Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Pecina_3Divné je jen to, že zatím žádného nenašlo. Atmosfera ve společnosti vůčihledně houstne už ne volby od voleb, ale měsíc od měsíce, a úleva, kterou by přineslo zrušení demokracie a její nahrazení diktaturou, by u stále větší části národa převážila potenciální negativa takové změny. Demokracie liberálního, západního typu se neosvědčila, obnosila, ukázala pro tuto zemi nevhodnou, a příští volby (dojde-li k nim ještě vůbec) budou hlavně referendem o demokracii samotné.

Máme nějaké kandidáty – tedy na diktátora? Zdá se, že populace je opět ochotna vyslyšet vábení uniformy a nebylo by jí proti mysli, kdyby se nový rázný samovládce rekrutoval z policie, případně z řad armádního důstojnictva. Tvrdé tažení proti nenáviděným politikům by mohlo být tak atraktivní, že obyvatelstvo by bylo ochotno prominout pretendentovi i jistou nedostatečnost v oblasti intelektu, případně osobní integrity, a přivítalo by jako spasitele v podstatě kohokoliv, kdo by presentoval ochotu vyplavit Augiášovy chlévy a nastolit režim bezstarostné, apolitické poživačnosti, jakou známe např. z krátkého období 2. republiky.

Mám dojem, že největším problémem pro nového autokrata bude, jak svému postavení dát fasádu zdánlivě demokratického vládnutí, protože ve střední Evropě jsou určité věci příliš na očích a jisté druhy převratů se realisují hůř než, řekněme, ve střední Americe. Putin to vymyslel střídavou péčí s Medveděvem, pro Českou republiku, kde je smysl pro potěmkinské vesnice všeho druhu odedávna silně zakořeněn, by se mohl hodit např. model Volby 1946: tedy rozpustit stávající politické strany, nebo minimálně většinu z nich, s premisou, že jsou stejně odshora dolů prolezlé korupcí, a nahradit je stranami zcela novými (jak se ukázalo v nejedněch volbách v minulosti, ty Češi zbožňují stejně nejvíc). Pryč s tradicí, sláva novým tvářím v politice, to by mohlo fungovat i nyní.

Praktická politika v novém (třeba duhovém?) Česku může vypadat velmi jednoduše: rychlé zestátnění veřejnoprávních a podmanění komerčních medií, reorientace kmotrů (české obdoby ruských oligarchů) na nové mocenské centrum, centralisace korupce pod jednu střechovou strukturu, zvýšení akceschopnosti policie a justice ve službě nové politice, tvrdá represe všech nositelů nesouhlasných názorů, k tomu kapka nacionalismu v podobě infantilních hesel typu Každý Čech jde s námi! (v korelativní, o něco výhružnější variantě Kdo nejde s námi, není Čech!), a po pár letech velké vystřízlivění a poznání, že čeho jsme se lehkomyslně vzdali, budeme dlouho a pracně obnovovat.

Těšíte se? Já osobně tedy ani moc ne…

http://slepeckahul.pecina.cz/2012/07/cesko-hleda-diktatora-zn-specha.html

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře

+3 #4 Patrman 2012-07-21 21:21
Nazory, ze nas muze zachranit jen silna osobnost jen potvrzuje, ze takova situace byla v Nemecku v roce 1933 pred nastupem Hitlera. Jak ohavne je ze az dosud mnozi obvinuji cely nemecky narod, ze volil Hitlera.Snad nekdo konecne hodi do zumpy ty kteri stale nenavidi Nemcouraky.Jak ohavne je ze tito politikove u nas na jednu stranu doji Nemecko, aby platilo nejvice do evropskych fondu a pri tom se nestydi neustale Nemcum pripominat valecne udalosti.
Bude to asi odplata bozi zato, ze jsme tak krute potrestali nevinne Nemce Az u nas se ujme moci take nejaky diktator, nebot politikove jen zvani a zvani,jak to take rekl jednou Hitler.pak na koho svedeme vinu na sebe???
Jak pokrytecke je chtit od nich prachy a na druhe strane kricet, ze jsme nevycerali evropske fondy, kam prispivaji Nemci ze 60%
Pokrytecke je take neustale pripominat ve vsech poradech a filmech ne jen Hitlera a Heydricha a nepriznat, ze zato nemohl nemecky narod.
Poradek u nas muze skutecne udelat jen silna osobnost !!!!
+7 #3 Oldřich 2012-07-21 12:34
Cituji JP:
Ten ubohy cesky lid se nikdy nepouci.Staci jen selsky rozum - v cele statu by mel nekdo, kdo muze byt vzorem pro nas vsechny.
Bez ohledu na to, ze se o tento post uchazeji byv.komuniste, meli bychom alespon posuzovat, co vedlo tyto kandidaty, ze vstoupili do KCS. Obvykle tvrdi, ze k vuli sve zamilovane profesi.
Pak ovsem by jim stacilo jen v te profesi pracovat, ale jakmile za komunistu meli karieru, pak jim slo jen a jen o prachy a vyhody.
A tak se mozno ptat- nehledaji opet nejake vyhody. A jeste jeden rozdil - ten, kdo vstoupil do KSC pred rokem 1968 mohl si myslet, ze tim tu stranu obrodi, ale kdo vstoupil po roce 1968 v normalizaci, tak mu nevadilo, ze nas stat je okupovan ale hlavne ze on bude mit vyhody a privilegia.


Viděl jsem je všechny. Od začátku do konce. Žádné výjimky. Fišerové, Dlouzí a další jsou také pozůstatky takových výjimek. Nepostradatelní odborníci. Pamatujete? Mám velmi co dělat, abych zůstal u jazyka spisovného.
+3 #2 JP 2012-07-21 08:43
Ten ubohy cesky lid se nikdy nepouci.Staci jen selsky rozum - v cele statu by mel nekdo, kdo muze byt vzorem pro nas vsechny.
Bez ohledu na to, ze se o tento post uchazeji byv.komuniste, meli bychom alespon posuzovat, co vedlo tyto kandidaty, ze vstoupili do KCS. Obvykle tvrdi, ze k vuli sve zamilovane profesi.
Pak ovsem by jim stacilo jen v te profesi pracovat, ale jakmile za komunistu meli karieru, pak jim slo jen a jen o prachy a vyhody.
A tak se mozno ptat- nehledaji opet nejake vyhody. A jeste jeden rozdil - ten, kdo vstoupil do KSC pred rokem 1968 mohl si myslet, ze tim tu stranu obrodi, ale kdo vstoupil po roce 1968 v normalizaci, tak mu nevadilo, ze nas stat je okupovan ale hlavne ze on bude mit vyhody a privilegia.
+6 #1 D. L. 2012-07-20 21:00
S blížící se prezidentskou volbou vylézají na povrch staří známí aparátčíci. Mezi jinými je ukázkovým
příkladem bývalý premiér Jan Fischer, bývalý dlouholetý člen KSČ. Během startu své prezidentské kampaně shromáždil exkomunista Fischer již nemalé stádo příznivců a jsou v něm i kusy, které
by nikdo nečekal. Bývalého kariérního komunistu např. podpořila i předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová, která vzhledem k pokročilému věku asi zapomněla, že hájí zájmy obětí komunistické hrůzovlády a uranových koncentračních táborů.

Jan Fischer: Na Hrad, nebo spíše na Pankrác?
www.noviny.dsss.cz/.../

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)