Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Putin mladyPOLSKÁ VÝZVA: Včera Gdaňsk, dnes Doněck, varují polští intelektuálové - Pokud jde o vývoj na východě Evropy, některé zásadní diplomatické kroky a jejich smysl si dovoluji připomenout – Jiří Wonka odlétá na pozvání pořadatelů do Gdaňska na filmový festival! - Putin a evropské hodnoty!

Polští intelektuálové sepsali výzvu, která apeluje na západní velmoci i celou Evropu, aby se sjednotily a bojovaly za svobodnou Ukrajinu. Nechtějí totiž, aby se znovu opakoval rok 1939. Výzvu, kterou zveřejnil EuroMaidan Press, podepsal například významný režisér Andrzej Wajda, mladá spisovatelka Dorota Masłowska nebo básník Tomasz Różycki. Dopis přinášíme v plném znění.

Zemřít pro Gdaňsk – fráze, která symbolizuje přístup západní Evropy k válce, která propukla před 75 lety. Třikrát dalo Spojené království společně s Francií zelenou německému diktátorovi. Anšlus, obsazení Sudet nebo rozbourání Československa, nic z toho nemělo pro Hitlera vážné následky. Když pak 1. září 1939 jako logické vyústění Molotov-Ribbentropova paktu zazněly polským Gdaňskem první výstřely, západní velmoci se nemohly rozhodnout pro nic jiného než „podivnou válku“. A právě tím daly Hitlerovi zelenou již počtvrté. Myslíce, že zachrání své vlastní životy za cenu jediné oběti - Gdaňsku. Další v plánu byla Paříž a poté, když spadly první bomby na Londýn, teprve začaly velmoci křičet: „Přestaňte“ a „Nikdy víc!“.

Tato sobecká a krátkozraká strategie Evropanů proti agresorovi se znovu nesmí opakovat. I přes to ale nedávný vývoj událostí ve světě silně připomíná rok 1939. Rusko (agresor) okupuje území svého menšího souseda – Krymu. Zatímco jejich armáda a tajné služby, které na východě Ukrajiny operují převážně inkognito, podporují skupiny, které terorizují místní obyvatele a otevřeně hrozí invazí.

Ve srovnání s rokem 1939 se však jedna věc přece jenom liší. V posledních letech se totiž agresorovi povedlo dostat do své sféry vlivu spoustu politiků a byznysmenů, kteří stále věří v jeho „lidskou tvář“. Lobby, kterou agresor zformoval, ovlivnila a nadále ovlivňuje politiku mnoha zemí. Politiku , kterou můžeme nazývat „nejdříve Rusko“ nebo dokonce „pouze Rusko“. Nyní Evropa potřebuje novou politiku vůči východu jako nikdy před tím.

Právě z tohoto důvodu naléháme na všechny Evropany a jejich vlády.

1. Francouzský prezident François Hollande a jeho vláda mají v plánu učinit krok, který by mohl napáchat mnohem více škody než jejich pasivita v roce 1939. V nadcházejících týdnech se totiž Francie stane jedinou evropskou zemí, která bude pomáhat agresorovi, Rusku. Francie má totiž v plánu Putinovi doručit dvě zbrusu nové vrtulníkové výsadkové lodě třídy Mistral. Tento obchod, který započal už v roce 2010, zvedl vlnu nevole již tehdy. Tu ale Nicolas Sarkozy uklidňoval krátkou větou – studená válka skončila. Dnes tu ale máme opravdovou válku. Tudíž není žádný důvod ctít staré závazky. Několik politiků společně s Bernardem-Henrim Lévym tak navrhlo Francii prodat lodě Severoalantické alianci nebo Evropské unii. Pokud si to prezident Hollande nerozmyslí, evropští občané by ho o tom měli přesvědčit bojkotem francouzských produktů.

2. Spolková republika Německo je od roku 1982 čím dál více závislá na ruském plynu. Polští intelektuálové Czeslaw Milosz a Leszek Kolakowski proti výstavbě nových potrubí varovali již dříve. Nazývali to „potenciálními nástroji k vydírání“ Evropy. Postupně se k nim přidali i polští prezidenti od Aleksandra Kwasniewského až po Lecha Kaczynského. Ale Němci, možná kvůli pocitu viny nebo víře v ruský ekonomický zázrak, hluboce ocenili spolupráci s Ruskem. Zároveň pokračovali, pravděpodobně nevědomky, v nešťastné německé tradici, diskuzi pouze s jedním východním partnerem – Ruskem. V posledních letech v Německu zakotvilo hned několik společností, které vlastní přímo Rusko, potažmo ruští oligarchové. Ať už fungují v energetickém, fotbalovém nebo turistickém průmyslu. Německo musí podobným druhům závislostí učinit přítrž.

3. Všichni Evropané a každá země samostatně by se měla zapojit do akcí na podporu ohrožené Ukrajiny. Stovky uprchlíků z východních částí Ukrajiny a Krymu potřebují humanitární pomoc. Jejich ekonomika je naprosto zdevastovaná. Hlavně po letech tvrdých smluv s Gazpromem, který drží monopol na energetické zdroje a zavádí na Ukrajině, nejvíce chudém partnerovi, ty nejvyšší sazby. Ukrajinská ekonomika se nachází v tíživé situaci a potřebuje nové investory i partnery. Povzbudit potřebují i jiné sféry jako kultura nebo medicína.

4. Po mnoho let dávala Evropská unie Ukrajině jasně najevo, že nemá šanci stát se jejím členem ani obdržet symbolickou pomoc. Politika „východního partnerství“ se v tomto ohledu příliš nezměnila. Až na mysli vyvstaly otázky, jestli je toto řešení jednoduše považováno za menší zlo. Nicméně, přes jednu jedinou noc vzaly všechny pochyby za své, a to hlavně kvůli odhodlání ukrajinských demokratů. Poprvé v historii, občané umírali, držíce evropskou vlajku ve svých rukou. Pokud Evropa neprojeví alespoň trochu solidarity, bude to znamenat, že ideál svobody a bratrství, který jsme si po Francouzské revoluci přivlastnili, je pro nás pouhým pojmem.

Ukrajina má právo bránit své území a občany, má právo využívat policie a armády v reakci na neoprávněné projevy síly ze strany jiné země. Konec konců, od roku 1991 vládl v Doněcku i zbytku Ukrajiny mír. Neobjevil se žádný násilný konflikt ani případ porušení práva menšin. To až Vladimir Putin vypustil démona války a proměnil Ukrajinu ve cvičný vojenský prostor po vzoru španělské občanské války, kdy fašistické jednotky podporované Hitlerovým Německem útočily na mladou republiku. Ti, kteří Putinovi tentokrát neřeknou „no pasarán!“ (ti nesmí projít) se posmívají Evropské unii a jejím hodnotám a vydávají souhlas k destabilizaci světového řádu.

Nikdo neví, kdo povede Rusko za tři roky. Není jasné, co se stane s nyní vládnoucí ruskou elitou. Přesně tou, která vede zvrácenou politiku, která je přesným opakem k zájmům jejich vlastních lidí. Jedna věc je ale jistá. Ti, kteří budou pokračovat v obchodování s Ruskem, riskují životy tisíců Ukrajinců a Rusů, hromadný odchod stovek tisíc nových uprchlíků a nové imperialistické útoky na další země ze strany Putina. Včera Gdaňsk, dnes Doněck.

V příštích letech už se dále nesmíme smířit s touto otevřenou a krvácející ránou, která Evropu trápí.

 

Gdaňsk, 1. září 2014

http://echo24.cz/a/i4Wey/vcera-gdansk-dnes-doneck-varuji-polsti-intelektualove

* * *

Pokud jde o vývoj na východě Evropy, některé zásadní diplomatické kroky a jejich smysl si dovoluji připomenout:  

Vladimir Putin vloni několikrát ujistil státníky ze Západu, že soustředění vojsk poblíž Ukrajiny není nic jiného než obvyklé cvičení, a směšnými nazýval jejich obavy z ovlivňování vnitroukrajinské politické situace ruskými silami.

A představitelé Západu se uklidnili.

Vladimir Putin počátkem roku a během Zimních olympijských her několikrát ujistil státníky ze Západu, že žádný ruský voják nepřekročil a nepřekročí ukrajinskou hranici, že sice na Krymu revoltují tamní utlačovaní ruští starousedlíci, ale řešit to musí místní obyvatelstvo jen pokojnou cestou při zachování celistvosti ukrajinského státu. Směšnými nazýval jejich obavy z blížící se anexe Krymu.

A představitelé Západu se uklidnili s uspokojením, že svými dotazy na ruskou diplomacii dostatečně demonstrovali zájem o ukrajinskou věc.

Vladimir Putin ještě nedávno ujistil státníky ze Západu, že žádný ruský voják nepřekročí či nepřekročil ukrajinskou hranici, a pokud ano, tak proto, že na Ukrajinu jen omylem zabloudil třeba se svým padákem, tankem, nebo se samonaváděcími raketami. Směšnými nazval jejich obavy, že Rusko spolu s „humanitární pomocí“ posílá na Ukrajinu další vycvičené a moderně vyzbrojené jednotky.

A představitelé Západu se uklidnili, jen vyhlásili několik protiruských symbolických sankcí, aby před Ukrajinskými vlastenci neztratili tvář.

Vladimir Putin před několika dny ujistil státníky ze Západu, že vůbec nemá zájem o připojení nějaké části ukrajinského území k Rusku, které prý proti Ukrajině vůbec nebojuje; ani nechce, protože kdyby prý on chtěl, Rusko by dobylo a ovládlo Kyjev za několik dnů.

A představitelům Západu to stačí, aby po Putinově vysvětlení mohli dál žvanit a dohadovat se, čím a jak beze ztrát ukázat světu, že jim na mezinárodním právu a na existenci Ukrajinců záleží.

Rozumím uvedeným i těm nezmíněným akcím a reakcím tak, že rozhodující většina představitelů Západu včetně Evropské Unie a NATO vítá každé chlácholení býv. důstojníka KGB Vladimíra Putina, který jim svou novou lží přidává další prostor pro nečinnost, pro sobecké taktizování a pro vyhýbavá či hloupá vysvětlení svých postojů.

Jiskřička naděje zbývá v tom, že dosud lidé - ti „nahoře“ stejně jako ti „dole“ - raději ze sebe dělají hlupáky nebo zbabělce, než by se ukázali jako lhostejní bandité bez mravních zásad.

 

Jiří Domlátil, starý

2.9.2014

* * *

Pan Jiří Wonka přijal pozvání polských pořadatelů. Poletí na filmový festival do Gdaňska spolu s historikem Petrem Blažkem. Bravo Polsku a Polákům, váží si svých i našich hrdinů!

 

Jan Šinágl, 2.9.2014

KOMENTÁŘ: Putin a evropské hodnoty – Jiří Pehe

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (6 Votes)
Share

Komentáře   

0 #3 kmazanek 2014-09-03 07:51
POZOR na nebezpečí ze strany KSČM!!!!!!

Dva Češi z řad proruských 'separatistů' údajně padli v boji

echo24.cz/.../...

ovkscmfm.estranky.cz/.../...
+1 #2 Franta Kojala 2014-09-02 16:30
Nato a EU by měla minimálně dodat na UK zbraně když už nechce zasáhnout.

Zajímalo by mě jestli by blekotal sobotka stejně jako dnes,kdyby čr napadl agresor!!!
0 #1 Vitezslav Haramule 2014-09-02 16:03
Kdy to konecne tem Euroveprum dojde ze se v Kremlu Putin & spol pripravuji na zabijacku. Churchille probud se.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)