Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Měl by stát nadále platit duchovní? A financovat i nově registrovaná náboženská společenství, například muslimy? Bude muset - pokud Sněmovna shodí "církevní restituce" ze stolu. V nynější vřavě přitom zaniklo, že návrh na majetkové vyrovnání nevzešel od katolíků, nýbrž z prostředí malých evangelických církví, které se před únorem 1948 financovaly samy.

Dvě promile ročního rozpočtu

"Největší krádež v dějinách" se ve skutečnosti bude vyplácet 30 let, zatímco v okamžiku přijetí zákona se zablokované majetky ve stejné hodnotě 59 miliard ihned bezplatně převedou na obce a další subjekty. Ty se budou moci rozvíjet a stavět tam, kde dvacet let nemohly.

"Církve pak budou ročně dostávat dvě miliardy, což představuje jednu až dvě tisíciny státního rozpočtu. Ekonomicky to stát zcela určitě neohrozí. A argumenty o inflaci jsou zavádějící, protože může být také deflace, a církve naopak dostanou méně," vysvětluje náměstek Mikeš. Dosavadní 1,4 miliardy na platy se budou vyplácet první tři roky celé, ale pak se začnou snižovat ročně o pět procent. Po 17 letech stát přestane platit duchovní úplně a dalších 13 let bude dávat už jen zmíněné dvě miliardy, které mají pomoci církvím vytvořit bázi, aby mohly fungovat nezávisle na státu. Pak už nedostane ani jediný farář ani korunu.

Náměstek Mikeš zpochybňuje i tvrzení, že v rámci vydatelného majetku z Lesů ČR a Pozemkového fondu ČR za 75 miliard poplynou církvím závratné příjmy. "Viděl někdo, v jakém stavu jsou kláštery, zplundrované lesy a nefunkční fary? Jestli někdo říká, že církev dostává obrovský majetek, tak lže," upozorňuje Mikeš. Podle Fojtíka se jednání účastnil i šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, který církve upozornil, že po restituci svých rodových držav musel dvanáct let investovat, než se mu začaly peníze vracet. Církve s majetkem snadný život nečeká.

I tak církve tvrdě zaplatí za pokus o samofinancování. Za to, že dostanou během třiceti let tolik, kolik stát vydává na starobní penze za dva měsíce, obdrží nálepku zlodějů. Amatéři na ně vytahují Bibli, v níž je vystavena kritice jakákoli majetnost, nejen církevní, ale i světská a individuální. Postoj Bible shrnuje lépe modlitba "chudobu ani bohatství mi nedávej, Bože" než vnucování dobrovolného závazku chudoby druhým, když na něj sami nemáme ani pomyšlení.

"Ať stát řekne, my jsme to ukradli a nic vám nedáme. Mě to neděsí. Je to stejně systémově špatné - ten, který okradl, rozhoduje, co bude vydáno," říká náměstek Stolař. Je pozoruhodné, že lidem vadí financování církve, ale politickým stranám připlácejí za hlasy, které jim sami dali. Co kdyby začaly o samofinancování usilovat i politické strany? Mohly by také založit fond, vložit do něj stranické majetky a neobtěžovat svým provozem daňové poplatníky. Koneckonců všechny české politické strany dohromady mají čtyřikrát méně členů, než je křesťanů, kteří si každou neděli přijdou sednout do kostela.

Celý článek: http://tisk.cirkev.cz/z-domova/at-ziji-cirkve-ale-ze-sveho/

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

-2 #3 jan Herna,Th.Dipl. 2012-09-07 10:04
K vrácení církevního majetku jsem četl vyjádření ČSSD - jejich senátorů. Z něj vyplývá, že vůbec podstatu věci neznají a nechápou. Ono totiž nejde jenom o vrácení ukradeného majetku, s kterým právní nástupce zloděje - náš stát hospodaří. Jde také o oddělení církve od státu. Proto podíl na vrácení mají dostat i církve, kterým nic nebylo vzato, například evangelíci. Po skončení vracení majetku totiž již stát neude proplácet církvím congruu - tedy neude plagtit duchovní. Ti pak budou mít platy, které si jejich církve mohou dovolit.Špatný názor od socdemáků byl také ve zřízení jakéhosi sdružení, spravujícího tento majetek.V naší zemi takováto sdružení byla vždy ke škodě tohoto majetku. Varovným příkladem z poslední doby, takovéto správy majetku je Sdružení dětských a mládežnických organizací.
Nechci, aby s majetkem církve hospodařily podivné organizace. Správné je majetek vrátit vlastníkovi! Názor pana evangelického faráře, že by se osypal při jeho vrácení: Bratře faráři, někteří evangeličtí faráři se rádi vyjadřují k tomu do čeho jim nic není, např.před časem ke svatořečení sv. Jana Sarkandra (co kdybyste se zamysleli nad svými hříchy v tomto případě)¨, no a v současné době vrácení majetku církvím. Čiší z vaše názoru závist a zcela tam chybí křesťanství a mravnost.
+3 #2 Karel Adler 2012-09-03 12:24
Majetek, který by měly církve dostat, je z dost významné části po desetiletích bolševického ničení a dvou dalších desetiletích, kdy se naši politici snažili tento majetek nevydat, téměř zničený. Výnos z něj bude sotva dostačovat k zajištění nezbytných oprav, prostě z toho důvodu, že se komančové snažili tyto památky zlikvidovat a čím horší je jejich stav, tím víc peněz oprava spolkne.
-1 #1 Jan Herna,Th.Dipl., 2012-08-29 16:18
S autorem výše uvedeného článku lze plně souhlasit. Je to již dávno, ale žil jsem v severočeském kraji a měl jsem na starosti památkové objekty. Jeden z nich, tenkrát se tomu říkalo Státní zámek,ale původně to byl dívčí dominikánnský klášter.V době, kdy to byl klášter,bylo tam hospodářství přizpůsobeno minimálním potřebám sestřiček. Pak to vlastnil nějaký šlechtic. Ten zámek udržoval vpořádku a ve stájích měl cca 6 koní. V objektu byl pořádek a nebylo nic, co by objekt devastovalo. Pak přišla doba, kdy objekt vlastnil stát. ten jej dal k dispozici Šlechtitelskému a semenářskému statku. Ten dal do stájí krávy, asi 15. Bilogické produkty krav začaly devastovat stáje - nyní vlastně chlévy. Omítku nikdo neudržoval, v zámeckých pokojích bydleli zaměstnanci statku jako ve svobodárně. A zámek, původně dívčí klášter se proměnil v ruinu.
Spočítali si soudruzi z Lidového domu, co bude stát jejich hloupé rozhodnutí o církevních restitucích. A mohli by nám říci jak jim mohl být vrácen Lidový dům, když jim nepatřil? Vždyť jeho vlastníky byly fyzické osoby. Kdypak se šikovně změnil vlastník? A jestlipak tito "morální", ale jenom k církvi již zaplatili palmáre advokátům, kteří jim pomohli k obrovskému majetku?
Spočítejte si, kolik bude kvůli nim za gtěch třicet let stát vyplatit na mzdách a ostatních požitcích duchovních ( stát je platil vždycky, ale po ukradení majetku církvím komunisty vedeným státem, za ty "platy" musili kněží se státem kolaborovat, protože stát jim nejenom ukradl majetek, jehož výnosy církvi umožňovali konat rozsáhlou sociální a školní službu, ale navíc rozhodoval o tom, komu dát státní sohlas a komu ne.
To, že se takhle zachovali komunisté je pochopitelné, vždyť to jsou dědici těch zlodějů, kteří ten majetek ukradli, ale socdemáci styďte se!

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)