Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

PZ Zebrak 050218Kdyby se naši předci probudili, asi by se nestačili divit, jak se změnilo naše město, jeho okolí, prostředí a jeho atmosféra.KK BL 1 020218

Tyto fotografie jsem pořídil 5.2.2018. Nepotkal jsem občana Žebráku, který by byl masivním rozvojem průmyslové zóny nadšen. Ze Stroupinského potoka, kdysi plného života, se stalo odpudivé betonové koryto. Flora a fauna takřka vymizely. „Kočičáky“ na náměstí nahradil asfalt a dvě staré lípy před kostelem, kterým jsme nedostatečnou péčí zkrátili život, nahradily nové. Odhalili tak nehezký vzhled kostela, který snad bude letos napraven. Průmyslová zóna spolu s fotofoltaikami má mít už větší plochu, než samotné město?!

KK BL 2 020218Na místě je otázka co to městu přineslo, přináší a přinese. Kvalitu životního prostředí a života těžko. Až spustí nová továrna na zkoušení plynových turbín plný Ulice 050218provoz, neumím si představit, že hluk a emise zůstanou zcela za stěnami obřích hal…

Občany by jistě zajímalo co Průmyslová zóna městu a jeho občanům pozitivního dosud přinesla? Např. kolik peněz plyne do obecní pokladny ročně? Jak podporují firmy z průmyslové zóny žebrácký sport, kulturu a spolky? Kolika žebráckým občanům zajistila práci? Kolik občanů z jiných měst a ze zahraničí pracuje v žebrácké průmyslové zóně? Jak narostla kriminalita ve městě a čím je způsobena? Kdo uklízí odpad v příkopech, kteří zanechávají řidiči kamionů v průmyslové zóně? Jak bude řešena stále hustější doprava ve městě a mimo ně, kdy zpoždění jsou stále častější?

Zebrak kostel 110218Co by asi řekli dřívější majitelé půdy dnešním halám na pozemcích jejich předků? Za jakou cenu je prodávali a co jim bylo asi řečeno? Těžko by své pozemky prodávali, Zebrak Sokol 110218kdyby věděli za jakou cenu budou později prodávány? Kdo všechno profitoval z jejich koupě a prodeje?

Půda je to nejcennější, co jsme zdědili po předcích. Zacházíme s ní nezodpovědně, přímo hazardně, jakoby jsme si mysleli, že nás „nasytí“ jen „beton a haly“. Bude-li město v této strategii pokračovat, bude ohrožovat samo sebe, svoji existenci a občany.

Není divu, že už se v jiných městech ČR občané bouří a organizují protestní akce proto průmyslovým zónám, které doslova ničí jejich životy materiálně i duchovně a jak nám ukázala veřejnoprávní ČT. Protesty se množí – hluk projíždějících kamionů.

Pořídil jsem dnes pár doplňujících fotografií, které dokládají stav budov, neestetičnost různých úprav a stav krajiny. Měl jsem přitom zajímavý zážitek, kdy se na mne Zebrak hriste 110218najednou přiřítilo auto a dost neurvale mi bylo sděleno, proč jsem si fotografoval nákladní auto? Mladý muž nechtěl pochopit, že mne auto nezajímá a bylo jen součástí záběru. Zřejmě měl problém s demokracií a svobodou tisku, když mu vadilo, že si někdo fotografuje cizí auto na veřejném prostoru kde není žádný zákazZebrak lavka 120218 parkování. Možná bude muset být, pokud nebude zřízeno další parkoviště - na další orné půdě.... Spíše mne zaráží, jak rychle se to dozvěděl ačkoliv v blízkosti auta nebydlí. Podobně mne loni navštívila jedna členka zastupitelstva a vítězoslavně mi mávala před obličejem fotografií, jak pálím suchou trávu na své zahradě. Od koho ji získala mi neřekla. Za bezvětří jsem neporušil žádný zákaz obce a sousedy neobtěžoval. Jako bych se dnes do Žebráka navrátila totalita a její praktiky, resp. jako by ho neopustila, kdy anonymní udávání kdekoho a kdečeho bylo národním „sportem“. Zdá se, že jeho příznivci ještě nevymřeli a obávám se ani jen tak nevymřou. Tradice anonymního udávání za každého režimu je v naší zemi hluboce zakořeněná, bohužel…  

Pokud nemají občané zájem o veřejný život, nemohou očekávat, že jejich přání budou naplněna podle jejich představ. Stav města a jeho životního prostředí bude vždy odpovědnostíZebrak chata 110218 nejen vedení města, ale i občanů, které neangažovanost ve věcech veřejných odpovědnosti nezbavuje. To by nám všem mělo být výzvou k aktivním postojům v roce 100.výročí vzniku samostatného státu.

Tocnik 241217Tuto fotografii s „osvíceným“ hradem Točník jsem pořídil na Štědrý den 24.prosince 2017. Docela symbolická. Jako by nám připomínala dědictví předků a připomínala vládu ještě zdravého rozumu. V dnešní konzumní a uspěchané době je přebíjen mamonem a ziskem za každou cenu. Potom se nedivme, že se to projevuje i na kvalitě mezilidských vztahů, které jsou základem každé společnosti a jejichž úroveň určuje i její stav.

 

Jan Šinágl, 11.2.2018  

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.91 (11 Votes)
Share

Komentáře   

-3 #7 Jan Šinagl 2018-02-18 08:05
Pane Kadeřábku, doba jednoho názoru už snad skončila. V demokratické společnosti se má komunikovat, vyjasňovat názory, postoje a pohledy na věc. Vždy podpořím kždou dobrou věc ve prospěch spoluobčanů, tím více jsou-li nějakým způsobem postižení a pokud je smyslplná. Bylo by zajímavé zjistit počet používání lávky mládeží při diskotékách, či kolikrát ji použije vozíčkář, nebomaminka s kočárkem? Ještě jsem rodiče s kočárkem na nějaké akci KD nezahlédl, snad při bleších trzích, které snad už skončily? Možná se dočkáme i plošiny pro vozíčkáře a kočárky i do prvního patra... U vedení města to nelze vyloučit, když zrealizovala takový nesmysl jako předražené elektronické přechody pro chodce. Šly vyřešit daleko efektivněji a levněji. To platí i o provedení lávky, která mohla být mnohem menší. Neznám paní Kláru Moutelíkovou. Její jméno mne připomělo jejího jmenovce. Je mým zvykem v rámci potřebné osvěty dívat se na dnešní dění ze širšího pohledu. Ohyzdné monstrum KD je produktem totalitního myšlení a nevkusu, tedy i doby působení LM, které tomuto zločinnému režimu pomáhaly udržovat moc. Postupně, s pomocí svých pohrobků, zlikvidoval i továrnu Josefa Volmana, který by nepochybně vybudoval důstojnější středisko kultury našeho města a které by se stalo jistě i středem společenského života. Kdo si vzpoměl výročí začátku vzniku firmy v říjnu 2017? Proč žádná ulice či místo nenese jméno Josefa Volmana? Proč nebyl navrácen po listopadu 89 název fotbalovému klubu IVO Žebrák, jeho největšího sponzora? Památku slavné firmy připomenu letos. Čtení dokumentů MF o privatizaci TOS Žebrák a jeho postupné, zločinné likvidaci lidmi ze Strojexportu a jejich kamarády, je dost otřesné až děsivé. Za "pár korun" byl postupně rozkraden a zničen obrovský majetek a hodnoty, které TOS Žebrák představoval. V cenzurovaném Zpravodaji města Žebráka si o tom nebudete moci přečíst. Bude mi ctí jméno Josefa Volmana a jeho rodiny připomenout, stejně jako v březnu připomenu 120.výročí narození Jana Antonína Bati.
+2 #6 Josef Kadeřábek 2018-02-17 18:53
Pane Šinágle,s některými vašimi připomínkami mohu i souhlasit (např. stav prům.zóny, vzhled lávky u KD),ale něco pochopit nemůžu.Nač statistiku využitelnosti lávky? Jaký by měl být počet použití abyste ji považoval za potřebnou? Jinak důvod pro používání inv. vozíků a kočárků snad nemusí veřejnosti nikdo vysvětlovat.
Můžete mně ale vysvětlit, jak souvisí pan Moutelík a působení LM v r. 1968 s touto diskusí na tento váš článek?
-3 #5 Jan Šinagl 2018-02-16 08:38
Věřme, že protipovodňový varovný systém dokáže včas varovat a odpovědní včas reagovat. Naši předci řešili povodně zravým rozumem s minimálními náklady. Dnes „řeší“ nerozum s milióny a klientelistická korupce. KD zvnějšku stále „vylepšuje“ svoji neestetičnost a nevkus. Hovořil jsem s mládeží – „lávku“ oceňuje zejména při návratu domů, který je mnohem bezpečnější, kdy méně střízliví nepadají na schodech. Statistiku využitelnosti a důvody používání invalidních vozíků a kočárků se veřejnost těžko dozví. Vozíčkáři ji budou používat asi tak často, jako děti elektronické zabezpečení přechodů, tedy minimálně. Mimochodem jistý pan Moutelík byl velitelem „ozbrojené pěsti“ Lidových milicí v TOS Žebrák. Jeden z jejích dosud žijících členů v listopadu 89 požadoval vydání samopalů, aby mohl střílet do demonstrujících „tosáků“. Naštěstí velení nevyhovělo. V roce 1968 k tomu mnoho nescházelo…
+5 #4 Palek 2018-02-16 00:10
Ta lávka zvaná žebrácký nuselák je opravdový hnus! A ta nejen nevkusná, ale hlavně nebezpečná betonáž kolem potoka, to už je fakt vrchol! Jsem zvědav, až se zvedne voda, kdo k tomu brodu poleze, aby tam dal nějaké zábrany. Ty betonové obruby tam akorát vytvoří překážku, která neumožní vodě vrátít se do koryta, proto vytopí blízké domy.Jedině debil tohle mohl vymyslet!
-2 #3 Klára Moutelíková 2018-02-15 21:49
Pane Donda, ta rampa má svůj účel!Kdyby tam ta rampa nebyla, tak bych Vám s radostí pokaždé volala, aby jste mi kočár snesl dolů a to nemluvím o vozíčkářích.S panem Šináglem by jste se měli starat o své domy a ne o cizí.
+1 #2 Karel Masek 2018-02-12 07:32
Územní plán,
který museli schválit zastupitelé či jeho změna mohou v souladu s § 43 odst. 1 stavebního zákona z roku 2006 vymezit plochy a koridory a stanovit podmínky pro jejich využití, a to i odlišným způsobem, než jak dosud stanoví pro některé z pozemků v rámci takové plochy či koridoru dosavadní územní rozhodnutí. Samotné vymezení plochy či koridoru a stanovení podmínek pro jejich využití nemůže samo o sobě přímo zakládat, měnit či rušit práva nebo povinnosti fyzických a právnických osobám, a tedy ani měnit právní účinky existujících správních rozhodnutí, představuje však závazný podklad pro rozhodování o území, zejména pro vydání územních rozhodnutí do budoucna
+9 #1 Martin Donda 2018-02-11 23:12
Potok zohyzdila mostolávka z betonu a stejně nevkusným zábradlím. Řada trapných betonových laviček absenci stromů nezachrání. Myslím, že ani ty co o tom rozhodli netušili, že to dopadne tak otřesně. Kdyby o tom někdo věděl, snad by se to dalo zastavit. Narozdíl od potoka Kulturní dům v Žebráku je už od začátku otřesně vyhlížející stavba. Vchod krášlí okna jak od záchodu a ta barva fasády. Fuj. Ocelová rampa před vchodem už na tom nemůže nic pokazit. Jediné co je na tom místě pěkné jsou staré stromy v parku na které je krásný pohled ze zasedací místnosti, když před bouřkou vítr časá jejich listí. A listí šustíííí a ty se těšíš, že horkou zemi a vzduch brzy ochladí déšť.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)