Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Korupce

Také si myslíte, že politik je náš zaměstnanec?

„Veřejná služba je služba občanům, ti jsou zdrojem moci výkonné, která má být vykonávána prostřednictvím orgánů státní, resp. veřejné, správy.“ (Ústava ČR). Ústava je v pořádku, ale co realita.

20.000 úřadů v zemi –  Na těchto údajích je patrné, že z 10,5 miliónu občanů pouhých 2,5 miliónu živí zbytek národa. No řekněte, může takhle naše státní ekonomika prosperovat?

… Nikdo soudný se nemůže už divit, že takovéto neefektivní monstrum je možné udržet jen za cenu neustálého zadlužování. Máme jeden úřad na každých 500 lidí! Opět jsme tak v něčem světová „jednička“. Z tohoto pohledu máme ve skutečnosti mnohem více nezaměstnaných než současných cca 600.000 lidí. Zaměstnaný je jen ten, kdo odvádí prokazatelnou protihodnotu. Kdo pobírá plat, aniž by jeho práce měla prokazatelnou, smysluplnou hodnotu, je zaměstnaný nezaměstnaný! Mnohem méně úřadů s osobní odpovědností vykoná mnohem více potřebné práce, pokud je vůle. To jsou ty stále přežívající rezidua z totality, která ji nakonec zničila. Jasné pravomoci, osobní odpovědnost, ocenění dobré práce a postih za špatnou, jsou jedinou možnou cestou z morální i hospodářské krize.

KLASIFIKACE ZAMĚSTNÁNÍ A POSTAVENÍ ZAMĚSTNANÝCH V NH (počet osob v jednotlivých oblastech) – shrnutí:

Zákonodárci a řídící pracovníci…………………………………….............. 250 600

Specialisté, vědečtí a odborní duševní pracovníci...……………………… 675 900

Techničtí a odborní zdravotní a pedagogičtí pracovníci………………….. 897 100

Úředníci…………………………………………………………..................... 454 800

Zaměstnanci v ozbrojených silách……………………………...................... 18 300

============================================================= 

Nákladová položka státní správa celkem….………..……….................. 2 296 700

Nezaměstnaní …………………………………………………..................... 628 000

Důchodci celkem……………………………………………….................. 2 350 000

Studenti SŠ – VŠ, ženy/muži na mateřské dovolené, atd...…………… 1 214 000

Děti do 15 let………………………………………….…………................ 1 564 000

Občané produkující příjem státu……………………….,…….................. 2 461 000

Na těchto údajích je patrné, že z 10,5 miliónu občanů pouhých 2,5 miliónu živí zbytek národa. No řekněte, může takhle naše státní ekonomika prosperovat?

… Česká republika má poměr rozdělení administrace státu takovýto: 46,42% státní správa a 53,58% samospráva (Švédsko 17.92%/82.08%). V porovnání k dosaženým hospodářským výsledkům výše uvedených zemí je zřejmé, že je třeba provést zásadní změnu v administrativním procesu správy země ve prospěch místních samospráv (decentralizace moci) tak, aby se procesy spojené s kontrolou občana vrátily zpět tam, kam patří, tedy co nejblíže k místním samosprávám. Jednou ze zásadních chyb politiků, co se týče  odlivu kompetencí směrem od občana, bylo nežádoucí zřízení krajských úřadů, které se staly nástrojem korupce a vyvádění peněz skrze státní zakázky do pokladen politických stran a vlastních peněženek korupčníků.

… Tohle všechno musí oblast, která tvoří formou materiální produkce daně, uživit. Stát spravuje cca 20 000 úřadů po celé zemi.

Zkrácený sumář opatření navrhovaných, neziskovými organizacemi, občanskými sdruženími a iniciativami, jež směřují k nápravě dosavadního stavu a která je třeba zakomponovat do zákona o státní službě

… Kvalita státní správy je jedním z klíčových politických i ekonomických problémů České Republiky.

… Česká republika čelí velmi silné kritice ze strany Evropské komise, že politická reprezentace ovládá a manipuluje úředníky, kteří v důsledku toho neodvádí jako celek kvalitní práci (což je kromě zpolitizování státní správy způsobené mj. i vysokou fluktuací, mnohdy zapříčiněnou čistkami politických stran v povolebním mocenském procesu). Konkrétní negativní dopady má tato situace jak na čerpání peněz z českého a evropského rozpočtu, tak na chod ministerstev a dalších úřadů. Důsledkem jsou i korekce Evropské komise, která odmítá proplatit nekvalitní projekty. Celkově tento stav podkopává konkurenceschopnost ČR a neumožňuje zajištění kvalitního chodu státu, ani hospodárné vynakládání veřejných prostředků.

ČR je jediným členským státem Evropské unie (dále jen „EU“), který nemá účinný zákon upravující právní postavení státních úředníků, přestože jeho přijetí bylo jednou z podmínek vstupu do EU. Tento předpoklad je mimo jiné zakotven i v ústavě ČR.

V roce 2002 byl přijat Služební zákon (č. 218/2002 Sb.), který  upravoval státní službu jako službu veřejnosti. Účinnost Služebního zákona však byla  šestkrát odložena. Nedávno prošel v prvním čtení poslaneckou sněmovnou další návrh, ale ani tento zákon  neobsahuje takové nástroje, které by státním zaměstnancům ukládaly dostatek odpovědnosti, odstranily nadměrnou regulaci, dublující agendu, zavedly centrální nákup a prodej a zabezpečily produktivní a  nákladově efektivní, štíhlou administrativu.

Pro udržení přirozené funkčnosti budoucího zákona o státní službě je klíčový princip samoregulace zakotven ve formě povinnosti státního zaměstnance vytvářet tlak na redukci nepotřebných byrokratických agend, funkcí, orgánů a operací. Tomuto principu bude zejména napomáhat závislost na výši mzdy odvislé od výkonnosti státní ekonomiky, která se odvíjí od neúměrné administrativní a byrokratické zátěže, spolu s nově uvalenou nekompromisní odpovědností za výkon a kvalitu své státní služby. Obrovskou chybou by byla tvorba jakýchkoli dalších řídících orgánů např. ve formě úřadu generálního ředitele nebo dokonce řídícího ministerstva.

Tento dokument si klade za cíl poukázat na zásadní nedostatky ve správě naší země a předložit ve zkrácené verzi návrhy zákonodárcům, které by měly být zohledněny při tvorbě nového zákona o státní službě. 

Podpora a šíření tohoto dokumentu, může do značné míry přispět k tlaku na zákonodárce, aby připravovaný zákon o státní službě se nestal, jako mnoho jiných, bezzubým paragrafy prošpikovaným pamfletem.

Pokud se s obsahem článku ztotožníte, zašlete jej poslancům, přátelům a známým. Je to cesta jak přimět politiky k pochopení, že byli zvoleni proto, aby stát sloužil ku prospěchu národa jako celku a ne jen pro někoho.

Zpracoval: Petr Havlíček

http://havlicekpetr.blog.idnes.cz/c/396284/Statni-sluzba-komu-a-pro-koho.html

* * *

Petr Havlíček kandidoval neúspěšně za Hnutí ANO na Pardubicku. Nikdo soudný se nemůže už divit, že takovéto neefektivní monstrum je možné udržet jen za cenu neustálého zadlužování. Máme jeden úřad na každých 500 lidí! Opět jsme tak v něčem světová „jednička“. Z tohoto pohledu máme ve skutečnosti mnohem více nezaměstnaných než současných cca 600.000 lidí. Zaměstnaný je jen ten, kdo odvádí prokazatelnou protihodnotu. Kdo pobírá plat, aniž by jeho práce měla prokazatelnou, smysluplnou hodnotu, je zaměstnaný nezaměstnaný! Mnohem méně úřadů s osobní odpovědností vykoná mnohem více potřebné práce, pokud je vůle. To jsou ty stále přežívající rezidua z totality, která ji nakonec zničila. Jasné pravomoci, osobní odpovědnost, ocenění dobré práce a postih za špatnou, jsou jedinou možnou cestou z morální i hospodářské krize.

 

Jan Šinágl, 14.2.2014

 Zlínský Luděk Maděra vzorem odvahy pro všechny

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (4 Votes)
Share

Komentáře   

0 #2 towing software 2014-05-02 21:07
It's remarkable in favor of me to have a web site, which is
useful in support of my know-how. thanks admin
0 #1 Resistance 2014-04-15 10:01
Admiring the commitment you put into your site and detailed
information you provide. It's good to come across a blog
every once in a while that isn't the same out of date rehashed information.
Excellent read! I've bookmarked your site and I'm adding your RSS feeds to
my Google account.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)