Jan Šinágl angažovaný občan, nezávislý publicista

   

Strojový překlad

Nejnovější komentáře

  • 19.04.2024 18:09
    Ve Zlínském kraji dnes chybí 3000 míst pro přestárlé lidi.

    Read more...

     
  • 19.04.2024 16:56
    Spione und Saboteure – Wladimir Putin zeigt, dass er in seinem ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 14:44
    Ministerstvo zahraničí daruje Ukrajině pět aut. Jedno pancéřované ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 10:42
    Soukromý vlastník zcizil veškerý svůj majetek. Justice je bez ...

    Read more...

     
  • 18.04.2024 08:11
    Včera mi jeden pán v Praze, sledující mé zpravodajství ...

    Read more...

     
  • 17.04.2024 19:23
    Zdravím Vás pane Šinágle, něco se děje. Ministr Blažek podal ...

    Read more...


Portál sinagl.cz byl vybrán do projektu WebArchiv

logo2
Ctění čtenáři, rádi bychom vám oznámili, že váš oblíbený portál byl vyhodnocen jako kvalitní zdroj informací a stránky byly zařazeny Národní knihovnou ČR do archivu webových stránek v rámci projektu WebArchiv.

Citát dne

Karel Havlíček Borovský
26. června r. 1850

KOMUNISMUS znamená v pravém a úplném smyslu bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění, nýbrž, aby všechno bylo společné, a každý dostával jenom část zaslouženou a potřebnou k jeho výživě. Bez všelikých důkazů a výkladů vidí tedy hned na první pohled každý, že takové učení jest nanejvýš bláznovské, a že se mohlo jen vyrojiti z hlav několika pomatených lidí, kteří by vždy z člověka chtěli učiniti něco buď lepšího neb horšího, ale vždy něco jiného než je člověk.

 


SVOBODA  NENÍ  ZADARMO

„Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.“

Díky za dosavadní finanční podporu mé činnosti.

Po založení SODALES SOLONIS o.s., uvítáme podporu na číslo konta:
Raiffeisen Bank - 68689/5500
IBAN CZ 6555 0000000000000 68689
SWIFT: RZBCCZPP
Jan Šinágl,
předseda SODALES SOLONIS o.s.

Login Form

Papež FrantišekČím dál je země od sametové revoluce, tím víc se navrací k některým pořádkům, jež jsmePF 2014 Politici tři králové považovali za věc minulosti - Ceny a dluhy všude na světě rostou až na pár výjimek, inflace stoupá, většina zboží a energie zdražuje, EU se chystá „znárodnit“ 10% z bankovních kont! Přesto cena zlata místo aby závratně stoupala, tak závratně klesá!!! - Kenneth Minogue: „Demokracie znamená vládu odpovědnou voličům, dnešní vládci však usilují, aby ti byli odpovědní jim.“

Z výroků papeže Františka vyplývá, že dosud věří v lepší svět svobodných lidí a zároveň odmítá sloužit jakékoliv ideologii. Navíc na základě běžného života lze říct, že dávají smysl. Vyhlášení papeže Františka osobností roku časopisem Time není důvodem, proč o jeho slovech začít přemýšlet, ale důsledkem toho, že to už mnozí činí. Nevíme sice, jak dlouho bude na Stolci svatého Petra, ale již dnes je zřejmé, že si dějiny jeho jméno zapamatují.

„Banky, burzy a byrokratický aparát nejsou pouhé nástroje, ale chrámy, ve kterých sloužíme a vzdáváme čest nikoliv nám Pane, nikoliv nám, ale systému.“

„Preferuji církev havarovanou, raněnou a špinavou, protože vyšla do ulic, spíše než církev, která ochořela uzavřeností a pohodlností a drží se vlastních jistot“ (čl. 49).

„Domnělá věroučná či disciplinární jistota zavdává podnět k narcistnímu a autoritářskému elitářství, kde se namísto evangelizování analyzují a klasifikují ti druzí a namísto usnadňování přístupu k milosti se plýtvá energiemi na kontrolování. V obou případech není opravdový zájem ani o Ježíše Krista, ani o bližní. Jsou to projevy antropocentrického imanentismu“ (čl. 94).

Profesor Kenneth Minogue, který zesnul letos na konci června, patřil v uplynulých 50 letech k nejzajímavějším britským politickým myslitelům. Názorově stál tam, kde se protíná klasický liberalismus a konzervatismus. Dle něho stát má být považován za „občanské sdružení“ a politika striktně neideologická. Hlavním sdělením jeho díla je, že demokracie znamená vládu odpovědnou voličům, dnešní vládci však usilují, aby ti byli odpovědní jim.

Celý článek ZDE

* * *

Osobnost roku

PF 2014 Zeman mstitelVybrat jedinou osobnost roku je obtížné, protože o formování české společnosti se letos významně zasloužili Václav Klaus, Miloš Zeman, Petr Nečas, Miroslav Kalousek, Bohuslav Sobotka, Petr Kellner i Andrej Babiš. Mezi finalisty by se dostalo i několik policejních důstojníků, státních zástupců, analytiků, komentátorů a zástupců nevládních organizací, kteří upozorňovali na to, co zmínění politici a oligarchové provádějí. Kdybychom měli vybrat jednu osobnost zasluhující uznání za to, že poctivě dělala svou práci a nezaprodala se, byl by jí předseda Rady České televize Milan Uhde. Ten se postavil proti oligarchizaci české společnosti, když v rozhovoru pro Respekt naznačil, že Petra Dvořáka do funkce generálního ředitele ČT instalovala PPF a její právníci, advokátní kancelář BBH. Zřídkakdy v české postkomunistické společnosti byla osoba „zevnitř“ takovýmto způsobem ochotna riskovat krk. Uhde pomohl ukázat, že čím dál je země od sametové revoluce, tím víc se navrací k některým pořádkům, jež jsme považovali za věc minulosti.

* * *

Máme příliš mnoho úřadů, institucí neplnících svoji funkci, zaměstnávající převážně neschopné, nezodpovědné osoby na vedoucích místech, parazitujících a paralyzující společnost. To umožňuje i z velké části stále paralyzovaná justice a policie, včetně většiny politiků a jejich naprosto nezodpovědné „legislativní produkce“. Zákony musí být především v nás. Korupci a další zločinné jednání nikdy nemohou vyřešit tisíce nových zákonů – naopak jí pomáhají! Ne nadarmo skončilo povolání „politik“ na posledním místě oblíbenosti mezi občany. Pro většinu odpovědných je hlavní co nejméně samostatně rozhodovat, dělat co nejméně, neriskovat problémy a tím ohrožení své pozice, troufat si jen na „malé lidi a malé firmy“. Vládne nám tak obraz českého charakteru, ještě více deformovaného totalitou, která mu vyhovovala a ještě více ho deformovala. Proto máme KSČM v parlamentu jako jediní z bývalých „východních“ zemí a tolika lidem se stýská po komunistických „jistotách“. To nemluvím o tom, že komunistická ideologie je dle Ústavy ČR stejně zločinná a opovrženíhodná jako nacistická a fašistická. Tzv. „dračí vejce“, symbol ničení a chaosu, zaseté do našich duší a myslí zločinným komunistickým režimem, je stále plodné. Svědčí o tom i to, že si nová Sněmovna zvolila (151 hlasy z 201 poslanců, tedy 75%!) svým místopředsedou předsedu KSČM a usvědčeného agenta StB Vojtěcha Filipa. Zarážející a znepokojující je mlčení médií i veřejnosti, zatímco otázka údajného agenta StB Andreje Babiše nebyla soudně prokázána, ale mediální štvanice byla masivní.

Jednoduchou matematikou dospějeme k tomu, že pouze 50 poslanců nevolilo Filipa – jistě to byla většina z ODS (16), KDÚ-ČSL (14) s TOP 09 (26).To jsme už na 56 hlasech, takže i mezi těmito pravicovými stranami bylo minimálně 6 voličů Filipa, za předpokladu, že všichni poslanci za ČSSD, Hnutí ANO, KSČM a ÚSVIT volily Filipa. To je velmi pravděpodobné, u KSČM a ÚSVITu jisté, u ČSSD a Hnutí ANO byly možná čestné výjimky?

Nedivím se proto, že má předseda Senátu i Sněmovny potíže odpovědět na mé ZOI ve věci členství občanů zákonodárců v KSČ-M. Předseda Senátu Milan Štěch odpověděl v zákonné lhůtě a informoval všechny senátory. Předseda Sněmovny Jan Hamáček v zákonné lhůtě nereagoval. Očekávám proto jeho reakci v nejbližších dnech, kdy zřejmě „nestíhal“. Jeho sekretariát jsem už upozornil na porušení zákonné lhůty na odpověď.

Politické dohody jsou nutné, ale mají mít své hranice. Dohody s komunisty jsou vždy nemravné a nebezpečné. Z tohoto pohledu Hnutí ANO zklamalo mnoho svých voličů mezi které jsem sám patřil. Podpořil jsem hlavně naději, kvůli které občané Hnutí ANO také volili. V podstatě bylo jedno kdo je na kandidátkách, prioritu měla Naděje. Nechce-li Hnutí ANO dopadnout jako Věci veřejné, musí nyní přesvědčit své voliče konkrétními činy. Slova a sliby už jejich voličům nestačí. Nyní by se měla ukázat skutečná kvalita poslanců za Hnutí ANO!

Pokud bude koalicí Hnutí ANO svázáno a neschopné plnit svůj volební program a své sliby, bylo by mnohem čestnější iniciovat další předčasné volby, spojené s volbami do EP a snížit tak i jejich finanční náročnost. Věřím, že by potom Hnutí ANO volby vyhrálo, mělo většinu ve Sněmovně a mohlo realizovat plně svůj volební program. Kandidátky by musely být mnohem lépe a odpovědněji připraveny a omezit tak rizika kandidatury nedůvěryhodných a neschopných osob.      

Komunistické mafie a spojení nezmizely, zlo nebylo potrestáno a o to více posílilo využitím, resp. zneužitím demokracie. V roce 1948 ji zničili aby se dostaly k moci, v roce 1989 ji podpořily, aby u moci mohly zůstat!  

Kdo by v listopadu 89 věřil, že komunista-kosmonaut Vladimír Remek bude europoslancem, velvyslancem v Moskvě a dcera příslušníka tajné policie fašistického státu Štefana Mištiny, podílejícího se na persekuci slovenských Židů, Lívie Klausová, velvyslankyní na Slovensku?! Dle mých informací by vůbec neměla obdržet bezpečnostní prověrku od NBÚ, nutnou pro výkon této funkce!

V nastávající vládě už nebude dost možná ani jeden člověk, který se aktivně podílel na boji proti totalitě…?! Je neuvěřitelné a i vizitkou ostatních koaličních stran, že jim nevadí, kdy možný budoucí premiér Bohuslav Sobotka (živil se dosud jen politikou), veřejně prohlásil, že si na mnohamilionový byt našetřil z poslaneckých náhrad !!! Heslo komunistů „My máme čas“, se tak nebezpečně naplňuje!

Odstoupivší lídr za Hnutí ANO ve Středočeském kraji podnikatel Tomáš Březina v týdeníku REFLEX 49/2013: „Babiš promarnil čtrnáctidenní náskok, nevyužil rozpadu ČSSD, čekal na Sobotku, vygumoval pravicový potenciál.“ V tom je jistě kus pravdy. Jen je otázkou, proč pan Březina nevstoupil do politiky, aby potřebné pravicové hodnoty sám svými schopnostmi podpořil, tím spíše, když jak tvrdí, byl zklamán kvalitou mnoha poslanců Hnutí ANO? A také proč odstoupil už po uzávěrce kandidátek a připravil tak Hnutí ANO o jednoho kandidáta – o negativním vlivu na začínající volební kampaň nemluvě?

Stát neplní svoji roli, neslouží zemi a občanům, jen úzké skupině vyvolených, sloužících především sobě, ne své zemi! Pro většinu politiků je funkce ne službou a povinností, ale snadným živobytím bez efektivní, smysluplné práce, bez osobní odpovědnosti, kdy si většina z nich chodí doslova jen pro peníze za nic, nejsou žádnou smyslnou prací a činností, zaslouženy. To, že jim to připadá normální a nestydí se za to, není jejich ostudou, ale ostudou občanů, kteří to už 24 let umožňují. Politik, který 24 let žije v jednom prostředí, nutně ztratí kontakt s realitou a začne nenormální vnímat jako normální. Jak může potom odvádět normální práci?!

Země je stále nasáklá totalitou, „zblblá“ a otupělá, kdy nenormální stále považujeme za normální. Zvykli jsme si krást, podvádět lhát a vůbec se za to nestydět, mnozí jsou na to dokonce „hrdí“! Nepochybuji, že většina těch co dnes upřímně kritizuje nešvary ve společnosti by „brala“ také, kdyby měla příležitost. Nejsme na to charakterově dost silní. Otázka dlouhodobé výchovy a vzdělaní, kdy rychlý pořádek by byla schopna udělat jen „silná ruka“, ovšem se všemi riziky s tím spojenými. Právem se nám komunisté vysmívají z Parlamentu, ministerstev, úřadů a institucí. Přitom právě oni zasadili toto „dračí vejce“, která se nám namnožilo, rozmnožilo a stále bez odporu množí. Nepotrestané zlo nikdy samo od sebe neodejde, naopak se vrátí ještě více posilněno!

Každá vládnoucí inteligence bez morálky a mravních hodnot je zničující a dlouhodobě neudržitelná. V novém roce půjde o to, zda má naše země ještě potenciál inteligentních lidí s potřebnou morálkou, mravními hodnotami a osobní statečností, kteří se jedině mohou pokusit zastavit zemi na cestě do minulosti a pokusit se ještě, dokud je čas, zabránit nejhoršímu. Včera jsem zaslechl v rádiu zprávu: Česká republika je ve spotřebě alkoholu první na světě a druhá ve spotřebě drog a to se nemluvilo o hernách a kasinech, kde jsme také jistě „světová špička“ …?!

Ceny a dluhy všude na světě rostou až na pár výjimek, inflace stoupá, většina zboží a energie zdražuje, EU se chystá „znárodnit“ 10% z bankovních kont! Přesto cena zlata místo aby závratně stoupala, tak závratně klesá!!! Dost podivné a nelogické? Že by nás čekal další „černý pátek“, nebo nedej Bože ještě něco horšího?! Můžeme jen doufat, že se ještě zdravý rozum vzchopí, prosadí a zabrání nejhoršímu. Svět se chová jako Titanic, ledovec je v dohledu, vidí ho všichni, kteří ještě zdravý rozum a pud sebezáchovy neztratili. Přesto si bezstarostně a nezodpovědně dál žijeme na dluh a „užíváme“…

Papež František nám ukazuje cestu, každý musí začít sám u sebe, jinak nás nemůže očekávat materiální a duchovní prosperita, ale tvrdý pád, kdy můžeme jen doufat, aby neskončil další světovou válkou.

Děkuji všem za dosavadní morální, duchovní a finanční podporu mé práce a občanského sdružení Sodales Solonis o.s. Uvítám nadále finanční podporu, abych mohl ve své nezávislé činnosti pokračovat. Finanční příspěvky můžete posílat na transparentní účet:

Sodales Solonis o.s u Raiffeisen Bank: 68689/5500

Věřím, že rok 2014 bude zlomový a lidstvo bude mít ještě společnou sílu a vůli zabránit nejhoršímu a vydat se na cestu zdravého rozumu.

 

Jan Šinágl, 1.1.2014

 

„Lidé jsou často nerozumní, nelogičtí a sobečtí, přesto jim odpusťte. Budete-li k nim laskaví, stejně vás obviní ze sobectví a nízkých motivů. Vy však zůstaňte laskaví. Budete-li úspěšní, získáte některé falešné přátele a opravdové nepřátele. Přesto však pokračujte. Budete-li upřímní a čestní a lidé vás podvedou. Vy zůstaňte upřímní a čestní. Strávíte-li léta budováním něčeho, co vám jiný zničí přes noc, budujte znovu. Naleznete-li štěstí, klid a mír, budou vám závidět. Zůstaňte šťastní. Na dobro, které uděláte dnes, zítra lidé zapomenou. Přesto dál dělejte dobro. Dávejte světu to nejlepší co je ve vás a i když to nemusí stačit, přesto dávejte dál.“

Matka Tereza

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.95 (19 Votes)
Share

Komentáře   

+2 #4 Bedřich 2014-01-11 11:15
V roce 89 nepřišla žádná Pravda a láska a její představitelé to neměli ani v úmyslu...Čiňme dobro a pokání.
+9 #3 Mrzílek 2014-01-01 20:44
Často mluvíme hodně a to je málo protože lidé to celé nečtou a nepůsobí to. Obava lidí se angažovat často vzniká z toho, že kdo se angažuje i když chce věc zlepšit často bývá vyhozen. Obava plodí bojácnost V médiích a různých firmách je to vidět nejvíce. Prostě dělej i když vnitřně nesouhlasíš ať nepřijdeš o místo a plat. Přesto v lidech dříme potřeba mít pravdu /Hus, Horáková/, ale vědí, že vedoucí a ti ještě výš se řídí spíše různými výhodami, dohodami, podvůdky a podvody a kdo na to zespoda upozorňuje letí aniž má plotní průkaz.
+9 #2 Vitezslav Haramule 2014-01-01 16:07
Jak by to tyrani na tomto svete meli snadne.Je cas miru a je cas valek.Matka Tereza byla sluzebnice Boha,ale kolik stejne vernych sluzebniku Bozich jako byla ona bylo likvidovano.Kom unisticke lagry po celem svete byly plneny krestany o kterych ani nevime a nad jejich hroby nenarikame.Bibl icky Kral David se s nepritelem take nemazlil.Stalin ove,Hitlerove,N apoleonove a dalsi a dalsi tyrani by to meli opravdu lehke kdyby holubici mysleni matky Terezy se uskutecnilo.Pro mne to"OKO ZA OKO,ZUB ZA ZUB je to,co na gaunera plati.
+6 #1 Zdena 2014-01-01 11:37
Papež František koukal,jak jsme trpěli za totality. Teologické testy - archív - Samizdatová čísla (1979-1989) a další ročníky www.teologicketexty.cz/casopis

Komentovat články mohou pouze registrovaní uživatelé; prosím, zaregistrujte se (v levém sloupci zcela dole)