Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 16.04.2024 07:59
    Vážený pane Šinágle, ještě jednou Vám chci poděkovat za půjčku.

    Read more...

     
  • 13.04.2024 09:48
    Není podstatné kolik lidí sleduje informace, ale kdo a jak ...

    Read more...

     
  • 13.04.2024 07:45
    Vondráčková s Michalem se na soudy obracejí často, vedou ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 07:03
    A businessman from the USA wrote to me I don't know anyone ...

    Read more...

     
  • 09.04.2024 06:59
    Napsal mi podnikatel u USA: Neznám nikoho dalšího, kdo by ...

    Read more...

     
  • 08.04.2024 18:19
    Zdravim, pane Šinágl Ještě si někdo myslí, že ČR je právní ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Lanskroun masakr kasnaJedna statečná Češka dokonce v zoufalství zapálila svůj dům na náměstí, aby odvrátila Lanskroun pomnik 170515pozornost, marně… - Na takové věci se nesmí zapomínat - Výročí, na které Lanškroun pyšný být nemůže

Tam, kde každý den procházejí stovky lidí, byli před 70-ti lety zastřeleni nevinní lidé. Tam, kde dnes děti hrají „kašnobal“, po válce plavala mrtvá těla…nevinných lidí. Stále nevíte, kde byli 17. května 1945 němečtí obyvatelé Lanškrounska věšeni na pouličních lampách? Kde museli slízávat výkaly z Führerových obrazů? Kde se museli nazí plazit pro rozsudek smrti? Řeč je o lanškrounském náměstí. Čeští partyzáni zde popravili nejméně dvacet čtyři Němců... 1945 - Poválečný masakr na lanškrounském náměstí … Média neustále celorepublikově připomínají masakry nacistů na nevinném českém obyvatelstvu, ale masakrům Čechů na nevinných spoluobčanech se vyhýbají, nebo informují jen regionálně. Bude jimi opět zamlčován masakr v Lanškrounu, Postoloprtech, Švédských šancích u Přerova a další…?! Nevinné oběti si zaslouží stejné úcty bez ohledu na původ.

Lanskroun napis CZ D 170515V Lanškrounu na náměstí nebyli vražděni váleční zločinci, kteří by si to zasloužili, nebyli tamLanskroun 3 Nemci prof Vinzenz Roemer 170545 věšeni ti, kteří posílali lidi do plynu - byli to obyčejní obyvatelé vesnice Oberjohnsdorf (Horní Třešňovec se to prý teď jmenuje), byli to Němci, kteří tam žili stovky let. Ano, byli to NĚMCI, a určitě i během války mluvili německy, a určitě se jim Hitler líbil a měli doma jeho obrázek a určitě si někde zavřískali Sieg Heil!, ale živili se sedlačením, pěstováním obilí a chovem dobytka a určitě nikoho nezabili... ale přesto byli utopeni, umláceni, oběšeni, byly jim vytloukány oči z hlavy, byli stříleni... a museli lízat hovna... Topený člověk zcela vlevo byl prof. Vinzenz Römer…

Dovedete si představit, že by všichni z vás, kdo nikoho nezabili, kdo nikoho neposlali do plynu, kdo nikdy nikomu neublížili - kdo JEN chodili do prvomájového průvodu (kdo z vás NIKDY nebyl v prvomájovém průvodu?) nebo do průvodu k pomníku VŘSR v Lanskroun napis CZ 170515listopadu, kdo JEN (spolu s ostatními) křičeli Ať žije první máj! Hurá! Ať žije KSČ! Hurá! Ať žijeLanskroun napis D 170515 Sovětský svaz! Hurá!, kdo JEN byli v KSČ, SSM, SČSP - kdybyste teď byli topeni, mláceni, věšeni, byly vám vytloukány oči z hlav - a kdybyste museli lízat hovna...? PŘIPADALO BY VÁM TO SPRAVEDLIVÉ? Ross Hedvíček (Respekt)

Jedna statečná Češka dokonce v zoufalství zapálila svůj dům na náměstí, aby odvrátila pozornost, marně… Kašna stojí v horní části náměstí.

Na hřbitově v Lanškrouně je pomník, který byl financován německou rodinou a odhalen v roce 2001, přišla při masakru o příbuzné. Rodinu to stálo velké úsilí než Město Lanškroun vydalo povolení svolení. Text podléhal též schválení rady Města. Rudi Janisch byl lanškrounský rodák – měl štěstí, že se narodil až po masakru…Lanskroun 4 Lidovy soud 170545

Lanskroun kasna 130315Na místě tohoto masakru dnes chlapci hrají "kašnobal" aniž cokoliv tuší... Zůstaly jen obvodové zdi. Potomci žádali o pamětní desku, ale nemohou se prý domluvit na jménech obětí, protože někdo prý byl zabit v uličce vedle náměstí?! Neuvěřitelné!!! Je dokonce zadokumentováno, že český básník Vítězslav Nezval při čtení rozsudků smrti nad nevinnými recitoval verše, zřejmě „vlastenecké“...?!

Na takové věci se nesmí zapomínat

… 17. května, v 11 hodin dopoledne, přijel na lanškrounské náměstí konvoj se stovkami ozbrojených Čechů. Po plamenném projevu sovětského důstojníka se Češi rozběhli po městě a okolí, aby na náměstí přivedli všechny německé muže. Často i ženy a děti. Odpoledne bylo na náměstí více než tisíc německých obyvatel, kteří museli stát seřazeni se zdviženýma rukama.

Lanskroun 1 Nemci cekaji 170545„Následovaly nejodpornější scény, jaké si kdy člověk vymyslel. Jednou se muži museliLanskroun 2 Nemci ruce vzhuru 170545 položit na dlažbu, potom rychle vstát, jindy se rozptýlit a znovu se formovat do řad. Češi se procházeli řadami sem a tam, s vervou kopali muže do pohlavních orgánů a do holení, mlátili je všemožnými předměty, plivali na ně a zejména kolem sebe divoce stříleli. Brzy bylo mnoho raněných, kteří už nemohli vstát a těžce trpěli. To však ještě nestačilo. Před radnicí je velká protiletadlová vodní nádrž, do níž nakonec naházeli oběti bestiálního řádění, drželi je klacky a tyčemi pod vodou, aby se nemohly vynořit. Ano, nakonec se do vody střílelo, že se rudě zbarvila. Když se lidé plazili ven, šlapali jim po prstech, mnohé však vylovili mrtvé,“ napsal v roce 1951 pan Julius Friedel, který patřil k německému obyvatelstvu v Lanškrouně. Současně na lanškrounském náměstí probíhal „lidový soud“, který uděloval Němcům rozsudky. Nechybělo bičování, mlácení, zastřelení.

Lanskroun 5 dva Nemci s OP 170545Dne 17. května 1945 bylo na lanškrounském náměstí popraveno nejméně 24 Němců. Na základě těchto událostí se rozhodlo, v průběhu dalších dní, spáchat sebevraždu dalších 25 Němců. Poválečná zvěrstva probíhala také v dalších obcích na Lanškrounsku. V Čenkovicích bylo zastřeleno několik Němců (počet se doposud neví), v Žichlínku zastřelili rolníka Franze Kaupeho, v Rudolticích spáchalo několik lidí sebevraždu, v Květné zastřelil soudce Franz Hübl svou osmičlennou rodinu, v Trpíku zastřelila manželka starosty sebe a své děti.
Je smutné, že o takovýchto událostech se v Lanškrouně nemluví. Starosta města věnoval svůj květnový sloupek shrnutí hrůz Druhé světové války. Stejně jako každý rok bohužel „zapomněl“ na hrůzy, které se po válce děly přímo v Lanškrouně. …

http://www.lanskrounsko.cz/de/berichterstattung/1407-na-takove-veci-se-nesmi-zapominat

P.S.

Složení tzv. Lidového soudu je poněkud iritující?!

* * *

Archiv fotografií z historie města Lanškrouna. Zde naleznete i otřesné fotografie z masakru. Mají malé rozlišení, takže je nelze zkopírovat na web. Je smutné, že o zločinech nacistů najdeme pomocí google mnoho fotografií, ale o masakru v Lanškrouně ani jednu!

 

Jan Šinágl, 17.5.2015

* * *

Výročí, na které Lanškroun pyšný být nemůže

Zloduch Edvard Beneš

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)
Share

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)