Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

StBVěnováno desátému výročí tragické smrti Davida Eledera

Petr Cibulka jako kandidát na prezidenta ČR poskytl koncem října rozhovor TV pětka, v něm poprvé připustil, že znal Davida Eledera a že seznamy StB jsou od něho. Do té doby tvrdil, že zveřejnění jména Eleder je provokace od jistého Vaňka z Austrálie.

Rok 1992 byl pro Českou republiku velmi významným v její polistopadové historii. Už třetí rok nevládla v naší zemí KSČ, na jaře proběhly druhé svobodné volby a v Necenzurovaných novinách byly zveřejněny seznamy agentů StB. Právě s nimi je úzce spojena i událost, o které nemá širší veřejnost žádné vědomí. Za mnoho let se však možná stane předmětem zkoumání týmu historiků, jenž se budou snažit co nejvěrněji popsat počátek devadesátých let v České republice. V Chorvatsku za záhadných a doposud neobjasněných okolností tragicky zahynul autor převážně části seznamu spolupracovníků StB David Eleder. Sportovec a vynikající plavec byl přáteli nalezen utopen v místech, kde mu voda sotva sahala po kolena.

David Eleder pracoval po listopadu 1989 v Občanské komisi ministerstva vnitra a měl přístup k materiálům bývalé StB. "Cibulkovy seznamy" jsou dnes téměř historickým pojmem a dodnes z něj čerpají úřady, novináři, politici, i veřejnost. Skutečná role vydavatele Necenzurovaných novin Petra Cibulky na zveřejnění "Seznamu" je však poněkud jiná než se veřejnost domnívá. Cibulka má pouze zásluhu na tom, že je otiskl. Jejich pravým autorem je David Eleder.

Původní podoba "Seznamu" nebyla tak zavádějící jako následně v Necenzurovaných novinách v podání Petra Cibulky. Ten totiž změnil to nejpodstatnější. Původní označení "Seznamu" byl "NEUPLNÝ", v podání Petra Cibulky se objevil pod názvem " Kompletní seznam spolupracovníků StB". To byl první poměrně podstatný faul. Seznamy měly být původně vydány v médiu, které mělo být nástupcem zaniklých Studentských listů. Nové periodikum však nevzniklo a po krátkém rozhodování bylo dohodnuto, že Seznamy budou nabídnuty k otištění Petru Cibulkoví. Ten se ihned chopil díla a v sešitovém provedení čísel 13, 14, 15, 31, 32, 33, 34, 35 je chrlil na trh. Po první stotisících kusech kompletu se doslova zaprášilo. Následovalo několik dotisků. Menší zájem veřejnosti byl o sešity týkajících se obětí z řad komunistických vězňů. Seznamy se změnily na výnosný kšeft. Krátce po vydání tištěné verze začal Petr Cibulka distribuovat seznamy na disketách a o několik let později i na CD. Cena byla určena jednotně: 500,- Kč za seznamy na jakémkoliv médiu. Petr Cibulka doslova přes noc zbohatl. Nikdo z Cibulkových přátel, kteří mu seznamy dali ke zveřejnění se zcela jinými úmysly nedostali ani haléř. Přitom právě tito lidé svým krokem nejvíce riskovali. Někteří z nich museli následně opustit své zaměstnání v Úřadu na ochranu ústavy a demokracie (předchůdce BIS) a potýkali se z vážnými existenčními problémy.
Přátelé na Davida Eledera nezapomněli. Před časem zaplatili inzerát v Lidových novinách a veřejnosti jeho čin připomněli. Jen Petr Cibulka jaksi zapomněl. David zemřel před deseti lety a dozrál čas, aby lidé měli v této věci jasno. Cibulkový seznamy neexistují. Získaná jména spolupracovníků StB a jejich zveřejnění je spojeno se jménem Davida Eledera. Seznamy přinesly Petru Cibulkovi majetek a slávu. Davidovi smrt.
Možná se divíte, proč výše uvedena zpráva byla poslána z daleké Austrálie. Asi proto, že je tady menší šance že by jednomu na hlavu spadla čirou náhodou cihla, jak by se to mohlo stát třeba v Praze.

 

Jirka Vaněk, Sydney

Vystavil Bohemia v 8.11.12

* * *

Pencovy seznamy obsahují i informace o porevolučních agentech

Cibulka vyškrtl svou matku ze seznamů StB

David Eleder - Wikipedie, otevřená encyklopedie

Wikipedie:Hlasování o smazání/David Eleder


 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Share

Komentáře

-1 #5 Tomáš 2012-11-28 06:39
Pan Slávek, ráčejí si tam jít sám....
+4 #4 Jarda Lamr 2012-11-25 17:22
Pro v.p.Hernu. Máte v tom poněkud zmatek. Tajní spolupracovníci StB, alespoň v dobách normalizace se dělili na rezidenty, agenty a držitele propůjčených bytů. I kriminální služby měla agenty a důvěrníky, stejně jako propůjčené byty. Pozor, rozdíl mezi propůjčeným bytem /PB a konspitačním bytemKB, který byl VŽDY vystaven na KOP, krycí občanský průkaz v držení oper. pracovníka, ať StB nebo kriminálky/VB/. Důvěrnící a kandidáti tajné spolupráce byli ÚS ČR označeni za nevědomé spolupracovníky , což byl buď úmysl nebo hloupost...mnoz í D a KTS byli v době spolupráce nebo kandidátské lhůty vysoce výkonní! Povětšině věděli, s kým se stýkají a komu info předávají. M.j. v prosinci roku ´89 se likvidovalo zse svazků agentů StB, stejně jako u kriminálky! To, co píšete o LM a rozvědce, považuju za "úlet." Info o panu Elederovi je pravda.
+2 #3 Jan Šinagl 2012-11-25 14:29
Zbývá doufat, že většina čtenářů pochopí o čem hlavně je článek i to, jaké příčiny mohou být za s věcí vůbec nesouvisejícími komentáři níže. J.Š.
-3 #2 Slavek 2012-11-25 14:25
Ten Vanek ma mentalitu pavlacove drbny.Hucin a pan Cibulka maji muj obdiv a padlo zde jmeno i pana Hedvicka ktereho povazuji za charakterniho cloveka.Jinak bych jeste rad dodal jednu vetu.Bezte do p....e drbny z.....y.
0 #1 Jan Herna,Th.Dipl. 2012-11-25 14:20
Je jeden fakt, že ještě dnes jsou osoby pro něž jsou Seznamy trnem v oku. Mají pro to nejrůznější důvody.
Celkem vzato tyto seznamy ukazují jak mnoho lidí bylo ochotno kolaborovat s režimem. Existovali dvojí agenti, důvěrníci atd. Jedni sloužili pro potřeby Kriminální služby, tedy ve prospěch vyhledávání závažné trestné činosti.Takovou agenturu má každý stát a je velice potřebná.
¨ Pak existovali ti agenti,kteří byli zveřejněni panem Cibulkou v seznamech. Ty lze rozdělit na důvěrníky a zájmové osoby. V tomto případě nemuselo jít o vědomou spolupráci, ale o zaevidování nějakým StBákem k případnému "zlomení" dotyčné osoby. Z nich také pochází nejvíce vymazaných ze seznamů spolupracovníků . Tím ovšem není řečeno, že dotyčný důvěrník pro StB neprscoval.
Pak následuje kategorie Agenti, Tajní spolupracovníci a Držitelé propůjčených bytů, V jejich případě se jednalo o vědomou spolupráci, z nichž nejhorší byli ti, co pracovali pro odbor, který se zabýval tzv. vnitřním nepřítelem.
Pak byla řada spolupracovníků ,kteří na území ČR nejsou nikde evidováni. To byli ti copracovali pro zahraniční rozvědku, většinou KGB a její nástupkyně.Podl e toho, co seobčas provalilo, vázací akt podepsali v zahraničí, mnohdy při studiu v SSSR. Rusko doposud neuvolnilo jejich seznamy ani pro studijní účely.
U spolupracovníků kriminální služby však chybí jedna kategorie a tou byli držitelé propůjčených bytů. Ti byli vždy spolupracovníky StB.
Do kategorie agentury StB patří ještě příslušníci Lidových milicí, zvláště její velitelé.U nich se objevuje evideční číslo StB a v popise kategorie a důvodu spolupráce je stručně uvedeno Lidová milice.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)