Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...

     
  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Bata Tomas snExpozice "Princip Baťa – Dnes fantazie, zítra skutečnost" je svým rozsahem i propracovanostíMJV Princip Bata titulky 090815 ojedinělou nejen v České republice, ale též v celé Evropě. je svým rozsahem i propracovaností ojedinělou nejen v České republice, ale též v celé Evropě. Zlínský kraj drží prostřednictvím jím zřizované příspěvkové organizace – Muzeem jihovýchodní Moravy primát mezi českými veřejnými subjekty, neboť žádná rozsáhlejší původní stálá expozice nebyla v naší zemi otevřena a zpřístupněna veřejnosti.

Nejvýznamnější část dějin města Zlína i zlínského regionu je neodmyslitelně spojena s historií a rozmachem firmy Baťa založené teprve na sklonku 19. století, a to roku 1894. Úspěšný rozvoj společnosti Baťa dosahující svého maxima ve 20. a 30. letech byl násilně přerván nejprve šestiletým válečným martýriem, ale především znárodněním závodů v roce 1945. Od konce války do roku 1989 byli Baťové komunistickou propagandou líčeni coby vykořisťovatelé a nepřátelé lidu. Teprve současná svobodná doba přináší možnost alespoň částečné nápravy křivd, včetně narovnání deformovaného obrazu těchto významných osobností v našem vnímání.

 

MJM Princip Bata program 090815Do roku 2012 Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, kontinuální pokračovatel všech dřívějších zlínských muzejních subjektů, nemělo možnost z finančních a prostorových důvodů vytvořit reprezentativní expozici představující baťovský systém v jeho plné šíři a v celém jeho významu. Vybudování 14|15 BAŤOVA INSTITUTU však díky velkorysé výstavní koncepci tuto možnost poskytuje. Stálým expozicím MJVM je věnováno celé 3. nadzemní podlaží bývalé tovární budovy 14, kde vznikl soubor stálých expozic pod zastřešujícím názvem Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost.

V expozici jsou začleněna 3 velká témata, jež se v minulosti svých expozic dočkala: Obuv a produkce firmy Baťa, Film a Cestovatelství. Z dalších nových témat baťovského systému jsou čtyři postavená na trojrozměrných předmětech: Ševcovská dílna, Výroba, Prodejny, Doprava. Samostatný celek vytváří témata věnovaná osobnostem a historii firmy, umístěná proti vstupu do expozice (T. Baťa, J. A. Baťa, Baťovci) spolu s úvodním filmem (multiprojekce). Ostatní témata jsou pojata jako obrazový a textový materiál a soustředěna do tzv. „klidové zóny“. Ta je řešena ve stylu interiéru Společenského domu, jsou zde baťovské časopisy a publikace a materiály s doplňujícími informacemi k jednotlivým tématům.

Expozice PRINCIP BAŤA – Dnes fantazie, zítra skutečnost je svým rozsahem i propracovaností ojedinělou nejen v České republice, ale též v celé Evropě. Zlínský kraj drží prostřednictvím jím zřizované příspěvkové organizace – Muzeem jihovýchodní Moravy primát mezi českými veřejnými subjekty, neboť žádná rozsáhlejší původní stálá expozice nebyla v naší zemi otevřena a zpřístupněna veřejnosti.

http://www.14-15.cz/program/detail/princip-bata/?pl_art_ssegr=645

* * *

Abychom nezapomínali: diskusní příspěvek Ing. Dr. Jaromíra Vlčka ke konferenci o Janu Antonínu Baťovi ve Zlíně 2. -3. května 2007

Milan Zelený: Čtyři města, most, továrny… jak Jan A. Baťa měnil Brazílii

To byl Jan Antonín Baťa

Letadlo J.A. Bati se už vrátilo – kdy se „navrátí“ v médiích i majitel a jeho stále aktuální odkaz dnešku?!

Jan Antonín Baťa: Batanagar – odbojové aktivity během II.světové války

Zapomenutá historie: Jan Antonín Baťa podporoval vyškolení 1000 nových pilotů k obraně Československa v roce 1935!

J. A. Baťa by měl podle slovenské vlády zůstat kolaborantem

Bratislava: TK Johna G.Bati-Nashe (2013-09-18)

Tisková zpráva: Jan Antonín Baťa zůstává na Slovensku zločincem – jeho vnuci se proti tomu bouří a obracejí se na ústavní soud

JAN BAŤA A ZÁCHRANA 2000 ŽIDOVSKÝCH RODIN

Kdy konečně skončí okrádání velkého Čechoslováka Jana Antonína Bati a jeho potomků…?!

Zapomenutý hrdina kpt. Jozef Trojan, spolupracovník J. A. Bati – díl I.

Dopis Jana Antonína Bati Edvardu Benešovi ze dne 20.června 1942!

Projev z roku 1938 by dnes mohl Jan Antonín Baťa přednést znovu!

Z české historie: ztraceno a nalezeno

 

Jan Šinágl, 9.8.2015

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)