Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Hácha EmilOmyly a přeludy Emila Háchy - Bez­naděj, dítě, je hořký druh, beznaděj sestra je smrti, jedna mne sevřela ve svůj kruh, druhá mne nazítří zdrtí.

Ještě krok, krok pojďme jen spolu, ještě jen krok a poslední květ, poslední růži a půjdem už zpět, půjdem zas do rovin dolů...

Je to zvláštní čtení. Knížečka sil­ná ani ne centimetr, osmatřicet bás­ní, které se dají přelétnout za chvíli. Někdo s jejich křehce milostnou ly­rikou souzní, jiný by je možná odlo­žil, kdyby pod nimi nebyl podepsán: Emil Hácha.

Protektorátní prezident, na jehož hodnocení se neshodují ani reno­movaní historikové. Postava, kterou jsme si přinejmenším zvykli označo­vat jako tragickou. Byl slabochem ustupujícím nacistickým tlakům? Nebo mužem, který po Benešově ab­dikaci přijal prezidentský post jako loajální oběť ohrožené vlasti, ale vý­voj ho převálcoval?

Pětasedmdesát let nás dělí od 30. listopadu 1938, kdy byl dlouho váhající Hácha uveden do funkce prezidenta republiky okleštěné mni­chovskou dohodou. Načal tak po­slední, hořkou životní etapu, jenže rozhodnutí nakonec kývnout nebylo v tom roce jeho jediným osobním dramatem. Na jaře mu zemřela man­želka Marie, s níž prožil šestatřicet šťastných let, byť poznamenaných její dlouhou nemocí: „Ve své samotě jsem často s ní. Tragika je v tom, že teprve po její smrti vidím, jak to bylo bohaté srdce,“ zapsal si.

V následujícím roce 1939 posbíral touhy a žaly své životní cesty a vy­znal se z nich sbírkou básní Omyly a přeludy, vydanou v bibliofilském počtu padesáti výtisků. „Přísně soukromý tisk pro malý kruh auto­rových přátel“ stálo v ní, autor měl zůstat utajen. Ovšem skrytě v bás­ních zřejmě figuruje kromě Marie ještě jiná žena, s níž se jako čerstvý vdovec hodlal oženit, ale jako prezi­dent se snu musel vzdát. Jak jinak si vysvětlit verše: Co klíčilo až v době zrání, bez plodu musí zakrnět...

Pro Háchovo okolí nebyl básní­kem neznámým, časopisecky publi­koval od mládí. Ostatně měl pověst nejen brilantního právníka, ale i člo­věka umělecky založeného a múza­mi políbeného. Vlastnil rozsáhlou knihovnu a sbírku grafických listů, s Marií, která dobře zpívala, se vě­novali hudbě, osvědčil se jako znalec anglosaské literatury a překladatel, který k nám uvedl Kiplingovy Po­vídky z Indie a spolu s bratrem Theo­dorem slavné Tři muže ve člunu.

Těžce nemocný Hácha byl už 13. května 1945 zatčen a 24. červ­na ve vězení zemřel. Jeho Omyly a přeludy zůstaly na dlouho veřej­nosti utajené, nejen na autorovo přání. Stal se zatracovanou osobou, souhlas s případným vydáním blo­kovala i dcera Milada, která ho pod­miňovala změnou politických po­měrů. Vynořovat se básně začaly až v 90. letech, knižně vyšly v roce 2001. A s mrazivým vědomím bás­níkova osudu tu můžeme číst: Bez­naděj, dítě, je hořký druh, beznaděj sestra je smrti, jedna mne sevřela ve svůj kruh, druhá mne nazítří zdrtí.

METRO, Marie Homolová, 27.11.2013

* * *

Připomínám, že Edvard Beneš, abdikoval jako president a vrchní velitel armády, po válce se vrátil a bez zvolení se stal opět presidentem. Pro dr. Emila Háchu „nehnul ani prstem“, ačkoliv ho zprvu z Londýna podporoval. Nechal ho žalostně a nedůstojně umřít na Pankráci, kde na něho vězeňští dozorci „hrdinně“ močili… Nemorální a nemravný Edvard Beneš se ze zákona zasloužil o stát – a jeho zničení. Není divu, že i zásluhou poslanců KSČM. Tématu se věnují i LN ze dne 30.11.2013 v článku Postava z antické tragédie, kde se ho tři historici (Zdeněk Hazdra, Josef Tomeš, Jaroslav Šebek) a redaktor Petr Zídek, v podstatě zastávají. Nemohu jen zcela souhlasit s tvrzením Jaroslava Šebka: „Bylo tu vládní vojsko, z něhož většina přeběhla, když bylo vysláno do Itálie bojovat proti partyzánům. U nás se na rozdíl od ostatních okupovaných zemí, včetně třeba Jugoslávie, nikdy nevytvořila žádná skupina, která by chtěla bojovat za „Třetí říši“. Na to bychom mohli být hrdi.“ Je známou skutečností, že do wehrmachtu se hlásilo mnoho Čechů, ale protože jim Němci nedůvěřovali, byli nasazováni do strážní služby. Nebudu raději spekulovat do jaké. Na to bychom, pro změnu, neměli být hrdi. Je otázkou, zda má historik Jaroslav Šebek takové mezery ve znalostech, nebo si je dobře vědom co si jako historik Akademie věd, tedy státní zaměstnanec, může dovolit říci. I jiní „státní historici“ mi to mezi čtyřma očima potvrzují a i jiné dosud utajované skutečnosti. Nikdy to veřejně neřeknou natož napíší. Např., že u nás existovala i česká Hitlerjugend a že čeští studenti mohli studovat na německých vysokých školách.

Stále žijeme v pohodlné lži a tvoříme nové. Není potom divu, že nemravné chování se rozšířilo a začínáme si na ně zvykat jako normu normálnosti. O to bude naše budoucnost horší, chceme-li ji vybudovat na lžích a neprojevíme-li vůli po pravdě a spravedlnosti. Pravda osvobozuje, lež dělá z lidí jen otroky.

 

Hezký první Advent

Jan Šinágl, 1.12.2013

 

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (9 Votes)
Share

Komentáře   

0 #3 Smithk89 2014-05-24 20:15
I'm really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, its rare to see a great blog like this one these days.. geeaeffdbbkedgd k
-4 #2 Jan Šinagl 2013-12-02 09:25
Doporučuji k přečtení články na mém webu a dalšímu studiu:
Žijeme ve zfalšovaných dějinách XX. a desetiny XXI. století
Okolnosti zrodu ČSR: otřesné informace, fakta a důkazy
Z archivu Sněmovny ČSR 4.6.1925: Ruský zlatý poklad, legionáři, interpelace a odpověď E.Beneše
Viz odkazy na bohatou literaturu: vznikcsr.wordpress.com/ - bohužel díla zahraničních autorů nebyla přeložena do češtiny a asi jen tak hned přeložená nebudou.
Debata k tématu: www.youtube.com/.../
-1 #1 Petr Venclovský 2013-12-01 17:55
fronta.cz/.../...
Do wehrmachtu nastupovali povinně čeští Němci ze Sudet, kteří se po připojení pohraničních českých území - Sudet - museli přihlásit k německé národnosti. O Češích v českém vládním vojku je v článku řeč, většina jich přeběhla k partyzánům při nasazení v Itálii. Můžete dát nějaký odkaz na počty Čechů sloužících ve wehrmachtu. Výše uvedený odkaz na zajatce v SSSR hovoří o kolem 69.000 Čechů a Slováků, kteří se přihlásili k jejich rodné národnosti. U Slováku bojujících po boku nacistů je to jasné, Češi však měli být sudetští Němci - viz odkaz. Opravdu Češi (ne Sudetští Němci) sloužili ve strážních jednotkách, třeba v koncentračních táborech, jak naznačujete ?

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)