Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Hulik_MilanÚpadek české politiky, který tolika komentátorům a politologům dělá starosti, ovšem na druhé straně přináší netušenou srandu. Ještě nikdy neměla česká politika trojici komiků, jakými dnes jsou John, Pekárek a Blažek. Nejsou ještě tak proslulí, jako byli bratři Marxové – Chico, Harpo a Groucho, ale to jen proto, že nemluví anglicky. Bratrů Marxů bylo sice pět, ještě Gummo a Zeppo, ale ti brzo odpadli, stejně jako z naší původní pětice odpadli Paroubek a Rath. Naštěstí se rychle objevil nedávno ještě neznámý Pekárek, který se mi líbí nejvíce, protože je z mého rodného Kolína. Komika tohoto bývalého místostarosty spočívá v komickém předstírání hlouposti, jak to u komiků bývá – jeden chytrej, druhej blbej. John, Pekárek a Blažek tak trochu připomínají někdejší semaforské trio Sobota, Šimek a Nárožný. Vedle Pekárka jako hloupého je John, který ví jako všechno, ale my víme , že neví nic, no a Blažek – ten vždycky vypálí takovou nečekanou pecku, že vás povalí smíchy. Naposledy s tou cenzurou zvanou vyváženost.

Rozhovor Pekárka s moderátorem Martinem Veselovským je nepřekonatelný, protože je lepší než všechny ty scény s Hlustvisihákem Lubomíra Lipského a překonal i dosud kralující projev Milouše Jakeše z Červeného Hrádku z roku 1989. Komika těchto nových bratrů Marxů je drastičtější o to, že jsou politiky, což už samo o sobě je legrace. Blažek je dokonce ministr, což byl i John, který nyní prostřídal pár jiných funkcí, ale v každé v sobě nezapřel jedinečného komika. Jeho antikorupční kreace, kdy mistrně předstírá, že není neschopný, ale jen pronásledovaný a že se jej korupčníci snaží zničit, nemá v české komice obdobu. A Pekárek několikadenní či několikatýdenní poslanec, je zase legrace sama o sobě.

Právě tahle skladba legrací v různých stupních je novinkou jejich komiky. Kdo si ještě vzpomene na trio enderáckých komiků zvaných Akademici, kteří vystupovali v pořadu Ein Kessel Buntes; jejich rádoby vtipné řeči měly být satirou na západoněmeckou politiku, ale jestli se někdo smál, tak té východní, ale potají. Originalita srandy Johna, Pekárka a Blažka spočívá v tom, že ani jeden z nich není nahrávač a druhý smečující, ale každý je sólista na společném parketě české politiky.

Blažek využívá i prvků pohybové komiky, jeho skeč s máváním rukou napodobujícím vyváženost je prostě velkolepý. Pekárek je spíš typ úsporného komika, moc toho neřekne, ale co řekne, to sedí, všichni se válí smíchy. Přitom se neuchyluje k laciné parodii nebo perzifláži, ale předvádí čistou politickou burlesku. Navíc je přirozeně lidový, ale žádný stréček Křópal, jeho postava připitomělého místostarosty okresního formátu nese v sobě burianovské rysy a jakoby napsána Gogolem, aniž by se jednalo o lacinou imitaci. Ovšem John v této trojici kraluje, jestli je politika sama o sobě specifickým druhem humoru, pak Johnova komika je jeho korunujícím výsledkem. Jeho slavné kabaretní číslo "Já jsem předseda politické strany VV" se dá jen přibližně srovnat s kabaretními čísly Ference Futuristy, např. s fórem: "Smím prosit, slečno? S dítětem netančím. Promiňte, já nevěděl, že jste v jiném stavu." Aniž by jej výslovně kopíroval, je John jako politický komik pokračovatelem kdysi tak populárního estrádního komika – smutného muže Jaroslava Válka. Jeho komika je nejobtížnější, nezasměje se, tváří se vážně a jeho prezentace odvážného politika odhalujícího ty nejšpinavější skandály a spícího s pistolí pod polštářem je komika par excellence.

Můžeme dokonce litovat, že komika této trojice je tak špičková, či jak říkají naše děti "hustá", protože i Paroubek s Rathem byli dobří komici. Jenže být dobrým komikem znamená být současným komikem, protože dobrá sranda je jen taková, která nastavuje zrcadlo současnosti. A Jyrka začal být více minulý než současný a Rath sice zazářil svým krabicovým vínem, ale jeho litoměřická indispozice jej z tvrdé konkurence bavičů vyřadila.

Ale neoficielní festival pravé české politické srandy pokračuje a my se můžeme těšit na její další pokračování.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-ceska-sranda-0tu-/p_politika.asp?c=A121112_230907_p_politika_wag

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)