Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

JANUV ZAKONV Polsku bylo ze spolupráce, hlavně s ruskou GRU, usvědčeno v létech 2005 až 2007, 40 příslušníků bývalé polské WSI  - Wojskowych Slużb Informacyjnych – a to včetně jejich šéfa Dukaczewského, na podzim  r. 2007 byly WSI rozpuštěny a nahrazeny novými!

Dnes odbočím od baťovské tématiky a nepřímo se pouštím do diskuse o bratrech Mašínových. Ve svém archivu jsem objevil článek historika Radomíra Luži z Tulane University v New Orleansu. Je to syn generála čs. armády, bojovníka Ruských legií, který byl při své odbojové činnosti v Protektorátu dlouho marně honěn gestapem, až byl udán jedním českým starostou českým četníkům a ti jej i se spolupracovníkem beze slova výzvy, překvapené a téměř nahé, zastřelili v Hříšti u Přibyslavi. Generál Luža byl členem odbojové skupiny Rada tří a jejím velitelem pro Moravu. (Pocházel z Uherského Brodu.) Tři četníci a starosta udavač dostali pochvalu a od gestapa odměnu po 2-3 tis.K. 

Radomír Luža o tomto příběhu píše ve své knize „V Hitlerově objetí“:

Příběh gen. Luži vypovídá o tváři české společnosti za protektorátu, o tváři, která patří k nejtemnějším stránkám moderních českých dějin. Na jedné straně chování českého obyvatelstva k okupačním orgánům, na straně druhé k pracovníkům odboje…A nešlo jen o mediálně vděčné herce, přísahající v Národním divadle věrnost Říši, nebo o Václavské náměstí, plné zdvižených českých pravic, nýbrž o aktivní spolupracovníky a udržovatele nacistické moci – ať už to byli úředníci, strážníci, nebo jen „všímaví obyčejní lidé“, kteří protektorátním či nacistickým úřadům hlásili kde co…generál Luža, dovedně unikající gestapu neunikl občanské a služební horlivosti několika českých idiotů…Češi se v tom podobají Němcům, kteří se 50 let po válce dokážou dohadovat, zda rehabilitovat zběhy z nacistického wehrmachtu. Viz náš více než benevolentní přístup k našim vraždícím pohraničníkům, kdy stačilo se netrefit. Jenže oni se trefit chtěli…O co šlo četníkům, zastřelivších gen. Lužu svědčí skutečnost, že poté, co v odvetě za smrt svého velitele přepadli odbojáři příslušnou četnickou stanici v Přibyslavi a tamní četníky, mezi nimi i dva pachatele z Hříště popravili, protektorátní četnictvo najednou vědělo, jak se má chovat…jeho služební horlivost se náhle rozplynula.“

Po válce byli odbojáři, domácí, ze Západu i Východu odstaveni od možnosti promluvit do státoprávního uspořádání. Se záplavou komunistů na všech rozhodujících místech vyjednávali politici, o nichž se gen. Luža dříve vyjádřil velmi pejorativně. Odbojáři by určitě nebyli vůči komunistům tak ústupní jako politici, co přežili válku v teplých kancelářích Moskvy a Londýna. To komunisté dobře věděli, a proto měli z odbojářů strach, snad až panický. Po únoru se rychle zbavovali lidí z odboje.

Lužův druh v radě tří Věkoslav Loucký v roce 1950: 25let vězení. Josef Robotka, po smrti gen. Luži velitel rady tří na Moravě: 1949 zatčen, 1952 popraven. Vlasta Homoláčová, spojka Rady tří: 1949 zatčena a vězněna a až po „Chruščovovské“ amnestii 1960 propuštěna s podlomeným zdravím. Cyril Musil, olympionik a člen Rady tří: 1949 zatčen, uprchl. Jaromír Nechanský, velitel výsadku Platinium Pewter: 1948 zatčen, 1950 popraven. František Zajíček, člen Rady tří: 1949 zatčen, odsouzen na doživotí. Velitel výsadku Clay-Eva Antonín Bartoš“ v únoru 1948 zatčen, uprchl ze soudní budovy v Hodoníně, když překonal třímetrovou zeď, a s manželkou a dvouletým Toníčkem pěšky došli (v zimě) až do Francie. Čestmír Šikola, šifrant Clay-Evy: devět let vězněn, propuštěn na amnestii.

Připočtěme si k tomu potupné oběšení generála Heliodora Píky, oběšení Milady Horákové a dalších s ní souzených, další a další popravené a Muže Určené K Likvidaci v uranových dolech (tam byl i Ctirad Mašín!) – a máte tu prostředí, ve kterém zvedli zbraň bratři Mašínové. Kdo si může osobovat právo je soudit? Jenom ten, kdo udělal totéž. Ne nějaký pomatenec, který napsal na Paumerovu fotografii cosi o vrahovi, když ten ani nikdy nevystřelil.                

Chtěli dosáhnout toho, aby je další následovali. Chtěli vyvolat protikomunistické povstání. Jenomže neznali Českého človíčka, který teď na ně plivá. Proto se „prostříleli“ asi čtyřmi výstřely do Západního Berlína, navzdory nasazení 25 tisíc policistů a vojáků po zuby ozbrojených a vybavených, s reflektory a psy. A pokud to někdo neví, tak bez pomoci a sympatií občanů NDR, i přes propagandu s osiřelými dětmi zastřeleného SPO a hrozbu trestu smrti, by se jim průchod nepodařil. (Mimochodem, pohyb skupiny Mašínů vyvolal takové manévry policie a vojska, takovou jejich střelbu, že západní tisk uvažoval o československém pluku, který se snaží prostřílet na svobodu. A pouze asi 4 rány Mašínů. To přece není prostřílení.)

5. září ’10                                                                                            Stanislav Vrbík, Zlín

http://vrbik.blog.idnes.cz/c/154047/Proc-se-komuniste-museli-zbavit-vsech-odbojaru.html  

* * *

Deubekizační zákon byl zpracován a vyšel ještě v době výkonu funkce  prezidenta Lecha Kaczyńského.  Po smolenském atentátu na polské prezidentské letadlo lze politické změny v Polsku s odstupem doby nazvat dobře skrytým levicovým pučem, v jehož rámci dokonce začaly být některé osoby usvědčené ze spolupráce nejen s někdejší polskou „StB“, ale dokonce s ruskými tajnými službami (hlavně ruskou GRU, ze spolupráce s ní bylo usvědčeno v létech 2005 až 2007 dokonce 40 příslušníků bývalé polské WSI  - Wojskowych Slużb Informacyjnych – a to včetně jejich šéfa Dukaczewského, na podzim  r. 2007 byly WSI rozpuštěny a nahrazeny novými). A současně pak byla po delších politických bojích prosazen  právě onen deubekizační zákon, o kterém je nyní řeč. Ne úplně všichni byli tímto zákonem spravedlivě postiženi! Totiž tam po právní stránce byla největší jednoznačnost, kde se jednalo o složky sice někdejší (komunistické) PLR (pro mladší čtenáře: Tehdy tzv. Polské Lidové Republiky), které ale do r. 1956 byly dokonce otevřeně podřízeny sovětské moci (KGB).

Pokud jde o polský protikomunistický odboj, vedený Zemskou Armádou (Armia Krajowa), doporučuji českým divákům, kteří mají  možnost příjmu polské televize v DVB-T (čili na Ostravsku, Opavsku, či ve Východních Čechách, na Jablonecku, Liberecku atp.) od září na druhém programu (TVP2) seriál Czas Honoru (Doba Cti). Dává nahlédnou do této pro nás velmi pouční historie i na osobnosti jejích hrdinů.      

Článek o těchto estébácích. Podrobně v tištěné podobě Gazeta Polska Codziennie.


Vladimír Kebrle, 24.8.2013       

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)