Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Horacek_Michal... Tolik jako skromný příspěvek do společné debaty. Příspěvek, který bych chtěl na tržiště myšlenek umístit oproti myšlenkám vyjadřovaným například panem Václavem Klausem Juniorem a paní Livií Klausovou. A to i jako ujištění obou zmíněných, že mi jejich německé příjmení nijak nevadí.

Michal Horáček: Trochu klidu do předvolební kampaně, prosím. Jsem rád, když se v důležitých otázkách naši přední představitelé shodnou:

Schwarzenberg 2013:

"Já jsem vždy říkal a na tom trvám, že to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dnes bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv. Asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta ) Beneše ocitla v Haagu". V prohlášení konstatoval: "Nezpochybňuji poválečné uspořádání, je neměnné, ničí majetek v České republice není ohrožen," (iHned 19. ledna 2013).

Kavan 2002:

„Pro nás ty dekrety jsou vyhaslé tak, jak se na tom shodli předseda vlády Zeman a kancléř Schröder v březnu 1999. Nejsou použitelné, čili nemohou být aplikovány, žádné nebezpečí konfiskace německého majetku v České republice nehrozí.“ (Tisková konference Ministerstva zahraničí, 2. dubna 2002)

Zeman 2002

„Každý dokument, a Benešovy dekrety jsou takovým dokumentem, musíte posuzovat v daném historickém kontextu. Já jsem byl první politik, který jasně řekl, že Benešovy dekrety jsou vyhaslé a byl jsem za to mnohokrát kritizován a přesto jsem měl odvahu to říci prostě proto, protože si myslím, že je to pravda.“ (ČRo Radiožurnál 28.února 2002)

Klaus 2003:

"V České republice i v Německu bychom si měli umět říci: Toto se stalo, dnes už minulost nezměníme, z dnešního hlediska šlo o činy nepřijatelné," uvedl. Za Klausova premiérství byla v roce 1997 podepsána česko-německá deklarace. V ní byl odsun nazván vyhnáním. (MfD 15. března 2003)

Poznámka pod čarou:

Výrok Václava Klause v zápětí kritizovali komunisté: Kdyby podobné vystoupení učinil před volbou prezidenta, možná by pro něj mnoho z nich nehlasovalo. "Klaus se tímto přiblížil rétorice Jana Sokola," uvedl místopředseda komunistů Jiří Dolejš. (březen 2003)

Výrok Karla Schwarzenberga kritizoval Václav Klaus. S tím, že od Schwarzenberga nečekal, že si s názorem na dekrety dovolí vystoupit v prezidentské volební kampani. Že si něco takového Schwarzenberg dlouhodobě myslí, ví prý dávno. "Asi byl zvyklý, že mu vždy všechno prošlo, ale já mu tento výrok prominout nikdy nemohu." (novinky 19. ledna 2013).

A dále od stejného autora:

„Kdo je to ten Čech, jehož českosti očividně dávají mnozí Češi přednost ve svém rozhodování při volbě nového prezidenta?“
Při odpovědi by nám snad mohlo pomoci hledání "Největšího Čecha". A tu se laici i odborníci vzácně shodli: buď Karel IV nebo Masaryk. Čím tedy právě ti dva byli tak velcí a tak čeští?

Karlův táta Jan měl lucemburského otce a brabantskou matku, pozdější Otec vlasti proto mohl být Čechem nejvýš z 50%. Ještěže se narodil Elišce Přemyslovně, určitě Češce jako poleno. Eliška nicméně vyšla z lůna Guty Habsburské, sníživši tak Karlovu „českost“ na 25%. Nefalšovanou místní krev nám proto zbývá hledat u Eliščina otce, Přemyslovce Václava II. Jenomže i Václavova matka nebyla zdejší, jinak by sotva vešla ve známost jako Kunhuta Uherská; Karel tak jako Čech klesá na 12,5%. Je to nepříjemné, ale musíme to přiznat: i Václavův otec, Přemysl Otakar II., měl za matku Kunhutu, tentokrát Štaufskou. Sám byl synem Václava I., jehož máma Konstancie přišla z Uher. Karel IV. v tomto okamžiku má 3,125% české krve… a dál už vás nebudu trápit, byť bych mohl. Mějme ovšem za prokázané, že v Karlu IV. by se člověk české krve dořezal jen s největšími obtížemi. 
Tomáš Masaryk, přestože si mezi křestní jméno a příjmení vkládal ono cizokrajné „Garrigue“, je na tom ovšem jako „Čech“ lépe. Nicméně jeho otec takovou krví nedisponoval, byl to uherský Slovák. Masarykova matka Terezie měla pěkné české rodné jméno Kropáčková, ale pocházela z Hustopečí, tehdy obce úplně německé. Když se s ní malý Tomáš modlíval, tak po německu a ještě ze škol psal jí dopisy jen německy.

Vraťme se však k položeným otázkám: byli Karel IV. a T.G.M. velkými a byli Čechy? Navrhuji, abychom se usnesli na jednoznačném ano, a to nejen v prvním z obou případů. Co dělá člověka velkým, ne-li zarputilé překonávání těžkých protivenství, schopnost myslet i konat, a proto v nejlepším slova smyslu budovat? A jestliže podobná snaha přináší výsledky tak hluboké, že jsou patrné po staletí a docela nevymizí nikdy, není v souvislosti s oběma vpravdě podivuhodnými muži o čem diskutovat. Snad neměli mnoho ryze české krve, ať už to znamená cokoli. Patrně nebyla čeština mateřštinou ani jednoho z nich. A přesto chci tvrdit: oba byli Čechy. A to z tohoto prostého, ale mocného důvodu - rozhodli se, že české země chtějí milovat a spojit s nimi svůj osud.

Tolik jako skromný příspěvek do společné debaty. Příspěvek, který bych chtěl na tržiště myšlenek umístit oproti myšlenkám vyjadřovaným například panem Václavem Klausem Juniorem a paní Livií Klausovou. A to i jako ujištění obou zmíněných, že mi jejich německé příjmení nijak nevadí.

 

S pozdravem

Michal Horáček

 

Z webu Michala Horáčka:

 

Michal Horáček

Zatím nejpozoruhodnější odpověď prezidentské debaty:

Čáslavská: „Jak je možné, že jste se o podporu své kandidatury obrátil na komunisty?“ Zeman: „Vy jste svou medaili dala Dubčekovi.“

A radostný úsměv, jak s tou paní vyběh. Tomu říkám srovnání. Vypadá to, že už je všechno jedno.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)