Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Schwarzenberg_Karel… V první řadě jde o volbu člověka. … Jeho úspěch spočívá v tom, že je jako osoba diametrálně jiný než devětadevadesát procent českých politiků. Ti totiž už po léta odněkud padají do veřejného prostoru jako lesklé a obroušené (nikoliv vybroušené!) součástky z běžícího pásu. Většina z nich je takřka nerozeznatelná od ostatních. Bezmy­šlenkovití, hladcí jako úhoři, prázdní jako vykotlané stromy, útoční jako dospívající vlci a falešní jako mince penězokazů! …  „Kdo je v čele, bud jako ten, který slouží." Opravdová velikost není pouze ve slovech, je v tom, když se člověk umí rozdat, umí něco obětovat. Své zemi, světu, když umí dát sám sebe. Ježíš v té souvislosti také řekl: „Já jsem mezi vámi jako ten, který slouží.“ Ne sobě, ne prázdnými slovy, ale světu a pro jeho záchranu. …

Vážení čtenáři,

nacházíme se uprostřed historicky první přímé volby českého prezidenta. Přes­to, že naši poslanci nebyli schopni schválit obyčejný prováděcí zákon k přímé vol­bě, nestalo se toto referen­dum o hlavě státu nakonec ostudou. Už to je pro mne pozitivní signál.

Volba, která již podruhé stojí před námi, není o sou­boji levice a pravice, jak je nám mnohými politiky vnu­cováno.  V první řadě jde o volbu člověka.

Už v minulém vydání tý­deníku 5+2 dny jsem napsal, že mám svého favorita, přes­tože i on má z mého pohle­du řadu chyb. Když jsem šel minulou sobotu v Průhoni­cích k volbám, doufal jsem, že Karel Schwarzenberg postoupí. Výsledky prvního kola mě příjemně překvapi­ly. Lidé nedali na všelijaké průzkumy a mediální masáž, rozhodli podle sebe. Možná jim došlo, že Jan Fischer by byl pro Miloše Zemana přece jen příliš slabým soupeřem.

Karlu Schwarzenbergovi jsme spolu s hnutím ANO 2011 poblahopřáli k postupu a i nadále má naši podporu. Ptáte se proč? Na rozdíl od spolutvůrce opoziční smlou­vy Miloše Zemana může na Hrad přinést změnu, po které společnost volá. Může využít svých diplomatických kontaktů a po éře Václava Klause přinést naší zemi respekt v zahraničí a úctu našich nejbližších partnerů. Musí ale vystoupit z TOP 09, odstřihnout se od Miroslava Kalouska a Nečasový vlády a stát se nadstranickým pre­zidentem. Na rozdíl od Mi­loše Zemana je toho schop­ný. A je tu ještě jedno plus pro Karla Schwarzenberga: má mnohem větší potenci­ál stmelit, společnost, čehož Miloš Zeman se svými čím dál tím méně vtipnými bon­moty a kritikou všech kromě sebe, prostě není schopný.

Nechci ale dát svůj hlas někomu jen pro to, že je mi sympatičtější. Je třeba se ptát. Například na to, kdo do prezidentské kampa­ně investuje peníze. Karel Schwarzenberg své sponzory netají. Na rozdíl od Miloše Zemana, který transpa­rentnost nikdy neprokázal a otázkám, kdo ho platí, se vyhýbá. Pokud někdo ohled­ně financování své kampaně lže, jakpak se asi bude cho­vat, pokud by se stal českým prezidentem?

Andrej Babiš, vydavatel

5+2 17.1.2013

* * *

Mistr nechtěného účinku

Z prvního kola prezidentské volby vyšli vítězně dva kandidá­ti, Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg. Zbývající sedmička uchazečů o nejvyšší státní úřad se po krátkém zablikání na hvězdné obloze vrací do svých původních životů. Pro některé z nich byla účast v prezidentské volbě dobrou cestou ke zvidi­telnění, pro jiné vskutku velmi zaslouženým fiaskem. Pouze Jan Fischer vyšel z klání jako rytíř smutné postavy. Moc si přál uspět, a tato touha se mu nakonec vzpříčila v krku jako rybí kost. V televizních debatách, které dodaly vůli občanů poslední pomazání, v sobě nedokázal skrýt vnitřní nejistotu a propadl.

Miloš Zeman uspěl jako římský konzul Cincinnatus, povolá­ním oráč a příležitostný diktátor, jenž sám sebou povolán od pluhu na Vysočině, zanechav voly v brázdě, kráčí Nerudovou ulicí k Hradu vítán těmi, jimž první desetiletí polistopadové transformace připadá ve srovnám s desetiletím následujícím ještě jakžtakž snesitelné. Nicméně, již Herakleitos pravil, že „nevkročíš dvakrát do jedné řeky“. Zeman a jeho sympati­zanti se o to alespoň pokusí.

Zajímavým fenoménem hodným průzkumu sociologů, politologů, ovšem i psychologů je obliba Karla Schwarzenberga. Odkud plyne? Ze znalosti jeho politického smýšlení a faktických kroků, zejména na zahraniční scéně, spíše nikoliv. Voliči se ovšem nezajímají o to Jakou vizí střední Evropy jejich kandidát disponuje. Důležité je, jak na ně působí jako člověk. A v tom ohleduje Karel Schwarzenberg skutečným mistrem nechtěného účinku.

Jeho úspěch spočívá v tom, že je jako osoba diametrálně jiný než devětadevadesát procent českých politiků. Ti totiž už po léta odněkud padají do veřejného prostoru jako lesklé a obroušené (nikoliv vybroušené!) součástky z běžícího pásu. Většina z nich je takřka nerozeznatelná od ostatních. Bezmy­šlenkovití, hladcí jako úhoři, prázdní jako vykotlané stromy, útoční jako dospívající vlci a falešní jako mince penězokazů! Schwarzenberg je jiný. Není velký státník, ani politik, je ale autentický, poněkud starožitný, konzervativní, s češtinou doby národního probuzení nesoucí pečeť Jungmannovu.

Je tak trochu jako kníže Alexej z Vančurova Konce starých časů. I Schwarzenberg s sebou přináší kousek světa, ve kterém má každý své místo. Dalo by se říct kousek světa pohádek, s princeznami i hastrmany. Lidu se možná právě po tomto světě stýská.

 

Ivo Šebestík

5+2 17.1.2013

* * *

Promluvy

Volba hlavy státu a s ní spojená reklama určená k získávání přízně voličů, předvolební diskuze, úsmě­vy, sliby - to vše mi připomnělo příběh, který zachycuje Nový zákon. Apoštolově před osudnými Velikono­cemi také vedli debatu, který z nich je největší. Ježíš Nazaretský ji tehdy ukončil slovy: „Kdo je v čele, bud jako ten, který slouží." Opravdová velikost není pouze ve slovech, je v tom, když se člověk umí rozdat, umí něco obětovat. Své zemi, světu, když umí dát sám sebe. Ježíš v té souvislosti také řekl: „Já jsem mezi vámi jako ten, který slouží.“ Ne sobě, ne prázdnými slovy, ale světu a pro jeho záchranu. Nemohu srov­návat nesrovnatelné, jen chci říci, že kritérium už je dávno nastaveno. A teprve budoucnost či mimořádná situace ukáže správnost naší volby, ukáže morální sílu a odolnost I připravenost dát ze sebe víc než druzi.

 

Růžena Adamová,

Církev československá husitská

5+2 17.1.2013

* * *

P.S.

Včera bylo Divadlo Petra Bezruče v Ostravě zcela zaplněné. Karel Schwarzenberg byl odměněn dlouhotrvajícím potleskem ve stoje. J.Š.

 

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+1 #1 Jan Herna,Th.Dipl. 2013-01-20 18:24
Opravdu krásná slova ve všech třech článcích. Nejvýstižnější to řekla sestra Růžena Adamová. Má plnou pravdu. Ten, kdo přijme úřad prezidenta republiky si musí uvědomit, že to není vynášení sebe, ale služba své zemi a svým národům, které v této zemi žijí. Pak si ten úřad zaslouží.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)