Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 06:59
    Napsal mi podnikatel u USA: Neznám nikoho dalšího, kdo by ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 18:19
    Zdravim, pane Šinágl Ještě si někdo myslí, že ČR je právní ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Fischer_JanJan Fischer představuje „klausismus s lidskou tváří“
… Fischerovo povýšení z čela statistického úřadu do čela státu by bylo kariérním postupem typickým právě pro stranický kartel. Stát ovládaný kartelovou stranou aktivně brání vzestupu lidí zvenčí a využívá k tomu veřejných zdrojů a privilegií. Zároveň ale potřebuje vytvářet zdání, že volby jsou důležité, takže vytváří „nové“ politické strany a „nové“ politiky. Ti však nejsou ničím jiným, než zástupci kartelu, více čí méně dobře recyklovanými. Jako bývalý člen KSČ je Fischer navíc oslabený, možná dokonce vydíratelný. Lze se tedy důvodně domnívat, že není zcela svým vlastním pánem, což z něj činí ideální hlavu státu ovládaného stranickým kartelem. …

Dnes, kdy průzkumy veřejného mínění předpovídají vítězství Jana Fischera v nadcházejících prezidentských volbách, je nejvyšší čas se ptát, co bychom od něj mohli očekávat, pokud bude skutečně zvolen. Můžeme snad doufat, že by svůj od voličů získaný mandát použil k tomu, aby aktivně tlačil na řešení neduhů české politiky, spíše než aby takovou snahu brzdil, jak to činí prezident Klaus?

… Abychom porozuměli, proč prezident Fischer pravděpodobně zklame všechny lidi, kteří od budoucí hlavy státu očekávají silné a principiální občanské angažmá, musíme pochopit, do jak velké míry je reprezentantem zdejšího úpadkového politického systému. Politického systému, v němž byl za uplynulá dvě desetiletí elektorát v zásadě zbaven svého volebního práva. Tím myslím to, že volby se sice pravidelně konají, mají však velmi malý nebo dokonce žádný vliv na výkon veřejné moci. Hlavní politické strany se samy zmocnily právní a ekonomické moci státu.

… Koncept kartelové strany popisuje, jak politické strany spíše spolupracují, než aby spolu soutěžily, a jak se zmocňují státních zdrojů za účelem zajištění svého přežití v tak velké míře, že začíná být obtížné rozlišovat mezi nimi a státem. Katz a Mair vysvětlují, že v takové situace se politika stává sebevztažnou, profesionalizovanou a technokratickou. Volební kampaně jsou organizované tak, aby pokud možno vyloučily aktivní zapojení občanů: jsou velmi drahé, profesionálně vedené, kontrolované centrálními stranickými orgány a samozřejmě z velké části financované státem.

… Demokracie přestává být vnímána jako nástroj, pomocí kterého občanská společnost omezuje moc státu, a místo toho se mění ve službu, kterou stát blahosklonně poskytuje občanské společnosti.

… V České republice se objevují symptomy stranicko-kartelového státu v pokročilém stadiu rozkladu. Rozkladu způsobeného apatií občanů vůči excesům vládnoucí elity.

… Nezávislost státních institucí, regulačních orgánů, odborů a dokonce i soudnictví byla podkopána systémem klientelistických privilegií udělovaných výměnou za poslušnost a pasivitu.

Dovoluji si tvrdit, že Fischer je autentickým politikem reprezentujícím stát ovládaný kartelovou stranou: nestranický, technokratický insider. Jeho přitažlivost pro mainstreamové strany už musí být většině čtenářů zřejmá. Tyto strany by samozřejmě velmi váhaly, pokud by si měly společně Fischera vybrat jako prezidentského kandidáta pro parlamentní volbu: vypadalo by to příliš cynicky. Ovšem nestraník kandidující v přímé volbě je zcela zbavuje potřeby skrývat absenci vzájemných smysluplných rozdílů. Nelze se proto divit tomu, že největší strany dnes zjevně dělají vše pro to, aby co nejvíce podkopaly volební šance svých vlastních kandidátů.

… Byl poslušným premiérem a neučinil nic pro to, aby zpomalil postupující politickou sklerózu. Sám se už dávno předtím dostal do tenat stranicko-kartelového státu, což bylo koneckonců samotným předpokladem jeho jmenování premiérem.

… Takže Fischer je technokrat. Jak jsme viděli, stát ovládaný kartelovou stranou je řízen profesionály, kteří z politiky učinili svůj byznys. Poskytují elektorátu službu a zaklínají se zájmy voličů, aby vzbudili zdání, že mezi stranami, jež reprezentují, probíhají skutečné ideové a politické spory. Barvité projevy stranických půtek, nabízené lidmi jako David Rath, Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek, pomáhají udržet iluzi volby mezi soupeřícími politickými stranami. Ale jedná se jen o prázdný rozruch, který nic podstatného neznamená.

… Takže Fischer je insider. Vždycky se snažil být uvnitř: za komunismu jako člen strany, později jako šéf statistického úřadu a premiér, dnes jako politicky jmenovaný představitel Evropské banky pro obnovu a rozvoj v Londýně. Je součástí systému, který zemi už více než dvacet let tak špatně slouží.

Fischerovo povýšení z čela statistického úřadu do čela státu by bylo kariérním postupem typickým právě pro stranický kartel. Stát ovládaný kartelovou stranou aktivně brání vzestupu lidí zvenčí a využívá k tomu veřejných zdrojů a privilegií. Zároveň ale potřebuje vytvářet zdání, že volby jsou důležité, takže vytváří „nové“ politické strany a „nové“ politiky. Ti však nejsou ničím jiným, než zástupci kartelu, více čí méně dobře recyklovanými. Jako bývalý člen KSČ je Fischer navíc oslabený, možná dokonce vydíratelný. Lze se tedy důvodně domnívat, že není zcela svým vlastním pánem, což z něj činí ideální hlavu státu ovládaného stranickým kartelem.

Domnívám se, že zásadním úkolem nového prezidenta je obnovit důvěru lidí v hodnotu jejich občanství. V parlamentní demokracii to znamená, že lidé znovu uvěří, že soutěžení mezi politickými stranami je skutečné, a že strany jednají jako právnické osoby v souladu se zákonem a stát s nimi podle toho zachází.

Fischerova kandidatura mi připadá jako pokus o kontrolovanou optimalizaci systému kartelového státu, jako pokus nabídnout „klausismus s lidskou tváří“ a tak jej zachovat i v dalších letech.

 

Celý článek: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/james-de-candole.php?itemid=16599

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (1 Vote)
Share

Komentáře

0 #6 Šenkyřík Pavel 2012-06-23 13:06
Cituji Šenkyřík Pavel:
Nevím,kdo Fišerovi nakukal,že bude presidentem,ta přestavovaná garnitura to snad nemyslí vážně,ožrala Zeman,nevýrazný Tošenovský,tichošlápek Sobotka,kladečka věnců Bobošíková,neostřílený v politice Okamura či spáč Schwarzenberg. Zapomínáme zcela na potomky jiných šlechtických rodů,kteří jsou kvůli původu zcela odstaveni z veřejného života. Prosím,vytvořme návrhy nových kandidátů a nezapomínejme i na krajany,kteří by mohli vynést na Hrad nové tváře,na které budeme hrdí.Poslední všeumělec aˇje výstrahou -expert na oteplování-nedávno opět oslňoval Ameriku,fotbalový expert - jen ne prosím s elektronickou tužkou,nový nájemce barokního zámečku na Hanspaulce s novým erbovním znamením U zlaté propisky atd
No Okamura je samozřejmě ze všech nejpřijatelněší
-5 #5 Šenkyřík Pavel 2012-06-20 16:22
Nevím,kdo Fišerovi nakukal,že bude presidentem,ta přestavovaná garnitura to snad nemyslí vážně,ožrala Zeman,nevýrazný Tošenovský,tich ošlápek Sobotka,kladečk a věnců Bobošíková,neos třílený v politice Okamura či spáč Schwarzenberg. Zapomínáme zcela na potomky jiných šlechtických rodů,kteří jsou kvůli původu zcela odstaveni z veřejného života. Prosím,vytvořme návrhy nových kandidátů a nezapomínejme i na krajany,kteří by mohli vynést na Hrad nové tváře,na které budeme hrdí.Poslední všeumělec aˇje výstrahou -expert na oteplování-nedá vno opět oslňoval Ameriku,fotbalo vý expert - jen ne prosím s elektronickou tužkou,nový nájemce barokního zámečku na Hanspaulce s novým erbovním znamením U zlaté propisky atd
+1 #4 Zilvar 2012-06-19 07:05
Podle mne NIKDO ze současných kandidátů na presidenta naší společné republiky (nikoliv česka) nevykonal žádný čin, kterým by potvrdil, že je hoden této funkce. Vidím pouze mocichtivé úřednické šedé myši, jak se pachtí po kariéře a svou důležitost opírají o dlouhodobé politické funkce. President má být osoba vysokých mravů, musí mít přirozenou autoritu u lidí, požívat úcty a být vzdělaný... Takové lidé se ovšem dnešní politiky straní. Je naše povinnost takové lidi hledat, navzdory tomu, že politická mafie si z titulu své moci dovoluje oplzlé kandidáty společnosti předkládat způsobem, jako kdyby byl ten jediný správný. Fišer mezi morální osobnosti nepatří !! NIC nevykonal !! To nám pouze tvrdí servilní média. A lidé tomu věří....
+7 #3 David Alfik Dewetter 2012-06-18 18:59
Cituji Pavel:
Cituji Hans:
Osobně budu v prvním kole volit Schwarzenberga, v druhém se jen modlím, abych se nemusel rozhodovat mezi Zemanem a Fischerem...

No počkejte, třeba bude kandidovat i pan Šinágl...:)


Možný to je, vloni se nechal (potvrzuju vlastním uchem) slyšet Pepa Nos, že pan Šinágl je pro něj jedinej představitelnej kandidát. Akorát nevím, vypovídá-li to spíš o Panu Šináglovi nebo o Pepovi. :o)
+6 #2 Pavel 2012-06-17 19:01
Cituji Hans:
Osobně budu v prvním kole volit Schwarzenberga, v druhém se jen modlím, abych se nemusel rozhodovat mezi Zemanem a Fischerem...

No počkejte, třeba bude kandidovat i pan Šinágl...:)
-8 #1 Hans 2012-06-17 10:39
Osobně budu v prvním kole volit Schwarzenberga, v druhém se jen modlím, abych se nemusel rozhodovat mezi Zemanem a Fischerem...

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)