Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

HeydrichStarý dobrý Bruno Kreisky se příliš „nepáral“ se zveřejněním svého mínění. Legendární byla jeho rada novináři ORF Ulrichu Brunnerovi před kamerami: "Učit se je lepší, pane redaktore!" Dějiny mu daly za pravdu na rozdíl od mnoha jeho součastníků, kde to docela vázne, neboť legendy a mýty mají dlouhou životaschopnost. To platí i pro události, jako byl atentát na Reinharda Heydricha, říšského protektora pro Čechy a Moravu, a na po něm následující obrovský masakr v Lidicích před 70 lety. Stále ještě je atentát na Heydricha uznáván jako hrdinský čin českého odboje. Mnozí komentátoři tomu podléhají, ukázalo se to také letos. Přitom hovoří historická fakta zcela jinou řečí.

 

Ne už ode dneška víme: vedení odboje v Praze,  alespoň dvakrát, v Londýně sídlící exilovou vládu varovalo před atentátem, který by nechybně vedl k brutální odplatě a následnému masivnímu, psychickému teroru na obyvatelstvu.  Beneš a jeho klika na to nereagovali a zůstali tvrdohlaví. Potřebovali nenávist proti Němcům, která se po Lidicích nastartovala za účelem uplatnění jejich dobře vypočítaných plánů na poválečné vyhnání. Parašutisté, kteří byli posláni do protektorátu z britských letišť usmrtit Heydricha, byli obětováni tomuto vyššímu politickému cíli – stejně tak jako lidičtí muži, ženy a děti. Chcete-li, jak se dnes moderně říká, politicky nekorektní rozhodnutí. Ale nedojde tím k relativizování rozsahu nacistických zločinů, pokud se prokáží historické spojitosti a souvislosti?

Takové obvinění je absurdní, ale je až dosud součástí složky účinné propagandy, která se zaměřila na sudetské Němce a systematicky ignorovala skutečnost, že vyhnanci z Čech, Moravy a Slezska již dříve poznali zločiny spáchané Němci a kterých litovali. Lidice a jiné zločiny nebyly nikdy popírány. "Udržitelně", jak bychom dnes řekli, by to nemohlo působit. Stále ještě to má historický výzkum obtížné, s legendou o vyhnání Čechů ze Sudet po Mnichovské dohodě z roku 1938, ačkoli uznávané vědecké osobnosti roky varují dávat rovnítko mezi stažení většiny československých úředníků ze Sudet s hromadným vyhnáním v letech 1945-1946.

V měsíčníku "Die politische Meinung“ (Politický názor) německé Nadace Konrada Adenauera uveřejnil Ralf Gebel (nar. 1967) v roce 1998, výtah ze své disertační práce: "Na území Sudet před „spojením" s Německou říši, žilo 580.000 Čechů. Poté jich tam žilo ještě asi 400.000, zhruba 13 procent z celkového počtu obyvatel. Již tato čísla ukazují, že po příchodu wehrmachtu nedocházelo k žádnému masovému vyhnání, které by bylo srovnatelné s tím, co se stalo sudetským Němcům po roce 1945. Češi zůstali většinou ve svých domovech." Jak řečeno: Legendy mají dlouhou životaschopnost, také ty o vyhnání Čechů.

Psaní historie by měla být bez politického ovlivňování. Idealistická představa, jistě. Příklady "historické politiky" nebudou chybět ani v budoucnu. Vždy v srpnu, vzpomínají historici a  novináři na Postupimskou konferenci Velké trojky v létě roku 1945. Jak víme, skončila dohodou, o vyhoštění Němců z Polska, Československa a Maďarska "řádným a humánním způsobem." Tento článek XIII. je polskými a českými oficiálními místy do dnešních  dnů zneužíván, aby ospravedlnil jejich politiku vyhnání. Provedli jsme to, co spojenci rozhodli v Postupimi, tak zní standardní argument na Vltavě. Žádné slovo o tom, že plány na vyhnání ležely už v roce 1938, tedy ještě předtím, než začala válka, na stole československé vlády v exilu a byly projednány i s britskou vládou. Benešův šéf propagandy Hubert Ripka, který se později stal ministrem, hovořil už v roce 1944 o „odstranění asi 2/3 německého obyvatelstva republiky" skrze "dobrovolnou emigraci a organizovaném přesunu". Tzv. "divoký odsun" po 8.května 1945 nebyl tedy žádný dobrovolný a spontánní akt. Byl nařízen a s jeho pomocí byly tak dokonány skutečnosti pro které byla svolána Postupimská konference, což se také stalo. Přesto se stále setkáváme se svědky, kteří veškerou vinu svádějí na Benešovi lidi a nedokáží si představit, jak velký to byl politický konsenzus ve věci "odsunu". Dokonce i čeští katolíci a křesťanští demokraté na tom neshledali nic špatného a obhajovali ho jako legitimní.

Koneckonců sloužil jako profesor pro morální teologii Monsignor Jan Šrámek, jako ministr československé vlády v exilu. Doslova odhalující je jeho poznámka ve stranickém tisku "Lidová demokracie" ze dne 4.7.1946, kde si  stěžoval, že v mezinárodních katolických kruzích "nevládne žádné dostatečné porozumění pro odsun Němců z oblastí našeho státu". Původní slova komentátora jménem Karel Horalík: "Odsun Němců z oblastí našeho státu byl připraven naší vládou v zahraničí, na jejíž špičce byl Mons. Dr. Jan Šrámek. On by určitě nesouhlasil s tímto opatřením, kdyby bylo nezákonné a odporovalo by normám křesťanské morálky... Odsun Němců, jeho zdůvodnění a jeho provedení splňují nejpřísnější požadavky mezinárodního práva, které v žádném případě neporušuje normy křesťanské nauky a etiky."

Nejpřísnější normy mezinárodního práva, norem a mravů: jaká to oslepenost čiší z těchto řádek! Současným představitelům církve nelze tuto obludnost přičítat na vinu, stejně tak málo, jako aktuálním nástupcům Šrámkovi strany. Začali se, dříve než ostatní, distancovat od teorie kolektivní viny. Ale na zapojení příslušných církevních představitelů a křesťansky orientovaných politiků do dějin vyhnání, uvidíme celý rozsah konfliktu mezi Čechy a sudetskými Němci a celá tragédii tohoto území. Splatit tuto hypotéku, se rovná sysifovské politické práci.

Zde má církev, díky Bohu, náskok před politikou. Před dvanácti lety, napsal, jako mezinárodní šachový velmistr, na počest bývalého českého disidenta Luděk Pachmann: "Je to smutné konstatování, že Češi v roce 1968 ve stínu zahraničních tanků, problémům jejich vztahu k sudetským Němcům, lépe rozuměli, než je tomu v současnosti. Pravda se ale nedá věčně potlačovat."

Mnoho svědčí pro to, že toto Pachmannovo konstatování má stále svoji platnost.

 

Gernot Facius

Tento komentář vyšel v novinách Sudetenpost č. 8, 9. srpna  2012.

 

P.S.

Dle údajného svědectví vrchní sestry z nemocnice na Bulovce, kam byl Heydrich převezen po atentátu, byl hned na druhý den schopen začít cvičit po odstranění nečistot a zabránění otravy z potahů sedadel, auta zhotovených z koňských žíní. Poté měl být český lékařský personál nahrazen kompletně německým a pod dohledem abwehru Heydrich usmrcen. Byl považován jako nejpravděpodobnější nástupce Hitlera, mnoho věděl na další, neschopné kandidáty, proto měli zařídit jeho smrt. Mnohé by osvětlila pitva, ale byla vůbec provedena a pokud ano, kde se asi nachází, pokud vůbec existuje, pitevní zpráva? Včerejší pořad na ČT 2 o stále nevyjasněném pozadí smrti lady Diany v Paříži nám ukázala, jak obtížné, ba nemožné je dozvědět se pravdu, pokud je v zájmu mocných a vlivných ji zamlčet před občany a veřejností. J.Š

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

0 #10 Zouhar Josef 2012-09-09 11:47
Zastávám názor, pro který však neemám žádný přímý důkaz, totiž, že atentát na R.H. nebyl z podnětu české exilové vlády, potažmo Edvarda Beneše. Více se podobá pravdě, že v pozadí stála britská rozvědka a admirál Canaris, šéf německého Abwehru. Heydrich velmi ussiloval o podřízení Abwehru a potlačení vlivu addmirála Canarise o jehož kontaktech na britskou rozvědku není pochyb. Nakonec on sám skončil v rukou SS.
+4 #9 P. Novak 2012-09-04 13:51
Nezlobte, ale cim vice ctu tento clanek, tim vice si kladu otazku, co touto legracni propagandou sledujete. Benes asi tezko mohl planovat vyhnani Sudetaku v roce 1938, to jeste nikdo netusil, kam to vsechno zajde, CSR na rozdil od Polaku nezrusila smlouvu ze St Germain - en - Laye a v roce 1938 doslo k "anschlussu" Rakouska, vlada se dohadovala s SdP, proste byly uplne jine starosti. Odsun nemeckych mensin byl proveden temer ze vsech evropskych zemi a pravdepodobne definitivne dohodnut v Jalte. W.Churchill (House of Commons 1944) "Vyhnani je metodou, ktera, jak muzeme byt schopni predvidat, bude tou nejuspokojivejs i a trvajici. Nebudou tu zadne smisene populace, aby zpusobovaly nekonecne problemy... Bude proveden cisty rez. Nejsem znepokojen predstavou oddeleni populaci, ani velkymi transfery, ktere jsou v modernich podminkach mozne vice, nez kdysi." Stalin na vystehovani Nemcu z celeho vychodniho bloku tlacil take, mel sve zajmy, ze. Benes fidlal treti housle. Coz si asi vynahradil tim svym proslulym projevem, ktery jen prilil do ohne a zacala serie divokych odsunu. Postupim byla podepsana 2. srpna 1945 (humanni odsuny), ten samy den Benes podepsal sve dekrety, ktere vicemene legitimizovaly predchozi nasilnosti. K potrestani viniku nedoslo, pouze v padesatych letech dorazila lavina zalob o vyzivne z Nemec. Nekteri "hrdinove" museli platit, to zalezelo na osobni statecnosti soudce a faktu, ze byla znama jejich totoznost. To, cemu byli Sudetaci vystaveni bylo vsechno mozne, jen ne humanni zachazeni. A to jeste nerozebirame Rusy, ten stepni dobytek. Pan Sramek treba jednal v dobre vire, neni treba mu hned nasazovat psi hlavu. Zalezi na uhlu pohledu, na jednu stranu se da rict, ze vlastne Sudetaci dostali co chteli (kdo rval, ze chce do Rise?), na druhou stranu to bylo nelidske. Najit cestu k vyrovnani, s temi obycejnymi lidmi, kteri byli nejvice poskozeni, ovsem bez ruseni dekretu, Breivik ma pravdu, mohou se nam brzo hodit.
+4 #8 P. Novak 2012-09-04 12:26
Pane Sinagle, pan Ralf Gebel je vedle, jak ta jedle. Pravdepodobne zahrnul do sveho vypoctu i ryze ceske oblasti, ktere byly Hitlerem zabrany, zrejme kvuli uzemni celistvosti nove vytvorenych sudetskych zup. Adolf si trosku protirecil, rkouce, ze zadnych Cechu v Risi nechce. V oblastech ryze nemeckych bylo ceske obyvatelstvo, ktere tam prislo mezi lety 1918 - 1938 vyhaneno a jejich majetky zabirany a vyuzity pro nove kolonisty z Rise. V zabranych ryze ceskych oblastech, kde dle tehdejsich odhadu bylo asi 300 000 Cechu, dostali na vyber. Optovat pro Risske obcanstvi nebo odejit do vnitrozemi. Okolnosti techto odsunu zavisely na naladach lokalnich obyvatel.
+2 #7 Karel Adler 2012-09-04 12:10
Pan Kurt Schmidt působí podle textu dojmem slušného člověka, kterému ocenění patří plným právem. Jen jaksi bych se zeptal, jak souvisí s vrahem Reynhardem Heydrichem nebo s urážlivým článkem Gernota Facia na téma popírání hrdinství těch, kteří bestii poslali do pekel?

Cituji Jan Šinagl:
+3 #6 P. Novak 2012-09-04 12:08
Odpoved pro "nick07"
Konrad Henlein a jeho SdP spolupracovalo s britskou zpravodajskou sluzbou uz pred pocatkem WW II. Henlein dokonce dvakrat prednasel v Londyne, pravdepodobne financovano Brity. Jmeno stycneho dustojnika, ktery dokonce navstivil CSR je uvadeno jako "Cristi". Hitler mel v Londyne svuj maly "fan club" a tak se Henlein sesel s mnoha vlivnymi lidmi. Pod vedenim Canarise asi jen pouze pokracoval. Canaris si z Heydricha nic nedelal, mel spise neco na nej. Vi se, ze v mladi se Heydrichovi spoluzaci posmivali, ze je Zid. Prameny tedy uvadeji, ze se snad jednalo o zidovskou babicku zatajenou v puvodu, popripade o jistou homosexualni aferku behem dospivani. Gabcika dle vas shodil s nebes Tiso?
-4 #5 Jan Šinagl 2012-09-03 22:01
+2 #4 Karel Adler 2012-09-03 18:24
Na to, aby bylo Československo válčící stranou, stačilo, aby Británií uznaná exilová vláda vyhlásila Německu válku nebo deklarovala válečný stav s Německem. Toto Beneš a jeho vláda v Londýně splnili.
To, co následovalo po obsazení, je už režim ve stavu okupace. Češi nejsou Albánci, aby dokázali v šílených podmínkách okupace dlouhodobě pokračovat v odporu. Konec konců, ostrov Jersey, dnes na něm leží např. známá Durrellova ZOO, byl jediným britským územím přímo dobytým Němci. Kolaborace na něm jela o stošest, dnes tam je i její muzeum.
To další, co píšete, jsou už jen naprosté a totální nesmysly. Jen trochu dost připomínají výlevy předválečných československýc h bolševiků - ti si s Němci rozuměli docela dobře.

Cituji Aleš Krejčí / Brno:
Pochybnosti o smyslu atentátu na R.Heydricha sdílím. ... Nejsem ani přesvědčen o tom, že češi byly nějakou válčící stranou. Je veřejně známo, že i po obsazení vesele pokračovalo zbrojení.
...
Čím více o tom přemýšlím, mám takový pocit, že předválečná histerie proti němcům byla vyvolána jenom proto, aby dav souhlasil s použitím jejich daní na zbrojení. Přestávám tedy věřit tomu, že někdy bylo cílem prvorepublikové vlády něco jiného než rozvoj zbrojařských firem a jejich zisk.
Rétorika o boji za svobodu se však najednou rozplynula při opuštění posledních bunkrů dobudovaných opevněných linií a předání celého průmyslového potenciálu pro účely Drang nach Osten.
Atentát zřejmě měl zajistit vznik averze vůči okupantům, protože do té doby češi skutečně pracovali pro kohokoliv a zřejmě žili i se svými okupanty v harmonii a symbióze jako s celým světem, kam dodávali zbraně. Důkazem české hrdosti je právě nejrozvinutější zbrojní průmysl, který především naší "slavnou" první republiku posunul do čela nejvyspělejších států, bohužel ne v morálce. :o(...
-4 #3 Aleš Krejčí / Brno 2012-09-03 14:44
Pochybnosti o smyslu atentátu na R.Heydricha sdílím. Atentátníci museli mít podporu a od koho jiného jí mohli mít, než od Britů, potažmo USA, domácí kutilové to nebyli. :o)
Nejsem ani přesvědčen o tom, že češi byly nějakou válčící stranou. Je veřejně známo, že i po obsazení vesele pokračovalo zbrojení.
Asi by to chtělo definici, kdy se stát stává valčící stranou, při jakém poměru kolaborantů versus bojovníků za svobodu. Bylo-li by to 50/50, a o tom se nám může jenom zdát, je to pořád diskutabilní.
Čím více o tom přemýšlím, mám takový pocit, že předválečná histerie proti němcům byla vyvolána jenom proto, aby dav souhlasil s použitím jejich daní na zbrojení. Přestávám tedy věřit tomu, že někdy bylo cílem prvorepublikové vlády něco jiného než rozvoj zbrojařských firem a jejich zisk.
Rétorika o boji za svobodu se však najednou rozplynula při opuštění posledních bunkrů dobudovaných opevněných linií a předání celého průmyslového potenciálu pro účely Drang nach Osten.
Atentát zřejmě měl zajistit vznik averze vůči okupantům, protože do té doby češi skutečně pracovali pro kohokoliv a zřejmě žili i se svými okupanty v harmonii a symbióze jako s celým světem, kam dodávali zbraně. Důkazem české hrdosti je právě nejrozvinutější zbrojní průmysl, který především naší "slavnou" první republiku posunul do čela nejvyspělejších států, bohužel ne v morálce. :o(
Nabízí se však otázka: V případě, že uvedená teze je pravdivá, a vzniklá averze vůči němcům umožnila jejich rychlý odsun z ČR, komu ten odsun měl prospět? Pokud je mi známo, tak majetky odsunutých němců zabíral kdokoliv a žádné privilegované skupiny v tomto směru neexistovali (něco jako exekutoři, justiční mafie nebo jiná demokratická státní struktura). Nebo ano?
+4 #2 Karel Adler 2012-09-03 11:40
Zajímavý pohled, který má dvě základní vady. První je, že v dané době probíhala válka a Československo, jakkoli to Třetí Říše nechtěla uznat, bylo jednou z válčících stran, byť jeho území bylo okupováno. Druhou vadou je osoba Reynharda Heydricha. Tahle zrůda byla zcela a naprosto legitimním cílem pro likvidaci, asi nejlepší termín by byl deratizaci nebo asanaci této osoby. Heydrich byl osobně zodpovědný za nezanedbatelný počet vražd a nelegitimních poprav, byl jedním z těch, kdo rozhodovali o provedení "konečného řešení" nejen židovské, ale v plánu i české otázky. Na rozdíl od mnoha dalších konkurentů ve vysokých pozicích v NSDAP byl nebezpečně inteligentní a svou nepochybnou inteligenci dával beze zbytku do služeb Zla. Některé lidi prostě není možné nechat naživu a je nutné je usmrtit, i kdyby to mělo nést další následky. Heydrich měl být odeslán do Francie, kde Britové životně nutně potřebovali pokračování místního odboje. Jestli bestii dorazil někdo z Němců, např. věrných Canarisovi, je tak v podstatě podružná záležitost. Němce nikdo a nic nenutilo, aby rozpoutali šílené vraždění, které po Heydrichově zdechnutí nastalo, to bylo čistě a pouze německé rozhodnutí. Stejně tak, jako odpovědnost za toto vraždění neleží na nikom jiném, než na Němcích.
-2 #1 nick07 2012-08-31 21:10
Obecně co píšete je v mnohém pravda. Pouze se mýlíte, jako většina jiných, že povel k atentátu na R.H. byl od exilové vlády. Nebyl ani od britské vlády a také nebyl od britské zpravodajské služby.
Jako většina informací se jejich výklad použije s výhodou vlastního prospěchu. Jen proto si exil přivlastnil povel k atentátu. Neexistuje jediný důkaz, že takový povel byl dán. Neexistuje písemný, ba ani ústní.
Konečné zavraždění R.H. abwehrem bylo nutné, protože šéf abwehru trnul hrůzou, kdy se R.H. dozví o jeho letité práci pro britskou rozvědku.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)