Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:26
    Univerzální nadstátní občan Proč dnešní Evropa čelí nebezpečí ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Corinthia Pottering 021115Na pozvání KAS (Konrad Adenauer Stiftung) jsem se zúčastnil debatního večera v pražskémCorinthia avers 021115 hotelu CORINTHIA, dne 2.11.2015. Hlavními řečníky byli Dr. Hans-Gert Pöttering, bývalý předseda EP, předseda nadace KAS a Mgr. Helena Langšádlová, poslankyně za TOP 09. Ta zastoupila náhle onemocnělého poslance Miroslava Kalouska (údajný zápal plic. Už je opět zdráv, podle jeho téměř každodenního vystoupování v Událostech ČT). Dr. Pöttering pronesl řeč na téma „Naše odpovědnost za jednotu Evropy ve 21.století.“ Mgr. Langšádlová na téma „Odpovědná konzervativní politika v Evropě 21.století“.

Mottem večera bylo známé heslo „Demokracie potřebuje demokraty“. V podstatě nebylo řečeno nic nového a objevného. Za zmínku stojí vyjádření Dr. Pötteringa, že si Německo musí dát velký pozor, aby se opět nespojilo Corinthia Langsadlova 021115s Ruskem (po skončení jsem s ním mohl hovořit nerušeně několik minut). Je škoda, jak toCorinthia program 021115 na podobných akcích často bývá, že na diskusi nezbylo dostatek času. Celý večer zanechal poněkud zvláštní, rozporuplný dojem. Ukázalo se i, že mezi návštěvníky byli lidé, kteří o demokracii mnoho neví a mají se stále co učit. Do diskuse jsem se přihlásil první, dostal slovo. To si bez mikrofonu vzal bývalý senátor Luděk Sefzig, začal mluvit nepochopitelně němčinou (k dispozici simultánní překladatelé), navíc špatnou, nevěcně, košatě, obsahově nesrozumitelně, o dlouhém čase nemluvě. Opět jsem dostal slovo, opět si ho nedemokraticky usurpoval další účastník, který už hovořil česky a věcněji. Na třetí pokus jsem konečně dostal slovo s upozorněním ředitele KAS pana Böhlera o stručnost. Nemohl jsem se jeho upozornění divit. Sotva jsem začal s úvodem „Dovolte mi několik krátkých postřehů…“, už se hromadně ozývalo „otázku“, zřejmě z řad přítomných „soudruhů“. Zajímavé, že při dvou předchozích osob mlčeli. Chtěl jsem jim připomenout motto večera, ale nechtěl jsem situaci vyostřovat a připomenout, že i stručný postřeh či myšlenka může být mnohdy dobrou otázkou a že mluví vždy jen ten, komu je uděleno slovo. Proto jsem byl nucen svůj příspěvek zkrátit na jediný bod jako poslední vystupující – na Sergeje Magnického a ilustraci současných poměrů v Putinově Rusku.

Zde je můj celý příspěvek, který, bohužel nemohl zaznít – stačily by mi dvě minuty…    

Téma Rusko:

Sergej Magnickij byl ubyt k smrti ve vězeňské nemocnici policisty za odhalení korupce jdoucí do nejvyšších pater politiky. Rusko si bude dělat co chce, nepostaví-li se mu při diplomatických jednáních patřičná síla. Připomeňme - Evropský soud nařídil Rusku zaplatit 1,9 miliardy eur bývalým akcionáři Jukosu. Žaloba byla podána akcionáři Jukosu k Evropskému soudu v dubnu 2004. S ohledem na opodstatněnost žádosti bylo rozhodnuta až 30.ledna 2009. Rusko odmítlo a následovaly známé sankce konfiskací ruského státního majetku.

Uprchlíci:

Není možné soužití tak rozdílných kultur s jinou hierarchií hodnot, kde jsou např. ženy považovány stále za méněcenné. Křesťanství je v muslimských zemích potlačováno, islám v křesťanských zemích podporován. Ani za 4 generace se ve Francii muslimové neasimilovali. Multikulturalismus selhal. Křesťanství a islám se nemohou vzájemně integrovat. Islám je v rozporu s principy demokracie. Souhlasím s prof. Bártou, že jde o novodobé stěhování národů: „Nastává kolaps složitosti“ a nejde o nic výjimečného v dějinách lidstva. Žijeme opět ve zlomové době. Menšina lidstva je příliš bohatá, většina chudne, dochází voda, potraviny, sociální nůžky se stále více rozevírají a sociální napětí přirozeně roste – jak v zemích s vysokou životní úrovní, tak mezi jednotlivými bohatými a chudými zeměmi. Politici pobírají nemravné vysoké platy s žádnou osobní odpovědností za špatně odvedenou či žádnou práci. Budou snad oni bydlet s uprchlíky? Kolik lidí u nás je ochotno bydlet např. společně s Romy? Kdo z těch, co se jich zastávají s nimi žije? Jiná přirozenost, kultura, náboženství, jídlo, pach, oblékání apod. Nežijme v pokrytectví a přiznejme si pravdu. V islámských zemích jsou křesťanské kostely bořeny, v křesťanských zemích stavíme mešity. Současná situace je ale i šancí na obnovu upadající morálky a nenormálního způsobu života. Prof. Bárta připomíná, že lidstvo krize vždy překonalo. Otázkou je, zda ji zvládne vyřešit rozumem, nebo opět za cenu mnoha obětí.

ČR a demokracie:

Máme demokracii ale demokraté nám stále chybí. Naše myšlení a konání je stále z velké části ovlivněno životem v totalitě, její dědici využívají demokracii k pokračování v rozkrádání země. V současnosti by lidé v ČR přijali raději singapurský model, než přihlížet bezmocně obrovité korupci. Rychlá integrace východu do EU ji ohrožuje infiltrací zažitých východních, totalitních způsobů.

Máme demokracii, ale stále málo demokratů. Jsme etnicky čistým národem – vyhnali jsme židy, české Němce, Maďary a nakonec Slováky. Ukazujeme, že si vládnout sami nedovedeme. Chováme se nepřirozeně, nemravně. Stalo se to pro nás přirozeným a normálním. Povahově patříme k národům, který se snadno ovládá ať už vlastními či jinými. Upřednostňujeme pohodu a klid před občanskou aktivitou, rizikem a obětí - za každou cenu. Mravní a demokratické hodnoty zajímají mizivou většinu obyvatelstva. Platíme daň za likvidaci naší elity, ať už původu českého, židovského, německého či jiného. Zlikvidovali jsme si ji z velké části sami. O to je to horší a o to těžší bude cesta k nápravě vzhledem k tomu, že jsme malým národem.

V politice je důležité poznání, ne přesvědčení! Politici žijí v nereálném světě, nemravně vysoce honorováni, bez osobní odpovědnosti, propast mezi nimi a jejich voliči se prohlubuje. Neschopným a všehoschopným volební systém umožňuje obsadit místa v politice lidem, kteří tam nepatří. Podle jejich „práce“ vypadá potom společnost. Zabírají místa schopným a odpovědným, kteří chtějí sloužit zemi, ne sobě. Vše velké a početné nutně ztrácí na kvalitě. Potřebujeme v politice silné osobnosti, ne mluvky a slabochy, neschopné konat v zájmu většiny, ale jen ve svém zájmu.

Mimochodem jsem postřehl v hotelu CORINTHIA i pár lidí, kteří přišli nespolečensky oblečeni, nemluvili a sotva dojedli poslední chod, odešli (bohužel existuje skupina lidí, kteří v Praze cíleně vyhledávají podobné akce jen za účelem občerstvení. Obávám se, že i pro mnohé slušně oblečené bylo jídlo tím hlavním „programem“). Škoda, vím o lidech, kteří by se byli rádi zúčastnili a byli by jistě pozornými posluchači i výbornými, konstruktivními řečníky.

 

Jan Šinágl, 6.11.2015

* * *

Dvě dědictví

Rusko, 16.listopadu 2009: † Sergej Magnitskij

Egyptolog Bárta: Uctívané ekonomické paradigma selhalo

Kolaps starého Egypta: Jak se hroutí impérium

O stavu světa, co nás brzy čeká a bude výzvou našim skutečným schopnostem!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (3 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)