Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Schwarzenberg_KarelVáclav Klaus nedávno prohlásil, že Karel Schwarzenberg není politik a není ani Čech! Touto hrůznou neomaleností prokázal nejen svou ubohost, ale opětovné zostuzení role prezidenta. Urazil nejen památku a důstojnost šlechtického rodu, ale i všech, kteří proti nacistům a komunistům bojovali. Řada občanů však o vlastenectví Schwarzenbegových bohužel neví. Dovoluji si stručně popsat několik historických faktů, které je prokazují a pokud nejste leniví, tak si je můžete prověřit.

 

- Pád habsburské monarchie, vznik ČSR a nástup demokracie pochopili Schwarzenbergové jako dějinnou nutnost. I když jim byly v r. 1922 odňaty mnohé majetky, stali se z vlastní vůle Čechy, správněji Čechoslováky, a Masarykovými stoupenci. Jak Karel VI, tak jeho bratr František přísahali jako čs. vojáci věrnost své vlasti, což dodrželi. František se stal velvyslancem ČSR ve Vatikáně a snažil se urovnávat vztahy s touto institucí.

- V roce 1938 před Mnichovem iniciovali prohlášení české šlechty o věrnosti ČSR, text sepsal Karel Schwarzenberg. Jejich čin podnítil obrovskou petiční akci – manifest „Věrni zůstaneme“, který podepsalo 1,5 miliónu občanů.

- Nacisté jim konfiskovali většinu majetku, jakož i těm šlechtickým rodům, kteří prohlášení věrnosti podepsali. Brutálnímu nátlaku nácků, aby se prohlásili za Němce odolali. Člen hlubocko-krumlovské větve Jindřich Schwarzenberg byl uvězněn v koncentračním táboře Buchenwaldu, jeho bratr Adolf emigroval do USA.

- Bratři Karel a František z orlické větve se během nacistické okupace stali členy odbojových organizací. František patřil k těm, kteří zprostředkovali radiové spojení gen. Eliáše s prezidentem Benešem! Oba se podíleli na květnovém povstání se zbraní v ruce. Karel byl ve vedení odboje v Čimelicích a byl raněn, František působil na štábu povstání v Praze.

- Přikládám výňatek z knihy Vlad. Škutiny „František Schwarzenberg“, ve kterém tento čs. vlastenec popisuje, jak byl pověřen gen. Kutlvašrem, aby v uniformě poručíka čs. armády převzal kapitulaci od velitele nacistických vojsk gen. Toussainta. Dále jak byl poslán na Wilsonovo nádraží, aby dojednal kapitulaci a odjezd německých vojsk do zajetí k Američanům. Zároveň vystihuje svůj vztah ke státu.

- Po válce v roce 1947 byl hlubocké větvi veškerý majetek znárodněn, orlické větvi byl znárodněn částečně, ale v roce 1948 byli komunisty přinuceni vystěhovat se z ČSR.

- Syn Karla VI - současný min. zahraničí Karel Jan se stal významným a aktivním činitelem našeho exilu. Mimo jiné umožnil, aby se na hradě Schwarzenberg ve Scheinfeldu každým rokem konaly o letnicích konference čs. exilu, jejichž hlavním tématem byla cesta ke svobodě naší vlasti. Účastnily se jí všechny významné osobnosti celého politického spektra - od Pavla Tigrida po soudruha Mlynáře. Projevy účastníků poté zveřejnil Tigrid v edici SVĚDECTVÍ.

- Rovněž umožnil (a financoval) na témže hradě založení Čs. dokumentačního střediska, které vedl Dr. Vilém Prečan. Zde byla soustředěna veškerá samizdatová a exilová literatura, dokumenty a doklady. Jejímu přemístění do vlasti nebylo od vlády ČR přáno; přemístění se vleklo po dlouhou dobu.

- Karel Jan se stal předsedou Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva. Tento  helsinský proces byl významným bojem za dodržování lidských práv v zemích komunismu a znamenal počátek jeho pádu.

- Jako člověk s velikými známostmi po celém světě vykonal ve funkci kancléře prezidenta Havla velikou práci a přispěl k sympatiím světa k naší zemi. K důstojnosti tohoto muže patří, že se svými a rodinnými zásluhami o ČSR a ČR nechvástá. Předpokládá totiž, že si je naši lidé uvědomují.

* * *

P.S.

Obávám se, že v rámci tradiční nedůvěry vůči všemu cizímu, si to lidé uvědomit ani nechtějí. Proto se ani exil nikdy velké důvěry a nadšení od obyvatelstva nedočkal. Velmi jsem ocenil, že v dnešní první presidentské televizní debatě Karel Schwarzenberg jako první český politik veřejně řekl, že to co jsme provedli sudetským Němcům po válce bylo jasné porušení základních lidských práv a že by dnes toto vyhnání muselo skončit před Haagským tribunálem. Na to kontroval Miloš Zeman, tzn. že Edvard Beneš byl válečným zločincem. Karel Schwarzenberg to nekomentoval jen doplnil, že český národ se nechal nakazit praktikami nacistů a připomněl, že obětí nacismu z řad sudetských Němců bylo více než Rakušanů a Němců a že vina je vždy individuální. Položil bych oběma kandidátům jen dvě otázky: „Jako vrchní velitel armády, vydal byste v roce 1938 rozkaz k obraně republiky před nacistickým Německem?“ „Jste ochoten položit za vlast i vlastní život?“ Troufám si tvrdit, jak by oba kandidáti odpověděli. Jejich odpovědi by se těžko shodovali, pokud by byli oba upřímní o čemž, v případě Karla Schwarzenberga, nepochybuji. V noblese a kultivovanosti převyšoval Miloše Zemana ve všech ohledech.

 

Jan Šinágl, 17.1.2013

„Zeman  stále dokazuje, že je rozumbrada. Schwarzenberg je moudrý.“

K.Mrzílek

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

-3 #11 Pepa Nos 2013-02-07 17:07
Omlouvám se za svůj předešlý názor.
I za tento:

27,17405% obyvatel České Republiky jsou bestie a pomlouvači (DIABOLOS).

NAŠTĚSTÍ TĚCH, KTEŘÍ BESTIEMI NEJSOU, JE DRTIVÁ VĚTŠINA.

Nesmírně rád bych duševním kriplům poskytl vlichocující se a vlezdozádečný názor, ale nejsem sto, schopen a ani na to nemám prokazatelnou a dostatečnou kvalifikaci tak učiniti.
+4 #10 L.Tománek 2013-02-07 16:01
Cituji Pepa Nos:
Jasně se ukazuje, že tyto volby jsou nejen veřejným hlasováním o počtu blbů a blbek v Česku, ale též o počtu a konkrétních jménech lidských zrůd, duševních kriplů a bestií.

ASPOŇ BUDEME VĚDĚT, JAK NA TOM JSME!

Je mi líto, ale jako "duševní kripl" se tu opakovaně projevujete především vy.
-2 #9 Pepa Nos 2013-02-07 14:30
Pokud osoba volící nerozezná pomluvu, lež a zneužívání těch nejnižších člověčích hamižných pudů, je zavrženíhodná.

I KDYBY TO BYL SÁM NEJČISTŠÍ ZE VŠECH ČISTÝCH.
+3 #8 Jirka 2013-02-05 22:42
Cituji Pepa Nos:
Jasně se ukazuje, že tyto volby jsou nejen veřejným hlasováním o počtu blbů a blbek v Česku, ale též o počtu a konkrétních jménech lidských zrůd, duševních kriplů a bestií.

ASPOŇ BUDEME VĚDĚT, JAK NA TOM JSME!

Pepo, nepřeháníš to - jsou tedy např. filosof Kohák (emigrant strávivší 50 let v USA), politolog Jiří Pehe (také emigrant) nebo sociolog Keller "lidské zrůdy, duševní kriplové a bestie"? Neujel jsi a neměl by ses za tento výlev omluvit? Není to Tebe hodné - vezmu-li v úvahu kvalitu tvé folkové tvorby.
+2 #7 Jirka 2013-02-05 22:38
Cituji Pepa Nos:
Tyto volby budou o blbství celého národa:
Jsi blb - volíš blba.
Nejsi blb - nevolíš blbství a jeho zhmotnění ve smutné postavě oposmluvce.

Pepo, bral bych to, kdybys to napsal v minulých volbách o Klausovi, protože ten je faktický blb - a přitom, pokud se nepletu, jsi se jej neustále zastával - jsi tedy rovněž blb? Nebo nebylo by alespoň férové se omluvit a říct, pánové, byl jsem vůl, že jsem Klause kdy podporoval, mea culpa, mea omnia culpa. Mám tě rád jako folkaře a Krylova následovníka (ale Kryl byl na straně soc. dem.), ale v politice se asi neshodneme.
-4 #6 Jan Herna,Th.Dipl. 2013-01-20 18:25
Cituji Jan Šinagl:
Pane Herno, buďte ujištěn, že toto vše samozřejmě Václav Klaus ml. dobře ví - i proč to dělá! Kompletní hostorii rodu Schwarzenbergů s věcmi souvisejícími, zveřejním zítra. J.Š.

Děkuji.
-7 #5 Pepa Nos 2013-01-20 11:50
Jasně se ukazuje, že tyto volby jsou nejen veřejným hlasováním o počtu blbů a blbek v Česku, ale též o počtu a konkrétních jménech lidských zrůd, duševních kriplů a bestií.

ASPOŇ BUDEME VĚDĚT, JAK NA TOM JSME!
-4 #4 Jan Šinagl 2013-01-20 11:09
Pane Herno, buďte ujištěn, že toto vše samozřejmě Václav Klaus ml. dobře ví - i proč to dělá! Kompletní hostorii rodu Schwarzenbergů s věcmi souvisejícími, zveřejním zítra. J.Š.
+1 #3 Jan Herna,Th.Dipl. 2013-01-20 10:54
Pan ředitelškoly PORG Václav Klaus mladší neumí číst knihy a ani zjišťovat informace. Jeho výroky o otci Karla Schwarzenberga Karlu VI. Schwarzenbergu jsou neomalené lži a pomluvysvědčící o úplné neznalosti českých dějin. Stačí se podívat do Wikipedie a uvidíte to, co jsem já věděl již dávno: Karel VI. byl iniciátorem dopisu příslušníků bývalé české šlechty prezidentu Dr. Edvardu Benešovi, v kterém se všichni, kteří to podepsali staví za existenci republiky. Až do svého odchodu z Československé republiky vždy prokazoval, že je Čech, až do své smrti. Vyčítat někomu, že nežil ve vlasti, když ten koho se to týká musel emigrovat, je neommalené a sprosté. Falšovat historii uváděním za pravdu, na základě výroků, které řekl nacista vůdce Hitlerjugendu a neuvést, kdo byl autorem neopravdivého výroku, je sprostost nejhoršího řádu. Zvláště proto, že Václav Klaus mladší jednak nedodržel české přísloví, že za rodiče děti nemohou, jednak proto, že to použil jako nenávistný výrok, abypoškodil kandidáta na úřad prezidenta, v této volbě.
-9 #2 RomanGrey 2013-01-19 12:44
..pan rozumbrada Zeman kdysi vcelku jasne prohlasil coby predseda vlady teto zeme..ze by vsechny Araby z pasma Gazy vystehoval kamsi do Jordanska..
..ten samoliby muz neustale ziznici po moci nikdy nebude mym presidentem.. RomanGrey

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)