Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Minder_ThomasEvropští politici si tak osobují právo rozhodovat, jak smějí soukromé společnosti odměňovat své zaměstnance.

… Evropští politici si namlouvají, že ze sebe falešnou imitací Minderova počinu také udělají lidové hrdiny. Aby se nepřepočítali. Devadesát procent bank, jež by nová evropská regulace postihla, sídlí v londýnské City. Jestli  ony banky budou mít tendenci stěhovat svá ústředí před bruselskými výmysly do New Yorku nebo Hongkongu, zvýší to pro Británii atraktivitu odchodu z EU. A bez liber v unijní kase by v Evropské unii notně ubylo prostředků na „chléb a hry“. Zatápět manažerům se musí „po kapitalisticku“. Švýcary by nic jiného ani nenapadlo. …

Švýcarský bojovník za práva akcionářů Thomas Minder prosadil a vyhrál referendum, jež podílníkům zaručí právo určovat výši odměn šéfů akciových společností. Evropská unie se mezitím dohodla na normě, jež se přiživuje na všelidové zlobě namířené proti hamižným bankéřům plošným omezením jejich bonusů maximálnědo výše jejich ročního platu. Iniciativy jsou to podobné jen na první pohled.

Lze polemizovat s pohledem týdeníku Respekt v článku Hrozny hněvu – Evropská unie i Švýcarsko zahájily tažení proti finančnímu průmyslu, jenž líčí švýcarský plebiscit i návrh evropské normy jako dva propojené plody hněvu, jež se urodily pět let po vypuknutí globální finanční krize. Jedná se totiž o poměrně odlišné odrůdy, z nichž jedna je možná k nakousnutí, zatímco druhou napadla červenka.

Švýcarsko: posílení vlastnických práv

Thomas Minder na sebe na celonárodní úrovni prvně upozornil v roce 2008, když se uprostřed projevu šéfa největší švýcarské banky UBS na valné hromadě vrhl coby střadatel na pódium a bankéřovi hlasitě vyčinil za rekordní ztráty. K veřejné angažovanosti ale Mindera vyburcovala už osobní zkušenost z roku 2001. Jeho drogistická  firma Trybol tehdy málem zkrachovala, neboť její přední klient Swissair se během všeobecné krize v osobní letecké dopravě po útocích na USA z 11. září 2001 dostal do úpadku a nedodržel nasmlouvaný kontrakt. Šéf Swissairu se na konci roku přesto dočkal velkého bonusu, což Mindera dopálilo.

Po vypuknutí globální finanční krize v roce 2008 se vyjevila celá řada manažerských odměn neodpovídajících firemním výsledkům. Minder chtěl v této oblasti dosáhnout větší transparentnosti a odpovědnosti, ale šel na věc „pošvýcarsku“: Založil iniciativu za vypsání lidového referenda k uzákonění pravomoci akcionářů rozhodovat o odměnách šéfů akciových společností, kteří jsou teoreticky pouhými zaměstnanci spravujícími cizí majetek.

Věhlasu nabytého při sběru 100 tisíc podpisů nezbytných k vypsání plebiscitu využil Minder k nezávislé kandidatuře do horní komory federálního parlamentu, kam byl v roce 2011 zvolen za svůj rodný kanton Schaffhausen na severovýchodě země. Průzkumy veřejného míněné dávaly referendu už od počátku velkou naději na úspěch, ale pár týdnů před hlasováním ho definitivně zpečetil „zlatý padák“, který sám sobě ušil odcházející šéf farmaceutické firmy Novartis. Za to, že během příštích šesti let nezačne pracovat u konkurence, si Daniel Vasella v postupných splátkách nadělil v přepočtu 1,5 miliardy korun.

Pro to, aby si akcionáři mohli pro příště ohlídat přiměřenost manažerských odměn, se vyslovila dvoutřetinová většina švýcarských voličů. Ač pro iniciativu nepochybně hlasovali i levicoví pokrokáři toužící spočítat to „těm nahoře“, ve skutečnosti utužili kapitalismus posílením soukromých vlastnických práv akcionářů.

EU: posílení práv úředníků a politiků

Patrné je to zejména ve srovnání s evropskou normou, na níž se právě dohodli představitelé členských zemí EU se zástupci Evropského parlamentu. Od příštího roku zakáže bankám, aby svým manažerům vyplácely v bonusech více než činí jejich roční základní plat (respektive dvojnásobek v případně výslovného souhlasu akcionářů). Opatření se má vztahovat na všechny banky bez ohledu na to, jestli je museli sanovat daňoví poplatníci.

Evropští politici si tak osobují právo rozhodovat, jak smějí soukromé společnosti odměňovat své zaměstnance. Jinými slovy, i kdyby akcionáři chtěli své opravdu úspěšné manažery po zásluze odměnit štědřeji, nebudou to mít dovoleno. Jedná se tedy o oslabení práv soukromých vlastníků ve prospěch politiků a úředníků.

Jak poznamenává komentátor časopisu Forbes Tim Worstall, na odlišném přístupu Švýcarů a Evropské unie je dobře vidět rozdílné pojetí vlády. Evropská unie v podstatě nechce, aby si lidé věci spravovali sami; pravidla včetně toho, jak a kolik smějí lidé platit svým zaměstnancům, zavádějí moudré hlavy shora. Švýcaři řeší problém s neúměrně chamtivými manažery zcela opačně: zdola, posílením rozhodovacích pravomocí akcionářů.

Vyvinutý švýcarský smysl pro samosprávu se ale projevuje i naopak. Nejenže si mají akcionáři své soukromé vlastnictví spravovat sami, ale pro soukromé firmy je samozřejmostí brát za své i věci navýsost veřejné – včetně obrany státu.

V neutrálním Švýcarsku je všeobecná branná povinnost na bázi domobrany. Banky i jiné soukromé podniky tradičněpodporují účast svého managementu na vojenských cvičeních záloh. Firemní politikou většiny významných korporací je usilovat o hodnostní postup svých zaměstnanců; vyznamenaní důstojníci se zpravidla dočkávají i povýšení ve firmě. Za obzvlášť velkou prestiž se považuje, dotáhne-li to někdo z vedoucích pracovníků do generálního štábu.

Manažeři své případné služební úspěchy v armádě standardně uvádějí v životopisech. „Robin Hood akcionářů“ Thomas Minder je kupříkladu nadporučíkem velícím rotě střelců. Jeho ambicí ale nebylo bohatým brát a chudým dávat, nýbrž zkrotit zdivočelé kolegy, kteří se obohacovali na úkor soukromých vlastníků bez zjevného ohledu na vlastní pracovní výsledky. Evropští politici si namlouvají, že ze sebe falešnou imitací Minderova počinu také udělají lidové hrdiny.

Aby se nepřepočítali. Devadesát procent bank, jež by nová evropská regulace postihla, sídlí v londýnské City. Jestli  ony banky budou mít tendenci stěhovat svá ústředí před bruselskými výmysly do New Yorku nebo Hongkongu, zvýší to pro Británii atraktivitu odchodu z EU. A bez liber v unijní kase by v Evropské unii notně ubylo prostředků na „chléb a hry“. Zatápět manažerům se musí „po kapitalisticku“. Švýcary by nic jiného ani nenapadlo.

http://www.ceskapozice.cz/byznys/podnikani-trhy/svycari-zatopili-manazerum-ale-%E2%80%9Epo-kapitalisticku%E2%80%9C-eu-zkousi-populisticky?utm_source=newsletter&utm_medium=mail&utm_campaign=ns_cnt_sp

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)