Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 06:59
    Napsal mi podnikatel u USA: Neznám nikoho dalšího, kdo by ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 18:19
    Zdravim, pane Šinágl Ještě si někdo myslí, že ČR je právní ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 11:05
    Politici jako pokusné osoby Psychologie ovlivňuje chování ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Soci logoOtřesné zpravodajství německé veřejnoprávní televize ARD, které nám veřejnoprávní ČT těžko nabídne - V pasti. Olympiáda odřízla vesnici od světa, nemá ani vodu - MOV dopouští zneužití olympijské myšlenky jako tomu bylo při OH v roce 1936 v Berlíně!

Osobně bych se jako občan, politik, či sportovec OH v Soči, vybudovaných na porušování lidských práv, na protest vůbec nezúčastnil. Tak daleko dospěla „vyspělá“ společnost, kde peníze, moc a vliv přebíjí dobré mravy a zdravý rozum. Každý politik, který se odmítne této novodobé Potěmkiády zúčastnit, si zasluhuje úcty občanů a voličů a každý opovržení, který se jí zúčastní! Mnoho z původní myšlenky zakladatelů OH už nezbývá…

Vydírání dělníků, nelidské podmínky na temném pozadí v Soči

Soči se představuje světu Zimními olympijskými hrami 2014 na lesklém pozadí. Většina nových budov, ale postavili námezdní dělníci. Mnozí z nich nikdy neobdrželi své mzdy a pracovali v nelidských podmínkách. Report Mnichov byl na místě a ukazuje, jak se temná strana Soči ukrývá.

Těšíme se na OH - rychleji, výše, silněji. To platí pro všechny soutěže - ale také pro impérium Soči: Zimní olympijské hry 2014 jsou nejdražší hry na světě, 50 miliard dolarů, vleky, hotely, 5 kluzišť - ... a Olympijský stadion. Postaven z ničeho. To je práce desítek tisíc migrujících dělníků. Přilákal je sen o velkých penězích. Pocházejí z Uzbekistánu, Tádžikistánu, Kyrgyzstánu. Jejich naděje: posílat domů peníze. Ale sen má svoji vysokou cenu.

Únor 2013: Dostáváme materiál jednoho ruského dokumentaristy. Většina zdejších dělníků se neodvažuje vystoupit před kamerou. Tento mladý muž z Uzbekistánu se nakonec rozhoduje promluvit, po tom všem, co zde v Soči prožil. Jeho firma mu slíbila hodinovou mzdu 2 eura, ale nikdy nedostal pracovní smlouvu, ale především: několik měsíců žádnou mzdu.

Alexander Gentelev: Ruský dokumentarista: "Toto je čisté otroctví! Máme důkazy, nafilmovali jsme tyto lidi."

Stovkám dělníků na olympijských stavbách se vede podobně. Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch přesně monitoruje situaci… Výsledek jejich vyšetřování: 145 - stran obvinění. Mluvíme s autorkou zprávy v New Yorku:


Jane Buchanan, Human Rights Watch: "Setkali jsme se s mnoha dělníky, kteří byli velmi zoufalí. Cítili se jako v pasti. Nemohli se dostat pryč, neměli peníze na cestu domů, nebo si nemohli najít novou práci. Často byli v pasti, protože neměli své pasy, které jim jejich zaměstnavatelé zabavily. Nemohli se volně pohybovat ani dovnitř, nebo vně Soči."

Putinovy hry jsou drahé. Obrovské stavební projekty ženou korupce v zemi až na vrchol - a také náklady. Firmy platí velké sumy peněz na úplatcích. Tak alespoň práce musí být levná:

Uzbecký námezdní dělník: "Lžou nám, na začátku nám slibují hodně, ale na konci měsíce nám dávají jen malou část, je co chtějí. Po měsíci říkají, že už není žádná práce. Neustále přicházejí noví dělníci, slibují jim to co nám a znovu je po měsíci posílají zpět domů..."


Tento muž se snaží protestovat. Říci ale nemůže nic - má ústa zašité ústa. Nápis na jeho plakátu: „Dej mi moji mzdu, musím nakrmit své děti. Nakonec zasahuje policie a odvádí ho pryč.“

Protest není trpěn na Putinových stavbách. Kdo se brání, je vyhoštěn.

Muži v Soči pracují ve 12-ti hodinových směnách, často nemají volno ani den volna. Žijí v nedůstojných prostorách jako v tomto provizorním přístřešku. Nemají dokonce ani okna a ani dveře - vše je provizorní.

Leden 2014. Děláme si sami nový obraz o situaci těsně předtím, než vše začne. Olympijský areál je nyní objekt s maximální ostrahou. Olympijské budova dostávají konečnou podobu – námezdní dělníci jsou už sotva vidět. Před několika týdny zmizeli z veřejných míst ...

Neboť na podzim vykoná MOV v Soči poslední inspekci. Region se chce představit v plné kráse a čistotě. Hon na migrující dělníky začíná. Konají se razie v bytech a na veřejných místech.

Stovky jich jsou zatčeni. Jeden obhájce lidských práv natáčení se svým mobilem jak jsou muži zadržováni ve svých provizorním přístřešcích. Jeden vypráví, že je zde už osm dní: žádné jídlo, žádné WC, žádné pořádné postele. To vše se děje v rozporu s ruskými zákony a před očima MOV.

Požadujeme rozhovor. Telefonicky a písemně žádáme vedení německé olympijské sportovní federace - neúspěšně. Termínový tak před olympijskými hrami je prý příliš velký. Ale je tu ještě šance před Soči – při oficiálním oblékání sportovců. Zde obdržujeme prohlášení - ale prosím venku. Report Mnichov hlásí: "Natočil jsem jedno video pro Vás...."

Ukážeme mu výsledky našeho šetření.


Michael Vesper, německý Olympijský svaz: "Každý případ je dán na vědomí MOV. Samozřejmě MOV se o tyto věci zajímá."


Zajímá se skutečně MOV o tyto věci? V jednom dopise od MOV se píše, že ano. Ale Human Rights Watch odporuje:

Jane Buchanan, Human Rights Watch: "Je velkým zklamáním slyšet od MOV, že všechno proběhlo skvěle, neboť měl všechna potřebná fakta o tom všem, co se děje s dělníky na stavbách v Soči."


Údajně se plánuje doplatek. To má uklidnit veřejnost - pro většinu pracovníků ale přichází příliš pozdě. MOV selhal, tvrdí ruský opoziční politik Boris Němcov.


Boris Němcov, ruský opoziční politik: "Myslím, že MOV se zúčastní tohoto zločinu. Obávám se, že staré vedení MOV v čele s Jaques Rogge je Putinovou prodlouženou rukou. Proto navrhuji založit v Evropě Mezinárodní Protikorupční soud, aby prošetřil zločiny, které byly spáchány během příprav na Olympijské hry v Soči."


Dělníci, kteří zde byli zneužíváni už dávno odešli. Nespravedlnost, ke které zde došlo, bude během OH rychle zapomenuta.

http://www.br.de/fernsehen/das-erste/sendungen/report-muenchen/videos-und-manuskripte/ausbeutung-arbeiter-sotschi102.html

* * *

Olympijská vesnice? Místy spíš Potěmkinova

SOČI: „Tak kde jsou ty televize?“ Martin Doktor, šéf české mise na zimní olympiádě v Soči, si v sobotu mar­ně lámal hlavu. Jako by nestačilo, že 15tunové cargo, které Češi v předstihu odeslali do dějiště her, týden ustrnulo na místní celnici. Dorazilo až v pátek, po příletu prv­ní části výpravy. Deset televizí, na nichž měli sportovci v olympijské vesnici sle­dovat hry, z něj zmizelo. „Půjčení jedné televize od orga­nizátorů tu vyjde dráž, než když ji u nás koupíme. Proto jsme sem po­slali nové z Čech,“ vysvětloval Doktor. A najednou byly fuč. „Hle­dáme je,“ reagovali organizátoři.

Včera se zničehonic objevily. Sice v mokrých obalech, přesto fun­gující. „Zato masážní stůl je ztrace­ný dál,“ říká Doktor. „Je to hektic­ké. Pořád něco řeším.“ Když v pátek konečně obdrželi své cargo a on otevřel kamion, lekl se. Do přímořské olympijské vesni­ce v Soči totiž odeslali Rusové z le­tiště i kontejnery určené pro dvě sa­telitní horské vesnice v Krásné Poljaně. „Jakmile jsem uviděl lyže s nápisem Nývltová, věděl jsem, že je zle.“ Do dvou v noci pak český štáb v Soči popletené propriety ro­zebíral a sháněl dopravu do hor. „Slíbili nám řidiče s kamionem na osmou. Ale dorazil v deset.“

Při přebírání ubikací v horské vesnici tam dělníci teprve lepí na pokojích dlaždičky. Chyběly zá­věsy a postele nebyly složené. Dok­tor zpucoval šéfa vesnice. Stavařský finiš na poslední chví­li, který překonává i liknavostí pro­slulé hry v Aténách 2004. Je nepře­hlédnutelný. V novinářském sídliš­ti ze zdí pokojů cítíme čerstvou, nevyvětranou malbu a voda z vany vytéká na podlahu z netěsnících tru­bek. Organizátoři her, pracující pod masivním tlakem vlády, se už před rokem chlubili: Sportoviště jsou hotova. Unikátní haly za mili­ardy rublů ve městě září do dáli svými neonovými světly. „Město je kompletně připravené. Už se za­býváme jen závěrečným úkli­dem,“ říká starosta Anatolij Pachomov.

Úklidem? Část konstrukcí stále hotova není, nákladní auta i stroje jsou v permanenci. Silnice jsou po deštích zanesené blátem, i čerstvě vysázené malé palmy působí poně­kud zplihlým dojmem. Bez proudu se minulý týden ocit­la oblast Mirnyj, sousedící s olym­pijským parkem. Běžný to jev od chvíle, kdy se Soči začalo měnit v kilowatty polykající veledílo. In­vestoři z celého Ruska viděli v Soči zlatý důl. „Jenže i mnohé už dokončené budovy zůstávají polo­prázdné,“ řekla Anastasia Krasnoštanová, jejíž manžel pracuje pro organizační výbor, listu Moscow News. „Proč by se tedy ty ostatní měly dokončovat?“

Místní starousedlíci se obávají, že zpola dokončené stavby budou příštím panoramatem Soči. Poněkud prázdně působí i apart­mány sportovců v olympijské ves­nici v Soči. „Jsou tak obrovské, že bychom do nich museli pořídit ná­bytek za 100 tisíc, aby nevypadaly jako holobyty,“ soudí Doktor. V biatlonové vesnici patří k poko­jům i vybavené kuchyně, určené pro byty, které tu vzniknou po hrách. Voda v kuchyni neteče! „Ne­chtějí, aby jim tam sportovci vařili.“

Vítězstvím zahraničních výprav naopak je zrušení zákazu přinášení a odnášení vlastních nápojů. „Ionťáky, sušenky, tatranky nám předtím při screeningu vyhazovali,“ líčí Dok­tor. „Prý na příkaz místního hygieni­ka. No... Spíš si to chtěli zjednodu­šit, aby nemuseli všechno kontrolo­vat.“

Standardní zmatek patří ke startu každé olympiády. Češi se sna­ží, aby je nikterak nevyvedl z míry. Běžkyně Eva Vrabcová-Nývltová vyjíždí k tratím, pohlédne na zasluněné štíty Kavkazu a říká: „Dneska mě čeká fakt těžký trénink. Ale v to­mhle počasí si ho užiju.“

Biatlonistka Gabriela Soukalová je v české buňce tak dobře naladě­ná, že její zurčivý smích uslyšíte až na druhém konci chodby.

Trenér rychlobruslařek Petr No­vák chválí oblečení týmu: „Ty listy lípy mi na něm připomínají mariáš. A já mám mariáš rád.“

Pohoda, tolik patrná už při čtvr­tečním odletu olympioniků z Kbel, zůstává ve výpravě dál. A možná i ten masážní stůl, třeba celý mok­rý, se nakonec odkudsi vynoří.

TOMÁŠ MACEK, zvláštní zpravodaj, LN 3.2.2014

* * *

Praha odmítá návštěvu Janukovyče a nechce s ní mít nic společného

"Je pro mě absurdní, že by právě prezident Janukovyč měl přistát na Letišti Václava Havla," uvedl Hudeček. Pokud podle primátora ukrajinský prezident přiletí, město na tom nebude participovat a nepozve ho například na Staroměstskou radnici. …

* * *

Osobně bych se jako občan, politik, či sportovec OH v Soči, vybudovaných na porušování lidských práv, na protest vůbec nezúčastnil. Tak daleko dospěla „vyspělá“ společnost, kde peníze, moc a vliv přebíjí dobré mravy a zdravý rozum. Každý politik, který se odmítne této novodobé Potěmkiády zúčastnit, si zasluhuje úcty občanů a voličů a každý opovržení, který se jí zúčastní! Mnoho z původní myšlenky zakladatelů OH už nezbývá…

 

Jan Šinágl, 7.2.2014

 

V pasti. Olympiáda odřízla vesnici od světa, nemá ani vodu

Vyjádření Věry Čáslavské k ZOH v Soči a k Ukrajině

 



1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.60 (5 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)