Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Starý pivovar, Prusinovského 114, poblíž Radnice a Informačního centra - www.expozicekryl.cz - http://www.karelkryl.cz

EKK 1 aversVyužil jsem návštěvy Moravy a navštívil „Prostor plný emocí“ – doporučuji! V pěti uzavřenýchEKK 2 nabidka místnostech se můžete posadit, pustit si písničky Karla Kryla k tématu a sledovat vzájemnou komunikaci a působení prostoru, projekce a člověka. Na povrchní prohlídku postačí hodina, na hlubší více. V expozici jsem strávil 2 ½ hodiny. Byla vybudována nákladem 8 milionů korun z velké části díky dotaci EU. Budu se tam vracet pro inspiraci myšlenkami člověka, jakých nebude nikdy dost a kterých si každá země váží. Je skvělé, že expozici hodně navštěvují školní zájezdy. Níže můžete shlédnout na ukázku krátké video z jedné z místností, věnované tzv. Železné oponě, kde je hrána písnička Bratříčku zavírej vrátka – v místnosti si uvědomíte hrůznost komunismu. Hned naproti se hraje písnička Morituri te salutant, která působení hudby, světla a myšlenek ještě více umocní. Pro mne to byly dvě emočně a myšlenkově nejsilněji působící expozice.

EKK 3 reversZ mnoha knih vystavených v recepci je možno zakoupit pouze Spisy Karla Kryla. OstatníEKK 4 Pulkacir avers vystavené jsou buď vyprodané, nebo probíhají jednání o dalším vydání. Jediná, která není vystavená je Půlkacíř. Jednu mi daroval můj kamarád z Kroměříže, Čechošvýcar, který skoupil všech 12 ks, které mu knihkupec sehnal na celém knižním trhu. Budu z ní postupně uveřejňovat ukázky. Je velmi aktuální - dnes nastává situace, před kterou Karel Kryl varoval a kterému nechtěl nikdo věřit. Bohužel vztah manželky Karla Kryla a EKK není dosud ideální. Věřme, že se časem dostanou na úroveň, které EKK a jejím návštěvníkům prospějí ještě více.

EKK 5 Pulkacir reversJediné co bych zkritizoval na jinak skvělé EKK je chybějící videoprojekce na velké obrazovce. Při tak velké investici se měly najít finanční prostředky na sál, kde by se po prohlídce mohlo promítat a diskutovat. Jeden malý stolek, s počítačem a malou obrazovkou je dost nevyhovující, navíc byl během mé návštěvy mimo provoz. EKK 6 vchod 210116

Informační centrum města Kroměříž má několik prospektů, jinak mne malá propagace slavného rodáka zklamala. V IC není ani jedna jeho velká fotografie (ani dalšího slavného rodáka Maxe Švabinského). Ve městě jsem na EKK žádnou informaci pro návštěvníky nezahlédl, včetně vlakového nádraží? U vstupu do EKK není žádná tabule, jen malá přenosná dvojtabulka a napevno zabudovaná, velká židle s nápisem Karel Kryl, který člověk uvidí až zblízka. Věřím, že nejde o záměr, ale prostě město Kroměříž neumí jen „prodat“ své slavné rodáky, ke vlastní škodě.

EKK 15 pomnik Rumuni 210116Procházkou po Kroměříži jsem šel i kolem rodného domu Karla Kryla, kde je umístěna pamětníEKK 16 RAF 210116 deska. K mému překvapení jsem narazil na velký pomník Rumunské armádě za osvobození moravských měst za II.světové války. Kdo dnes ještě ví, že nás osvobozovala i Rumunská armáda? Do roku 1989 jsem znaly jen Rudou armádu, po roce 1989 přibyla US Army, ale Rumunská je stále v zapomnění?!

Také jsem narazil na pamětní desku pěti pilotů RAF, kroměřížských rodáků. Skutečně hezké město Kroměříž (dříve Kremsier), přezdívané Hanácké Athény, které stále nese znaky a památky i po svém dřívějším německém obyvatelstvu.

Do kroniky hostů EKK jsem napsal: „Díky Karle, opět si koledujeme o návrat toho, proti čemu si bojoval a před čím si varoval. Tvé muzeum převzalo Tvoji štafetu bojovníků proti zločinné ideologii. Svoboda není zadarmo!!

Jan Šinágl, 24.1.2016

P.S.

Bohužel jsem přišel o mobil - omlouvám se za špatnou kvalitu videa.

* * *

Ladislav Feierabend: Konec československé demokracie

Ta naše povaha česko-slovenská…

JUDr. Jaroslav Anděl: „Moje století“ - trvalé poselství nám i světu!

* * *

EKK 14 rodinny dum detail 210116Nad mozkem poslušnost a nad rozumem víra

a správná příslušnost je víc než v botě díra.

Mámu jsme zapřeli a brácha zapřel tátu,
někdo se odstřelí a jinejm zlámem hnátu.

Ďábel nás hnal a šli jsme jako ovce,
každý z nás znal že zvěř se stane z lovce.

Každý však šel a na chytrost měl štempl,
náš cíl se skvěl,jsi proti-tak jsi lempl.

EKK 11 knihy 210116Nad oči slepota,sám do uší dáš vatu,
je z tebe despota a syna dáváš katu.

K dobrému příteli zas obracíš se zády
a když ho odstřelí-po smrti dáš mu řády.

Žene vás čert!Zas jdete jako ovce.
Není to žert,už zvěř se stala z lovce.

Přítel je skřet a nad rozumem víra!

Vpřed jenom vpřed!Vpřed jenom vpřed!!Vpřed jenom vpřed!!!

A v předu smrdí síra...

Karel Kryl

EKK 9 zelezna opona 210116

EKK 10 rodokmen 210116

 

 

 

 

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Share

Komentáře   

0 #1 Hora 2016-01-25 11:36
Naposledy jsme vyjednávali koncert Karla Kryla ve Frankfurtu k jeho padesátinám, který telefonicky potvrdil. I předtím . ještě v době exilu jel s námi do Basileje a nejsmutnější vzpomínku mám z Holandska, kam přilo jen 18 krajanů a z toho 11 přijelo z Německa.
Jistě bylo těžké oslovit všechny, v adresáři knihkupectví Dialog zase tolik adres nebylo a o půl páté odpoledne při prodeji knih , už téměř všichno odešli na čaj, v koho zemi žiješ toho zvyky... Zpátky v autě si Karel než vystoupil v Bonnu a u Karla Hvížďaly postěžoval, už mě asi lidi nemají rádi .. Tentokrát se ale zmýlil.

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)