Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Volebni mistnostPo letech teoretických diskusí, které nikam nevedly, se konečně začíná mluvit vážně o změně volebního zákona. Je jí zapotřebí doslova jako soli země.

Skutečných elit jsme měli ve vedení země vždy nedostatek. Té, která si na ni jen hrála, vždy více než dost. K té první Klaus, Kalousek, Okamura a jim podobní jistě nepatří. Uzurpovali si moc zneužitím demokracie partami politických stran, hájící především své osobní zájmy, kdy sloužili slouží sobě, ne zemi. Nepochybuji, že občané by přivítali jednu, celostátní kandidátku s přímou volbou kandidátů, která by přinutila politické strany, aby dávaly na kandidátky skutečné odborníky a mravně nezpochybnitelné osobnosti. Volit neustále jen kandidátky, na které se „samokandiduje“ vedení politických stran a jejich známí už občany unavuje. Je to i jedním z důvodů nízké účasti ve volbách, kdy občan de facto nevolí, ale jeho hlas je zneužíván. Myslí si snad někdo, že by byli v přímé, celostátní volbě zvoleni všichni současní poslanci za ČSSD či TOP 09? Občan nebude omezen volbou volit jen kandidáta ze svého kraje, často zná lépe kandidáty z jiných díky jejich práci. Kandidáty z vlastního kraje vidí často poprvé jen na kandidátce a nepozná je mnohdy ani za čtyři roky volebního období jejich „práce“ v parlamentu.

Mohou se zvážit i primárky v jednotlivých krajích za účelem výběru nejlepších kandidátů jednotlivých stran a proč ne i nezávislých jednotlivců, pokud by se dokázali zviditelnit svoji osobností a odvedenou prací. Případně by pro ně mohly být vyhrazeny prázdné kolonky. To už by byla skutečně absolutní voličova volba.

Možností volit po celé zemi by odpadla i kontrola bydliště a občan by mohl volit kdekoliv „na občanku“, navíc by měl mnohem lepší výběr. Potenciál zahraničních krajanů by mohl být lépe využit elektronickou volbou (volím elektronicky jako švýcarský občan za pár vteřin z domova). Samozřejmě jsou to zatím jen vize, politické strany dobře ví, co by jim hrozilo při jejich současné „kvalitě“. Je ale nepopíratelné, že by tento systém mnohem snadněji našel a vyvolil ty nejlepší z nás pro službu vlasti. Bylo by jedno, pokud by nějaký kraj nezískal žádného zástupce. Podstatné by bylo, že by se našli ti nejlepší v zemi, schopni pracovat v týmu.

Nic nedělat je zneužití moci - tu zneužívá většina zákonodárců. To nám už takřka 30 let předvádí parlament. Občané si toho užili od listopadu 89 až moc. Bude-li volební zákon opravdu demokratický a občan bude mít skutečný pocit voliče, ne marnosti volby, bude volební účast mnohem vyšší.

K tomu je třeba vůle parlamentu. Ta v jeho současném složení není a těžko bude. Ten by spíše stvořil kočkopsa ve vlastním zájmu i když bude mít plná ústa těch nejlepších úmyslů. Že to lze ukazuje současná vláda. Prvky ze řízení firmy lze určitě zavést i do vedení státu a hlavně s osobní odpovědností za odvedenou práci. Stát je v podstatě také firma, která má své vedení a zaměstnance-občany, v tomto případě účastníky či „akcionáře“, kteří z kvality vedení státu–firmy, také profitují. Jako nefunguje rodina se špatnými rodiči, tak může dobře fungovat rodina-stát se schopnými „rodiči“ – zákonodárci a vládou.

Stále nejsme vyspělou občanskou společností, která by uměla s demokracií odpovědně zacházet. V tom je riziko tohoto způsobu volby – viz poslední prezidentské volby. Demokracii je třeba se neustále učit – i tím vychovává občana. Proto bude vždy důležitá funkce médií. Ta nutně manipulují s veřejností, resp. utvářejí její myšlení, názory a postoje. Půjde o to, zda bude tato „manipulace“ negativní, proti zájmům země, nebo pozitivní, v zájmu země a jejího obyvatelstva – tj. skutečná služba veřejnosti, svobodě a demokracii. O tom to bude už v dohledné době.

Doba klasických politických stran končí – hráli si na službu zemi a sloužily především sobě a úzkému vedení s na ně napojenými lidmi, které v podstatě také fungovaly a fungují jako firmy. Když může stát sloužit stranám, které s pár členy získávají nemravné státní dotace v řádech milionů a chovají se jako firmy (bez odpovědnosti rizika s jistým, tučným ziskem), proč by nemohl konečně sloužit také občanům, které si ho proto platí a vydržují?!

Umíte si jako zaměstnanec firmy představit, že váš čistý plat je mnohem větší než vaše hrubá mzda? Občané zákonodárci to dokázali. Proto je každý v co nejvíce komisích, výborech, kde není možné vše stihnout a kvalitně pracovat, ale finanční odměny jim krácené nejsou?! Divíte se, že mezi „lid“ většina z nich nechodí a poslanec patří mezi nejméně vážená povolání? Za nimi jsou už jen uklízečky (mimochodem dělají svoji práci poctivě, nemohou si dovolit ji odbýt).

Zákonodárce by měl mít jeden plat a mít propláceny jen prokazatelně vyložené náklady. Připomínám, bývalý premiér Sobotka se veřejně přiznal, že si na byt našetřil z poslaneckých náhrad !!! Copak je normální za jednu práci pobírat více platů o nebýt ničím a nikým nucen prokazovat odvedenou práci? Pro skutečného občana zákonodárce je poctivá práce samozřejmostí a mluví za něho sama.

K síle hlasu voliče: hlas všech má sloužit k tomu, aby se do správy a vedení země dostali ti neschopnější. Jen ti pak mají jako naši zástupci právo rozhodovat o závažných věcech. Referenda o nich nemohou rozhodovat všichni. Vždy hrozí, že v dobré víře bude rozhodnuto proti zájmům země a jejího obyvatelstva, zvláště v postkomunistické společnosti, která je náchylná ke snadné manipulaci. Hlas nositele Nobelovi ceny má jistě větší „váhu rozumu“. Viděli jsem to názorně na brexitu. Pokud stoupne kvalita našich zástupců, stoupne i kvalita jejich práce a rozhodnutí.

Totalita nařizovala a trestala za neuposlechnutí. Dění z poslední doby a množící se zákonné postihy nám to připomínají stále více. Stále máme možnost volby, nenechme si ji vzít, nechceme-li být zase plni strachu a obav, kde začíná poslušnost a končí důstojný život svobodného občana.

 

Jan Šinágl, 14.2.2018

* * *

O volbách, po volbách

Při volbách už vůbec nešlo o jakéhosi částečně nemocného, nebo jinak udržovaného Zemana či politicky výřečného. Tady šlo především O NÁS o občany, kteří místo, aby Zemana hodnotili podle jeho chování a myšlení, které nám PO PĚT LET předváděl a předával na podnose, posuzovali ho až při duelu. Copak Zemanovo pětileté předvádění se nestačilo občanům, aby si udělalo obrázek o charakteru toho člověka? Zřejmě ne. Pětiletá vizitka se někam ztratila, zapadla, zapomnělo se i na Oposmlouvu a co se u nás dnes a denně nepřipomíná jako nacismus, to upadne do zapomnění. Komunisté si mohou mnout ruce. Jsme takoví. Co se dá dělat než se smířit, s tím, že i charakter má Zeman lepší než ten druhý.

K.Mrzílek, 13.2.2018

* * *

Diskutujte: Republika nechtěná

Oldřich Musil: Slovo demokracie znamená věc veřejná. Předpokladem tohoto systému je tedy to, že se většina národa o politiku zajímá a protože to není konzumní hodnota, tak že většina národa má nějaké ideály, nějaké vyšší hodnoty. To je podle mého názoru důvod, proč se Čechům demokraticky vládnout nedá. Naprostá většina Čechů jsou totiž sobci, které kromě osobního prospěchu nic jiného nezajímá. Proto se u nás tak daří populistickým stranám a politikům.

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 1.80 (5 Votes)
Share

Komentáře   

-2 #2 Jan Šinagl 2018-02-14 17:12
Ano, mudrců jsme měli vždy dost, hlavně sám nekonat a nebýt prvním příkladem, jen čekat na druhé. K.Mrzílek: "Naše řeči naše psaní komunistům nevadí. Naše činy ano. Proto nic neděláme." Podpořit naději, riskovat, bojovat, obětovat je většině cizí. Kdo toho není schopen, neváží si dobra a zlo ho o to snadněji ovládne. Svoboda není zadarmo, na to je příliš cenná.
-1 #1 Karel Masek 2018-02-14 15:08
Výborný postřeh v článku pane Šinágle.

Podepsal bych i toto - Rozloučení občana se státem ...aneb Nedám vám už ani korunu, pokud se nezlepšíte www.youtube.com/.../

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)