Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Ingris KANTUTAVčera večer nám 2:40 min. v Hostími „U Krobiána“ promítala a vyprávěla paní Nina Ingriš o svém slavném muži – Eduardu Ingrišovi,Hostim Nina Ingris cte 151016autora slavné písničky Niagary. Známe ji všichni, ale jejího autora mnohem méně, pokud vůbec… Muž, který splnil své sny. Po Dobříši a Radnici to byl třetí večer v řadě. Je neuvěřitelné jakou má formu a kondici má paní Nina ve svých 85 letech – dcera donského kozáka se nezapře. Při promítání jeho filmů plakal i slavný Thor Heyerdahl. K jeho 80. narozeninám mu blahopřál i Ronald Reagan, znal se s Ernestem Hemingwayem, obdržel vyznamenání od presidenta Peru, jenom ne od rodné země… Musel ji v roce 1947 opustit jako bohatý a úspěšný člověk, aby opět začal od nuly… Najděte si čas a poslechněte si zvukový záznam celého neuvěřitelného večera, jako svědectví doby, ale i o nás a naší zemi.

Promítání filmů doprovázela paní Nina čteným textem bez přestávky a známky únavy! Některé informace byly až neuvěřitelné, kdy např. český člen posádky voru KANTUTA II. Josef Matouš (José), v krizi nechtěl respektovat kapitána Ingriše a namíchal mu do jídla drobné kousky skla. Naštěstí si toho všiml francouzský člen posádky. Později se zjistilo, že to byl lotr a naprosto bezcharakterní člověk. Také bylo velmi smutné vyprávění, jak nemravně se někteří lidé dokáží chovat a právnickými kličkami využili důvěry paní Niny ve věci autorských práv, konkrétně pánové Mirek NáplavaPetr Horký…   

Hostim Nina Ingris a Petr Zemanek 151016

Na závěr přichystal iniciátor večerů Petr Zemánek (středoškolský učitel, kastelán hradů Žebrák a Točník), velké překvapení – objevil paní, která měla první lásku Eduarda Ingriše. Je jí dnes 90 let. Přečetl paní Nině na závěr básničku, kterou jí věnoval. Setkání na přání paní Niny zajistí. 

Hostim Nina Ingris 151016

Po skončení večera dostala paní Nina hlad, tak jsme ještě pojedli a popovídali. Vyprávěla nám např., jak dlouho musela bojovat o přiznání vdovského důchodu, měsíce se úředníci vymlouvali, že nelze dohledat dokumenty apod. Když už toho měla dost, vydala se přímo do kanceláře ředitele, řekla mu, že je ženou autora Niagary, pan ředitel viditelně ožil a za pár dní už byl důchod vyřízen, pravda malý - cca 1700,-Kč, šlo jí o princip.

Návrh na udělení státního vyznamenání obdržel prezident Zeman 31.3.2016, včetně životopisu, dosud bez reakce… Věřme, že jednou Eduard Ingriš vyznamenán bude, presidentem, jehož charakter bude hodný života a charakteru Eduarda Ingriše.

Na závěr jsem paní Nině poděkoval s pevnou vírou, že se tohoto ocenění jistě dočká - a i filmu o svém obdivuhodném muži. K tomu můžeme přispět každý z nás. Teprve potom budeme hodni odkazu a památky úžasných osobností, jaké představoval i Eduard Ingriš. Budou příkladem a motivací pro mládež, aby své životy zbytečně nepromarnily.

Eduard Ingriš znal cenu svobody, proto včas odešel z rodné země před komunistickým režimem, pro který byla a vždy bude svoboda hlavním nepřítelem.

 

Benjamin Franklin: „Kdo se vzdá své svobody, aby si zajistil  bezpečnost, ztratí nakonec obojí.“

   

Jan Šinágl, 16.10.2016

* * *

Další ze zapomenutých hrdinů - Eda Ingriš (autor Niagary) – naši zemi proslavil po celém světě

* * *

PRATELE, SRDECNY DIK PATRI PANU SINAGLOVI, ZE PRES NOC DOKAZAL NAPSAT TENTO KRASNY POPIS VECERA. DOPUSTIL SE V TOM NEKOLIKA NEPRESNOSTI, ALE TO SE DA NAPRAVIT. PUBLIKUM BYLO UZASNE! MUSIM UPRIMNE RICT, ZE PRAVE TOTO PUBLIKUM TAK UPRIMNE REAGOVALO NA VSE CO SE VE FILMU DEJE, REAGOVALO NA VESELE MOMENTY. TAKTO SE VZDY CHOVALO AMERICKE PUBLIKUM, KDYZ JSME FILM PROMITALI 10 LET PO CELYCH USA, KANADE I HAWAII. SLZELA JSEM DOJETIM !!! DEKUJI VSEM ZA KRASNE PRIJETI .!! VDECNA NINA INGRIS.

P.S.

(E-mail přátelům 16.10.2016 20:50 hod.). Nepřesnosti jsem už s pomocí pana Zemánka opravil. My děkujeme Vám, paní Nino! Bylo mi velkou ctí!

Srdečně a v úctě

Jan

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.14 (7 Votes)
Share

Komentáře   

0 #2 K.Mrzílek 2016-10-20 10:24
Eduard Ingriš to byl pro nás ve skautu pojem. Učil jsem se na kytaru a měl jeho příručku Na kytaru bez not. Skvělá metodika pro neználky. Sledoval jsem jeho cestu Pacifikem, když později opustil komunistickou klec, aby mohl rozvinout svůj obrovský talent. Komunisté jako vždy se snažili zadrátovat jakékoliv vzpomínky na jeho činnost, na něj. Bylo to jako vždy u komunistů, koho zabrali do své obrovské náruče tak ho začali "milovat" ať chtěl nebo nechtěl. Běda když se vzepřel, bylo po "milování" a začala nenávist. Bohužel je tomu v Rusku dodneška.
-1 #1 marcela 2016-10-19 20:16
Eduard Ingriš: znám pana Ingriše z vyprávění babičky, která byla profesorkou hudby. Znám i Ingriše ml., který žije v Praze, muzikou se neživí.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)