Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LN IL Sila kontaktu 071116Dne 7.11.2016 se konala od 19:00 hod. ve II.patře. Účastníci Petr Fischer, Karel Hvízdala, moderovala Veronika Sedláčková z ČRo. Očekával jsem živouLN MP V klestich stereotipu 071116 debatu, ale panelisté zklamali. Neřekli nic nového, obohacujícího, pouze konstatovali známé, co je špatně a jak by to mělo vypadat. K podstatnému, tzn. konkrétní návody jak situaci prakticky řešit, se nedostali. Pokud jsou takové „mediální kapacity“ přítomny, mají především odpovídat na otázky z řad publika a ukazovat praktickou, realizovatelnou cestu k řešení, ne jen teoretickou. Tradičně, jak většinou bývá pravidlem při podobných akcích, na debatu zbylo málo času a většinou se „debatovalo se“ nudně o ničem.

Ve svém vystoupení jsem úvodem připomněl moji poslední návštěvu v Malostranské besedě, kdy jsem se zúčastnil posledního vysílání skvělého pořadu ČT „Na hraně“, Dnes nám chybí – kultivovaná debata politiků a známých osobností s občany v přímém přenosu. "Máte slovo" je pouhým zbulvarizovaným pořadem hospodského stylu. Kdysi jsem se do něho přihlásil, asistentka paní Jílkové, paní Dušková, byla nadšena. Řekla mi, že je škoda, že nemohu být mezi panelisty a slíbila mi alespoň první místo v řadě – téma byl MAJDAN. Krátce před vysíláním mi sdělila, že „špatně spočítala židle a není už pro mne místo“? Bylo mi jí líto.  

Když jsem řekl, že existuje veřejnoprávní cenzura a uvedl příklady, moc zájmu to nevzbudilo, spíše neochotu o tomto závažném tématu mluvit, resp. dokazovat, že cenzura není. Při vší úctě, považuji pana Fischera za „mediálního turistu“ – BBC, LN, ČT, HN (nyní má namířeno do ČRo). Kvalifikace skvělá, ale mluví jen teoreticky, nekonkrétně, opatrnicky, jako by byl už sám nevědomou obětí, přizpůsobivý, neschopen jasně pojmenovat stav a sám příkladně konat. Chybí mu odvaha k jasnému postoji, proto tyto nabídky zřejmě dostává jak je běžné na české mediální scéně, nepopudí. Odvahu v postojích projevili např. Daniela Drtinová, Pavlína Kvapilová či Martin Veselovský. Víme jak dopadli a jak skvělí to byli redaktoři. Paní Hana Kofránková z ČRo by mohla také vyprávět… Nedivme se, že ČT 2 má už přezdívku „Hitlerův kanál“, kdy nás krmí ve dne v noci zločiny nacismu a na komunistické jaksi zapomíná, případně je vysílá když jsou lidé v práci či už spí. „Stalinův kanál“ těžko budeme mít. Pořady o komunistických zločinech jsou vysílaný během dne, když jsou lidé v práci, nebo když už spí.

Karel Hvíždala je živoucí „encyklopedie žurnalistiky“. Má úctyhodné vědomosti, ale nejsou-li „vybuzeny“ debatou, je to mnohem méně přínosné, pouhé nudné teoretizování. Srovnávat BBC a česká média je zajímavé, ale nesmí se přitom zapomenout, že západní člověk je sice fyzicky stejný, ale občansky zcela jiný, nedeformovaný totalitou ve svém myšlení a postojích.

Došlo i na emoce. kdy např. pana Dan Drápal prohlásil na moji adresu: „Vy žijete v jiném světě. Prosím Vás nechoďte sem.“ Vskutku slova „demokrata“. Obávám se, že v jiném světě žije pan Drápal – v nenormálním, na který si nevědomě zvyká jako na normální. Začal příspěvkem o zkušenosti svého syna z pobytu v USA a jak málo vědí mladí Američané o světě a že naše mládež je mnohem více vzdělanější. Škoda, že nebyla přítomna – ukázala by mu názorně, co je to svobodný občan, nebojící se mluvit a stát si za svým názorem. V tomto ohledu máme za USA co dohánět. K čemu jsou vědomosti, když se občan bojí veřejně promluvit, hájit svůj názor a postoj, jako je tomu v USA? Připomněl jsem, jak, kdysi před otázkami studentů na univerzitě v Chicagu utekl Václav Klaus doslova jako malý kluk. Pan Drápal se asi bude cítit nejlépe v prostředí, kde všichni mají stejný názor. To už jsme tu jednou měli. Hlavně nikoho nepopudit a „moudře“ teoretizovat o ničem.

Bylo mi vytýkáno, že se zviditelňuji svými kauzami, jako by nutně každý kdo publikuje to dělal jen kvůli tomu být „viděn“. Napadání Babiše a jeho vlastnictví médií bylo také dost neférové – dělá to kvůli osobnímu profitu a zisku a hned je jasno. Kdo připustí myšlenku, že stejně jako vybudoval Agrofert, chce pomoci vybudovat tuto zemi? Ne nadarmo je nejpopulárnějším politikem a jeho obliba stoupá, stejně jako LN, které jsou čtivé a obsahují velmi pestré spektrum zajímavých článků. V podstatě provádějí velmi potřebnou osvětu společnosti, kterou nejčtenější bulvár BLESK nemůže nabídnout. Stačí si je nepodjatě přečíst a trochu více přemýšlet. Život je o naději, ne jistotách předem. V tomto ohledu se většina společnosti chová stále totalitně.

Publikum bylo jakoby zakřiknuté. Když už byla situace neúnosná, vyzval jsem přítomné, aby zvedl ruku každý, kdo je dosavadním průběhem nadšen. Samozřejmě ji nikdo nezvedl. Když jsem se trochu „rozřečnil“, už jsem byl po česku správně „umravňován“. To nevyčnívání z řady a rovnostářství máme zakořeněno více než tušíme. Každý kdo jen trochu vyčnívá jakýmkoliv způsobem je hned podezřelý, místo aby byl podpořen, jak je tomu běžně na Západě.

Paní moderátorka po mě chtěla jen otázky, jak už je takřka pravidlem, kdekoliv vystoupím, kdy to většina stejně  nerespektuje. Prostor jsem už nedostal – zde jsou některé:

1) Je normální mlčení médií o nerespektování pravomocného rozsudku ministrem Janem Mládkem a již vyhlášených dvou exekucí?

2) Je normální mlčení médií o soudech JUDr. Hany Marvanové, která je žalovaná insolventním správcem?

3) Je normální mlčení médií o Antonínu Zápotockém, podezřelém z válečných zločinů v Holandsku, jehož složka je v holandském archivu přístupna až od 1.1.2006?

4) Je normální mlčení médií o pitevním protokolu MUDr. Teplého, který ohledal mrtvolu Jana Masaryka a který předpověděl svoji smrt?

5) Je normální mlčení médií, včetně bulvárních, o žalobě na občana s požadavkem zaplacení 3.650.000,-Kč Agentury MM Martina Michala, Heleny Vondráčkové a dalších“

Mohl bych pokračovat a ptát se, proč jsou asi tyto kauzy zamlčovány před veřejností?

Chtěl jsem závěrem přečíst pár řádek z článku Martina Prachaře „V kleštích stereotypu“ (LN 7.11.2016 viz příloha). Nebylo mi to umožněno díky promarněnému času povídání o ničem. Končí větou: „Dorůstají generace, které přišly na svět po pádu komunismu. Je čas, aby vystřídaly ve veřejném prostoru politiky, které jejich srdce pořád táhne k myšlenkovému světu, ve kterém vyrůstali.“    

Článek z Kristiána Léka „Síla kontaktů“ (LN, 7.11.2016 viz příloha) je vypovídající o stavu českých médií více než tušíme. Je jen škoda, že nezmínil dalšího hosta – ředitele programu ČT Milana Fridricha… Obávám se, že ředitel programu naprogramoval zpravodajství z tohoto „dýchánku mocných“ do rubriky „nevysílat“…

Konfuzius: „Nejprve si pleteme slova, potom pojmy a nakonec věci.“

Martin Luther King: „Náš život končí tím dnem, ve kterém mlčíme o důležitých věcech.“

Pravda potřebuje vždy odvážné, kteří ji vysloví. Lež žije ze zbabělosti těch, kteří jí neodporují.

 

Jan Šinágl, 9.11.2016

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (4 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)