Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Prerov napis a svicka 141016Náš Pane a Otče,

vstoupil jsi do našeho světa, protože ti není lhostejný. Ve svém Synu, Ježíši Kristu jsi projevil svou lásku, která uzdravuje i nejhlubší rány, očišťuje vzpomínky, probouzí ochotu ke smíření. Ty, Pane, přetváříš srdce lidí, aby dokázali naslouchat jeden druhému, vzájemně si podat ruce, vyznat svou vinu a nacházet odvahu k odpuštění. Pane, prosíme za odpuštění, když jsme na Tebe zapomněli a nechali se svést touhou po odplatě. Prosíme o odpuštění za zmařené životy našich bližních, nevinných lidí, kteří přišli o život jen proto, že patřili k jiné národnosti. Prosíme za opuštění, když zapomínáme na svou vinu. Prosíme za odpuštění, když se necháváme svést líbivými hesly, které po nás nic nepožadují, jen abychom se vzdali svého rozumu, své odpovědnosti a své svobody. Prosíme, Pane o uzdravení našich tvrdých srdcí i naší paměti. Ať víme a spoléháme na to, že jen díky Tobě láska přemáhá nenávist, odpuštění vítězí nad pomstou a důstojnost lidského života je nad ekonomickým i politickým prospěchem. Do tvých rukou odevzdáváme ty, jejichž ostatky zde ukládáme, s prosbou, abys přijal i naši společnou modlitbu: Otče náš… Marek Zikmund

 

* * *

 

Prerov Krvava noc aversPřerov, Olomouc/ Na olomouckém hřbitově byly letos nalezeny ostatky žen a dětí, které byly popraveny šest týdnů po skončení druhé světové války na Švédských šancích u Přerova. Pozůstatky téměř 200 lidí budou ve čtvrtek 14. října převezeny za přítomnosti faráře z Olomouce do Přerova. Uloženy budou v bedně na přerovském hřbitově, kde odpočívají mužské oběti tohoto masakru. Po dlouhých jednasedmdesáti letech se tak sejdou na jednom místě ostatky všech obětí hrůzného krveprolití, které se odehrálo v noci z 18. na 19. června roku 1945 na kopci nad Přerovem. Tragický kruh by se měl tímto uzavřít…

„Na Švédských šancích našlo v onu osudnou noc smrt sto dvacet žen, dvaasedmdesát mužů a pětasedmdesát dětí, včetně kojenců. Jednalo se o Karpatské Němce ze Slovenska, slovenské Maďary a Slováky, kteří se vraceli z války domů. Vlaku, v němž cestovali, si všimli příslušníci 17. pěšího pluku z Petrželky. Nemilosrdně je nechali všechny vyvléct z vagonů, dovlekli je na kopec nad Přerovem a tam je popravili,“ vypráví historik František Hýbl. Oběti nespravedlivého poválečného vyřizování si účtů byli po smrti rozděleni, byť se jednalo o blízké příbuzné. Ostatky mužů zůstaly jinde, než ostatky žen a dětí.

„Exhumace těl byla provedena ve dnech 8. až 9. října roku 1947. Muži byli pohřbeni v Přerově, zatímco ostatky žen i dětí převezli do krematoria, kde 11. října od šesti ráno do půl šesté odpoledne proběhla důkladná, dvojnásobná kremace. Jejich popel byl následně ve dvou bednách ze zinkového plechu o velikosti 80x60x50 uložen na městském hřbitově v Olomouci,“ říká historik. Dlouhé roky se ale nevědělo, kde přesně ženy s dětmi odpočívají. A právě František Hýbl jejich ostatky našel - a teď se i zasadil o to, aby všechny oběti spočinuly na jednom místě. „Popel žen a dětí z října 1947 byl uložen do hrobu číslo 191 v sektoru XXIII olomouckého hřbitova v Neředíně. Zjistil jsem to v Archivu Ministerstva vnitra v Praze. Na základě těchto informací jsme s ředitelem Hřbitovní správy přímo na místě určili předběžné místo uložení. To se letos na základě detektorů potvrdilo,“ konstatuje Hýbl. Právě on už mnoho let vypráví lidem příběh nesmyslného a nespravedlivého masakru… Zná detaily i jména.

Prerov 7 hrbitov napis 190615„Rozhodující roli v tomto smutném příběhu sehrál důstojník Karol Pazúr, který tvrdil, že v transportu jsou příslušníci SS, kteří mohou za válečná zvěrstva. Sestavil popravčí četu, která dostala jasný povel: zastřelit gestapáky. Samozvaný mstitel ještě ten den navštívil Místní národní výbor v Lověšicích a vyžádal si silné chlapy k vykopání hromadného hrobu,“ říká. Dvacet sedm mužů až do jedné hodiny ráno hloubilo jámu – a pak nastal čas kruté odplaty. Lidé z transportu, kteří neměli s jednotkami SS nic společného, se museli svléct do spodního prádla a odevzdat svým vrahům peníze, šperky, vkladní knížky i doklady. Pak byli kulkou do týlu nemilosrdně zastřeleni. Pamětníci vzpomínali na muže a ženy, kteří prosili a modlili se k Bohu, děti, které hystericky plakaly. Nikdo ale nedostal šanci. Akt pomsty skončil 19. června krátce před půl pátou ráno, kdy byl hrob o velikosti 17x2x2 metry plný mrtvých těl. Jejich vrazi pak spokojeně odjeli do Bratislavy. Dva roky po konci války začalo vyšetřování celého případu a následoval i soud s hlavními protagonisty - Karolem Pazúrem a Bedřichem Smetanou. Ve vězení byl však po odvoláních jen vrah Pazúr, který pak byl v roce 1952, na základě amnestie prezidenta republiky Klementa Gottwalda, nakonec propuštěn. Smetana před nástupem do vězení uprchl přes Maďarsko do Izraele, kde jeho stopy končí.

Otázkou zůstává, proč byly ostatky v roce 1947 takto rozděleny. Proč museli být muži odděleni od svých žen a dětí. Pro to má historik František Hýbl svou teorii: „Státní bezpečnost ostatky žen a dětí nechala spálit v olomouckém krematoriu, aby se v případě vyšetřování této hromadné vraždy příliš nemluvilo o tom, že mezi oběťmi byly i ženy a děti.“

Prerov napis 141016O masakru na Švédských šancích se dlouhá léta nemluvilo. Historici vrátili bestiální příběh vraždících monster na světlo – jako memento, které by nemělo být dalšími generacemi zapomenuto. Na své blízké příbuzné, kteří se stali oběťmi masakru, nezapomněly ani jejich rodiny. „Pozůstalí po obětech nás požádali, aby v pátek 14. října směli na této poslední cestě do Přerova doprovodit své příbuzné. Ostatky žen a dětí ten den pietně uložíme do kaple na přerovském hřbitově. V příštím roce plánujeme rozšíření hrobu, v němž jsou uloženy pozůstatky mužů. K těm uložíme i popel žen a dětí - a v den výročí červnového masakru tu opět uspořádáme pietní akt,“ říká přerovský primátor Vladimír Puchalský. Přímo na hřbitově v Přerově bude v pátek 14. října v jedenáct hodin dopoledne probíhat tichá vzpomínka, které se zúčastní i náměstek olomouckého primátora Pavel Urbášek. „O zcela nesmyslném masakru na Švédských šancích se u nás po celé období komunistického režimu vůbec nemluvilo, což je nepochopitelné. Převoz ostatků žen a dětí na místo, kde jsou pochováni jejich manželé a otcové, je podle mého názoru tím nejmenším, co pro ně můžeme udělat,“ uzavírá náměstek Pavel Urbášek.

* * *

Podívejte se na otřesný dokument ČT z roku 2000 Masakr na Švédských šancích. Tragické svědectví o jedné z podob našeho poválečného vztahu k Němcům.

Na místě bylo až překvapivě mnoho novinářů, fotografů, ČRo, ČT, TV NOVA. Po zadání do Google se objeví opět odkazy jen na mé zpravodajství. ČTUdálostech dle očekávání ani slovo. TV NOVA v Televizních novinách informovala (od 36:40 min.). ČRo jsem poskytl rozhovor ve věci prsti ze Švédských šancí. Historik František Hýbl ji na osobně odebral na místě hromadného hrobu. V roce 2017 bude vložena do Kříže Smíření na místě zaniklé šumavské vesnice Zhůří. Bude to i rokem, kdy si připomeneme výročí masakrů „U Zabitého“ poblíž Vráže u Berouna a v Postoloprtech. Pokusím se zajistit vložení prstí i z těchto míst tragédii do Kříže Smíření.

Mária Pafčugová přišla o 35 příbuzných! Dnes je majitelkou lékárny se symbolickým názvem Ave Maria, v Trenčíně. Založila ji krátce po roce 1989. Poradce ministra zahraničí USA Henryho Kissingera, prof. Thoma, byl jejím strýcem (bratr jejího zavražděného tatínka). Tak kvalitní rodiny žily v Dobšiné… Jak mohly obohatit svoji rodnou zemi, kdyby jejich životy barbarsky neukončily sadističtí, primitivní „lidé nového ražení“. To, že si jich nastupující komunistický režim vážil a nepotrestal, vypovídá o jeho zločinnosti tím nejotřesnějším možným způsobem.  

To se dělo v době míru v zemi, kde nebyla válka. Proč se to nedělo v zemích, kde válka byla? Jak nádherné je dnes Alsasko-Lotrinsko, jak nádherné byly Sudety a jak vypadají dnes…

Svaz karpatských Němců pozval Františka Hýbla do Stuttgartu na udělení ceny za jeho zásluhy o zpracování masakru na Švédských šancích. Cena bude udělena v rámci srazu svazu, dne 5. listopadu 201 ve Stuttgartu.

Vážím si pozvání primátora Dobšiné Jána Slováka k návštěvě města a děkuji za pozvání na společný oběd městu Přerovu.     

 

Jan Šinágl, 14.10.2016

* * *

Utajené odhalení bezejmenné pamětní desky o největším masakru v době míru, děsivějšího než Lidice, na území bývalého Československa!

* * *

P.S.

Kreslene pravda menu 777x437 KSCMNa tomto webu - http://pvpravda.cz/ - máte dnešní ukázku „semelovštiny“. Takovýto web a jeho odpudivý obsah jistě vítá  i učitelka a poslankyně za KSČM Marta Semelová. Souhlasí s popravou dr. Milady Horákové, okupací Československa z roku 1968, obdivuje Vasila Bilaka. I takovou primitivní formu může mít svoboda názoru. Bohužel i černý humor, byť sebeodpudivější je legitimní. Vše začíná u výchovy, vzdělání a pravdivých informací. To komunisté dobře věděli a vědí. Proto Pazúrové, Smetanové, Vašové a jim podobní, jím byli chráněni. J.Š.    

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Share

Komentáře   

-1 #1 2016-10-14 21:29
Bylo o tom ve zprávách na TV NOVA, kt. začínají v 19:30

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)