Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

RemekRemek možná pomůže obchodu, ale uškodí pověsti - Represe patří do suterénu

… A pokud jsme chtěli do Moskvy vyslat jmenová­ním Vladimíra Remka i nějaký pozitivní signál, tak jsme spíše ukáza­li něco o sobě. Tedy že se neštítíme využít pro obsazení důležitého di­plomatického postu symbol režimu, který nás tu přes čtyřicet let du­sil. Nemluvě o bezpečnostním riziku, které může absolvent moskev­ské vojenské akademie z 80. let představovat.

 

Sovětští raketoví inženýři poslali Vladimíra Remka v roce 1978 do vesmíru, prezident Miloš Zeman ho nyní poslal do Moskvy. Takže kruh se uzavřel a vypadá to jako ideální řeše­ní. Jak z racionálního hlediska (z dřívějších let má Remek zkušenosti s podnikáním v Rusku, na velvyslanectví už působil jako obchodní rada), což by mohlo pomoci ekonomickým vazbám, tak z toho iracio­nálního či citového (jako symbol sovětských úspěchů), což by mohlo otevírat v Rusku leckteré dveře či srdce.

Jenže Remkovy komunistické vazby - v minulosti byl v KSČ, teď seděl za KSČM v Bruselu - mohou působit i opačně, jak v rozhovoru pro HN naznačil i náš bývalý velvyslanec v Moskvě Petr Kolář. Ko­munisté jsou v Rusku opozicí a rovnice sovětský = komunistický až tak nutně neplatí. A pokud jsme chtěli do Moskvy vyslat jmenová­ním Vladimíra Remka i nějaký pozitivní signál, tak jsme spíše ukáza­li něco o sobě. Tedy že se neštítíme využít pro obsazení důležitého di­plomatického postu symbol režimu, který nás tu přes čtyřicet let du­sil. Nemluvě o bezpečnostním riziku, které může absolvent moskev­ské vojenské akademie z 80. let představovat.          

Petr Pešek, LN, 17.1.2014

P.S.

Doporučuji článek z LN, 18.1.2014 Petry Procházkové: Represe patří do suterénu o Putinově záměru učit děti lásce k vlastenectví nově chystanou knihou o historii Ruska. Glorifikuje Stalina, mlčí u jeho zločinech a Gulazích. Představuje ho jako geniálního stratéga, místo jako zločince, mnohonásobného vraha, psychicky vyšinutého, zakomplexovaného a ustrašeného člověka. Gulagů se týká titulek, kdy velké muzeum v Tbilisi věnované Stalinovi, má jen malou komůrku bez oken se dvěma exponáty – mříž a šaty na ramínku… Je návštěvníkům ukázána jen když se na ni zeptají. Z článku: „A už vůbec nelze strávit to, že Sovětská armáda při osvobozování Evropy znásilnila dva miliony žen, vyrabovala co se dalo i nedalo, loupila i vraždila. Tenhle fakt je a bude ještě dlouho v Rusku a Gruzii tabu.“

Jmenování Vladimíra Remka velvyslancem České republiky v Moskvě je urážkou a výsměchem všem obětem komunismu. Kdyby toto někdo veřejně předpověděl v listopadu 89, byl by považován za blázna. Kdysi se mu celá země smála. Vzpomínáte: „Republika má e-kosmonauta.“ Kdo byl tenkrát skutečný blázen už ponechám na vás. Kdyby dnes někdo předpověděl, že bude podobná knihy vydána brzy i v České republice, obávám se, že už by za blázna dnes považován nebyl…

 

Jan Šinágl, 18.1.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.78 (9 Votes)
Share

Komentáře   

+1 #2 Mrzílek 2014-01-20 00:46
Svět odsuzuje pouze hromadné vrahy kteří prohráli.
0 #1 Vlad. Kebrle 2014-01-18 17:50
Pravda je, že nekomunistický svět kroutí nechápavě hlavou, viz níže titulek z opozičního polského deníku "Niezależna" (= Nezávislá), což je internetová "větev" deníku "Gazeta Polska Codziennie".
niezalezna.pl/.../
I reajce polského čtenáře: "U Czechów historia zatoczyła koło i wrócą do punktu wyjścia" - netřeba překládat.
Putin nakonec při výročním zasedání dumy 2005 (? plus minus), v projevu, svým stylem konáním se připodobňující vystoupení amerických prezidentů podávajících výroční zprávu "O stavu Unie" otevřeně veřejně prohlásil, že největší historickou tragedií byl rozpad SSSR.". Dost na to, aby Rusku nebylo věřeno ani pozdravení...A aby také se čtenář nedal zmást dnes konzervativně pravicovámi weby, které píší sice hodně pravdy, avšak mezi ní hlavně ruského historika Chelementika či dopisovatele radia Hlas Ruska Zemánka, aniž by připustili vůči jejich tvrzením jakoukoliv oponenturu.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)