)