Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 24.04.2024 10:01
    Odsouzený kriminálník Maxim Ponomarenko opět podniká v ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 09:00
    Dobrý den vážený pane Šinágle, obracím se na Vás, protože ...

    Read more...

     
  • 24.04.2024 07:47
    Předpokládám, že paní Gavlasové a jejím klientům bylo zveřejněním ...

    Read more...

     
  • 20.04.2024 12:42
    Mgr. Jana Gavlasová, advokát, Západní 449, 253 03 Chýně ...

    Read more...

     
  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Protektorat… Historie, kterou i my právě svými každodenními skutky tvoříme je naše kolektivní paměť. Měla by nám bránit zapomenout na zlé, abychom se nedočkali jeho opakování a zároveň nám ukazovat cestu ke světlu svobody, u níž všechno dobré a lidské začíná. Jít už ale musíme sami. Snad i tato slova přispějí k tomu, abychom ze své cesty nesešli. Když torzo Československa, tedy Druhou republiku ovládanou antisemitismem a primitivním nacionalismem obsadila německá armáda, bylo to veřejností přijato sice se zármutkem a skepsí, nicméně její velká část stejně již dlouho volala po pořádku a českém Hitlerovi a tak národ opět upadl do apatie spojené s očekáváním toho, co přijde. České koncentrační tábory ještě před příchodem nacistů stavěné pro Romy, jsou toho bohužel důkazem. Ani další historická fakta, jako byly statisíce českých dělníků do doby než přišla válka a s ní spojenecké nálety dobrovolně pracujících v říši kvůli trojnásobně vyšším mzdám, 75% příslušníků bývalého Československého letectva vstoupivších do německých služeb, nebo 98,9% protektorátní populace sdružené v kolaborantském

 

 

... Po příchodu Heydricha do Protektorátu začal jako jednu z prvních otázek řešit otázku váznoucího zásobování, což bylo protektorátními státními příslušníky přijato velmi kladně.

„Heydrichův první přímý projev k českému obyvatelstvu zaměřený na přímou cestu k žaludku měl velký úspěch. Nahromaděný hněv proti válečným zbohatlíkům, kteří těžili zisky z všeobecné nouze, vedl k celé vlně udání. Tak se stalo, že mezi 404 oběťmi Heydrichova selektivního teroru bylo dvakrát tolik řezníků než intelektuálů, víc keťasů než důstojníků.“ G.Deschner

Bylo příliš mnoho dospělých, kteří dále přijali nabídku Reinharda Heydricha na práci pro Třetí říši výměnou za vstupenky do kin, divadel, rekreaci, závodní stravování, dětské přídavky, sociální zabezpečení, zvýšení platů a penzí, a v drtivé většině se tak věnovali jen svému mikrosvětu osobního materiálního zabezpečení a nějaká válka s nějakým možným bojem za svobodu, byla kdesi daleko.

Ale naštěstí pro celý národ, tady byly ještě české děti.

… Náměstí po celém protektorátu se naplnila statisíci hajlujícími lidmi, přísahajícími věrnost Adolfu Hitlerovi a odsuzujícími vrahy, jak naše vojáky nazývala tehdejší propaganda. Jistě, šlo o život, protože neúčast na takovém shromáždění mohla být pokládána za schvalování atentátu a mohla znamenat i smrt a není smyslem těchto slov ty, kteří tam stáli a zdvihali pravici soudit, protože ani autor článku si nemůže být jist svoji neúčastí, pokud by se narodil o čtyřicet let dříve, ale vědět to musíme.

O to více si však procítíme svoji sebereflexi, když pohlédneme na ty, kteří nejenom  v samotném středu Třetí říše poslali jednoho z největších válečných zločinců tam kam patřil, ale i na ty, kteří stáli v pozadí, aby i oni přinesli oběť nejvyšší a zároveň nám vyznačili cestu nejjasnější.

… Jindřiška nedala na sobě znát ani zrnko strachu, kterým by se prozradila a zatčení celé její rodiny, jakožto i rodiny Piskáčkovy, včetně mnohých dalších, které naše parašutisty podporovaly, bylo dosaženo až cestou zrady a brutálních vyšetřovacích metod.

24.10.1942 byla Jindřiška Nováková, stejně jako patnáctiletý Mirek Piskáček v koncentračním táboře Mauthausen popravena ranou do týla. Stejně jako jejich rodiče a ostatní rodinní příslušníci. Kromě nejstarší Jindřiščiny sestry, provdané za sudetského Němce. Těhotným ženám byl trest smrti do porodu odložen a poté byly zavražděny v plynové komoře.

V naší zemi jsou hrdinové nejdříve zavražděni a poté zapomenuti. Aby byli mrtví podruhé.

Snad vlastní hanba byla příčinou poválečných zvěrstev spáchaných na jinak nevinných německých dětech námi samotnými.

Snad ono zapomnění je příčinou toho, že dnešní studenti na středních školách spatřují své nepřátele v Romech a chtějí volit místní nacisty.

Snad jen hrozný stud je důvodem zapomnění, do něhož jsou naše děti, které měly více odvahy než davy dospělých na náměstích stále uvrženy a umírají tak den za dnem čím dál víc.

Vždyť kolik je těch, v nichž stále žijí?

Ale třeba by žily o něco více a ve více lidech.

Kdyby se třeba jedna ze stanic pražského Metra jmenovala Jindřišky Novákové.

A namísto geometrických cvičení na stěnách, by každý viděl sochu drobného děvčátka s kolem.

Jak jde i za nás.

Ke světlu.

Abychom se my živí, na chvíli zastavili.

 

Miroslav Václavek

 

Celý článek: http://vaclavek.blog.idnes.cz/c/276006/Deti-umiraly-za-tuto-zemi-kdyz-dospeli-pracovali-pro-Hitlera.html

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)