Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Sobotka HusSoučasná víceobroční praxe českých politiků nemá vzor v západní politice, ale spíše ve Stachanovském hnutí bývalého Sovětského svazu - Jsou volení zástupci, když už ne pracovněprávně, pak alespoň morálně povinní svoje posty vykonávat s plným časovým, neřkuli osobním nasazením? - Je činnost hejtmanů-manažerů vyšších územně správních celků hospodařících s desetimiliardovými rozpočty slučitelná s jejich závazkem poslance Parlamentu ČR, popřípadě člena správní rady státní firmy?- Po dobu poslaneckého mandátu by se měl poslanec věnovat plně jen své funkci.

… skutečně zaměstnaný člověk se musí věnovat svému zaměstnání, podnikatel podnikání a státní zaměstnanec výkonu svého postu. … V civilizovaných zemích však spojovat mandáty v parlamentu a územních celcích zvykem nebývá, přinejmenším z morálních důvodů. Kongresman v USA není poslancem ve svém domovském státě, natož jeho guvernérem. Poslanec Spolkového sněmu nebývá předsedou zemské vlády v Německu, a ani poslancem domovské spolkové země. … Absurdnost českého prostředí ještě více vyniká ve srovnání s korporátní sférou. Ve velkých i malých firmách je nepředstavitelné, aby si třeba nižší CEO přivydělával ve vedení jiné korporace jako člen představenstva například německé akciové společnosti. …

Někteří hejtmani – do té doby jen profesionální straníci – ke svým mandátům v Parlamentu ČR začali připojovat nejen ty krajských zastupitelů, ale často i s nimi spojené úvazky manažerů svých krajů. Stalo se pro ně zvykem tyto posty (i platy) spojovat, a přitom využívat výhod, jež z nich vyplývají, aniž by se však plně věnovali výkonu jednoho z nich, do nějž je občané-voliči zvolili. Nemluvě o jejich angažmá v mnoha státních společnostech i v privátní sféře.

V civilizovaných zemích však spojovat mandáty v parlamentu a územních celcích zvykem nebývá, přinejmenším z morálních důvodů. Kongresman v USA není poslancem ve svém domovském státě, natož jeho guvernérem. Poslanec Spolkového sněmu nebývá předsedou zemské vlády v Německu, a ani poslancem domovské spolkové země.

Absurdnost českého prostředí ještě více vyniká ve srovnání s korporátní sférou. Ve velkých i malých firmách je nepředstavitelné, aby si třeba nižší CEO přivydělával ve vedení jiné korporace jako člen představenstva například německé akciové společnosti.

… Příklad newyorského starosty Giulianiho

„Rudy“ v letech 1994 až 2001 tento post vykonával na plný úvazek a s plným nasazením. A díky tomu se mu podařilo snížit kriminalitu.Totéž platí pro starosty, primátory a další komunální posty na plný úvazek. Ani oni by neměli být poslanci ani zastupiteli v nižších územních celcích. Vyznamenal se i po teroristickém útoku 11. září 2001, protože byl skutečně připraven vést více než desetimilionový New York. Nemusel se tudíž oblékat do maskovacích oděvů pro média jako někteří čeští politici. Giuliani se stal hrdinou, ikonou demokracie, což ocenila nejen média – týdeník Time mu udělil titul osobnost roku 2001 –, ale i britská královny Alžběta II., jež ho povýšila do stavu rytíře řádu Britského impéria.

Spíše stachanovci

Současná víceobroční praxe českých politiků nemá vzor v západním Giulianim, ale spíše ve východním Stachanovském (Údernickém) hnutí ve třicátých letech 20. století v bývalém Sovětském svazu. Jeho členové usilovali o dosažení mimořádných pracovních výkonů, čímž by se jim čeští politici svými více obročími mohli podobat. …

http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/skonci-bohuslav-sobotka-jako-jan-hus?utm_source=newsletter&utm_medium=mail&utm_campaign=ns_cnt_sp

* * *

Poslanec, který má několik funkcí a několik zaměstnání současně, nemůže nikdy pracovat na plný výkon kvalitně a efektivně. Zneužívá tak důvěry voličů. Je to nemravné. Po dobu poslaneckého mandátu by se měl poslanec věnovat plně jen své funkci. Je to v podstatě práce a poslání na 24 hodin – práce v Parlamentu, poslanecké kanceláři, styk s organizacemi a občany. I proto je vysoce placen a má k dispozici i plnou řadu jiných výhod, které mu službu zemi a jejím občanům umožňují.

Základ funkční demokracie tvoří komunální politika, tam je třeba začít pracovat a postupně jí kultivovat. Obraz těch "nahoře" bude vždy obrazem těch "dole". Nebude-li kvalitní a stabilní komunální politika, bude následovat "nahoře" vždy nestabilita a jedna krize za druhou. Rychlá, racionální řešení, současný stav společnosti neumožňuje. Dostat se "nahoru" pro skutečně schopné je obtížné, naopak "dolů" mnohem snazší. Především tam je třeba začít poctivě pracovat, nutit ty "nahoře" ke stejnému a být si vědom práce na generace. Postupně bude potom i přibývat schopných "nahoře" doplňovaných právě schopnými a osvědčenými "dole". Jenom diskusemi na internetu se nic nemůže vyřešit. Nikoho neohrožují a nic neřeší zůstane-li jen u nich. Samozřejmě všichni nekradou, ale každý kdo jen nečinně přihlíží je spoluviníkem.

Stávající mocenské struktury si vždy pojistí svoji moc dostatečným množstvím lidí v Parlamentu, aby nebyla ohrožena jejich struktura, moc a zájmy. Nižší struktury musí postupně dosazovat do vyšších struktur své zástupce, kteří své kvality a schopnosti osvědčili právě na komunální, či krajské úrovni, nebo jsou svoji činností jinak výjimeční. Každá vyspělá společnost si těch nejlepších ze svých řad váží. Vítá a prosazuje, aby se ujali odpovědných míst v zemi. V tom hraje důležitou roli forma volby. Věřme, že volební zákon bude do příštích voleb změněn tak, aby občané volili přímo, jmenovitě své zástupce, ne strany, které si dosazují osoby, kterým by slušní občané svoji důvěru svým hlasem nikdy nedali. Teprve potom začnou postupně z médií a obrazovek mizet tváře „politiků“, jejichž jediným zájmem je osobní prospěch a služba zemi zcela neznámým pojmem.

 

Jan Šinágl, 12.1.2014

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)