Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Kalendář událostí

čt dub 11 @08:30 -
OS Kolín - II. kolo: Šinágl a spol. obžalován
čt dub 18 @17:30 -
Praha Americké Centrum: ETIKA UMĚLÉ INTELIGENCE
st dub 24 @08:30 - 11:00PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu
čt dub 25 @09:00 - 01:30PM
Zlín - konference: Baťův odkaz světu

Nejnovější komentáře

  • 28.03.2024 15:57
    Číslo 13 ‧ 28. března ‧ 2024 Týdeník Echo AD Rodina, nebo ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:58
    ČR dostane z EU 73 miliard Kč na investice do dopravy či ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 18:44
    „Lockdowny mají závažnější důsledky než samotný covid“ Z ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 08:59
    Mezinárodní ratingová agentura Moody's dnes zhoršila ...

    Read more...

     
  • 27.03.2024 07:26
    Vážení přátelé zahrádkáři a sympatizanti ZO ČZS Pod Majerovic ...

    Read more...

     
  • 25.03.2024 17:28
    Universal supranational citizen Why does today's Europe face ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

LTP I turnus vlajka 260615Dnes v 10:00 hod. začal I.turnus z osmi Letního tábora v Praskolesích. 50 dětí věku od pěti do patnáctiLTP I turnus prichod odchod 260615 let prožije jistě nádherný týden. Letos máme k dispozici nové hřiště s umělým povrchem, které bylo postaveno z prostředků EU. Pro mne je to nejkrásnější období roku, kdy mohu pracovat jako zástupce hlavního vedoucího tábora. Kvalita práce s mladou generací je rozhodující pro budoucnost každé země. Naše v ní má ještě velké rezervy. Jsme rádi, že v Praskolesích k ní můžeme přispívat. Užijí si správné party a spousty činností, každý den jiných od celodenního pochodu, „horolezectví“ na snad první cvičební stěně v Čechách (na stodole), bratří Jaroslava a Františka Čápových i s „vrcholovou knihou“. Zajezdí si i na koních, zatesají do pískovce, spousta sportovních her, včetně florbalu, hledání trilobitů, zkoušky odvahy, různé soutěže a testy o ceny a nádherného, vyhřívaného bazénu. Táborák s kytarou a opékáním buřtů také nechybí. Těší nás, že se děti vracejí.

 

LTP Moutelik 280615Nepřekvapuje mne, že se děti rádi učí staré české písničky, které mnohé slyší poprvé v životě. Velmi oblíbené je večerní čtení, následné debaty a vyprávění pod střechou či hvězdnou oblohou. Až jsem někdy překvapen, jaké myšlenky a názory se objeví. Pro mne je tato činnost velmi obohacující. V podstatě jsem v normálním prostředí, kdy během roku se pohybuji většinou ve zcela opačném. Bohužel i na dětech je vidět negativní vliv prostředí ve kterém žijí. O to více je oslovuje prostředí tábora, kde poznávají „nový svět“, tzn. partu, společné zážitky, kdy začínají chápat, že radost nepřináší jen to co je kolem nich, ale především to, co mají sami v sobě. Takovéto tábory by měl stát masově podporovat. Vložené investice by se mu bohatě vrátily.

Opět přijede několk dětí ze smíšených manželství ať už z České republiky či ze zahraničí. Většinou v oblíbenosti u kamarádů vyhrávají. Často mluví výbornou češtinou a jsou v mnohém příkladem. Prostředí formuje či deformuje a děti jsou v tomto ohledu nezpochybnitelným „lakmusovým papírkem“ stavu a úrovně společnosti kde žijí.

Na jedné straně přibývá u dětí cukrovka, lepková dieta, různé alergie, na druhé je vidět jasný posun v sebevědomí, schopnosti mít svůj názor, stát si za ním, obhájit ho, či znalost cizích řečí. Přibývá dětí které pravidelně čtou, učí se na hudební nástroje. Nečeká je lehká budoucnost. Věřím, že naše letní tábory jsou dobrým základem, aby ji zvládly.

Tož hezké léto všem účastníkům a hlavně, aby se všechny děti ve zdraví vrátily v pořádku a plni krásných zážitků domů.

 

Jan Šinágl, 27.6.2015

* * *

Aktualizováno 28.6.2015

V neděli při snídani se vedoucí ptali kdo chce čaj a kdo kakao. Zeptal jsem se „Kdo chce rum?“ Pár zvedlo ruce. „Vy chcete, abych skončil ve vězení, proč chcete rum?“. Odpověď: „Pro radost.“ V poledne při zvonění na věži kostela tradičně laškujeme, že k obědu nebudou řízky, ale fazole. Hned se ozval jeden z nejmenších: „Máme dekracii, budeme hlasovat.“ Je vidět, že ti nejmenší se učí rychle a můj návod jak se demokraticky hlasuje za pár hodin dokáží uvést v praxi:-)

    

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.29 (7 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)